Ex-veldritbondscoach Rudy De Bie begeleidt toptalent Tom Pidcock

Ex-veldritbondscoach Rudy De Bie begeleidt toptalent Tom Pidcock
donderdag 25 oktober 2018 om 17:00

Toptalent Tom Pidcock, die onlangs werd voorgesteld als kopman van zijn eigen team TP Racing, laat zich tijdens het veldritseizoen voortaan begeleiden door Rudy De Bie. Dat bevestigde de voormalige Belgische bondscoach aan Wielerflits.

Tom Pidcock verliet deze zomer Telenet-Fidea om kopman te worden van TP Racing, een klein Brits CX-team met ook nog zijn landgenoten Dan Tulett en Emily Wadsworth. Het trio verblijft tot en met de kerstperiode hoofdzakelijk in het Belgische Buggenhout, in de B&B van Kurt Bogaerts, in een vorig leven ploegleider bij het ter ziele gegane Ierse An Post-Chainreaction.

Pendelen tussen Buggenhout en Girona
“De B&B – Break-Away – diende als uitvalsbasis voor de renners van het Ierse An Post-Chainreaction”, vertelt Bogaerts. “Ook in het Spaanse Girona beschikken we over logies. Sinds het team is opgedoekt, huisvesten we vooral nationale teams. Zo logeerden hier dit jaar onder meer Noorse, Finse, Britse, Ierse, Letse en Litouwse selecties. Maar deze winter wordt de Break-Away dus de vaste verblijfplaats van Pidcock, Tulett en Wadsworth. Alleen na het EK trekt hij vijf dagen naar Girona. En begin december last hij er nog een drieweekse stage in. Pas tijdens de kerstperiode keert hij naar Groot-Brittannië terug.”

Opmerkelijk: Pidcock vroeg voormalig Belgisch bondscoach Rudy De Bie om hem deze winter te begeleiden. De samenwerking is nog heel pril. “Ik zal Tom vooral crosstechnisch en tactisch bijstaan”, vertelt De Bie. “En hem vertrouwen geven. Tom is bijzonder getalenteerd, maar hij merkt nu toch dat het tegen de grote jongens nog net iets moeilijker gaat.”

Twee weken zonder fiets
Pidcock kende niet de beste seizoensstart. In tegenstelling tot vorig seizoen, wanneer hij debuteerde met een toptienplaats tussen ’s werelds beste profs in Kruibeke, liep de voormalige juniorenwereldkampioen in zijn eerste weken achter de feiten aan. “Klopt”, bevestigen De Bie en Bogaerts in koor. “Maar de laatste rechte lijn richting winter is dan ook compleet anders. Vorig jaar nam hij amper een weekje relatieve rust nadat hij wereldkampioen tijdrijden werd. Met andere woorden, hij begon aan zijn veldritseizoen in WK-conditie. Dit jaar deed hij het uitstekend in de Tour of Britain, maar daarna liet hij zijn fiets twee weken aan de kant, voordat hij begon op te bouwen. Dat maakt dat hij nu nog niet top is. Maar dat komt wel. Zondag in Bern reed hij een hele sterke wedstrijd en – mits een goede start – deed hij mee voor winst in de U23-categorie.”

De Bie en Pidcock verkenden gisteren samen het parcours in Ruddervoorde.

Doelen
Volgens De Bie wil Pidcock dit seizoen vooral zien hoe groot het verschil nog is met de top bij de profs. “Met als doel dat verschil kleiner te maken. We merkten al dat hij op technisch en tactisch vlak nog veel progressie kan maken. Ook wat materiaalkeuze betreft zijn er nog stappen te zetten. Daar gaan we aan werken. Voorts gaan we zijn programma goed bekijken. In de wedstrijden waar het om gaat, moet hij fris aan de start staan. Dat zijn uiteraard de kampioenschappen, maar ook een aantal wereldbekerwedstrijden. De andere crossen dienen dan als opbouw. Maar eens alles goed loopt en hij geraakt in de juiste flow, kan het zijn dat hij zomaar een sterke reeks neerzet. Vervolgens moeten we bij de samenstelling van zijn programma rekening houden dat hij het veld en de weg combineert…”

Bogaerts geeft ons nog mee dat Pidcock al meermaals aangaf nog minstens drie jaar te willen crossen. “Dat is ook de minimale levensduur van het team dat rond hem gebouwd is. In de zomer zal hij voorlopig blijven uitkomen voor Team Wiggins. Maar waarom zou Tom het veldrijden ook later niet blijven combineren met de weg? Als je het goed aanpakt, is daar niets fout mee.” Sven Nys vertelde ons eerder al dat Pidcocks toekomst trouwens al vastligt bij Team Sky, maar in de directe entourage van de jonge Brit wil niemand dat officieel bevestigen.

Cycling Vlaanderen
Rudy De Bie geeft voor de volledigheid nog mee dat zijn baan als sporttechnisch medewerker bij Cycling Vlaanderen altijd voorrang krijg. “Ik kan me geen betere job voorstellen. Het is een functie met veel afwisseling. Daarnaast ben ik voor Belgian Cycling nog altijd parcourskeurder. Maar dit doe ik er graag bij. Het veldrijden is een klein wereldje. Dan geef ik mijn ervaring uit het verleden graag mee aan wie er om vraagt.”

De Bie is 63 en was bondscoach van de Belgische veldrijders van 2002 tot 2017. In de zomer van vorig jaar werd hij – in het kader van de verjongingspolitiek van Belgian Cycling – vervangen door Sven Vanthourenhout.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Tom Rey 25 oktober 2018 om 19:41

Ik ben wel niet zo’n fan van het veldrijden an sich, maar ik moet toch even mijn complimenten aan Nico geven voor de stukjes van zijn hand voor deze website! Vind de achter het nieuws berichten toch zeker in de komende komkommertijd erg plezierig en leest lekker weg!

0
CeRo 25 oktober 2018 om 22:26

+1
Nico binnenhalen is echt een goede zet geweest van WF!

0
simplex 25 oktober 2018 om 22:34

Inderdaad een aanwinst voor redactie en met name voor het veldrijden en de informatie en achtergronden van de Belgische renners.
Hoewel ik over Niels B. ook nooit te klagen had.

Momenteel zijn de verhalen over en achter het veldrijden spannender dan de wedstrijdverlopen en wedstrijdverslagen ;)

0
john 26 oktober 2018 om 10:20

Misschien dat ze bij WF ook eens aandacht kunnen geven aan Jolien Verschuren .Ik wens haar veel beterschap de komende tijd

0
Nico Dick 26 oktober 2018 om 18:29

@John. Moeten we binnenkort inderdaad ’s doen!

0
HoofdIsVrij 26 oktober 2018 om 00:36

21ste tussen de profs in Gieten en 16de in Boom. Paddock heeft nog flink wat stappen te zetten wil hij Mathieu ook maar een beetje gaan belagen. Ik ben benieuwd of hij ooit op dat niveau weet te komen. Reed in de Tour of Britain trouwens wel al sterk tussen de profs.

0
Sandervs76 26 oktober 2018 om 09:12

Fijn dat er zo uitgebreid aandacht geschonken wordt aan het veldrijden. Voor mij persoonlijk het leukste herfst- en wintervermaak op tv (dan wel livestream). Bij voorkeur als je zelf ’s ochtends lekker aan het mtb-en bent geweest en er tijdens de koers een pan stoofvlees staat te pruttelen. Wat betreft de wedstrijdverlopen; al zou Van der Poel een uur lang in zijn eentje een parcours afraffelen, dan zou ik er nog zonder probleem naar kunnen kijken. Een ware virtuoos op de fiets.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone