Evenepoel pakt één seconde terug, Bernal wil niet weten van ‘mentaal spelletje’
foto: Cor Vos
Nico Dick
maandag 17 mei 2021 om 20:00

Evenepoel pakt één seconde terug, Bernal wil niet weten van ‘mentaal spelletje’

Interview “Misschien is het een mentaal tikje. Misschien ook niet. We gaan het later in deze Giro zien”, duidt ploegleider Klaas Lodewyck de inspanning van Remco Evenepoel die hem in de tussensprint een seconde opleverde. Rozetruidrager Egan Bernal bleef er vooral bijzonder rustig onder. “In de laatste week zal met minuten gegoocheld worden.”

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Drie seconden voor Jhonatan Narvaez, twee voor Remco Evenepoel en één voor rozetruidrager Bernal. Het zorgde voor wat extra animo in de finale van de korte etappe naar Foligno. Toegegeven, het was een gretige Evenepoel. “Er was zijwind in de finale”, verduidelijkte DQT-ploegleider Klaas Lodewyck ons achteraf. “En die seconden lagen daar. Het was uitkijken wat we gingen doen. Die ene seconde maakt niet veel uit, maar misschien is het een kleine mentale tik.”

“Een beslissing van het moment”, noemde de West-Vlaming het ook. “De vlucht was gegrepen. Als wij de inspanning niet leveren, dan ging INEOS Grenadiers die misschien ook niet leveren, maar dan is het misschien Astana dat gaat. Dan kan je beter anticiperen. Het was best een serieuze inspanning van Rémi (Cavagna, red.) en Remco. Het kwam gewoon goed uit. Of het echt een tikje is, gaan we later zien.”

foto: Cor Vos

Niet elke dag
Maar Lodewyck beklemtoonde dat dit geen dagelijkse strijd wordt. “Je kapot rijden voor de boni’s… Later in deze Giro zal het om meer gaan dan een paar seconden. Misschien gaat het dan wel over minuten.” En dat was nu exact hetzelfde als wat Egan Bernal een half uur later op de persconferentie van de rozetruidrager vertelde.

“Of dit een psychologische strijd wordt tussen Remco en mij? Nee, zo zie ik het in geen geval. Ik heb trouwens meer belagers dan Remco, hé. Iedereen die nog binnen de minuut staat is een concurrent. En de Giro zal echt niet gewonnen worden met een seconde. Onze focus ligt op de laatste week. Dan zal gegoocheld worden met minuten. En de Ronde van Italië is echt geen mentaal spel, hoor. Wie over de beste benen beschikt, zal hem winnen. Het is niet meer dan dat.”

Onderling respect
“Waarom ik dan sprintte? Naarmate we de tussensprint naderden, kregen we vanuit de volgwagen te horen dat Narvaez en Moscon zouden sprinten”, aldus Bernal. “Ik zat in het wiel van Ganna. Om vanuit dat wiel te komen en een seconde bonus te pakken, moet je echt niet veel energie verspillen.”

Na het sprintje gaven de twee elkaar overigens een kleine handshake. “Dat is normaal”, legde Bernal uit. “We zijn concurrenten, we knokken tegen elkaar, maar finaal gaan we wel zeer vriendschappelijk met elkaar om. We praten en grappen wel meer tegen elkaar in het peloton, maar dat zien jullie niet op tv. Neen, het onderlinge respect is groot.”


RIDE Magazine
92 Reacties
Sorteer op:
18 mei 2021 08:10
Op 't eind van de Giro zul je zien dat Bernal precies 1 seconde tekort komt het eindklassement te winnen.
Echter dienen de lepe klassementrenners te weten dat het er niet alleen op aan komt te laten zien wie de langste heeft, maar ook energie te sparen. Eerder is hier gezegd dat Yates nog geen neus aan het venster heeft gestoken. De ervaring leert dat het venijn zich in den staart bevindt.
    18 mei 2021 09:03
    Inderdaad, jij was favoriet in de laatste tijdrit maar toch liep het anders.
18 mei 2021 08:28
Het wordt tijd dat Lefevre een ploegleider met ervaring in strijden voor grote rondes haalt. Dat zal zich voor Remco meer uitbetalen dan ene Peter Sagan met zijn gevolg.

Een ploegleider die af en toe rust predikt (niet in een afdaling in Lombardije roept dat Remco een gaatje laat op Nibali). Een ploegleider die niet gaat voor die ene seconde, maar het belang van de 3e week kent. Dan mag Remco eens uithalen met een kabinetstukje.
18 mei 2021 08:53
Hebben jullie het plaatsnaambordje gezien... ik niet. Wat een onnozele sprint.
18 mei 2021 09:54
reusjen ik ben inderdaad een fel tegenstander van tutoyeren, behalve als het over Mathieu en Tom gaat. Maar sommige op dit forum zetten renners(lees vlamingen) op een voetstuk dat het beangstigend gaat worden .
    18 mei 2021 10:11
    Ik snap het niet helemaal, tutoyeren staat gelijk aan op een voetstuk plaatsen? Mijn punt was eigenlijk dat je in je post regelmatig forumleden tutoyeert. Dat lijkt mij dan ook niet de bedoeling.
    18 mei 2021 10:24
    Laat toch gaan, wat maakt tutoyeren nou uit zeg. Je schrijft wat je wil schrijven. Sommigen gebruiken achternamen, sommigen voornamen. Anderen gebruiken veel afkortingen, anderen weer bijnamen. Dit is een forum hè, laat mensen lekker de namen gebruiken die ze willen.

Reacties zijn gesloten.