Fabio Jakobsen wint in Tour de Wallonie voor het eerst sinds ongeval

woensdag 21 juli 2021 om 17:36
Fabio Jakobsen wint in Tour de Wallonie voor het eerst sinds ongeval

foto: #ethiastourdewallonie2021

Fabio Jakobsen heeft in de Tour de Wallonie laten zien dat hij het winnen niet is verleerd. In de tweede etappe op het Circuit van Zolder versloeg de Nederlander Fernando Gaviria en Amaury Capiot in een massasprint en boekte zo zijn eerste zege sinds zijn terugkeer na zijn zware val in de Ronde van Polen vorig jaar.

Even leek het zo te zijn dat uitgerekend op de nationale feestdag van België niet werd gekoerst in de Tour de Wallonie. Vanwege de recente overstromingen werd de oorspronkelijke tweede etappe van Verviers naar Herve gecanceld. Samen met het Circuit van Zolder werd echter een alternatief gevonden: een etappe van dertig ronden over het vier kilometer lange autocircuit, waarop in 2002 Mario Cipollini wereldkampioen werd vóór Robbie McEwen en Erik Zabel. Ook nu was de koers in Heusden-Zolder op het lijf van de sprinters geschreven.

Vier Belgen in de kopgroep
Om drie uur werd het startsein gegeven en meteen veranderde het peloton in een langgerekt lint. Na de inleidende beschietingen kwam een zevenkoppige ontsnapping tot stand, met daarin de Belgen Quinten Hermans, leider in het tussensprintklassement Dries De Bondt, Toon Aerts en Gianni Marchand, de Amerikaan Logan Owen, de Spanjaard Juan Pedro López en de Noor Erik Resell. Israel Start-Up Nation en Jumbo-Visma controleerden daarachter voor hun kopmannen Dylan Groenewegen en Hugo Hofstetter en hielden het verschil rond de minuut.

foto: #ethiastourdewallonie2021

Na 32 kilometer kwam Hermans als eerste door aan de eerste tussensprint, vóór Owen en Resell. Dezelfde drie renners konden we opschrijven bij de tweede tussensprint na 64 kilometer, zij het dat Resell deze keer Hermans en Owen voorafging. Wat later brak de kopgroep in twee stukken. López, Aerts en Marchand reden samen verder, de andere vier vluchters werden ingerekend. Met nog veertig kilometer te gaan begon de minuut voorsprong van de overgebleven koplopers terug te lopen. Ook Qhubeka-NextHash stuurde een mannetje naar de kop van het peloton.

Toch lagen de koplopers ook bij de derde tussensprint nog voorop. Aerts kwam daar als eerste voorbij, voor López en Marchand. López liet zich daarop terugzakken in het peloton en niet lang daarna waren ook Aerts en Marchand gegrepen. Met nog enkele ronden te gaan nam de spanning toe. Op achttien kilometer van de streep kwam Hugo Hofstetter, tweede in de openingsrit, ten val. Een forse tegenvaller voor Israel Start-Up Nation, dat veel kopwerk had verricht bij het controleren van de koers.

foto: #ethiastourdewallonie2021

Leadout-treintjes werden opgezet
Inmiddels had AG2R Citroën de controle in het peloton overgenomen. De Franse ploeg was met Marc Sarreau met een snelle man gestart in de Tour de Wallonie. De sprinter verzamelde dit jaar al een hele stapel ereplaatsen, maar winnen deed hij nog niet. Op vijf kilometer van de streep reden ook de leadout-treintjes van Lotto Soudal, Deceuninck-Quick-Step en Jumbo-Visma naar voren. Uiteindelijk was het Fabio Jakobsen die zijn wiel als eerste over de finish drukte, voor Fernando Gaviria en Amaury Capiot.

Voor Jakobsen was het zijn eerste overwinning sinds zijn comeback in het peloton na zijn zware val in de Ronde van Polen, nu bijna een jaar geleden, en hij met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis werd afgevoerd. In april vierde hij zijn rentree in de Ronde van Turkije. Daarna kwam hij ook in actie in de Volta ao Algarve, het Critérium du Dauphiné en het NK wielrennen op de weg. Daar kondigde hij aan dat hij in de Tour de Wallonie weer voor de winst wilde sprinten. Al op de tweede dag was het raak voor de snelle man van Deceuninck-Quick-Step.

Dit artikel delen:

71 Reacties

Pascal De Kooning 21 juli 2021 om 18:05

Van alle renners in het peloton gun ik het hem het meest.

MarkPeeters 21 juli 2021 om 18:12

Mooi verwoord: +1

Jopie LS 21 juli 2021 om 18:07

Niets van de wedstrijd meegekregen, maar kreeg kippenvel bij het zien van het bericht. Hopelijk neemt het de laatste twijfels weg die Fabio wss toch nog wel had, en kan hij het zo goed als mogelijk afsluiten.

Tomasz 21 juli 2021 om 18:09

Och wat vind ik dit mooi, het ontroert me helemaal! Forza Fabio!

Aart van Woud 21 juli 2021 om 18:10

Heel mooi. Ik ben blij voor hem!

fietsvriend 21 juli 2021 om 18:14

Wat mooi!

Als je dit zou bedenken in een fictief verhaal is het ongeloofwaardig. Daarom is de werkelijkheid soms zo mooi.

Ivanoviclover 21 juli 2021 om 18:15

Een ontroerende overwinning. Geweldig nieuws!

Alexander 21 juli 2021 om 18:17

Waar was Groenewegen in de sprint? Niet eens in de top 10? What happened?

dumoman 21 juli 2021 om 18:21

Wat dacht je gisteren van andersom ?

WoutMathieu 21 juli 2021 om 18:23

Dylan interesseert me vandaag eigenlijk niet zoveel. Die heeft in het algemeen nogal moeite met positioneren en in z’n trein blijven. Vandaag is Fabio-dag!

Idske 21 juli 2021 om 18:39

Idd gewoon afgesproken. Elkaar nog even niet opzoeken. Niks mis mee.

chasse patat 21 juli 2021 om 18:18

Nu nog een zuivere sprint tussen beide. Dan is die spanning ook weer uit de lucht.

Maarten_85 21 juli 2021 om 18:18

Het maakt al niet meer uit of de Spelen nog doorgaan. Fabio wint weer! :-)

Mardai 21 juli 2021 om 18:19

Ge-wel-dig. Kippenvel. Wat een held

Stacey Dijkstra 21 juli 2021 om 18:21

Binnen een jaar na het ongeval al winnen. Heel netjes! Overigens zorgt dit er wel voor dat de zaak van Lefere jegens Groenewegen minder sterk wordt.

Stacey Dijkstra 21 juli 2021 om 18:21

Binnen een jaar na het ongeval al winnen. Heel netjes! Overigens zorgt dit er wel voor dat de zaak van Lefere jegens Groenewegen minder sterk wordt.

Mystieke_Monnik 21 juli 2021 om 18:27

Werkelijk prachtig om dit te lezen! Wat een fenomeen! Volgend jaar de Tour?

Ivanoviclover 21 juli 2021 om 18:38

Reken maar van yes!

ben_pronk 21 juli 2021 om 18:29

Geweldig!!!!

DuMoullemAert 21 juli 2021 om 18:37

Best wel mooi dat Groenewegen en Jakobsen weer kunnen winnen. Laat ze dat beide maar veel doen.
Beter zo dan al dat juridisch gezeik.

Alfons Haavers 21 juli 2021 om 18:46

Jongens jongens, wat een held. Sluit me aan bij de rest, fantastische overwinning.

thorsen 21 juli 2021 om 18:48

Wat fijn dat we in 2 dagen twee topsprinters hebben die weer terug aan het winnen zijn. Deze van vandaag doet natuurlijk extra deugd. Na het ongeluk was het natuurlijk de vraag of Jakobsen terug zou kunnen keren op prof niveau. De kleine rondjes die hij tot dusver reed waren hoopvol in de zin dat hij weer wielrenner was, maar aan sprinten kwam hij nog niet toe. Nu laat hij zien ook dat nog gewoon te kunnen. Blij!

Fast Freddy 21 juli 2021 om 18:50

Het is ook hem van harte gegund. Fijn dat de klasbakken weer meedoen

S. Morgenstern 21 juli 2021 om 18:57

Mooi man! Goed dat hij er terug staat met een overwinning. Talent verloochend zich niet, dat wordt volgend jaar gewoon shinen in de Tour.

Dumoulinke 21 juli 2021 om 19:09

Eenzame klasse! Van zo ver moeten komen en dan dit. Groenewegen bovendien gisteren zijn eerste overwinning. Nu nog Dumoulin die de tijdrit op de OS wint en ons kikkerlandje draait weer op full power.

Rondje 25 21 juli 2021 om 19:23

Net als Groenewegen gisteren natuurlijk fantastisch nieuws.
Wat ik me nu nog wel afvraag is, hoe het kan dat Jakobsen gisteren 21e werd en vandaag Groenewegen 15e.
Zullen er afspraken zijn gemaakt?
Zijn ze nog huiverig om samen voor de sprint te gaan?
Het is toch wel toevallig dat na zo’n lange periode ze nu een dag na elkaar de 1e overwinning pakken.
Hopelijk duurt het niet te lang dat ze elkaar betwisten.
Dat wordt smullen, en voor de Sagan’s, Démare’s, Ewan’s, Bennett’s, onder de sprinters een extra lading maar ook een extra moeilijkheidsfactor om te winnen.
Voor Nederland zou het wel eens een voordeel kunnen zijn dat de twee kemphanen nog veel prijzen kunnen gaan pakken. Natuurlijk wil je dit niet met de voorgeschiedenis, maar zo werkt het wel veelal.
Het spreekwoord zegt wel eens : “Ieder nadeel heeft zijn voordeel” of andersom.
Laten we in elk geval het voorval achter ons laten en gaan genieten van mooie duels.

tempodoeloe 21 juli 2021 om 19:38

Fantastisch van Fabio. Ik hoop dat hij dit kan herhalen in de Vuelta. Dit was natuurlijk Zolder, maar het zou goed zijn als hij en Dylan oor Nederland successen kunnen gaan boeken

Verweggistan 21 juli 2021 om 20:15

Wow. Wat mooi. En dat de dag na Groenewegen.

Beer 21 juli 2021 om 20:16

Prachtig! En tegelijk ook wel mooi dat ze beide daags na elkaar winnen. Als ik die 2 tijdlijnen toch met elkaar mag verbinden van Morgenstern.

S. Morgenstern 21 juli 2021 om 20:27

Dit is een heel ander soort opmerking dan die van gisteren

Jeszon 21 juli 2021 om 20:20

Hoe mooi is deze sport! Van mooie verhalen in de Tour gewoon door naar mooie verhalen in Wallonie.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair