Extreme hitte zorgt voor verdeelde reacties in peloton Tour Down Under

Extreme hitte zorgt voor verdeelde reacties in peloton Tour Down Under

foto: Sirotti

vrijdag 19 januari 2018 om 09:09

De Tour Down Under wordt traditioneel verreden als het hoogzomer is in Australië en het is niet voor het eerst dat daarbij temperaturen richting de 45℃ gaan. In het peloton zijn de reacties op het koersen in de verzengende hitte verdeeld. Onder meer Koen de Kort deelt zijn verhaal op social media.

De derde (ingekort) en vierde rit (vervroegd) werden vanwege de voorspelde hitte aangepast door de organisatie. “De veiligheid en het welzijn van de renners, fans en iedereen die betrokken is bij de wedstrijd staan bij ons voorop”, vertelde koersdirecteur Mike Turtur. “We hebben overlegd met Adam Hansen, die de renners vertegenwoordigt, en onze hoofdcommissaris.”

Lotto-Soudal-renner Hansen doet op Twitter zijn verhaal over dingen die hij in het peloton naar zijn hoofd geslingerd krijgt, als gedelegeerde van de rennersvakbond CPA. “Ik heb gemengde reacties gekregen van renners op de hitte van vandaag. Ja, er waren veel renners die wilden stoppen, maar er waren ook anderen die wel wilden koersen”, schrijft Hansen. “Een Spaanse renner aan wie ik vroeg of het te warm was, zei: ‘Als het te heet is voor sommigen, moet je tegen ze zeggen dat ze hun seizoen niet in de Tour Down Under moeten beginnen’.”

Wat ik echt niet op prijs stel is dat na de laatste klim een renner schreeuwde dat ik de enige was die wilde koersen in de hitte

“Maar wat ik echt niet op prijs stel is dat na de laatste klim een renner schreeuwde dat iedereen wilde stoppen. Gillen en roepen dat ik de enige was die wilde koersen in de hitte. Jij zit fout”, reageert Hansen. “Degenen die geklaagd hebben, wilden stoppen. Zij die stil bleven waren goed genoeg om door te gaan. Zorg dat je je feiten op orde hebt, want niet iedereen deelt jouw mening.”

“Luister, ik heb veel tijd doorgebracht met het CPA om werk te doen voor jullie allemaal. Ik heb mijn eigen onkosten betaald en veel geld uitgegeven om de renners te helpen. Ik krijg geen enkele euro van het CPA en van het rennersgeld. Alles deed ik gratis. Ik hoef mijn eigen tijd niet daaraan te verspillen voor mijn eigen bestwil. Wees alsjeblieft attenter”, vraagt hij om meer begrip.

Koen de Kort: “Wielrennen is gezond, toch?”
Onze landgenoot Koen de Kort maakte zelf mee hoe de hitte invloed heeft op het peloton. “Zag een paar jongens echt worstelen met de hitte”, beschrijft hij. “Ik heb geprobeerd mijn ploeggenoten te koelen door telkens naar de auto af te zakken voor bidonnen en ijs, totdat mijn neus opeens begon te bloeden. Wielrennen is gezond, toch?” Ook Sunweb-renner Chad Haga kreeg te kampen met een bloedneus door de hitte.

https://twitter.com/MarcelSieberg/status/954261602861178880?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fsporza.be%2Fcm%2Fsporza%2Fwielrennen%2F1.3128483

Dit artikel delen:

59 Reacties

Olly 19 januari 2018 om 09:15

Topsport is niet gezond, je pusht jezelf tot de limiet. En wie het sterkst of slimst is wint. Maar gezond is het niet. Extreme omstandigheden zoals 45 graden helpen daar ook niet bij.

UrbanSteel 19 januari 2018 om 09:16

Het is ook te idioot voor woorden om van die tropische hitte via de zandbakkoersen naar de voorjaarsklassiekers te gaan , straks klagen dat men ziek wordt hier in Europa.

tvm 19 januari 2018 om 09:18

Voor het geld danst de Beer.
Ik vraag me je af waarom down under niet in ons najaar verreden kan worden. Ruimte zat in het programma en minder heet.

LaurentJalabert 19 januari 2018 om 09:21

@Olly dat was ook gelijk mijn gedachte. Sinds wanneer is wielrennen op het hoogste niveau gezond. Hebben ze wel eens de spiegel gekeken, naar de uitgemergelde lichamen.

Neemt niet weg dat dit misschien “gevaarlijk” en “onverantwoordelijk” is. dat zijn misschien de woorden die zie zochten.

HoofdIsVrij 19 januari 2018 om 09:24

“Na de rit zei Quick-Step-renner Senechal dat hij bijna was flauwgevallen en Nathan Haas wist niet meer waar hij was.”

Verklaart ook het mindere presteren van Haas.

Sephiroth 19 januari 2018 om 09:37

Los van de discussie of het te heet is of niet, want dat verschilt per persoon: Een vertegenwoordiger gaan uitkafferen is belachelijk. Volkomen terecht dat Hansen om respect vraagt. Want zo wil niemand het meer doen.

Daarnaast weet je dat het heet kan worden in de tour down under en zit er gewoon een verschil tussen hoe mensen op hitte en of kou reageren. Dus als je er niet zo goed tegen kan is het idd de vraag of je moet gaan.

DerEffe 19 januari 2018 om 09:37

Wie heeft dit vertaald? Allemachtig zeg…

Belkinrabo 19 januari 2018 om 09:42

ze kiezen er zelf voor om daar te rijden

john 19 januari 2018 om 09:46

Ja en dadelijk (eind Februari) is het weer te koud voor deze overbetaalde gasten
En De heer De Kort heeft die onder een steen geleefd wielrennen is geen gezonde sport er is een Engels ploegje dat alleen maar Astma renners wil hebben

schipperaar 19 januari 2018 om 09:51

Van 5 naar 40 graden is geen kinnesinne maar op een Australian open kan je geen kant op in die oven waar menig dame bezwijkt behalve de topconditioners als Nadal, Federer en Djokovic. Beetje wielrenner moet weten hoe warm het is overzee en misschien een keer zonder helm en natte theedoeken over het hoofd.
En natuurlijk is (top)sport gezond, nooit een hartslag van 30 gehad in rust? alsof je de hele wereld aan kan, nooit moe bent en aan 4/5 uur slaap genoeg hebt.
Als 200 man tegelijk binnenkomen kan er nooit volle bak gereden worden.

Spartacus 19 januari 2018 om 09:58

Ik heb zelf de laatste klim en daarna tot de finish gefietst (en weer terug natuurlijk). Het is alsof je continu in de oven kijkt of de pizza al goed is (vrij naar Robert Gesink). Maar zo voelt het echt. Mijn benen deden zeer, niet van het klimmen, maar van de brandende zon erop. Het is zeker niet gezond, en dan heb ik maar 30 km gedaan. De suggestie van schipperaar met de natte theedoek werkt op zich wel; uiteraard echter altijd je helm oplaten!! Los van dat je er een boete voor krijgt hier, is het ook gewoon dom om zonder helm te fietsen! Zelf heb ik een petje eronder gedragen en het petje nat gehouden. Maar het water was op gegeven moment natuurlijk ook 45 graden…

superbove 19 januari 2018 om 10:02

aussie koersen in september, oktober gedaan met de polemiek.

schipperaar 19 januari 2018 om 10:05

@spartacus
Neem aan dat de parcoursen iets veiliger zijn dan in Europa en bij 95% vd valpartijen is het blik of sleutelbeen schade. Sinds de invoering vd helm lijkt het aantal slachtoffers niet te zijn afgenomen, veel meer massale valpartijen dan 30 jaar geleden. Het lichaam begeeft het pas als het hoofd het begeeft dus koelen die hap.
Bruin verbrande benen doen ook minder pijn natuurlijk en vooral de rossigen zullen het extreem zwaar hebben.

Romāns Vainšteins 19 januari 2018 om 10:22

‘Als het te heet is voor sommigen, moet je tegen ze zeggen dat ze hun seizoen niet in de Tour Down Under moeten beginnen’.”

Voila.

Krentenbol 19 januari 2018 om 10:39

Die Spanjaard zit een heel eind in de goede richting lijkt me. De ene kan beter tegen hitte, de ander beter tegen de kou. Persoonlijk fiets ik liever met brandende zon en 40 graden dan met 0 graden. Ik heb ze tijdens Paris-Robaix, RvV of LBL ook nog nooit rustiger aan zien doen om dat er een aantal niet zo goed tegen het slechte weer konden. Die stappen af, raken achterop of blijven gewoon mee.

Sephiroth 19 januari 2018 om 10:41

@spartacus: dagen achter elkaar 100-120km gereden met volle bepakking langs de rand van de iraanse woestijn met 45-50°C. 8-10L water per persoon geconsumeerd per dag, maar eigenlijk ging het wel. Er staat alleen nonstop een feun op je mond gericht, dus lange losse kleding gedragen tegen de brandende zon en een dunne buff voor de mond.

Het is dus wel te doen, inspanningen leveren met die temperaturen. Je inspanningsgrens gaat alleen omlaag en hoe veel omlaag hangt van je eigen fysieke mogenlijkheden af.

Als je als wielrenner die niet goed tegen hitte kan iemand gaat volgen die het wel kan, dan ga je idd eraan kapot, dus je zal zelf op je grenzen moeten letten, hetzelfde zie je in de koude en natte wielren koersen. Sommige renners gedijen er, anderen sterven 1000 doden.
Wellens is er wel het mooiste voorbeeld van: kou is goed, warmte is slecht en omgekeerd zijn er ook renners

Spartacus 19 januari 2018 om 10:56

Vergeet niet dat de hitte hier ook nog eens gecombineerd is met UV index 14.
En sorry schipperaar, maar ik ga niet met je in discussie over het nut van de helm. Heb genoeg leed gezien toen ik nog neurochirurgie deed.

schipperaar 19 januari 2018 om 11:26

@sepi
Wat losse katoenen of linnen kleding zou best verkoelender werken dan die strakke syntetische nylon kousen om het lijf.

Mac-S 19 januari 2018 om 11:27

Ik dacht dat de organisatie graag in januari wou zitten vanwege de Australische zomervakantie, dan komt er veel volk op de koers af. Maar met zulke hitte blijft iedereen lekker in z’n airco zitten.
Ik denk dat ze binnen een paar jaar wel naar februari gaan opschuiven.

Nibs 19 januari 2018 om 11:30

Die spanjaard heeft overschot van gelijk. Ze moeten hun seizoen dan niet daar beginnen.
Ocharme koentje de kort. T is altijd iets met die man. Zou mij zelfs niet verwonderen dat hij die achterlijke secret pro is.

Spartacus 19 januari 2018 om 11:42

@Mac-S Dat heb je helemaal mis: de opkomst is steeds massaal. Ze zijn die hitte hier wel gewend en weten hoe er mee om te gaan

Chaba 19 januari 2018 om 11:47

Sommige mensen kunnen beter tegen de hitte dan anderen, hetzelfde geldt voor de kou. 45 graden is misschien wel extreem maar het is wel zomer in Australië dus je kan er vanuit gaan dat het dan heet is. Misschien toch maar niet deze koers rijden of ervoor kiezen om af te stappen als het voor jou te heet wordt.

Romāns Vainšteins 19 januari 2018 om 12:04

‘Sinds de invoering vd helm lijkt het aantal slachtoffers niet te zijn afgenomen, veel meer massale valpartijen dan 30 jaar geleden’

Ja, raar dat zo’n helm niet tegen het vallen helpt…

Romāns Vainšteins 19 januari 2018 om 12:07

Wat ik behoorlijk vaak mis in dit type kwesties > niet starten of afstappen mag gewoon, is ook een beetje de aard van deze sport toch dat er flink wat overboord gaan gedurende de reis.

fustviking 19 januari 2018 om 12:18

Best wel een irritant mannetje die Hansen. Hij vertegenwoordigd duidelijk niet de mening van alle renners, deze laten hem dat ook weten, maar moeten van Adam wel ff hun smoel houden want hij doet het gratis ofzo.
Of die klagende renners nu gelijk hebben of niet, die Hansen is een volslagen idioot.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair