Fernando Gaviria wint chaotische sprint in tweede rit San Juan

maandag 27 januari 2020 om 23:45
Fernando Gaviria wint chaotische sprint in tweede rit San Juan

foto: Cor Vos

De tweede etappe van de Vuelta a San Juan is gewonnen door Fernando Gaviria. De Colombiaanse sprinter van UAE Emirates was na een etappe van ruim 168 kilometer de beste sprinter op de brede finishstraat in Pocito. Hij neemt ook de leiderstrui over van Rudy Barbier. Het is voor Gaviria zijn eerste zege van het seizoen.

Hond verrast de kopgroep
Acht koplopers kleurden de openingsuren van de etappe. Francisco Montes (Selectie Argentinië), Leandro Velardez, Daniel Juarez (beiden Agrupacion Virgen de Fatima), Royner Navarro, Hugo Ruiz (Selectie Peru), Robin Carpenter (Rally), Iker Ballarin (Fundación Euskadi) en Christopher Jurado (Selectie Panama) kregen maximaal drie minuten voorsprong. Het peloton hield het gat klein met oog op de verwachte massasprint.

De kopgroep werd het onderweg niet makkelijk gemaakt. Vroeg in de rit was er een ongewone valpartij door een overstekende hond. Vier van de aanvallers kwamen ten val, maar iedereen kon verder en bleef ook voor het peloton uit rijden tot in de slotfase. Uiteindelijk bleken Carpenter en Jurado de sterkste vluchters.

Het overgebleven tweetal aan kop wist de sprintersploegen aan het werk te zetten. Zij hielden lange tijd het verschil op een minuut. In het peloton waren het vooral UAE Emirates (Fernando Gaviria), Deceuninck-Quick-Step (Álvaro José Hodeg), BORA-hansgrohe (Peter Sagan) en Israel Start-Up Nation (van leider Rudy Barbier) die het tempo bepaalden.

Sprinters opnieuw aan zet
Twintig kilometer voor de meet in Pocito was het verschil een kleine minuut, maar die was razendsnel verdwenen. Tien kilometer later volgde een hergroepering. Ondertussen was er achterin het peloton een val met iets minder gevolgen dan die in de finale van de openingsrit. Daarna was het zaak voor de sprinters om hun treintjes op de rails te krijgen.

De finale was breed en rechttoe-rechtaan, maar wel op bepaalde punten gevaarlijk door paaltjes die midden op de rijbaan stonden. Hodeg en Sagan werden goed uitgeleid door hun ploegen, maar raakten wel de trein kwijt. Wat volgde was een chaotische sprint. Gaviria wachtte lang met zijn sprint en dat bleek de juiste strategie: aan de rechterkant van de weg snelde hij naar de ritzege.

Thuisrijder Nicolas Naranjo (Agrupacion Virgen de Fatima) werd knap tweede, nipt voor Marco Benfatto van Bardiani-CSF-Faizanè. Piet Allegaert was de knappe nummer vier in de sprint. De West-Vlaming nam de rol van sprintkopman over van de geblesseerd geraakte Christophe Laporte. Sagan werd vijfde en Hodeg moest genoegen nemen met de tiende plaats, net achter Bert Van Lerberghe.

Gaviria nieuwe leider
De ritwinnaar van gisteren, Rudy Barbier, kon zich niet voor de tweede dag op rij tonen in de sprint. Hij eindigde buiten de top-10 en verloor zijn wit-blauwe leiderstrui aan Gaviria, die door de bonificaties nu gelijk staat met de Fransman in de stand.

Dit artikel delen:

15 Reacties

Attack 28 januari 2020 om 00:03

Hoop wel dat die vluchters de zelfde tijd hebben gekregen na een crash waar ze niets aan konden doen

Samlambeej 28 januari 2020 om 00:03

El Mejor

deed er Sagan niet te best uit zien.

lander luypaert 28 januari 2020 om 00:17

Wat een sterke sprint. Wat een power!

girardengo 28 januari 2020 om 00:47

Paaltjes midden op de rijbaan???

skylimit 28 januari 2020 om 08:52

Ja, ter afscheiding van de rijbaanrichting, een soort middenberm (strook), ook aangeduid
met gele belijning op het wegdek. Vanwege openingen tussen de paaltjes waren er renners die ook van de andere rijbaan (dubbelbaanse weg) gebruik maakten.
Gelukkig geen valpartijen, maar wel onveilig op deze manier. Had mijn inziens voorkomen kunnen worden door een lint te spannen tussen de paaltjes, zodat er maar aan een kant van de paaltjes gereden kon worden.

Tonydepony 28 januari 2020 om 01:09

Alaphilippe binnen gekomen op 20 seconden nadat hij gisteren ook al liet gaan. Ik denk dat ze volledig Remco willen uitspelen. Is Alaphilippe dan niet in vorm of is Remco zo goed?

Viktrodriguez 28 januari 2020 om 01:18

Ik denk eerder Alaphilippe gewoon niet in vorm en het is geen doel van hem. Gezien vorig jaar is het lastig stellen dat Evenepoel echt zo goed is, zeker als er bergen bijhoren.

David Kools 28 januari 2020 om 07:45

Loulou kan zoveel tijd goed maken in tijdrit en in de bergetappe dat het volgens mij niet veel uitmaakt.
Tenzij hij echt enkel gaat voor etappe zeges en Remco voor het klassement gaat. Beide zouden top 5 moeten eindigen in normale omstandigheden

moa 28 januari 2020 om 08:12

Knap van leadout Allegaert.

Hodeg, pfff, moet meer durven. Vanlerberghe doet het al redelijk ok.

Massimo Bataille 28 januari 2020 om 09:28

DQS zat wat vast in het pak op +- 1.5km v/d streep.
Alaphilippe zoekt sterk zijn weg naar buiten om naar voor te stormen, met stybar en vanlerberghe mee, maar Hodeg verliest daar het wiel.
Vanlerberghe is dan idd slim genoeg om op hodeg te wachten, maar vanaf daar was het verloren positie. Geen vrije baan, kon eigenlijk geen echte lead-out doen.

johnie 28 januari 2020 om 08:39

En hoe is het afgelopen met dat hondje?

Smartijn 28 januari 2020 om 09:55

Dag 1. een voetganger. Dag 2. een Hond. Dag 3. een leeglopend zwembad?

Laurens de + 28 januari 2020 om 10:45

Dag 4. een kind al zwaaiend met een petje.

harryjohan71 28 januari 2020 om 10:19

Mijns inziens geen chaotische sprint. Goed om te zien dat de treintjes niet sterk genoeg waren, waardoor het ieder voor zich was op deze brede weg. Gele paaltjes waren er niet meer in de laatste kilometers

Tonydepony 28 januari 2020 om 11:59

Alaphilippe heeft last van de maag

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair