Fem van Empel straalt als renster van Jumbo-Visma: “Enorm blij dat ik hier kan doorgroeien”

Door Zeger Schaeken
maandag 2 januari 2023 om 19:30
Video

Het lijkt wel of ze nooit is weggeweest, Fem van Empel. De jonge Nederlandse won in Baal meteen bij haar rentree na haar stevige val in Val di Sole. 1 januari was overigens een speciale dag voor Van Empel, want ze reed voor het eerst voor haar nieuwe ploeg, Jumbo-Visma. “Ze halen het maximale uit mij.”

De cross in het Vlaams-Brabantse Baal was geen spannende wedstrijd bij de vrouwen. Van Empel trok in ronde één meteen door op de schuine kant en geen enkele renster kon haar volgen. Tijdens de 50 minuten crossen, bouwde ze haar voorsprong alleen maar uit, wat uiteindelijk resulteerde in een overwinning met maar liefst twee volle minuten voorsprong om de nummer twee. Een mooie comeback, toch? “Ja, dat kan je wel zeggen”, aldus Van Empel voor de camera van WielerFlits.

Na haar zware val in Val di Sole (17 december, red.) kwam Van Empel niet meer in actie in 2022. “In rust doet mijn knie nog pijn en bij de verkenning voelde ik mijn dijbeen nog, maar ik heb goede mensen rond me.” Twee weken zonder cross en dan opnieuw aan de start staan in het tenue en met het materiaal van een nieuwe ploeg, dat is spannend. “Ik stond met zenuwen aan de start, ook een beetje voor mijn nieuwe team. Alles is nieuw, ik rijd op nieuw materiaal. Vandaag was een test om te zien of alles werkt, we kunnen wel zeggen dat het een geslaagde test is nu.”

Van Empel eert haar materiaal – foto: Cor Vos

De 20-jarige Van Empel rijdt onder meer op een nieuwe fiets. Dat is altijd wennen, zeker als crosser. “Ik heb er nog maar twee à drie crosstrainingen mee kunnen rijden, deze fiets. Dat was dan vooral voor het schakelen. Ik zal er de komende weken veel op moeten trainen om de fiets mijn eigen fiets te kunnen maken.”

Naast een goede eerste indruk met de fiets, houdt Van Empel ook een goed gevoel over aan haar eerste dag als renster van Jumbo-Visma. “Een heel goede indruk. Alle neuzen staan dezelfde kant op en iedereen haalt het maximale uit mij. Ze doen er alles voor.” Stralen, dat deed Van Empel. “Ik ben enorm blij dat ik hier kan doorgroeien als renster. Het doet ook deugd dat ik mijn trui van Europees kampioene kan showen. Dat is de eerste keer.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

Sjaak P 2 januari 2023 om 13:39

Welja, doorgroeien, het oogt nog wat wisselvallig met die 4 tweede plaatsen.

2
C de Vries 2 januari 2023 om 13:04

Ben bang dat de spanning bij de dames is verdwenen.

0
Gebruikersnaam 2 januari 2023 om 14:29

Pieterse is gewoon vaak evenwaardig, op sommige parcoursen zelfs duidelijk de betere.

1
Emergo 2 januari 2023 om 14:53

“Gewoon vaak” Zo gewoon is dat niet en vaak ook niet.

-1
Romāns Vainšteins 2 januari 2023 om 18:49

Moet natuurlijk zsm de weg op. Gaat ook daar klasse zijn.

0
DonQuijote 2 januari 2023 om 19:46

Nou wat zal daar allemaal wel niet mogelijk zijn, niet normaal.
Het moment dat ze wegreed leek het net of ze haar benen gewoon liet vallen terwijl de rest zat te ploegen en te wringen om vooruit te komen. Dat was nou echt de rest stumpers laten lijken zijn. En dan rustig pedalerend 2 minuten wegrijden in 3 kwartier zoiets.

0
Lars Maden 2 januari 2023 om 18:11

Eng ploegje, maar presteren erg goed.

-1
Posterix 2 januari 2023 om 21:28

Eng als in krap? Of eng als in chucky? Wat bedoel je precies?

0
Grote Plateau 2 januari 2023 om 22:35

1 crossje gewonnen voor geelzwart en "ze straalt" meteen natuurlijk. #jumboflits

Metdepenningen had het natuurlijk goed gezien maar hij moet het eenmal met íets bescheidere middelen doen…

-1

Headlines

Populair

Materiaalzone