Fabio Aru (31) zet na de Vuelta a España punt achter zijn carrière

donderdag 12 augustus 2021 om 15:46
Fabio Aru (31) zet na de Vuelta a España punt achter zijn carrière

Fabio Aru als eindwinnaar van de Vuelta - foto: Cor Vos

Fabio Aru begint zaterdag aan de 76ste editie van de Vuelta a España, maar het zal ook meteen de laatste grote ronde uit zijn carrière zijn. De Italiaan heeft namelijk besloten om na de Ronde van Spanje zijn fiets aan de wilgen te hangen.

Aru noemt het een ‘lastige, maar weloverwogen beslissing’. “Ik dacht al een tijdje aan stoppen. Ik ben nu al zestien jaar actief in de wielersport, maar het is nu tijd om aan andere dingen te denken. Ik wil meer tijd besteden aan mijn familie. Je bent als wielrenner vaak en lang weg van huis en het is nu tijd om iets terug te doen”, laat de klimmer weten middels een persbericht.

Aru wil zijn (voormalige) ploeggenoten, stafleden en werkgevers bedanken voor de steun. “We hebben onvergetelijke momenten meegemaakt en daar ben ik echt trots op. Ik mag mezelf gelukkig prijzen dat ik op het hoogste niveau heb kunnen schitteren. Ik heb na enkele moeilijke jaren weer het plezier teruggevonden en ik koers nu ook weer op een goed niveau. Dat is al een overwinning.”

De Italiaan, geboren op het eiland Sardinië, hoopt de komende weken nog wel te schitteren in de laatste grote ronde van het seizoen. Dat Aru na de Vuelta een punt zet achter zijn profloopbaan is niet heel erg verwonderlijk, aangezien hij zijn grootste successen wist te boeken in de Ronde van Spanje. In 2015 kroonde hij zich, na een fascinerend duel met Tom Dumoulin, tot eindwinnaar van de Spaanse ronde.

Aru in de Italiaanse kampioenstrui – foto: Cor Vos

Stormachtige entree 
Aru begon zijn profcarrière in 2013 na enkele succesvolle jaren bij de beloften. Bij het Kazachse Astana wist hij al snel uit te groeien tot een van de beste klimmers van zijn generatie. In 2014 beleefde hij zijn definitieve doorbraak: Aru werd derde in de Giro d’Italia en vijfde in de Vuelta a España. Een jaar later deed hij nog beter met een tweede plek in de Giro (plus twee ritzeges) en winst in de Vuelta.

In de daaropvolgende jaren presteerde Aru, mede door fysiek ongemak, een stuk wisselvalliger. In 2017 reed hij nog wel een goede Tour de France. De aanvalslustige klimmer won de etappe met aankomst op La Planche des Belles Filles, droeg enkele dagen de gele trui en werd uiteindelijk vijfde in het eindklassement. Vanaf dat moment ging het echter bergafwaarts met Aru.

De Italiaan probeerde de laatste jaren nog wel zijn niveau van weleer te halen, maar dit bleek te hoog gegrepen. Door een hardnekkige knieblessure en een operatie aan de liesslagader werd Aru ver teruggeworpen. In de voorbije weken valt er weer een stijgende lijn te ontdekken in zijn prestaties, zo werd hij knap tweede in de Ronde van Burgos, maar toch heeft Aru besloten om na de Vuelta af te zwaaien als profwielrenner.

Dit artikel delen:

24 Reacties

Rondje 25 12 augustus 2021 om 15:51

Zo, dat is toch verrassend, nu het juist weer wat beter leek te gaan.
Voor mij wel een bewijs dat de Vuelta geen klassement wordt voor hem.
Een vooruitzicht om te gaan stoppen geeft meestal niet de resultaten die je wilt.

josi 12 augustus 2021 om 15:56

Het bericht wat je al jaren verwachtte, maar eigenlijk nu dan toch weer een verrassing is. Hij leek net de weg naar boven weer wat te hebben gevonden.

Marveloke 12 augustus 2021 om 15:59

Wie had dat vier jaar geleden gedacht? Een temperamentvol renner die helaas veel tegenslagen heeft gekend de afgelopen jaren waardoor hij geen deuk meer in een pak boter trapte. Hij stopt inderdaad heel vroeg, net nu zijn tweede plek in Burgos weer hoop gaf op meer. Als het plezier weg is, is het plezier weg en daar draait het wel om wil je een profbestaan kunnen volhouden. Ik snap zijn keuze, maar ik vind het toch erg jammer dat Aru stopt zeg. Ik had zo gehoopt op een wederopstanding van die jongen

S'mon 12 augustus 2021 om 16:04

Wie weet zorgt hij nog voor een verrassing, en dan noemen we dat: stoppen op het hoogtepunt! Ik wens hem een goed resultaat alvast toe.
Jammer van al de pech die hij heeft gekend, en ook jammer dat hij stopt. Ik had toch nog graag eens een Aru op topniveau gezien. (Maar wie weet kan het dus nog!)

evanderwel 12 augustus 2021 om 16:18

De aangekondigde opvolger van Nibali die eerder met pensioen gaat dan Nibali zelf. Zonde dat hij na 2017 nooit meer echt op niveau is gekomen.

Baukema Tomoulin 12 augustus 2021 om 17:17

Ja, iedereen dacht aan de nieuwe Nibali. Maar het werd de nieuwe Cunego

Romāns Vainšteins 12 augustus 2021 om 17:20

Ach nee, man. Cunego heeft alleen met Aru gemeen dat het eveneens een attractief coureur met prima uitstraling was maar ook dat op een totaal andere manier.

O ja, het zijn allebei Italianen ook.

toerist 12 augustus 2021 om 16:23

Ik vind dat er veel renners van 30/31 jaar al ver over hun hoogtepunt blijken te zijn. Even een kleine bloemlezing van renners geboortejaar 1990/1991 (Aru is van 1990) die m.i. (veel) minder zijn dan vroeger in hun carrière: Pinot, Quintana, Sagan, Bouhanni, Aru, Bardet, Kwiatkowski, Barguil, …

Is dit toeval, is het zo altijd geweest of is er een achterliggende oorzaak (huidig wielrennen te belastend fysiek en/of mentaal, te veel concurrentie van een uitzonderlijke jonge generatie, niet-legale middelen die invloed hebben, …)?

NiM 12 augustus 2021 om 17:07

Ik denk dat je het mentale aspect niet mag onderschatten. Momentaan wordt er heel lyrisch gedaan over de Pogacars, Bernals enzoverder. Maar wie zegt dat ze dat binnen 5 a 10 jaar nog kunnen opbrengen? Dan gaan ze inderdaad richting de 30, het moment waar ze vroeger begonnen uit te blinken. Door de professionele begeleiding doen renners op jonge leeftijd al snel mee maar velen doven veel vroeger uit ook. De namen die je noemt wordt nog amper over gepraat maar bekijk hun palmares maar eens. Een Sagan won op zijn 19 ook direct 2 ritten in Parijs Nice.

Coureurs du Courage 12 augustus 2021 om 17:48

Ik vind dat je Dumoulin wel mag noemen in dat rijtje. Staat tegenover dat één van de grootste renners van dit moment, Roglic, ook uit die generatie komt.

Vroeger was wielrennen bij uitstek een sport dat renners van deze leeftijd juist gingen oogsten. Door de professionele omkadering, verbeterde trainingstechnieken en het wegvallen van de allesoverheersende doping, zie je dat renners nu al veel eerder op die piek zitten. Bovendien zijn die gretig, onbevangen en zit er veel uitzonderlijk talent bij momenteel. Rijping en koershardheid zijn veel minder belangrijk geworden nu er getraind wordt op wattages. Fysiek ligt de piek van een mens zo tussen zijn 18 en 25ste, dus niet verwonderlijk dat je daar nu de resultaten ziet.

Tot slot: het podium van de Olympische tijdrit was overigens wel allemaal van die generatie ‘30ers’, dus wellicht is de conclusie te vroeg om ze allemaal af te schrijven…

toiletduck 12 augustus 2021 om 20:28

Mooie discussie dit. Ik zou over dit onderwerp wel ns een goed onderbouwd onderzoeksjournalistisch stuk willen lezen.

hjjanssen1973 12 augustus 2021 om 16:25

Hij zal nog een etappe proberen te pakken. Nog 1 keer winnen.

Turtlehead 12 augustus 2021 om 16:54

Jammer hoe zijn carrière geknakt is, t was toch een attractieve renner.
Financieel zal t wel in orde zijn voor hem.
Al had Dumoulin die Vuelta moeten kunnen winnen, mits iets van een ploeg.

Romāns Vainšteins 12 augustus 2021 om 17:18

Ik heb geweldig genoten van de coureur Aru en zijn solozeges in alle rondes, pure opera. Heel lang in de oppertop meedraaien is niet iedereen gegeven, ik kan het geen enkele renner kwalijk nemen, klote monnikengedoe, klote niet zuipen, feesten en leven.

Grazie Fabio per tutti spettacoli!

IlPirata 12 augustus 2021 om 17:29

@Romāns Vainšteins Zo is dat en mooi 'gesproken'. Enigszins onverwacht.

Panache 12 augustus 2021 om 17:53

Een soort Andy Schleck curve. Blijkt maar weer dat jong goed zijn en dan jaar op jaar nóg beter worden geen natuurwet is.
Ga ik hem missen? Ik mis hem eigenlijk al sinds 2018, dus ben er wel aan gewend. De manier waarop hij de Tour van 2017 mede kleur gaf was zeker wel wat waard, maar die Aru bestaat niet meer.

Romāns Vainšteins 12 augustus 2021 om 18:57

Ik moest inderdaad ook even aan Andy denken, ook zo’n geweldig coureur.

vevie 12 augustus 2021 om 18:07

Aru had altijd een mooie aanvallende stijl. Zo zie je er niet meer zoveel van. Heeft toch ook een mooi palmares met winst in de Vuelta en twee keer podium Giro. Daarnaast ook top 5 in de Tour. Respect! Hopelijk draait hij nog een geweldige Vuelta en zit een ritzege en een mooi klassement er nog in. Een ritzege en top 10 zou top zijn.

rennerske 12 augustus 2021 om 18:26

Prachtige renner! Destijds bij Astana net niet die klasse om verdacht te zijn zoals Pogacar nu.

Magician 12 augustus 2021 om 18:50

Ook dapper dat hij ervoor kiest om nu die fiets op te bergen in plaats van nog wat geld binnen te harken bij ploegjes als dit zolang je fit bent. Als hij won was hij eveneens niet altijd de sterkste, maar een coureur met zo’n grinta en inzicht zal zeker gemist worden.

Wheely 12 augustus 2021 om 19:07

Aru is toch ergens een legende, een mooie rit pakken deze Vuelta zou een prachtig afscheid zijn.

Tony 12 augustus 2021 om 20:07

Jammer,maar heeft nooit meer die top gehaald van het verleden.

thijssss 12 augustus 2021 om 20:49

Hij had wel de geest, maar niet het lichaam! Een imposante erelijst, en gezien zijn ronde van Burgos kan hij zomaar eens zijn carriere afsluiten met een mooie ritzege in de Vuelta.

Ron de Hoep 12 augustus 2021 om 22:37

Ah ik ga die kop van Aruranburu wel missen zeg!!!Eigenlijk het tegenovergestelde van Quintana die nooit te lezen is

Headlines

Materiaalzone

Populair