Fabio Jakobsen verslaat Ewan en Merlier in Euro Shop Elfstedenronde

zondag 12 juni 2022 om 18:30
Fabio Jakobsen verslaat Ewan en Merlier in Euro Shop Elfstedenronde

foto: Cor Vos

Fabio Jakobsen heeft de Euro Shop Elfstedenronde 2022 op zijn naam geschreven. De Nederlander van Quick-Step Alpha Vinyl was na een koers van ruim 190 kilometer, in een sprint, te snel voor Caleb Ewan en Tim Merlier.

Exterioo Cycling Cup

De Exterioo Cycling Cup ging vandaag verder met de Euro Shop Elfstedenronde, de negende manche in het regelmatigheidsklassement. Er stond een sprintersfeest gepland met start en finish in Brugge, waar de winnaar van de Euro Shop Elfstedenronde 2022 werd gehuldigd. Maar voor de winnaar werd onthaald, moesten de renners eerst nog ruim 190 kilometer afleggen in en rond Brugge. De wedstrijd bestond uit een lange lus, gevolgd door zes passages op een lokale ronde van zestien kilometer. De organisatie besloot het peloton over de nodige kasseistroken te sturen, om zo nog wat spektakel te creëren.

Vroege vlucht krijgt nauwelijks ruimte 
Drie Belgen en een Brit besloten al vroeg in deze Elfstedenronde in de aanval te gaan. Het peloton gaf ze een vrijgeleide en dus vormden Jens Reynders (Sport Vlaanderen-Baloise), Louis Blouwe (Bingoal Pauwels Sauces WB), Kobe Vanoverschelde (Tarteletto-Isorex) en Reece Wood (WiV SunGod) lange tijd de spits van de koers. De vier koplopers werden halfweg koers echter weer bij de lurven gegrepen, aangezien er in het peloton flink werd doorgetrokken. Het zorgde voor de nodige nervositeit, breuken in het peloton en enkele valpartijen, maar na verloop van tijd keerde de rust weer terug, met een hergroepering tot gevolg.

Op grondgebied Damme probeerden meerder renners er vanonder te muizen. Zo zagen we Taco van der Hoorn, de winnaar van de voorbije Brussels Cycling Classic, even in de aanval. De Nederlandse hardrijder van Intermarché-Wanty-Gobert kreeg echter weinig ruimte en werd al snel weer opgeslokt door het grote pak, net als zijn vluchtkompanen Lionel Taminiaux en Robert Scott. Dat gebeurde op goed twintig kilometer van de meet: alles leek te wijzen op een massasprint. In de laatste twintig kilometer zagen we nog wel wat aanvalspogingen, maar de controle van de sprintersploegen bleek te groot.

Jakobsen beslist sprintduel in zijn voordeel 
En zo konden we ons opmaken voor de (voorspelde) massaspurt, want ook op de kasseien van de Brieversweg werd het verschil niet gemaakt. Sven Erik Bystrøm was er in de laatste kilometers nog op uit om de plannen van de sprinters te dwarsbomen, maar de aanval van de Noor van Intermarché-Wanty-Gobert had niet veel om het lijf. Met nog ruim twee kilometer te gaan werd Bystrøm weer bijgehaald en kon de voorbereiding voor de sprint echt beginnen. Door het hoge tempo in de slotfase werd het peloton op een lint getrokken. Israel-Premier Tech probeerde Giacomo Nizzolo te goed mogelijk te piloteren.

foto: Cor Vos

De Israëlische formatie kwam echter te vroeg op kop en werd overvleugeld door de andere sprintteams. Toch wist geen enkele ploeg echt de bovenhand te houden in de laatste kilometer, waardoor we een chaotische sprint kregen. Jakobsen kreeg zeker geen gedroomde lead-out op de Buiten Kruisvest, maar begon alsnog in een ideale positie aan de sprint. De Nederlander wist zich met enkele machtige pedaalslagen los te rukken en in de laatste meters de opkomende Ewan en Merlier van zich af te houden. De organisatie kreeg met Jakobsen, Ewan en Merlier een podium om van te dromen.

Dit artikel delen:

29 Reacties

de adelaar 12 juni 2022 om 18:33

Hij is de snelste indien goed gebracht

0
uitdewaaier 12 juni 2022 om 18:49

Veeeeeeel sneller / rapper dan die Lee.

0
kaewsarn 12 juni 2022 om 18:56

Als hij niet goed gebracht wordt zoals vandaag ook de snelste.

0
Thoin 12 juni 2022 om 19:24

Lee Towers?

0
uitdewaaier 12 juni 2022 om 20:14

Ha ha ja die kan ook niet zingen.

0
Dave Dubbeldammer 13 juni 2022 om 09:57

@uitdewaaier: voorlopig nog (misschien)

0
quickstep_wolfpack 12 juni 2022 om 18:34

Mooi teken richting de tour. Hoop dat hij een ritzege kan pakken in de tour

0
Bankzitter 12 juni 2022 om 18:35

Gezapig rondje.

0
Arie den Blanken 12 juni 2022 om 20:25

Inderdaad. Omdat het onder etenstijd was met een half oog gekeken maar zoals bijna altijd met wedstrijden op de voorspelbare massasprint eindigen nauwelijks de moeite om er de TV voor aan te zetten.

0
Murcia 12 juni 2022 om 18:42

Knap! Fabio kan ook best veel zelf oplossen. Bij ISN lijkt Nizzolo nu al terug te verlangen naar zijn vorige werkgever want het was weer niet best en met Barbier sprinten voor de puntjes heeft toch ook iets treurigs.

0
Thoin 12 juni 2022 om 19:27

Het levert dan ook niets op… zij pakken 90 punten, Ewan 85.

0
Ronellenfitsch 12 juni 2022 om 19:30

Of voor beiden goed, want BikeExchange heeft voor maar liefst een 20e plaats aan deze koers meegedaan …

0
Gebruikersnaam 12 juni 2022 om 20:16

Denk dat EF (door Chaves/Guerreiro in de Dauphiné) ondertussen BikeExchange voorbij is en dat die nu moeten opletten voor Lotto.

Al blijft het wel zo dat EF eigenlijk erbarmelijk presteert. Zouden in de ranking van 2022 met moeite Bingoal achter zich houden.

0
De Capybara van de Conradkade 12 juni 2022 om 18:45

Indrukwekkend hoor.

Lijkt mij inderdaad ook de snelste van heel het pak momenteel. Tijd voor een sprinters WK. Leuk ploegje kan je daar voor samenstellen: Teunissen, Sinkeldam, D. van Poppel als leadout. Groenewegen en Jakobsen als speerpunten, Kooij als joker. Een willekeurige tijdrijder alla Jos of Van Baarle voor de controle.

0
xistnc 12 juni 2022 om 19:52

Is Bol zodanig uit de gratie, dat je hem niet eens noemt?

0
Wheely 12 juni 2022 om 20:21

VdP, Taco en Van Baarle altijd meenemen!

0
Wildebert 12 juni 2022 om 18:53

Wat opvalt als toch wel beetje chauvinist: Nederland heeft mss niet zoveel kwantiteit, maar met de kwaliteit zit het op allerlei onderdelen de laatste tijd best wel snor. Leuk voor Fabio!

0
quickstep_wolfpack 12 juni 2022 om 19:25

Jaa zeker met van der poel van Baarle in het voorjaar 2 toppers Groenewegen en Jacobsen in sprint 2 toppers. Voorlopig nog even 1 van de betere tijdrijders Dumoulin. Kelderman uitstekende klassementman . Mollema voor de klassiekers en ritzeges. Alleen jammer dat Sam Oomen beetje blijft hangen. Verder natuurlijk Wout Poels nog. Sprinttalent kooij. tegenwoordig luxe knecht Steven kruijswijk. Tis wel eens slechter geweest

0
Cyclejo Schwanen 12 juni 2022 om 19:26

Deze top 3 wellicht de beste sprinters in het huidige peloton.

0
Turtlehead 12 juni 2022 om 19:28

Met Groenewegen. Bennet ff in de wachtkamer nog.

0
Dimitrofiets 12 juni 2022 om 20:39

Philipsen?

0
Renaissance 12 juni 2022 om 19:34

Bas ‘DNF’ Tietema. Dat gaat een hele korte comeback worden op deze manier. Heb zijn video’s altijd met veel plezier gekeken en doe dat nog steeds, maar wat is die slecht zeg.

0
Bankzitter 13 juni 2022 om 07:21

Ja eensch. Het kan echt niet. Zelfs 1.2tjes reed ie niet uit. Dan ben je gewoon niet goed genoeg. Inmiddels is Puck Moonen niet meer de DNF meme; dat is Bas.

En toch weet ik vrij zeker dat er een CT team gaat zijn die de publiciteit wel zien zitten.

0
sooike 12 juni 2022 om 23:03

Patrick lacht weer eens in zijn vuistje. Fabio steekt met kop en schouders boven alle sprinters uit , zeker dankzij een voorbeeldige lead-out. En van Groenewegen horen we steeds minder; we zien hem alleen lossen bij de eerste heuveltjes. Voor hem zou het beter zijn geen koers als de Dauphiné te rijden, maar zich te beperken tot de B-eendagsklassiekers !

0
xistnc 12 juni 2022 om 23:12

Groenewegen won onlangs een koersje van hetzelfde kaliber. Ook tegen sterke sprinters. Respect voor zijn investering in klimkilometers tijdens de Dauphiné. Geen enkele reden om denigrerend over te doen.

Ik kijk uit naar mooie sprintduels tussen Jakobsen, Groenewegen en consorten, als het dan toch op een massasprint uitdraait.

0
Kopinkas 13 juni 2022 om 00:24

Jens Reynders, de kamikaze-aanvaller uit Parijs-Roubaix: zaterdag meer dan 100 km in de aanval in Dwars door het Hageland, toch nog zijn karretje kunnen aanhaken, en in de slotkilometers als één van de weinigen nog een poging ondernomen om achter Riesebeek aan te gaan.
Gaat vandaag dan opnieuw in de vroege vlucht.
Zijn er dan geen ploegleiders die zo’n renner aanraden zich eens in te tomen en zijn kaarten eens wat later in een wedstrijd uit te spelen?

0
Thoin 13 juni 2022 om 00:34

Ik ken Jens. Die kan je niet intomen. Hij heeft blijkbaar zijn eigen fiets kapot gereden in PR. Teveel kracht gezet. Heeft wel een enorme motor. Denk dat TSV net wil dat hij zo koerst, publiciteit want winnen ging hij hoe dan ook, toch niet doen.

0
Kopinkas 13 juni 2022 om 07:42

@Thoin
Allright, boeiend wel. Zag nu net dat zijn meest spraakmakende plek dit jaar een 4de plek was in de Antwerp Port Epic, nadat hij vanuit het peloton initieel naar vier overblijvers van de vroege vlucht sprong. Dat lijkt me dan al een stuk slimmer anticiperen. Benieuwd wanneer hij zijn eerste zege kan boeken.

0
Thoin 13 juni 2022 om 11:48

Hij is eigenlijk ook nog best snel hoor, dus zeker niet kansloos in een klein groepje. Ik denk dat hij inderdaad eens moet kunnen winnen, al is het maar een kleine koers om wat slimmer te worden.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone