Fabio Jakobsen verslaat Wout van Aert na waaierspektakel in Parijs-Nice

maandag 7 maart 2022 om 15:48
Fabio Jakobsen verslaat Wout van Aert na waaierspektakel in Parijs-Nice

foto: Cor Vos

De tweede etappe in Parijs-Nice is gewonnen door Fabio Jakobsen. De Nederlandse sprinter van Quick-Step Alpha Vinyl bleek na een heuse waaieretappe veruit de snelste in de sprint. Wout van Aert moest zijn meerdere erkennen in Jakobsen. Christophe Laporte eindigde als derde en gaat nog steeds aan de leiding in het algemeen klassement.

Castelli

Na de machtsvertoning van Jumbo-Visma in de openingsetappe van en naar Mantes-la-Ville, bleef Parijs-Nice op de tweede dag op de uitgestrekte vlaktes rond Parijs. Met slechts duizend meter hoogteverschil tussen startplaats Auffargis en finishstad Orléans leek het een etappe voor de rappe mannen in het peloton, maar de wind kon onderweg nog roet in het eten gooien. De kans op waaiers was bij een strakke oostenwind aanwezig en de snelle mannen en de klassementsrenners moesten dus zorgen dat ze aan de goede kant van de breuken zaten, als het op de kant werd gezet.

Holmes, Gilbert en Gougeard vormen de vroege vlucht 
Met Christophe Laporte in de gele leiderstrui begon het peloton iets na het middaguur, onder aangename weersomstandigheden, aan de net geen 160 kilometer lange onderneming. De vlucht van de dag kwam al vrij snel tot stand en bestond uit Lotto Soudal-renners Philippe Gilbert en Matthew Holmes en de Franse rasaanvaller Alexis Gougeard namens B&B Hotels-KTM. Holmes was blijkbaar goed gerecupereerd van zijn inspanningen in de openingsrit, de Britse klimmer zat zondag ook al mee in de vroege vlucht, en was erop gebrand om zijn leidende positie in het bergklassement nog wat verder te verstevigen.

Onrust in het peloton – foto: Cor Vos

De drie aanvallers kregen al snel de zegen van het peloton en wisten een maximale voorsprong te vergaren van ongeveer vier minuten, maar werden ook al snel weer ingerekend. In het peloton werden de renners intussen opgeschrikt door een valpartij, met als bekendste ‘slachtoffer’ Wout van Aert. De Belgische kampioen – de nummer drie in het klassement – maakte op een onaangename manier kennis met het Franse asfalt, maar kon gelukkig snel zijn weg weer vervolgen en opnieuw zijn plekje innemen in het peloton. Met het verstrijken van de kilometers nam de nervositeit toe in het peloton en werd er al geflirt met waaiervorming.

Renners op de kant, chaos troef 
Na ruim zestig kilometer koers ging het peloton echt op de kant en dit ging gepaard met de nodige stress en een valpartij. David Gaudu, Matteo Trentin en Nils Eekhoff gingen tegen de vlakte en voor laatstgenoemde betekende dit een abrupt einde van zijn Parijs-Nice. Van voren was het inmiddels alle hens aan dek voor de renners. De mindere goden werden onverbiddelijk uit de wielen gereden en overal reden groepjes op de brede wegen richting Orléans. De eerste groep  van een vijftigtal renners werd na een nieuwe valpartij nog maar eens uitgedund: onder meer Bauke Mollema, Brandon McNulty en Biniam Girmay lagen erbij.

De mannen van Jumbo-Visma bleven wel uit het gedrang en waren bijzonder goed vertegenwoordigd in de eerste waaier. Een nieuwe schifting kon niet uitblijven en met nog goed zestig kilometer te gaan ging het voor een zoveelste keer op de kant. De voorste groep brak in drie mini-waaiers: mannen als Van Aert, leider Laporte, Roglič, Nairo Quintana, Fabio Jakobsen, Stefan Küng, Daniel Felipe Martínez en Adam Yates zaten aan de goede kant en wisten de schifting te overleven. Voor toppers als Simon Yates, Bryan Coquard en Sam Bennett ging het dan weer te hard en zij waren dan ook de volgende slachtoffers.

Van Aert, met bebloede knie, op kop van de eerste waaier – foto: Cor Vos

Na de passage door Neuville-aux-Bois ging dan wind weer wat liggen en dit bood de tweede waaier, met daarin Yates, Coquard en Bennett, de mogelijkheid om de scheve situatie recht te zetten en weer vooraan aan te sluiten. Nadat de rust enigszins was wedergekeerd, besloot Jumbo-Visma de kop te pakken en de koers te controleren, zonder het onderste uit de kan te halen. Het tempo viel stil, waardoor zelfs een achtervolgende groep met Guillaume Martin mocht hopen op een hergroepering. Bahrain Victorious besloot daar echter een stokje voor te steken en kreeg daarbij assistentie van Jumbo-Visma en AG2R Citroën.

Door deze versnelling bleef de voorste groep uit de greep van de eerste achtervolgende waaier en begonnen we met een dertigtal renners aan de laatste vijftien kilometer van een vermakelijke etappe. De renners leken zich op te maken voor een sprint, maar daar dacht Stefan Bissegger duidelijk anders over. De Zwitserse hardrijder van EF Education-EasyPost schudde tot twee keer toe aan de boom en bij zijn tweede versnelling op goed zeven kilometer van de meet wist hij een interessant gaatje te slaan. Jumbo-Visma en Quick Step-Alpha Vinyl moesten alle zeilen bijzetten om Bissegger weer bij te halen, maar dit bleek niet evident.

Jakobsen superieur in Orléans
Bij koploper Bissegger vloeiden de krachten echter langzaam weg en met nog twee kilometer te gaan was er weer sprake van een hergroepering. Quick-Step Alpha Vinyl kon in de laatste kilometers nog rekenen op een overtalsituatie en de ploeg wist sprinter Jakobsen zo in een ideale positie te brengen richting de eindsprint. Heel even leek Jumbo-Visma Jakobsen nog een loer te draaien, maar de op papier snelste renner liet zich niet verrassen. Jakobsen reageerde razendsnel op een versnelling van Laporte en wist vervolgens met sprekend gemak Van Aert voorbij te snellen. Goed voor zijn zesde zege van het seizoen.

Dit artikel delen:

77 Reacties

BraboCycling 7 maart 2022 om 15:50

Geweldige rit, geweldige move nog van Laporte om de QS trein te ontregelen maar Jakobsen was echt bizar sterk, niet normaal.

0
Amio1998 7 maart 2022 om 15:51

Fabio is simpelweg de allerbeste sprinter ter wereld. Wat. Een. Fenomeen.

0
Turtlehead 7 maart 2022 om 16:11

Ja, hij maakt nu zelf ook het verschil.
In het flash-interview helaas weer een onterechte sneer naar Senechal, hopelijk slijt dat nog wat.
Verder niks dan hulde.

0
Brabander 7 maart 2022 om 16:47

Wat werd er gezegd dan?

0
Ivanoviclover 7 maart 2022 om 18:15

sneer? hij zei gewoon dat Florian iets te lang aarzelde om aan te gaan. Florian heeft mee zijn leven gered in Polen. Denk niet dat daar iets moet slijten.

0
bartp25 7 maart 2022 om 15:53

Poeh wat een rit, volledig terecht dat Quickstep en TJV hier 1 en 2 worden, volgorde is voor mij om het even. De 2 ploegen die de hele etappe hebben aangevallen en ons hebben geamuseerd.

0
bartp25 7 maart 2022 om 15:59

Als ik had mogen kiezen ja dan had ik het liefste WvA zien winnen. Maar deze 2 ploegen verdiende het het meeste, de andere in de eerste waaier leken blij te zijn dat ze mee waren terwijl TJV en Quickstep keer op keer de aanval zochten. Heerlijke etappe om te zien vandaag.

0
fietsvriend 7 maart 2022 om 15:54

Wie gaat deze man kloppen dit seizoen? Ongelooflijk sterk hoe Jakobsen is teruggekomen.

En wat een heerlijke rit.

0
djerkson 7 maart 2022 om 16:50

Ewan, Philipsen?

0
fietsvriend 7 maart 2022 om 16:57

We gaan het zien.

0
Dimitrofiets 7 maart 2022 om 17:00

Waar was philipsen vandaag?

0
Mark Peeters 7 maart 2022 om 17:25

Waar was Dylan Groenewegen vandaag?

0
Marik 7 maart 2022 om 15:55

Wat een fenomeen is het toch. En er was nog twijfel vanuit de ploegleiding wie van de sprinters er naar de Tour moest toch?

0
Zadelsnuffelaar 7 maart 2022 om 16:03

Cav en Jakobsen moeten beiden naar de Tour. Sprinttreintje met Jakobsen als laatste man voor Cavendish. Als Markie zijn record binnen heeft alles op Jakobsen.

0
Baukema Tomoulin 7 maart 2022 om 16:54

In dat scenario missen ze 1 extra renner om iets in de ontsnappingen en heuvelritten te doen voor Ala. Daarnaast wordt Cav dan 4x uit het wiel geprint door Fabio waardoor ze wel vaak met 2 in de top 10 eindigen maar Cav niet het record pakt. Wel veel media aandacht, dus dat is een pluspunt

0
djerkson 7 maart 2022 om 16:58

Laat Cav maar thuis, mannetje extra in de sprinttrein is beter. Twee hanen op een erf, dat werkt niet.

0
Mark Peeters 7 maart 2022 om 17:15

Jakob maakt het heel eenvoudig voor Pat Lefevre voor de tourselectie. Hij en niemand anders zal daar gaan meesprinten (als hij dit niveau blijft aanhouden). Zoals hij nu rijdt is hij een garantie op minimaal 2 of 3 sprintzeges.

0
monsieur soixante pourcent 8 maart 2022 om 06:07

Tot er 1 van de 2 (uit)valt.

Zoals het er nu uit ziet zullen de sprinters Patje z’n seizoen moeten redden. Ik zou ze beiden meenemen.

Cav als dank voor vorig jaar en als back-up. Jakobsen omwille van z’n kwaliteit. Niks mis met dergelijke vriendendienst. Alaphilippe kan z’n plan ook wel alleen trekken.

Ontopic; jakobsen idd beangstigend snel, wva misschien wel iets meer gewerkt? Misschien wat vergaloppeerd door Laporte? Leek me met de verkeerde versnelling te sprinten.

0
Wheely 7 maart 2022 om 15:55

Prachtige rit! Mooie winnaar en podium. Nu al zin in de Tour en de strijd om het groen.

0
bartp25 7 maart 2022 om 16:01

Groen gaat Jakobsen denk ik te kort voor komen, te veel een rassprinter waar een WvA ook punten gaat scoren in overgangsetappes gaat Jakobsen daar veel laten liggen.

0
Wheely 7 maart 2022 om 16:02

Ja Van Aert is de ideale groene man maar toch hoop ik op een strijd.

0
Zadelsnuffelaar 7 maart 2022 om 15:55

Van Aert leek te denken deze sprint wel even te winnen. Jakobsen veel sterker en sneller.

0
TheBigShow 7 maart 2022 om 15:57

Ja hij leek behoorlijk verbaasd

0
bartp25 7 maart 2022 om 15:57

Hoe kom je daar nou bij? Wva is een zeer sterke renner die snel kan aankomen op de lijn, maar 1 tegen 1 tegen een rassprinter is hij nooit de favoriet en dat weet hij zelf ook wel. Rare aanname van je.

0
Wheely 7 maart 2022 om 16:01

Van Aert weet heus wel dat Fabio sneller is, het is geen noob.

0
TheBigShow 7 maart 2022 om 16:05

Ze kwamen wel met een behoorlijk snelheidsverschil over de trein van quikstep heen met niet heel lang meer te gaan.

Vergeet ook niet dat van Aert Ewan heeft geklopt in een massasprint evenals Cavendish

0
Mark Peeters 7 maart 2022 om 17:23

Wat een onzin! Van Aert dacht even deze spurt te winnen. Alsof hij geen rekening hield met Jakobsen.

0
De Cabybara van de Conradkade 7 maart 2022 om 15:55

Indrukwekkend sprintje hoor.

Benieuwd hoe Cav hier naar zat te kijken.

0
Geit in mijn Kelderman 7 maart 2022 om 15:55

Jakobsen nog wel even een paar niveaus sterker dan vorig seizoen. Van Aert had totaal geen antwoord op z’n versnelling, niemand niet vandaag.

0
Ronellenfitsch 7 maart 2022 om 15:59

Genieten dit. De hele rit en zeker ook de laatste 100 meter. Perfect gereageerd door Jakobsen.

0
Yeez 7 maart 2022 om 15:59

Enige kans voor Wout was om eerder aan te gaan, dan had jakobsen een gaatje moeten dichten. Hij blijft nu eigenlijk te lang zitten en lag op de finish pas op snelheid. Jakobsen als pure sprinter heeft natuurlijk een betere aanzet dan v aert

0
Deel Koeper 7 maart 2022 om 16:09

Heel slimme actie van Laporte, waarna Van Aert in de veronderstelling leek dat het al binnen was en dat hij lang kon wachten voor hij moest aanzetten. Gewoon een fout van Van Aert.

Niet dat hij anders zo maar even had gewonnen, maar als tragere sprinter moet hij foutloos zijn om een kans te hebben tegen Jakobsen, dan moet de timing overal perfect zitten.

Pluim voor Cees Bol, grijpt hier de zeldzame kans op een top 10 plek met beide handen.

0
Mark Peeters 7 maart 2022 om 17:21

De lat voor Cees Bol wordt wel heel laag gelegd. Hij eindigde 10e na o.a. Stuyven en Oliver Naesen.

0
Kopinkas 7 maart 2022 om 17:31

WVA leek inderdaad wat punch te missen bij de aanzet, al is dat allemaal relatief natuurlijk, als je ziet hoe die twee van Trek zich laten ringeloren. Mooie ontregelende actie van Laporte wel.

0
Sjonge Jonge 7 maart 2022 om 17:44

Toch wel fijn als je sarcasme zou herkennen Mark….

0
Kopinkas 7 maart 2022 om 18:59

Alweer een sarcastische Bolwassing van jewelste

0
nickdt 7 maart 2022 om 16:00

Hoeveel werk Van Aert in de waaier heeft gestoken vergeleken met Jakobsen mag wel als kanttekening geplaatst worden hier. Als je dat in acht neemt, is die spurt van Jakobsen niet zo indrukwekkend meer.

0
poeskescherens 7 maart 2022 om 16:22

Laat staan nog de rit van gisteren, daar heeft WvA ook constant vooraan gezeten.

0
Bozar 7 maart 2022 om 23:13

Spurt blijft in mijn ogen nog steeds indrukwekkend, eerder het niet meer deftig kunnen aanzetten van Wout wordt daardoor inderdaad wel in context geplaatst.

0
KimJungPoels 7 maart 2022 om 16:03

Denk dat ze bij Jumbo beter weer voor Laporte hadden kunnen gaan. Van Aert kwam nauwelijks uit zijn wiel.

Jakobsen echt fenomenaal, dat je een wereldtopper als van Aert nog met zo’n sprekend gemak nog even weg zet na die move van Laporte is ongekend goed.

0
djerkson 7 maart 2022 om 17:00

Gezien het labeur van Van Aert gisteren en vandaag lijkt het me eerder normaal.

0
jv88 7 maart 2022 om 17:17

Nou idd dat viel mij ook op. De aanzet van Laporte was indrukwekkender dan van Wout toen hij erover kwam. Buiten dat Jakobsen geweldig reed denk ik ook dat van Aert niet zijn beste dag had. Wat misschien idd door de waaiers kwam!

0
YogiBear 7 maart 2022 om 18:06

Van Aert gevallen en twee dagen vol gewerkt. Dan is toch niet zo heel vreemd dat Jakobsen hier wint. Die heeft veel minder arbeid verzet.

0
Poeksel 7 maart 2022 om 16:03

Cees Bol voor het eerst dit jaar top tien . Het is (hopelijk) een begin.

0
Dikke Man 7 maart 2022 om 16:34

Verliest in de sprint van Olie. Ik heb er een hard hoofd in.

0
Anton van Valouwe 7 maart 2022 om 17:50

Verzachtende omstandigheid kan zijn dat hij Eekhoff mist als lead-out, maar het blijft behelpen met Bol!

0
Sjonge Jonge 7 maart 2022 om 17:56

Als ik DSM was zou ik Dainese vaker uitspelen als sprinter, daar zie ik toch wel wat meer talent in.

0
Willem Kieft 7 maart 2022 om 16:04

Iemand recentelijk nog wat gehoord over die letselschade/gederfde inkomsten zaak?

0
zietemgaan 7 maart 2022 om 16:08

En Sam B 33ste (die was nog terug gekeerd), jaja, die beklaagt zich nu dat hij niet meer deel uitmaakt van QS. En heerlijke lenterit, wat een voorjaar dient zich aan :)

0
VerstandOpNul 7 maart 2022 om 16:13

Is het eigenlijk nog de bedoeling dat Dylan mee gaat sprinten dit rondje?

0
Wheely 7 maart 2022 om 16:15

Morgen nog een kansje maar lastig ritje hoor wederom.

0
Wheely 7 maart 2022 om 16:14

In het GC ook weer enorme meppen uitgedeeld. Almeida verliest 2 minuten, Gaudu maar liefst 10. Mollema en Poels ook de sjaak.

0
KimJungPoels 7 maart 2022 om 16:16

Gaudu gevallen net voor de waaiervorming, dus daarmee was zijn klassement wel over helaas. Heeft nog niet veel mazzel in Parijs-Nice.

0
Poeksel 7 maart 2022 om 16:17

En de winnaar van vorig jaar zal zijn titel niet met succes verdedigen.

0
Grobbel 7 maart 2022 om 16:25

Mja. Een mooi succes voor Jakobsen vandaag, maar alle Nederlandse klassementsrenners zijn inderdaad in 1 klap kansloos voor een mooie klassering. Kruijswijk wel veel pech gehad vandaag met die valpartijen.

0
Beer 7 maart 2022 om 16:15

Mooi van Jakobsen. Zag er ook in het waaiergeweld heel sterk uit, kwam nooit in de problemen. Van Aert iets te mak in de sprint om meer kans te maken.

0
DeGroteMolen 7 maart 2022 om 17:48

Niet heel gek na een val dat de scherpte iets weg cq minder is. Of ligt het aan de rare helm van Wout?

0
Romāns Vainšteins 7 maart 2022 om 16:17

Gave PN rit met een Jakobsen die als een speer gaat en dan voor Gent Wevelgem wel als kopman uitgespeeld worden zal. Asgreen laten ze die niet rijden dan denk ik.

Misschien ook leuk om Jakobsen eens aan Robaix te laten snuffelen dit jaar?

0
Kopinkas 7 maart 2022 om 17:35

Jakobsen snuffelde al eens aan Le Samyn, en dat was geen onverdeeld succes, dus ik heb er een hard hoofd in dat hij in Roubaix (ieder voor zich) zoveel beter uit de verf kan komen… Al zou een duel Philipsen-Jakobsen op de piste van Roubaix ooit wel erg mooi zijn.

0
Dimitrofiets 7 maart 2022 om 16:32

Wat was er gebeurd met Philipsen? 146e geëindigd in ze uppie

0
Romāns Vainšteins 7 maart 2022 om 16:58

In een verkeerde waaier verzeild lijkt me.

0
Kopinkas 7 maart 2022 om 17:37

Betrokken in de grote valpartij na 60 km wedstrijd…

0
Daren Cole 7 maart 2022 om 17:32

UAE uitgeteld voor het klassement… McNulty 1’30, Almeida 1’53.

0
Landeirovic 7 maart 2022 om 22:39

Lagen beide bij de valpartij

0
Alfons Haavers 7 maart 2022 om 17:48

Wat een beestachtige sprint weer van Jakobsen. Lijkt echt een soort van mutantenpower te hebben gekregen. Wint bijna al zijn sprints met enorme kracht en cool dit seizoen.

0
Schaduwling 7 maart 2022 om 17:58

Zoals Deel Koeper al aangaf, had ik ook de indruk dat door de aktie van Laporte Van Aert al dacht dat het binnen was en op die manier niet meteen vol aanzet. Toen hij Jacobsen zag komen, zie je duidelijk dat hij nog probeert te versnellen. Maar dat is dan natuurlijk al veel te laat. Hij had meteen 100% moeten aangaan wou hij een kansje maken. Vanaf nu alles op de tijdrit denk ik. Meer kans dan in massasprint tegen Jacobsen.

0
Kopinkas 7 maart 2022 om 18:04

In een postrace interview (Sporza) gaf Van Aert aan dat hij al zijn limiet zat toen hij moest aangaan…

0
Kopinkas 7 maart 2022 om 18:03

Was het plan met WVA niet om een deel van deze Parijs-Nice in spaarmodus af te werken? Eventueel uithalen in de tijdrit (al is het duidelijk dat Bissegger zijn vorm nog aan het aanscherpen is), maar verder wat afwachtender rijden.
Waarschijnlijk door zijn huidige uitgangspositie nu toch ook de puntentrui in zijn achterhoofd (waar Laporte nu nog zijn grootste concurrent is), het verdedigen van het geel van Laporte morgen, zelf een goed resultaat rijden op een veeleisend parcours, Roglic ideaal naar de finale brengen… en dan de tijdrit alweer overmorgen…
Hopelijk wordt het oprookscenario van vorig jaar in de aanloop naar Milaan-San Remo vermeden.

0
Sjonge Jonge 7 maart 2022 om 18:11

Hoop inderdaad dat hij in het hooggebergte op tijd laat lopen gezien zijn doelen in de komende monumenten.
Vorig jaar ging hij in de TA daar natuurlijk wel heel erg diep, wat hem later toch wat opbrak.

0
Schaduwling 7 maart 2022 om 18:15

Idd, gaat weer te veel van het goede worden. En sprinten EN tijdrit EN knechten… Wanneer rusten/opbouwen??
Als hij elke dag aan de bak moet om te helpen, komt hij op die manier overal te kort tegen de specialisten. Jacobsen die enkel maar inspanningen levert als er een sprintkans is. En Bissegger kan zich sparen voor de aankomende tijdrit.

0
Kopinkas 7 maart 2022 om 19:01

@Schaduwling
Sparen is veel gezegd… Bissegger is al twee dagen gericht aan het trainen voor de tijdrit tijdens de wedstrijd. Faut le faire!

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone