Fabio Jakobsen nieuwe Nederlands kampioen wielrennen

zondag 30 juni 2019 om 17:03
Fabio Jakobsen nieuwe Nederlands kampioen wielrennen

foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen is de nieuwe Nederlands kampioen wielrennen. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step was in Ede de snelste sprinter van een uitgedund peloton. Hij kwam in de laatste honderden meters voorbij Danny van Poppel, die de sprint als eerste aanging. Van Poppel kwam nog als tweede over de meet, maar werd gedeklasseerd door een manoeuvre. Hierdoor pakte Moreno Hofland zilver en Bas van der Kooij brons.

Vroege kopgroep
Een kopgroep van negen renners kreeg veel ruimte van het peloton. Jumbo-Visma had met Jos van Emden en Koen Bouwman twee renners mee en ook Roompot-Charles stuurde een tweetal mee: Elmar Reinders en Oscar Riesebeek. De andere renners waren Wesley Kreder (Wanty-Gobert), Adriaan Janssen (Monkey Town-à Bloc), Arne Peters (Alecto), Thijs de Lange (Metec-TKH) en Luuc Bugter (BEAT Cycling Club).

Kopgroep – foto: Cor Vos

Het negental kreeg al gauw een voorsprong van negen minuten. Twee grote ploegen die de slag gemist hadden, Team Sunweb, EF Education First en Vlasman, moesten daardoor achtervolgen. Onder meer Wilco Kelderman en Julius van den Berg zetten zich op kop.

Twee lokale rondes van 25 kilometer voor het einde bedroeg het verschil nog vier minuten tussen de kopgroep en het peloton en dat was bij het begin van de laatste ronde nog twee minuten.

Samenwerking stokt vooraan
Vijftien kilometer voor het einde was de samenwerking zoek vooraan. Diverse aanvallen volgden elkaar op, maar die werden ook gecounterd. Daardoor liep de voorsprong snel terug. Op het moment dat het verschil minder dan een halve minuut was, viel Reinders aan. Met 27 seconden voorsprong ging hij de laatste tien kilometer in.

Het gat werd kleiner en dus zag Koen de Kort (Trek-Segafredo) zijn kans schoon om – net als vorig jaar – aan te vallen, maar hij waaide al snel terug. Op dat moment was het Jumbo-Visma dat zich voor het eerst op kop meldde, een kleine twee kilometer voor het einde was het dan ook gedaan met Reinders.

Elmar Reinders – foto: Cor Vos

Eindsprint
De lead-out van Jumbo-Visma bleek voor Danny van Poppel; hij ging als eerste de laatste bocht in. De sprinter ging als eerste de sprint aan, maar dat was te vroeg. Fabio Jakobsen kwam met enkele ferme versnellingen hard langszij om op de licht oplopende aankomst de Nederlandse titel voor zich op te eisen.

Van Poppel kwam nog als tweede over de finish, maar hij hinderde in de slotfase Ramon Sinkeldam en werd gedeklasseerd uit de uitslag. De derde plaats van Moreno Hofland (EF Education First) werd dus een tweede plaats, en Bas van der Kooij (Monkey Town-à Bloc) werd nog opgetrommeld om het brons op te halen op het podium.

Dit artikel delen:

58 Reacties

Ivanoviclover 30 juni 2019 om 20:27

Waarom liet Groenewegen deze kans op een prachtige zege en trui ook alweer schieten?

Kosmonaut 30 juni 2019 om 21:10

Bang voor Jakobsen.

Veloburto 30 juni 2019 om 21:57

Hij rijdt de Tour

Napoleon 1 juli 2019 om 08:37

Zodat hij op de finishfoto’s van de tour netjes in zijn jumbo-truitje staat.

VerstandOpNul 30 juni 2019 om 22:22

Fijn dat we na Groenewegen en vdPoel opnieuw een kampioen hebben die ook internationaal meetelt..

André Hilgersom 1 juli 2019 om 06:36

Lees hier een mooie winnaar etc. Heb niets tegen Fabio Jacobsen, integendeel, maar een winnaar die precies 10 m kop op kop heeft gereden (de laatste 10) huldigen als Nederlands kampioen? Fabio heeft de hele koers in het wiel van Terpstra en Langeveld gereden. Weet niet of forumleden weleens ‘in het wiel rijden’ maar dat scheelt veel hoor. Wanneer wij dit kunnen waarderen hoeven wij ook niet meer zo op de motoren in de koers te vitten, wanneer zij weer eens te dicht op de renners zitten.

aardappeljager 1 juli 2019 om 06:57

Tja, het NK tijdrijden was al geweest he

assen 1 juli 2019 om 08:28

Ik vind de kritiek op TJV hier nogal fel.

Mijns inziens zaten de goede mannen mee in de ontsnapping (+1). Ze waren niet sterk genoeg, dat wel.

Daarna reed TJV goed op kop om ontsnapte renners te pakken (+1).

Toen het peloton weer voorop lag, had ik eigenlijk demarerende renners van TJV verwacht (-1). Maar blijkbaar voelde Van Poppel zich zo IJZERSTERK …

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair