Ewan Australisch criteriumkampioen

Ewan Australisch criteriumkampioen

Foto: Sirotti

woensdag 6 januari 2016 om 10:01

Caleb Ewan is het jaar goed begonnen. Na winst in de Mitchelton Bay Classic, heeft de 21-jarige sprinter van Orica-GreenEDGE zich ook de nationale titel in het criterium toegeëigend. Na een uur koers versloeg hij Brenton Jones en Anthony Giacoppo in de massasprint.

Aanvalsdrang
Tijdens het kampioenschap regende het voortdurend aanvallen. Orica-GreenEDGE hield echter de wacht in het peloton, zodat de vluchters nooit een kans van slagen hadden. Het doel van de WorldTour-formatie was om man in vorm Ewan naar de titel te begeleiden. In die opdracht slaagde het team ruimschoots, daar de kleine Australiër met Koreaanse roots de klus simpel klaarde. Hij volgt Steele Von Hoff op, die de voorbije twee jaren met de zege ging lopen.

Australische kampioenschappen
Het criteriumkampioenschap maakt onderdeel uit van de nationale kampioenschappen in Australië. Deze week staan ook de tijdrit en de wegrit op het programma. Het criteriumkampioenschap kent na een korte startstrook een omloop van 1,1 kilometer. Dit stuk is niet vlak: de laatste vierhonderd meter gaan aan drie procent omhoog. In totaal rijden de renners veertig kilometer.

Australisch criteriumkampioenschap
Ballarat-Ballarat (40km)
1. flag-au Caleb Ewan
2. flag-au Brenton Jones
3. flag-au Anthony Giacoppo

Dit artikel delen:

7 Reacties

Pizzi 6 januari 2016 om 10:52

Daar zijn de 10 fietslengtes weer. Overmacht tot en met.

Hoort hier een kampioenentrui bij? (En in hoeveel wedstrijden kan ‘ie die dan dragen?)

achtpuntzes 6 januari 2016 om 10:58

ik snap het geloof ik niet helemaal. wat heeft een criteriumpje van 40 kilometer met de nationale kampioenschappen te maken?

Finz 6 januari 2016 om 11:02

NK Criterium. Net zoals NK tt nk baan nk sprint

achtpuntzes 6 januari 2016 om 11:08

kampioen rondjes rond de kerk dus. wordt er echt gestreden voor deze ‘prijs’, of is alles al van te voren besproken zoals bij ons?

Verweggistan 6 januari 2016 om 11:24

Deze criteriums zijn beter te vergelijken met kermiskoersen, dus niet van te voren afgesproken.
Zijn in Australië en ook de VS hele belangrijke (en populaire) wedstrijden.

In de VS zijn er renners die er van kunnen leven, bijvoorbeeld de Sloveense sprinter Ilesic en de onbekende Canadees Aitcheson

kooltje 6 januari 2016 om 11:25

zo wordt het nooit een echte kampioen

escapados 6 januari 2016 om 12:12

Kooltje > ik denk dat hij zaterdag de te kloppen man is in het nationaal kampioenschap. Vorige jaar werd hij 2de op hetzelfde parkoers. Of ze moeten bij Orica voor Gerrans gaan.

Headlines

Materiaalzone

Populair