Fabio Jakobsen: “Het is een soort droom waar ik in zit”

woensdag 4 april 2018 om 18:55
Fabio Jakobsen: “Het is een soort droom waar ik in zit”

foto: Sirotti

Fabio Jakobsen boekte vandaag in de Scheldeprijs zijn tweede profzege in het tenue van Quick-Step Floors. Na een regenachtige finale was de 21-jarige sprinter sneller dan generatiegenoten Pascal Ackermann en Chris Lawless. “Dat het in Nokere Koerse goed gaat en dat het vandaag lukt, is geweldig. Het is een soort droom waar ik in zit”, zegt hij na afloop tegen onder meer WielerFlits.

Op de erelijst volgt hij onder meer Marcel Kittel (vijf zeges) en Mark Cavendish (drie zeges) op. “Ik hoop ooit evenveel te winnen en misschien wel meer dan Cavendish. Hij is een topsprinter en het is supergaaf om hier te winnen”, vertelt Jakobsen, die het winnen doorgetrokken heeft van bij de beloften. “Ik had niet verwacht dat ik de overstap kon maken en direct kon winnen. Het is wel een grote stap, alleen iedereen heeft twee benen en als je op de goede plek zit, en je hebt een ploeg als Quick-Step die volledig voor je werkt. Dat helpt enorm.”

‘Ik was vierde op Unibet, en toen waren er twee weg’
Vooraf was duidelijk afgesproken dat Jakobsen de kopman was voor vandaag, terwijl ook Álvaro José Hodeg aan de start stond. “Er wordt gekozen voor één jongen. Álvaro zou de lead-out doen voor mij, maar hij rijdt helaas lek. In Handzame deed ik het voor hem en nu was het omgekeerd”, beschrijft de Gelderlander, die enkele concurrenten zag uitvallen. “Toen Démare en Groenewegen uit koers waren dacht ik: oké. Ik was vierde op Unibet, en toen waren er twee weg”, lacht hij. “Dan hoor je dat Kittel lek rijdt. Dan is het vooral focus houden en de laatste kilometers goed doorkomen. Met Iljo Keisse en Zdenek Stybar die daar nog op kop rijden… Ik wil niet zeggen dat het vanzelf ging, maar dat scheelde wel heel veel.”

Foto: Tim de Waele/Getty Images

De nieuwe start in Terneuzen zorgde voor waaiers in de openingsfase. “Het was heel nerveus in het begin, vooral met de smalle dijkjes. Niet alle ploegen wisten wat ging komen, maar 200 kilometer is altijd zwaar en zeker met de regen in de laatste rondjes was het afzien”, legt Jakobsen uit.

Spoorwegincident: “Kuddegedrag”
Jakobsen zat op het moment van het spoorwegincident in het eerste deel van het peloton. Hij ontkent met klem dat bij zijn groep de lampen knipperden en de spoorbomen naar beneden gingen. “Ik ben het spoor over gereden. In de eerste groep was er niets aan de hand en daarna hoorde ik op de radio dat die jongens doorgereden waren. Niet slim.” Wat Groenewegen en Démare is gebeurd, had hem zelf ook kunnen overkomen. “Natuurlijk, ik denk dat het kuddegedrag is. Als er één gaat, dan denken ze allemaal: Ik moet mee zijn. Uiteindelijk is het veiligheid boven alles, als toevallig wel een trein langskomt, kan het slecht aflopen.”

Het programma van Jakobsen is bekend tot en met juni. “Ik heb eerst een paar dagen rust, dan bouw ik weer op richting Frankfurt”, legt hij uit. Die wedstrijd wist hij vorig jaar te winnen bij de beloften. Daarna rijdt de sprinter de Tour des Fjords en de Hammer Series. “En dan mag ik een week lang pijn lijden in de Dauphiné.”

Dit artikel delen:

23 Reacties

Romāns Vainšteins 4 april 2018 om 19:04

Wacht maar tot je lbl wint, dan lullen we over dromen

Javier 4 april 2018 om 19:07

@romans

LBL? Dat is toch helemaal geen koers voor deze man?

assen 4 april 2018 om 19:08

Ha ha, te zwaar voor LBL denk ik zo. Sowieso afwachten of het een Kittel-type is (goed sprinter maar verder matig coureur) of ook eentje die grote wedstrijden kan winnen (monumenten, wk).

Arry1337 4 april 2018 om 19:10

@Javier
Dat is een referentie na een opmerking van iemand na zijn winst in Nokere. Ik weet zo niet meer wie dit wat en wat de context was, maar er werd gezegd dat hij meer een soort LBL renner zou zijn, als ik me dit goed herinner. Flauw grapje dus ;)

Geflitst 4 april 2018 om 19:13

@javier
Schipperaar zag een foto van Jakobsen op trainingskamp op een berg en dacht meteen dat de nieuwe Valverde geboren was.

assen 4 april 2018 om 19:16

Ha ha ha, 1 april is al voorbij Jongens. :-)
Ha ha ha!

Jacco van Stierop 4 april 2018 om 19:17

Hoorde van Wuyts dat hij is vernoemd naar de Fabio die in 1995 zo tragisch het leven liet in de Tour. Mooi dat zijn naam op deze wijze door blijft klinken.

LutsenkoFan 4 april 2018 om 19:18

Op deze foto heeft hij dan weer een wat dikkere kop! Volgens mij kan er nog wat vet vanaf anders wordt het helemaal niks!

Lennimator 4 april 2018 om 19:29

Beter een dikkere kop dan een dikke nek!

Zjoske 4 april 2018 om 19:32

@Javier
Jawel hoor, vraag maar aan schippie.

Romāns Vainšteins 4 april 2018 om 20:11

Die 2,5 onderkin geeft duidelijk aan hij naast zijn eigen ploeg ook nog buiten de deur tafelt en er hoeft geen twijfel te zijn waar…

Meer OT vind ik dat er geen millimeter meerwaarde van deze overwinning afgeluld hoeft te worden omdat ze een heel pak potentiele doodrijders uit koers hebben genomen. Koersen met een verhaal winnen zijn vaak nog mooier dan reguliere uitgaves. @ Jacco > Casartelli van Motorola,.. ? Waar Armstrong een paar dagen later een verschroeiend eerbetoon aan leverde (al dan niet met overeengekomen vrijgeleide, het is altijd al een onderhandelaar geweest)

Jungle Man 4 april 2018 om 20:27

Wellicht rijdt Jakobsen vanaf juli in een rood-wit-blauwe trui rond.

Jacco van Stierop 4 april 2018 om 21:43

@RV
Olympisch kampioen Fabio Casartelli ja. Een gedenkteken is onthuld in 2000 in zijn woonplaats Albese Con Cassano, paar kilometer ten oosten van de Civiglio waar Nibali vorig jaar zo te keer ging in Il Lombardia. Casartelli was geboren in Como.
http://visitlakecomoitaly.com/wp-content/uploads/2016/08/Albese-con-Cassano_monumento-a-Casartelli.jpg

Mwielerfan 5 april 2018 om 00:31

Hij heeft zich als belofte vooral op kasseien en in sprints laten zien toch? Meer een kristoff / degenkolb zou ik dan denken. Hopen dat ie meer dan 2 topjaren krijgt.

MDKIDW 5 april 2018 om 02:07

Haha de reacties hier….. in welk hokje moeten we Fabio gaan plaatsen?? Laat hem het lekker zelf uit gaan vinden… echte kampioenen creeren hun eigen hokje. Maar als er toch een etiketje op hem geplakt moet worden dan doet hij me erg aan Boonen denken ;) maar die heeft zijn eigen hokje al.

assen 5 april 2018 om 08:28

WF-zeikerds – deze commentaren uitprinten en boven je bed hangen; incl foto van dikke kop Jacobsen. Elke dag voor het slapen gaan nog even genieten…

Ik weet nog als de dag van gisteren toen Fabio stierf; ik was toen op een camping in Madrid, mijn maag draaide om.

Jean Dumas 5 april 2018 om 08:30

Dit is echt heel bijzonder. Nu snap ik ook waarom Viviani zo huilde na Wevelgem: hij weet waarschijnlijk dat hij 1 van de weinige kansen heeft gemist om als kopman uitgespeeld te worden bij QS.

veteraan 5 april 2018 om 08:50

God, God, wat zijn de azijnpissers weer bij de pinken

vluggejapie 5 april 2018 om 08:50

Toch wel benieuwd hoe Fabio zich nu verhoudt tot bijvoorbeeld Groenewegen en Démare.

HoofdIsVrij 5 april 2018 om 09:10

@assen
Inderdaad afwachten wat voor renner het wordt. Maar tijdens zijn beloften tijd ging hij vaak mee in de aanval en maakte hij ook het mooie weer in de koers. Op de Vlaamsche wegen.

Dag Otto Lauritzen 5 april 2018 om 09:12

@Romāns Vainšteins: Armstrong won twee dagen later. De dag na het ongeval werd de rit geneutraliseerd en mocht de gans Motorolaploeg samen over de streep rijden. Of de overwinning van Armstrong een vrijgeleide was zullen we wellicht nooit weten. Maar ik herinner me toch dat zijn demarrage verschroeiend was. En ik herinner me ook dat ik het op dat moment een mooi eerbetoon vond, of het nu Armstrong was of niet en of het nu afgesproken spel was of niet. Soms haalt het emotionele de bovenhand in de koers…

Romāns Vainšteins 5 april 2018 om 09:31

Eens hoor, alleen toen ik er aan terugdacht begon me ineens het idee van een vrijgeleide te dagen.

Meer OT > wil ik de positieve overdrijvers hiero er ook nog wel even fijntjes op wijzen dat Jakobsen ook wel wat weg heeft van een type Hofland, het kan maw alle kanten nog op behalve richting Luik.

girardengo 5 april 2018 om 11:44

@RV
Die associatie met Hofland leg ik niet, het lijkt mij een natuurlijker en groter talent. Maar ja, dat zal de toekomst moeten uitwijzen.

Headlines

Materiaalzone

Populair