Evenepoel maakt indruk met eerste profzege in Baloise Belgium Tour

Door , donderdag 13 juni 2019 om 15:34
Evenepoel maakt indruk met eerste profzege in Baloise Belgium Tour

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft geschiedenis geschreven in de Baloise Belgium Tour. De renner van Deceuninck-Quick-Step boekte vandaag op 19-jarige leeftijd namelijk zijn eerste profzege. Het toptalent wist in de tweede etappe naar Zottegem op indrukwekkende wijze naar de ritzege en de leiderstrui te soleren.


“Niet normaal, man. Dit is niet normaal!” Jan-Willem van Schip kon het amper geloven na de finish op de Wandelaar in Knokke: de renner van Roompot-Charles wist een compleet peloton te verrassen in de verregende openingsetappe van de Baloise Belgium Tour. Hierdoor begon de Nederlander als leider aan de tweede rit naar Zottegem. Maar of Van Schip zijn leiderstrui met succes kon verdedigen…

Crossers laten zich zien
De etappe voerde namelijk door de Vlaamse Ardennen, over bekende hellingen als de Leberg, de beruchte Muur van Geraardsbergen, de Valkenberg en de Berendries. Maar voordat de renners de heuvelzonde naderden, vertrok het peloton vanuit Knokke, gelegen aan de West-Vlaamse kust. Al snel kregen we de namen door van de vroege vlucht: Fumiyuki Beppu, Roy Jans, Kenny Molly, Samuel Leroux en crossers Quinten Hermans en Yannick Peeters.

Deze zes vluchters reden lange tijd voor het peloton uit, maar echt uitzicht op de ritzege hadden ze niet. Nog voor het bereiken van de Muur van Geraardsbergen konden we overigens de opgave noteren van Lars Boom, die al een tijdje kampt met rugklachten. We gingen dus zonder de Nederlander naar de voet van de Muur, waar de kopgroep uiteen spatte. Molly, Leroux en Hermans bleken vooraan over de beste benen te beschikken.

‘De Muur’ zorgt voor nervositeit, Van Schip haakt af 
Wie de Muur van Geraardsbergen zegt, zegt nervositeit. Verschillende renners gingen vlak voor en na de Muur tegen de vlakte, terwijl favoriet Bryan Coquard kreeg af te rekenen met materiaalpech. Hierdoor brak het peloton in verschillende stukken. Leider Van Schip had zich laten ‘verrassen’: de renner van Roompot-Charles was in een derde groepje verzeild geraakt. De 24-jarige coureur wist nog wel terug te keren, maar het was op hangen en wurgen.

De Nederlander probeerde zijn hachje te redden, maar hij kreeg geen tijd om te herstellen. Daarvoor lag het tempo in het peloton gewoon te hoog, waardoor Van Schip met nog 55 kilometer te gaan definitief moest passen. We kregen dus een nieuwe leider in deze Baloise Belgium Tour. En hoe zat het intussen met onze drie koplopers? Die hadden nog een voorsprong van een halve minuut, maar de hergroepering was bijna een feit.

Leider Jan-Willem van Schip had een zware dag – foto: Cor Vos

Evenepoel valt aan op de Valkenberg 
Op de zesde klim van de dag – de Valkenberg – ging Remco Evenepoel op de pedalen staan. De jonge Belg van Deceuninck-Quick-Step maakte een sterke indruk, maar hij kreeg geen ruimte van zijn concurrenten. De versnelling van Evenepoel bleek wel de doodsteek voor de drie vluchters, die niet veel later werden ingerekend op de Berendries. Een groepje van negen renners wist zich vervolgens af te scheiden.

De namen? Naast Evenepoel waren ook Christophe Laporte, Victor Campenaerts, Dries De Bondt, Nathan Van Hooydonck, Jonas Rickaert, Fabio Jakobsen, Loïc Vliegen, Lennert Teugels en good old Pieter Weening vertegenwoordigd. Deze negen renners werkten goed samen, maar op de kasseien van de Lippenhovenstraat (1200 meter) en de Paddestraat (1800 meter) waren de verschillen nog altijd speelbaar.

Spektakel in de Vlaamse Ardennen 
Op de Paddestraat wisten meerdere renners weer aan te sluiten, maar van een voltallig peloton was al geen sprake meer. Vooraan bleven zo’n dertig renners over, met daarbij onder meer Evenepoel, Tim Wellens en sprinter Jakobsen. Oscar Riesebeek was een van de afwezigen: de renner van Roompot-Charles kwam zwaar ten val op de kasseien van de Paddestraat. De Nederlander moest zelfs worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Een baaldag dus voor Roompot-Charles. Hoe anders was dit voor Lotto Soudal: de WorldTour-ploeg had maar liefst vier renners vooraan en probeerde de koers dan ook te controleren. Een tweede groep – met Sport Vlaanderen-Baloise op kop – volgde lange tijd op twintig seconden. In de laatste vijftien kilometer lagen geen hellingen meer, maar wel de kasseien van de Lippenhoven- en Paddestraat.

Evenepoel maakt indruk 
De renners dokkerden bijzonder hard over de keien, maar het verschil werd gemaakt na de passage van de Paddestraat. En wel door Evenepoel, maar het toptalent kreeg een stoorzender mee genaamd Campenaerts. De uurrecordhouder weigerde over te nemen, aangezien zijn kopman Wellens niet mee was. Of kon de renner van Lotto Soudal gewoon niet beter? De tijdrijder leek namelijk af te zien in het wiel van zijn jongere landgenoot.

Evenepoel maakte ditmaal geen misbaren. Wat heet: de piepjonge renner bleef maar doorbeuken, waardoor de voorsprong van de twee koplopers alleen maar groter werd. De achtervolgers verloren steeds meer terrein op een beresterke Evenepoel. Die laatste diende alleen nog af te rekenen met Campenaerts, maar de coureur van Lotto Soudal schakelde zichzelf uit met nog zes kilometer te gaan.

Geschiedenis in de straten van Zottegem 
Campenaerts ging namelijk onderuit in een scherpe bocht, in zijn poging om Evenepoel te volgen. De onfortuinlijke Campenaerts werd zodoende weer ingerekend door de achtervolgers, maar Evenepoel kreeg een vrije doortocht naar de ritzege. Hij wist in de resterende kilometers alleen maar verder uit te lopen, waardoor hij uitgebreid de tijd had om te zegevieren.

Remco Evenepoel straalt op het podium – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

69 Reacties

Kdockx 13 juni 2019 om 15:37

Wauw.

AZH 13 juni 2019 om 15:37

Ik vrees dat dit nog dagen hier op Wielerflits te merken gaat zijn.

Jean Dumas 13 juni 2019 om 15:37

Het regent prestaties van jonge renners.

Turtlehead 13 juni 2019 om 15:38

Het jaar van de jonge mannen. Topwerk.
Jammer van foksnor, maar hij heeft t niet gestolen. Peloton kwam laatste kilometers niks dichterbij.

Marik 13 juni 2019 om 15:38

Ik wens het gehele peloton heel veel succes volgend voorjaar……

superbove 13 juni 2019 om 15:41

volgend voorjaar: vdpoel, van aert, evenepoel en een revanche-sagan…word leuk

boenk 13 juni 2019 om 20:22

Normaal reageren mensen met “+1” als ze het ergens mee eens zijn. Maar ik zal hier reageren met:
+t

;)

GekkeHenkie 13 juni 2019 om 15:42

Waarom werd er bij Roompot totaal niet voor Van Schip gereden, je zou toch denken dat hij wel in de eerste grote groep had kunnen zitten. Al zou het mij ook niet verbazen als die gast zo gestrest en hyper was van de leiderstrui dat hij al zijn energie al kwijt was voordat ze gestart waren.

west 13 juni 2019 om 15:55

Roompot heeft letterlijk nog nooit voor een kopman gewerkt. Het zijn altijd 7 vrijbuiters, wat een teken van zwakte, visie of inzicht kan zijn. Zeg het maar…

LucasR 13 juni 2019 om 16:05

Gebrek aan visie of inzicht bedoel je neem ik aan. ;-)

Spurter 13 juni 2019 om 17:19

Hebben ze de ploeg niet voor. Verzameling eenlingen. Ieder voor zich op jacht naar een contract voor volgend jaar.

Olly 13 juni 2019 om 15:44

19 Jaar en dit al kunnen. Zucht, als hij echt zo goed is dan is dit icm het wolfpack idd de doodsteek voor de spanning komende (voor)jaren. Misschien dat hij partij kan geven aan Ineos in (grote) ronden.
Overigens wel leuk om te zie dat hij dit (al) kan, en chapeau natuurlijk.

Elvs 13 juni 2019 om 15:48

Dubbel is dat altijd hé. Ik kan echt wel genieten van grootse prestaties maar aan de andere kant wil ik wel graag spannende koersen zien. Als deze man zich nog gaat ontwikkelen ben ik er bang voor…

GekkeHenkie 13 juni 2019 om 16:01

Hij zal waarschijnlijk nog wel iets beter worden, maar niet zoveel als de gemiddelde 19-jarige. Hij is eigenlijk al jaren prof, bij voetballers zie je vaak dat ze in fysieke kwaliteiten geen supergrote stappen meer maken. Nu is een stapje hier bovenop natuurlijk al uitzonderlijk niveau en vind ik het helemaal niet erg als hij niet bij de profs hetzelfde doet als bij de junioren afgelopen jaar. Dat zou alle spanning uit de wedstrijden halen.

djerkson 13 juni 2019 om 16:27

Henkie, hij is pas 2,5 jaar renner en fysieke topcapaciteiten liggen ca 27-30, dus alles duidt erop dat hij nog veel en sterk zal verbeteren.

mocca 13 juni 2019 om 17:14

@djerkson
kan verbeteren, niet zal verbeteren. Je weet nooit wat er nog gebeurt. Hoeveel zijn er niet geweest die alles kapot reden jong, en daarna stagneerden in hun groei.

Spurter 13 juni 2019 om 17:25

Maar even afwachten.

Een rit in de Ronde van België winnen, wil nog niet zeggen dat hij elke koers gaat domineren.

Je weet nooit wat iemand tegenkomt en welke keuzes hij maakt. En er rijdt nog wel meer talent rond en er gaat ongetwijfeld weer nieuw talent bij komen.

Wie had 3 jaar geleden gedacht dat MvdP nu al AGR zou winnen of dat WvA tijdritten zou winnen?

Baik-Baik 13 juni 2019 om 15:46

Wat een baas.

leor 16 13 juni 2019 om 15:47

Waarom uitgebreid de tijd nemen om te zegevieren, als je het eindklassement ook nog kan winnen ?

Man met de hamer 13 juni 2019 om 15:48

Omdat hij dat dik gaat winnen?

denise 13 juni 2019 om 15:49

Wat een klasbak, misschien onze toekomstige tourwinnaar nà meer dan 45 jaar.

leor 16 13 juni 2019 om 15:55

Aha, had 42" voorsprong, hierboven stond het alsof ze in gelijke tijd aankwamen :)

Rendo 13 juni 2019 om 16:12

Jah heeft idd grote voorsprong, maar een eerste profzege op die leeftijd op die manier zou ik ook van genieten!

martini151 13 juni 2019 om 16:20

Denise, waar baseer je dat op? Dit was niet echt een zware bergetappe.

S-Works87 13 juni 2019 om 15:48

Indrukwekkend! En nog fris bij de flash.

Fabio was niet blij, iemand gehoord wat hij zei tegen Evenepoel?

ChefSpijker 13 juni 2019 om 15:51

Ging over die aanval op 40 km. Dat hij veel te ongeduldig was en dat ook de doodsteek kan zijn van de groep. Wel mooi hoe hij hem toesprak, is ook nog maar neo, schuilt wel een leiderfiguur in dus. Al betwijfel ik of Evenepoel zich er iets van aan zal trekken.

boenk 13 juni 2019 om 20:27

Jakobsen moet hier niet al te veel zagen. Evenepoel rijdt hier voor het klassement, Jakobsen niet. En als Evenepoel aanvalt, moet hij gewoon in het wiel kruipen voor wie reageert. Dat hij zijn drinkbus heeft gemist, is niet Evenepoel zijn schuld.

Vinokourov 13 juni 2019 om 15:48

Waarom sprak Jakobsen boos Evenepoel toe in die tent?

Romāns Vainšteins 13 juni 2019 om 15:54

Hadden ze aanvankelijk afgesproken voor zijn spurt te gaan ? Zo ja nog een extra stukje glans op deze zege.

Ivanoviclover 13 juni 2019 om 15:56

Dat ging over een eerdere fase waar Remco uit de kopgroep was gereden, misbaar maakte en in de radio schreeuwde naar Fabio om te volgen. Spijtig dat de heren Nys en Vandegoor zoals de hele wedstrijd lang niet EVEN hun mond konden houden, dan hadden we die discussie mooi mee kunnen volgen.

theking 13 juni 2019 om 15:50

Mooi vind ik de wijze van verslaggeving. Gister is het van Schip die verrast uit de vroege vlucht. Nu wint Evepoel en is het een indrukwekkende zege. Verschil van inzicht.

Steven_E 13 juni 2019 om 16:02

Lol dat is toch ook gewoon zo? ‍♂️

miguelon 13 juni 2019 om 16:39

Tjah….. Wat moet een zinnig mens op zo’n opmerking zeggen??

Jean Dumas 14 juni 2019 om 11:04

Schip is een wereldrenner, maar zonder misrekening wordt hij gewoon ingerekend in Knokke. Evenepoel rijdt iedereen uit het wiel in de Vlaamse Ardennen.

Man met de hamer 13 juni 2019 om 15:50

Schitterende prestatie! Zag er erg indrukwekkend uit. Campenaerts zat te sterven in het wiel, die was blij datti viel. Jammer dat Evenepoel bij het dominante blok zit, maar er komt nog wel een moment voor een heroïsch duel denk ik.

Veloburto 13 juni 2019 om 15:51

Ik ben van 1985, dus ik heb Merckx nooit zien fietsen, maar was die echt net zo goed als Evenepoel?

Polleke 13 juni 2019 om 16:23

Voorlopig is RE beter… nu nog een dozijn Grote Rondes en een klassieker of 30 te gaan…. en ja… Eddy reed ook mannen los uit het wiel…

Peter Lippens 13 juni 2019 om 16:28

Ben dubbel zo oud en heb Eddy Merckx weten rijden maar ook Rik van Looy en zelfs Rik van steenbergen in zijn nadagen. Merckx was in zijn periode exceptionneel maar tijden zijn moeilijk te vergelijken. Er waren toen zowat 500 Profs waarvan 300 Belgen (de meesten wel kermiscoureurs in de vele kermiskoersen die toen nog bestonden) en iedereen reed zowat gans het seizoen. Nu is het wielrennen veel mondialer en zijn renners meer gespecialiseerd, van pieken was er vroeger ook al geen sprake en treintjes bestonden ook al niet. Veel verschillen dus maar om on topic te blijven, dit was een mooie prestatie van een groot talent maar de weg is nog lang. Maar wel mooie dat er zoveel jong talent is in het moderne wielrennen.

stalle 13 juni 2019 om 15:56

Reken maar.Ik heb hem wel zien fietsen.

pirazzi 13 juni 2019 om 15:56

Heb het niet gezien op televisie maar er waren blijkbaar geen tijdverschillen aan de finish?

leor 16 13 juni 2019 om 15:58

42″ blijkbaar

thorsen 13 juni 2019 om 15:58

Het is een koers in België, dus het duurt nog minstens 3 uur voor je een fatsoenlijke uitslag hebt. Er was wel degelijk een (groot) gat tussen Evenepoel en de rest.

Man met de hamer 13 juni 2019 om 16:02

Ze moeten de bonificaties nog uitrekenen, uit het hoofd.

Baik-Baik 13 juni 2019 om 16:08

Telraam…

Panclaro 13 juni 2019 om 15:59

Het beest is ontketend.

Ivanoviclover 13 juni 2019 om 16:00

Als je dan hoort dat Campenaerts niet mocht overnemen…wat een triestige ploeg is dat toch. Show some balls, verdomme.

Grobbel 13 juni 2019 om 16:11

“Mocht”? Campenaerts kòn naar eigen zeggen niet eens overnemen: https://www.wielerflits.nl/nieuws/campenaerts-na-demonstratie-evenepoel-nog-nooit-meegemaakt/

WernerFranke 13 juni 2019 om 16:00

Aansluitingstreffer!
Ghirmay – Evenepoel: 2-1

Man met de hamer 13 juni 2019 om 16:02

Haha.

Mystery Rider 13 juni 2019 om 17:07

Laat het ons houden op 2-2 :)

Ghirmay’s rit in Amissa Bongo was ook maar 98km, dus daar kan je de Hammer Climb van Evenepoel naast zetten.

Alle gekheid op een stokje – wat als Ghirmay in een ploeg als DQS rijdt???

martini151 13 juni 2019 om 16:13

Het is zeer mooi dat hij zijn eerste overwinning pakt. Maar zoals ik na de Hammer Series al zei, geldt nu nog zwaarder.

Hij is echt de enige van de grotere coureurs die hier een doel van heeft gemaakt. Dus zeggen dat hij komende jaren gaat domineren en INEOS wel even te lijf kan gaan is volledig overdreven.

Dit lijkt op de hossana over vd Poel na de Amstel Gold Race. Hij had nooit gewonnen als Fuglsang en Alaphillipe niet zo dom hadden gereden.

Begrijp me niet verkeerd. Ik gun het die jongen en zie zijn enorme talent. Maar ik vind de overwinning van v. Aert veel indrukwekkender.

Wat ik bedoel te zeggen. Laten we genieten van prestaties van nu, maar geen loze hossana-voorspellingen doen

toerist 13 juni 2019 om 16:19

De toppers in de Dauphiné maken hier ook geen doel van, dus wat jouw punt met Van Aert? Volgens mij allebei (of alledrie als je AGR van Van der Poel meerekent) even indrukwekkend.

kielabokki 13 juni 2019 om 16:21

Er is echt niets dat veel afbreuk kan doen aan zowel de prestatie van VDP als die van Evenepoel, behalve (mechanische) doping. Beide huzarenstukjes.

martini151 13 juni 2019 om 16:23

Ik vind vele prestaties indrukwekkend. Ik vind van het Schip gisteren ook zeer indrukwekkend!

Ik hou alleen absoluut niet van die sfeer rondom dit soort mensen. Je ziet het in alle sporten. Verstappen had al 5x wereldkampioen moeten zijn, Justin Kluivert de nieuwe Messi, etc. Niet alles komt uit

martini151 13 juni 2019 om 16:24

@toerist van Aert zelf heeft ook geen doel van de Dauphine gemaakt toch? Ik kan me hierin wel vergissen.

Man met de hamer 13 juni 2019 om 16:27

Dit is echt van een andere orde, Martini. Campenaerts zat als een dood vogeltje in het wiel.

Peter Lippens 13 juni 2019 om 16:32

Ik begrijp je maar al te goed, je bent zo’n afgunstige noorderbuur die maar zure oprispingen blijft maken. De Belgen hebben nu eindelijk ook eens renner die mogelijk misschien in de komende jaren een rol kan spelen in het klassement van een ronde, kan tijdrijden, is relatief licht en kan tijdrijden maar de weg is nog lang.

martini151 13 juni 2019 om 16:37

@Peter

Volgens mij noem ik Verstappen, vd Poel en Kluivert ook. Dus een zure noorderbuur? Ik begon mijn betoog dat ik het zeer mooi vind dat hij zijn eerste overwinning pakt.

Mystery Rider 13 juni 2019 om 16:48

Heel indrukwekkend van Van Schip gisteren en vandaag op minuten gereden terwijl Remco morgen zijn trui verdedigt in de tijdrit en waarschijnlijk podium rijdt.

Get real dude!

Gelukkig redt je jezelf nog door te zeggen dat we van alle mooie prestaties van het moment moeten genieten – ga ik volledig mee akkoord.

Al die commentaren hier op het forum van deze is beter als deze en als deze, belachelijk gedoe, iedereen moet eens even leren om prestaties als dit en alle andere renners te appreciëren.

Maar om het in het mooie Engels vanop het Cyclingnews te zeggen – De ‘keyboard warriors’ weten het allemaal beter dan de renners zelf ;)

martini151 13 juni 2019 om 17:25

Dude? Serieus? Ik heb niet met je geknikkerd volgens mij.

Maar goed, jij keurt mensen af op het feit dat ze de ene prestatie beter vinden dan een andere. Maar vervolgens verklaar je ook iemand voor gek als hij zegt dat de prestatie van gisteren óók indrukwekkend vindt. Iets met een pot en een ketel volgens mij.

Verder, waar lees jij in mijn reactie dat ik het beter weet dan de renners?

Rendo 13 juni 2019 om 17:34

@martini. Mss is hij in goede vorm en de anderen niet. Tis nog altijd maar zijn 3de jaar op de fiets en 19 jaar oud. Ik als grote fan had hem zeker nog niet zien winnen dit jaar. Dus dit is echt wel straf. En daar wint hij met grote voorsprong!

Mystery Rider 13 juni 2019 om 17:14

https://sporza.be/nl/2019/06/13/jakobsen-tegen-evenepoel-je-draait-mij-ook-de-nek-af/

Er zit heel duidelijk een groot leider in Fabio! Hij feliciteert Remco, maar zegt hem tegelijkertijd ook hoe het beter kan. Een beetje boosheid mag – heat of the moment, ze leren op die manier allebei van hun fouten.

Het was leuk hoe hij zegt – we weten dat je de beste bent, maar chill man, je draait mij ook de nek om. Met andere woorden, als je het niet afmaakt ben ik er ook niet meer bij om het recht te zetten!

PRACHTIG!

Lord Melchett 13 juni 2019 om 16:59

Remco “ZoefZoef” Evenepoel

Samlambeej 13 juni 2019 om 17:21

"Maja, Remco bevond zich in een zwakke generatie jeugd."

koos1 13 juni 2019 om 17:31

Een enorm sterke prestatie, ook al is het ‘maar’ in de ronde van België tussen toch wel vooral de ‘kleinere’ Belgische renners. Ook toen renners al Wellens gingen rijden kwamen ze geen seconde dichter bij.
De rest van deze ronde kan, zeker omdat nog een tijdrit komt, bijna schriftelijk worden afgedaan. Ik zie geen renner die de voorsprong die hij heeft nog kan inhalen.

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.