Fabio Jakobsen sterkste sprinter na chaotische Scheldeprijs

Fabio Jakobsen sterkste sprinter na chaotische Scheldeprijs

foto: Sirotti

woensdag 4 april 2018 om 17:03

Een chaotische uitgave van de Scheldeprijs is gewonnen door Fabio Jakobsen. De jonge Nederlander van Quick-Step Floors volgt Marcel Kittel op, die in de slotfase niet sterk genoeg was om terug te keren na een lekke band. Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) en Christopher Lawless (Sky) werden tweede en derde. Bram Welten (Fortuneo-Samsic) was op de negende plek de tweede landgenoot in de top-10.

Waaiers
De openingsfase verliep veelbelovend en precies zoals gehoopt voor de organisatie. Wind en waaiers trokken het peloton uit elkaar. Jan-Willem van Schip van Roompot-Nederlandse Loterij probeerde weg te geraken met een groepje, maar door waaiervorming ging dat feest niet door. Het peloton scheurde in drie delen toen recordwinnaar Marcel Kittel te kampen kreeg met een lekke band. De Duitser moest zich terugwerken naar voren, waar alles in elkaar viel als een heuse harmonica.

Moreno Hofland reed een tijdje alleen voor het razende peloton uit, maar hij zag het kansloze van zijn poging in en liet zich terugzakken. Uiteindelijk geraakten vijf renners definitief weg, met weer Van Schip erbij. Hij kreeg Sean De Bie (Veranda’s Willems-Crélan), Guillaume Van Keirsbulck (Wanty-Groupe Gobert), Jonas Rickaert (Sport Vlaanderen-Baloise) en Alexander Cataford (UnitedHealthcare) met zich mee.

Topfavorieten uit koers
De wedstrijd ontaardde daarna in een ouderwetse sprinterskoers, tot het peloton weer in delen brak en een gesloten spoorweg het wedstrijdbeeld compleet veranderde. Een groep met sprintfavorieten Dylan Groenewegen en Arnaud Démare dook onder de slagbomen door en werd gediskwalificeerd. Daarom was het Katusha-Alpecin van Marcel Kittel nog een van de weinig ploegen die voor een sprint wilden gaan. In alle onrust was de kopgroep ingerekend.

Kittel in de problemen
Owain Doull (Sky) en Antoine Duchesne (Groupama-FDJ) kregen op het lokale parcours rond Schoten de ruimte van het fors uitgedunde peloton. Met een voorgift van een halve minuut gingen zij de slotronde in, op een kletsnat rondje. Maarten Wynants probeerde – na het uitvallen van zijn kopman – de finale hard te maken. Hij kreeg Matti Breschel mee, maar die aanval hield niet lang stand. In de slotronde raakten de favorieten een voor een in de problemen: Álvaro José Hodeg, Moreno Hofland en Kittel kregen te kampen met een lekke band.

De vijfvoudig winnaar wist in de achtervolging niet het tempo van zijn ploeggenoot Nils Pollitt bij te houden, waarna hij het hoofd moest buigen. Acht kilometer voor de meet werden de laatste vluchters gegrepen. Het overzicht was volledig weg in het peloton. Jos van Emden en Mike Teunissen waagden langs de boorden van de Schelde een poging, maar geraakten niet weg. Sunweb probeerde vervolgens alles op alles te zetten voor een sprint.

Jakobsen zet zegereeks Quick-Step voort
Van Emden probeerde het een tweede keer op vijf kilometer van het einde, maar dat gat reed Kasper Asgreen dicht in dienst van Quick-Step Floors. De Belgische formatie ging vol voor Fabio Jakobsen en gaf onze landgenoot een uitstekende lead-out. Lotto Soudal stak in de slotkilometer nog voorbij de Quick-Step-trein, maar het was Jakobsen die zich los wist te wurmen, overeind wist te blijven en zich veruit de snelste toonde in de massasprint. Hij tekent daarmee voor 24e zege van het seizoen voor de Wolfpack.

Dit artikel delen:

82 Reacties

Romāns Vainšteins 4 april 2018 om 20:56

‘van in een kramp schieten’

Het lijkt wel 2018 ja…

0
horsm 4 april 2018 om 20:58

@RV ??

0
Romāns Vainšteins 4 april 2018 om 21:02

ik ben het met je eens dus, Conchita Wurst daarentegen …

0
horsm 4 april 2018 om 21:25

Ik vergat natuurlijk Lampaert

0
oscarito1908 5 april 2018 om 00:25

Dacht dat den Yves een toffe gozer was, valt ook tegen in extra time. Durft niets te zeggen met Boonen naast zich.

0
Col du Bramont 5 april 2018 om 01:30

Lampaert is zeker wel een toffe gozer maar er kwam bij ET niet zo veel uit, Boonen mag ik wel die zegt wat ie denkt en neemt en is wel grappig.
Tis een toffe gozer, maar geen lefgozer zoals bv Terpstra, Groenewegen of ook zeker wel Jakobsen.

0
Doordrijver 5 april 2018 om 12:55

En wat zegt Boonen dan in Extra time koers: als Morkov niet ging leunen tegen de Lotto man, zouden ze allebei gevallen zijn. Dat is dan de meerwaarde van een ex-renner/sprinter in zo’n programma.
Wij zouden zeggen: fout manoevre!

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone