Fabio Aru: “Dumoulin is niet mijn enige concurrent”
Foto: Sirotti
vrijdag 4 september 2015 om 10:47

Fabio Aru: “Dumoulin is niet mijn enige concurrent”

Fabio Aru behield gisteren zijn rode trui en vervolgt vandaag de Vuelta als leider in het algemeen klassement. Morgen wacht met de rit naar Fuente del Chivo een nieuwe test. De kopman van Astana beseft dat de Vuelta nog lang niet voorbij is.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Zijn concurrenten volgen op kleine afstand. Tom Dumoulin staat derde en heeft slechts een halve minuut achterstand. Tegen de klok is de tijdritspecialist veel sterker dan Aru, waardoor de Italiaan met het oog op de tijdrit nog extra winst zal moeten boeken. Aru houdt zich echter met meer renners bezig “Dumoulin is niet mijn enige concurrent”, oordeelt hij tegenover Bicicilismo. “We hebben Purito nog, en het duo van Movistar met Alejandro en Quintana. We moeten geconcentreerd blijven en niemand onderschatten. Dumoulin is erg sterk, je weet niet wat hij nog kan doen, maar de bergetappes liggen mij beter.”

Door de opgave van Chris Froome is er een concurrent afgevallen. “Chris zal gemist worden in deze Vuelta. Hij heeft een loodzware etappe gereden met een gebroken voet. Ik wens hem een spoedig herstel”, geeft Aru aan. “Zijn opgave was het slechte nieuws van de dag. De wedstrijd zal minder spectaculair worden zonder hem, maar met een gebroken voet is het onmogelijk om verder te gaan.”

Er volgen in de slotweek nog enkele zware ritten. “Er is nooit een makkelijke dag in de Vuelta. In elke rittenkoers is iedere dag belangrijk,” geeft Aru aan. De rit naar Lleida kwam hij zonder kleerscheuren door. “Het was niet geheel vlak. Hoewel het op een sprint uitdraaide, was er best veel stress,” kijkt hij terug. “De Pyreneeën hebben veel gevergd. Daar hebben we de gevolgen van kunnen zien. Op dit moment zijn we moe, maar blij met wat we bereikt hebben. De volgende ritten zijn lastig, vooral die in het weekend. We gaan het van dag tot dag bekijken”, geeft hij aan.

RIDE Magazine
49 Reacties
Sorteer op:
4 september 2015 10:49
Pssst, Fabio, Majka, uitkijken met die Polen.
4 september 2015 10:50
edit redactie: bedankt, aangepast
4 september 2015 10:54
Wie had nu van te voren gedacht dat Aru het na anderhalve week Vuelta over Dumoulin zou hebben?
4 september 2015 10:58
Ik zou bijna zeggen dat Aru het gewoon aan zijn stand verplicht is om de Vuelta te winnen. Of Quintana moet nog enorm gaan huishouden op de cols, maar anders zie ik niet in wie hem nog gaan bedreigen. Rodriguez, lijkt mij niet, Valverde is passé, Dumoulin gaat nog veel meer tijd verliezen in de bergen en in de tijdrit gaat hij geen vijf minuten meer goedmaken. Ook kansloos dus. Majka is gewoon nog niet goed genoeg
4 september 2015 11:02
Aru spreekt als een echte gentleman en heeft louter positieve woorden over de concurrentie.
Verstandig, want dat betaald zich ooit nog wel eens terug.
4 september 2015 11:06
Tom gaat op een 1.5 min 2de worden.
4 september 2015 11:09
Waardig kampioen. Maijka grootste concurrent denk ik. Purito eindigt op 3. Tommeke 4
4 september 2015 11:11
Ik zie het nog niet als gedane zaak. Er hangt ook nog wel redelijk wat vanaf hoe goed Landa is en in welke mate hij Aru gaat bijstaan. Wanneer je bij elke move meteen Landa + Aru in het wiel hebt gaat dat verlammend op de aanval werken (tov Quintana , Rodriguez , Chaves). Andersom dient Aru nog flink (Dumoulin) resp. redelijk (Majka) wat tijd te nemen op de betere chronomannen. Interessante ronde tot het moment dat hij werkelijk de aller-allersterkste bergop is.
4 september 2015 11:21
Hij praat natuurlijk in clichés en zo'n stukje is echt niets waard. Maarja, moet de eerste wielrenner nog tegenkomen die zegt "ja, ik ben gewoon de beste op dit moment en ben het eigenlijk wel aan mijn stand verplicht dit over de streep te trekken". Want zo is het eigenlijk wel.
4 september 2015 11:22
Overigens kan Aru veel beter tijdrijden dan menig mens hier denkt, zeker niet minder dan Majka. En zijn trainer verwacht dat ie 1 tot 1.5 minuut verliest op Dumoulin.
4 september 2015 11:32
@ll Gilbert in 2011 vergeten? Die zei namelijk zo een dingen.
4 september 2015 11:32
@LyndaLid
Maar Aru reed vorig jaar in de Vuelta nog langzamer in de tijdrit dan Purito. En de laatste 25 kilometers van die chrono waren vlak.

Het is toch gewoon zo dat Aru, Majka en Purito elkaar niet veel ontlopen in zo'n tijdrit? Alleen Dumoulin is veel beter.

Ik zou ook niet weten waarom Majka zijn grootste concurrent zou worden. Dan nog eerder Purito, en natuurlijk Dumoulin. Majka staat al een minuut achter op deze twee mannen, en heeft in deze Vuelta op nog geen enkel moment beter geklommen (zelfs alleen maar tijd verloren).
4 september 2015 11:33
Dumoulin heeft geen kans om de Vuelta te winnen, maar als hij de 3 bergetappes dit weekend goed doorkomt heeft hij een enorme kans op top 3.
4 september 2015 11:36
@ nick nuyens

Oh ja haha, weet ook niet of dat het voorbeeld is dat we willen hebben inderdaad.

@ purito

Maar Aru is wel vooruit gegaan, die gaat echt een minuut voor Purito eindigen hoor. In Polen reed ie ook een hele goede tijdrit, biljartvlak. Maar belangrijker nog: hij is de sterkste, en dat zal zich in de tijdrit ook wel laten zien.
4 september 2015 11:39
Nog even de volgende bergritten afwachten voordat we conclusie gaan trekken maar dat Aru de grote favoriet blijkt is niet verrassend. Dat ligt toch voornamelijk aan het feit dat die andere mannen een loodzware Tour hebben gereden.
4 september 2015 11:50
@LyndaLid
Met een minuut is hij nog niet binnen. Ik wil wel zien of hij de druk aankan.

Qua vorm en benen is het inderdaad een uitgemaakte zaak. Leuk is echter dat een grote ronde meer is dan alleen maar hard fietsen. Aru kan zich wel eens vergalopperen in zijn opdracht zoveel mogelijk tijd te pakken voor die belangrijke tijdrit.
4 september 2015 11:51
Jongens 38.7 km is lang!
4 september 2015 11:57
Dumoulin heeft geen team en moet alles zelf doen. Hij is ook niet het type rijder dat veel explosiviteit heeft. Gevolg is dat hij 'doordieselt' en dat het hem teveel kracht kost. Als hij voor Sky zou rijden dan kan hij de Vuelta in deze vorm met gemak gewonnen. Net als Wiggens de tour won. Je team rijdt je op bergetappes in een constant hoog tempo de berg op en je pakt ze allemaal in de tijdrit.
Nu zit die lamlendeling van een Chaves de hele rit op z'n achterwiel en wil niet overnemen. Vervolgens gaat hij op het laatste stukje aan om tijd te pakken, best triest.

Ik hoop dat Lotto NL op zit te letten, als ze nog eens naam willen maken kunnen ze Tom halen. Laurens ten Dam, Kruiswijk en Bennet mogen dan in dienst rijden van Dumoulin.

Ik denk eerlijk gezegd dat hij volgend jaar voor Sky rijdt, zeker nu Porte vertrekt. Dat zou ook niet verkeerd zijn voor Tom, wel een gemiste kans voor Lotto NL/Jumbo.
4 september 2015 11:58
Quintana, Rodriguez en Chaves kunnen geen vlakke tijdritten goed doen.
Moreno weet ik niet echt, maar volgens mij ook niet denderend.
Valverde kan het een beetje, Majka is wel redelijk erin, maar ook Aru heeft zich erop verbeterd.
4 september 2015 12:00
@luka: denk je werkelijk dat LottoNL ook maar een kleine kans heeft om Dumoulin te halen?
4 september 2015 12:07
Dumoulin heeft toch gewoon een contract voor volgend jaar bij Giant? Als hij verstandig is ontwikkelt hij zich gewoon lekker bij Giant de komende 1 a 2 jaar.
4 september 2015 12:10
@luka snap niks van je stukje, lotto jumbo heeft bij lange na niet het geld niet om hem te halen. En waarom zou sky goed zijn voor zijn ontwikkeling, boasson hagen (soortgelijke talent, Boasson op sprint Tom dumoulin op tijdrit) ging ook naar sky en mocht op kop rijden en weinig anders en is volledig verpietert. Daarnaast zal hij bij sky ook niet snel kopman worden in een grote ronde, froome, Thomas, Poels.
4 september 2015 12:13
Natuurlijk kan Dumoulin de Vuelta niet winnen. Stel dat 't 'm lukt om drie bergetappes lang eraan te blijven hangen en rood te pakken in de tijdrit, dan zal hij vrijwel zonder ploeg alle aanvallen moeten pareren in de laatste bergetappe op zaterdag. Dat lijkt me onmogelijk voor 'm.

Maar goed, zoals Zonneveld schreef, nu zijn we toe aan test 2 van Dumoulin als ronderenner: hoe is zijn herstelvermogen? We hebben geen idee hoe dat is.
4 september 2015 12:16
@Timocycling Ik hoop het, want anders gaat hij naar Sky.
4 september 2015 12:17
Ik vind dat we nu ook wel heel gemakkelijk er maar vanuit gaan dat Aru geen zwakke dag krijgt. Iedereen die dit jaar de Giro heeft gezien weet ook dat de prestaties van Aru grillig waren. In de etappe met de Mortirolo was hij erg zwak. Het is nog een jonge gast, Aru kan dus ook nog mindere dagen krijgen.
Op dit moment oogt hij echter wel sterk en is natuurlijk topfavoriet voor de eindzege, maar je weet het nooit.

Reacties zijn gesloten.