Fabio Aru: “De ploeg heeft de ronde gewonnen”
foto: Sirotti
zaterdag 12 september 2015 om 20:08

Fabio Aru: “De ploeg heeft de ronde gewonnen”

Fabio Aru stootte Tom Dumoulin vandaag van de troon. In de voorlaatste etappe van deze Vuelta a España kon de Nederlander de Astana-renner niet volgen, waarna Aru en zijn ploegmaats het gat alleen maar groter maakten. “Ik ben mij nog steeds niet bewust van wat er gebeurd is”, vertelde hij direct na afloop.

“Mijn kompanen waren super, exceptioneel”, bedankt de 25-jarige renner zijn ploeggenoten. “Zoals Mikel Landa, die er was toen ik hem nodig had. De ploeg heeft de ronde gewonnen.”

“Ik ben heel uitgelaten, want het was een koers met een hoop stress. Ik wist dat de voorlaatste klim moeilijk was, Mikel heeft geweldig werk verricht.” Toen Dumoulin een gat moest dichtrijden, kwamen Andrey Zeits en Luis Leon Sanchez teruggezakt uit de kopgroep. Mede door hun hulp kon de Giant-Alpecin-renner niet aansluiten en werd hij op vier minuten gereden.

PIC557922403

Fabio Aru knuffelt Mikel Landa na afloop – foto: Sirotti

Astana kende een moeilijk begin in deze ronde. Vincenzo Nibali werd gediskwalificeerd en Paolo Tiralongo gaf er een rit later de brui aan wegens een blessure. “Ondanks de moeilijke eerste dagen, hebben we ons gericht op de race”, aldus Aru, die morgen in Madrid zijn eerste grote ronde op zijn naam gaat schrijven. Joaquim Rodriguez en Rafal Majka zullen hem vergezellen op het eindpodium.

‘Jammer voor Dumoulin’
Voor Tom Dumoulin heeft Aru nog wel een goed woord over. Lange tijd streden ze tegen elkaar, maar vandaag was een dag te veel voor de Limburg. “Ik vind het jammer voor hem”, vertelt Aru volgens Sporza. “Hij was sterk, dat hebben we vanaf de eerste rit gezien. Het is een complete renner die een buitengewone Vuelta afgewerkt heeft. Ik feliciteer hem.”

RIDE Magazine
64 Reacties
Sorteer op:
12 september 2015 20:14
Samen met Rodriguez en Majka was hij de beste bergop deze ronde, wat dat betreft een logisch podium gezien dit parcours. Zijn goede tijdrit (zeker itt Rodriguez) en zijn ijzersterke ploeg hebben inderdaad het verschil gemaakt. Kan je nagaan wat voor Astana-trein er in de bergen had gereden als Nibali en Tiralongo nog mee hadden gedaan..

Ik ben geen fan van Astana, maar ik vind Aru een genot om na te kijken. Vliegt er elke rit volle bak in en probeert aan te vallen waar hij kan. Ook op karakter op die steile klimmen achter Rodriguez aanhengsten was mooi om te zien.

Het is hem gegund, Tom zijn tijd komt nog wel.
12 september 2015 20:16
Ik begrijp niet dat sommige mensen tegen Aru zijn. Volgens mij is het best een sympathieke jongen en hij heeft deze ronde uiteindelijk verdiend gewonnen.
12 september 2015 20:18
Wat jammer dat Dumoulin op het beslissende moment steun miste om dat gaatje te overbruggen. Al miste hij vandaag ook de goede benen van eerdere dagen.
12 september 2015 20:18
@Pieter Peet + 1
12 september 2015 20:25
Quote:
Vliegt er elke rit volle bak in en probeert aan te vallen waar hij kan

Inderdaad, wat dat betreft is hij een renner uit een andere tijd. Hopelijk alleen wat dat betreft.

Terecht dat hij zijn ploeg de credits geeft. Als hij voor Giant had gereden, had hij niet gewonnen. Niet flauw bedoeld t.o.v. Giant trouwens, want ik heb veel sympathie voor die ploeg.
12 september 2015 20:26
Tuttipazzi

Heeft meer met de ploeg te maken denk ik.
Vind het zelf maar een raar mannetje.
12 september 2015 20:31
Aru was vandaag sterker, de ploeg van Aru is in de bergen sterker.
Dumoulin was ongelofelijk sterk, heeft de afgelopen weken heel veel geleerd, volgende keer beter.
12 september 2015 20:33
Ja, vind het ook een raar mannetje, maar geniet wel van zn aanvallen en wil om te winnen.
12 september 2015 20:35
Tom heeft gewooon een te zwakke ploeg om zich heen. Met een paar ploeggenoten had hij vandaag top 3 behouden. Wel een geweldige ronde én 2 prachtige etappezeges!
12 september 2015 20:35
Ik ben zeker geen fan van Aru, vooral door zijn ploeg, maar hij is gewoon de terechte winnaar van deze Vuelta. Daarnaast kan je wel altijd genieten van zijn grillige manier van rijden.
12 september 2015 20:41
Onderaan de afdaling zat Tom op 10 seconden, na de vallei op bijna 3 minuten.
Aru had 3 man voor zich die hem door de vallei knalden.

Conclusie: Tom heeft de Vuelta niet verloren bergop, maar in de vallei door gebrek aan een ploeg (zoals Aru die wel heeft). Hij had daarmee de Vuelta niet gewonnen, maar podiunm behouden had mogelijk geweest.

Tom ' heeft' het, maar om een grote ronde te winnen moet er een sterkere ploeg omheen (of hij moet ingaan op de aanbiedingen van SKY of Tinkov)
12 september 2015 20:42
Het is misschien niet moeders mooiste maar het is wel een renner die de koers maakt. Waarvoor hulde.
12 september 2015 20:43
Wel fan, de redenen heb ik al meermaals opgedreund. Leuk dat echte klimmers (Quintana ook) weer grote rondes kunnen winnen.
12 september 2015 20:46
Normaal een cliché, maar deze keer helemaal waar. Geweldige ploegentactiek.
12 september 2015 20:46
Het vroege uitvallen van Nibali kan wel eens doorslaggevend zijn geweest voor de winst van Aru, hoewel we dat nooit zullen weten. Knap dat men zich zo heeft kunnen heroprichten zeker met het uitvallen van Tiralongo wat wel een groot gemis was. Duidelijk de sterkste ploeg deze Vuelta.
12 september 2015 20:54
Mooi dat hij Landa specifiek bedankt. Misschien wel de beste klimmer dit seizoen, die Aru naar Vueltawinst helpt. Deze ronde was sowieso een prachtig visitekaartje van de mannen van '90 en '89. Negen van de twintig ritten gewonnen door renners met deze geboortejaren, en twee op het eindpodium.
12 september 2015 20:55
Verdiende zege. Een goed strijdplan voor vandaag en een ploeg met de kwaliteiten om het perfect uit te voeren. Sportieve felicitaties naar Dumoulin.
12 september 2015 21:37
Tom = klasbak
12 september 2015 21:40
Giant kwam hier voor etappezege met Degenkolb en tijdrit met Dumoulin. Niemand had verwacht dat ze drie weken moesten strijden voor AK!
Als Tom echt voor rondewerk wil gaan,zal Giant heus wel versterking gaan halen! Maar volgend jaar alles op ITT Rio.
12 september 2015 21:41
Natuurlijk hoop je op Tom, maar als er 1 iemand verdiende te winnen dan was het wel Aru. Een geweldige renner om te zien fietsen met al zijn karakter, doorzettingsvermogen en aanvalslust.
12 september 2015 21:41
Ik ben van beiden geen fan..heb de redenen ook al opgesomd :-)...astana zit een vervelend luchtje aan..
12 september 2015 21:58
@arema: Zelfs met het huidige rennersbestand kunnen ze bij Giant een redelijke rondeploeg neerzetten: Als Dumoulin renners als Barguil, Geschke, Preidler, Craddock & Ludvigsson als ondersteuning mee zou hebben zou dat ook al gescheeld hebben. Dan nog De Kort, Timmer en Frohlinger voor het vlakke. En dan een Giro met drie tijdritten die start in eigen land...
12 september 2015 22:08
De ploeg was samengesteld voor Degenkolb.

Vandaag is er wel een fout gemaakt door te controleren en niemand mee in de aanval te sturen.
12 september 2015 22:09
Als Dumoulin zich tot een echte top klassementsrenner wil ontwikkelen dan kan hij beter Giant na 2016 verlaten. Hij heeft een ploeg nodig met ervaring in het opleiden van klassementsrenners van wereldklasse. Sky zou in mijn ogen ideaal zijn aangezien hun manier van rijden ook wel past bij het op eigen tempo klimmen van Dumoulin. Mocht Dumoulin daar ooit kopman worden dan verwacht ik dat hij enorm goed zou baten bij een sterke trein die het tempo voor hem hoog en vooral constant houdt.
12 september 2015 22:15
Daar zou ik met deze ploeg nou niet te trots op wezen. Maar het is logisch dat hij ze bedankt. Hopelijk blijft deze overwinning over 10 jaar ook nog staan, zoals Froome dat altijd aangeeft.

Reacties zijn gesloten.