Evenepoel bijt van zich af na kritiek op Giro-opgave: “Ben ook maar een mens”

dinsdag 23 mei 2023 om 18:49
Evenepoel bijt van zich af na kritiek op Giro-opgave: “Ben ook maar een mens”

foto: Cor Vos

Remco Evenepoel heeft dinsdag via social media voor het eerst van zich laten horen na zijn opgave in de Giro d’Italia. De wereldkampioen geeft niet alleen een medische update, maar bijt ook van zich af na felle kritiek uit Italiaanse hoek. “Ik ben niet iemand die zich zal verstoppen of bang is om te verliezen.”

Ook dit jaar maken we met RIDE weer een lekker dikke zomereditie. Een 212 pagina's dik wielermagazine waar je deze zomer uren van kunt genieten en die de sportzomer nog nét iets leuker maakt. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Evenepoel is duidelijk niet te spreken over een artikel in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. De krant stelde dat de renner van Soudal Quick-Step zijn coronabesmetting gebruikte als uitvlucht om de ronde te verlaten. Het coronavirus is niet langer iets om je achter te verschuilen en de roze trui verdient meer respect, zo was de teneur. Evenepoel hield zich aanvankelijk stil, maar voelt op Instagram nu toch de behoefde om te reageren.

“Mijn opgave in de Giro is zeker een van de grootste tegenslagen in mijn nog zeer korte carrière. De wedstrijd verlaten met het coronavirus was een zeer abrupt einde van wat een mooi verhaal had kunnen worden. Zes maanden van volledige voorbereiding, alleen voor deze wedstrijd. Opofferingen, lange dagen in de regen, lange periodes weg van huis. Alles ging volgens plan, maar zo gaat sport nu eenmaal. Ups en downs horen erbij en dat kan ik zonder enig probleem accepteren.”

Lees ook:
Remco Evenepoel krijgt groen licht om weer te gaan trainen

“De laatste dagen waren emotioneel erg zwaar”
“Wat wel moeilijk te aanvaarden is, zijn de valse en negatieve commentaren nadat ik de wedstrijd moest verlaten. Ik ben niet iemand die zich zal verstoppen of bang is om te verliezen. De laatste dagen waren, door deze commentaren, emotioneel erg zwaar. Maar ik zal die momenten meenemen op de fiets, me voorbereiden op mijn volgende doelen en wedstrijden.”

“Ik wil iedereen vragen om te onthouden dat ik geen robot ben, maar ook een normaal mens, een echtgenoot, zoon, teamgenoot enzovoort, met normale gevoelens. Ik kijk er echt naar uit om nieuwe doelen te stellen en voel me klaar om er een mooi tweede deel van dit tot nu toe mooie seizoen van te maken.”

Evenepoel kan nu dus weer vooruit kijken: de renner heeft groen licht gekregen om weer te trainen. “Ik moet allereerst mijn vrouw en ouders bedanken voor de steun die zij mij de afgelopen dagen hebben gegeven. Ook mijn naaste familieleden en vrienden hebben me goed en veel gesteund! Ik wil verder ook mijn ploeggenoten en stafleden van Soudal-Quick-Step bedanken!”

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Remco Evenepoel (@remco.ev)

Dit artikel delen:

31 Reacties

Batüwü Griekgriek 23 mei 2023 om 18:59

Goede reactie van Remco. Die zien we heus weer terug op het podium. Ik wens hem het beste.

15
Bierbrouwer 23 mei 2023 om 21:05

Snap sowieso niet waarom hij een reactie zou moeten geven. Er is maar één manier om te spreken en dat doe je met je benen.
Ik ben absoluut geen fan van hem, in tegendeel. Maar laat iedereen toch lekker de schijt krijgen Remco. Ga lekker fietsen, flikker al je accounts weg en geniet van de momenten die zomaar voorbij zijn.

2
nasibal 23 mei 2023 om 19:09

Ik vind van alles van Remco, maar dit vind ik toch wel een belangrijk en goed bericht van hem :)

Dit zouden we bij geen enkele sporter mogen vergeten, maar doen we met z’n allen maar al te graag wél.

10
Alfred Issendorf 23 mei 2023 om 19:00

Een dankbaar mannetje is het wel, dat spreekt in zijn voordeel.

7
vevie 23 mei 2023 om 19:02

Mooi, toch. Wat je ook van de man vindt, het is een toprenner. De tendens rond zijn persoon is vaak onnodig negatief. Zelf als hij het goed doet, doet hij het niet goed. Want, deze renners deden niet mee. Het was tegen clowns die er niks van bakken. Of, hij had ze meer naar huis moeten rijden. Je moet wel sterk in je schoenen staan als Remco Evenepoel, anders kun je makkelijk vallen door alle druk, meningen, etc.

Hopelijk rijdt hij toch de Tour.

7
Fast Freddy 23 mei 2023 om 19:51

Die negatieve tendens heeft hij aan zichzelf en zijn entourage te danken. Jezelf als normaal beschrijven en dan zo’n foto erbij posten zegt veel over zijn zelfbeeld. En dat beeld trekken veel mensen slecht.

-1
Peetvader 23 mei 2023 om 20:50

Wat is er nu in hemelsnaam mis met die foto. Op Instagram moet er nu eenmaal een foto bij.

2
Albeijing Feeniks 23 mei 2023 om 19:09

De Giro is het kijken niet waard zonder hem.

6
VespavanBern 23 mei 2023 om 19:19

Had er waarschijnlijk toch allang af gelegen.

-11
Melkzuur 23 mei 2023 om 19:22

Waarom denk je dat, Vespa?

3
Dikke Vrouw 23 mei 2023 om 20:21

Vespa denk dat niet melkzuur hij wil gewoon de boel opstoken zielig figuur

1
VespavanBern 23 mei 2023 om 22:08

@dikke vrouw, wat een loze aanname.

@Melkzuur, mijn onderbouwing:

Evenepoel heeft nog nooit bergop spierballen getoond in een grote ronde. In de Vuelta vorig jaar bleek Roglic bijvoorbeeld te sterk. Diezelfde Roglic, waarbij een lager momenteel vormpeil dan destijds niet direct aannemelijk is, wordt er momenteel afgereden. Daaruit volgt wat mij betreft de logische conclusie dat Evenepoel, al helemaal als je zijn lange vorm meerekent (sinds LBL), er waarschijnlijk al af had gelegen. Ook omdat bij zijn aanwezigheid etappe 13 een ander verloop had gekend.

-4
WernerFranke 23 mei 2023 om 23:15

Hoezo Roglic te sterk? Toen ie opgaf, stond ie al 90 tellen achter Evenepoel, die in de laatste week ook nog bergop kon winnen tegen Mas. Dezelfde Mas die het hele najaar de evenknie was van Pogi.

4
Massimo Bataille 24 mei 2023 om 10:44

Zou toch ook wel eens willen zien dat Roglic consistent te sterk was bergop in vorige vuelta?
In etappe 6 rijdt hij Roglic op 1m22 en kan enkel Mas volgen.
In etappe 8 komen de 3 samen over de meet
In etappe 9 rijdt hij iedereen eraf en rijdt hij 52s weg van roglic en 44s van Mas
In e12 komen ze samen over de meet
In e14 verliest REV 48s op Roglic en 20s op Mas
In e15 verliest REV 15s op Roglic en 36s op Mas (Nadat REV km’s Roglic op sleeptouw neemt)
In e17, e18 en e20 komen REV en Mas samen over de streep.
Enkel in e14 en e15 verliest hij tijd ( al dan niet gevolg van valpartij). En in vorige Vuelta was vooral Mas de beste klimmer ( niet Roglic).

OF REV de giro zou gewonnen hebben zullen we nooit weten, maar hij was er allesinds klaar voor. Langere vormpiek is ook gewoon zever, want Roglic is al aan het winnen van de Tirreno en ze waren even goed in Catalonië.

1
Melkzuur 23 mei 2023 om 19:16

Prima reactie.
Hij weet weer waar hij zich moet aan optrekken: “But I will take those moments with me on the bike, preparing for my next goals and races.”

6
Panache 23 mei 2023 om 19:23

Een moedige en gedurfde brief van Evenepoel. Er staat geen woord Spaans in (jaja, wel Engels) en hij durft zich kwetsbaar op te stellen. Qua inhoud sterk met een persoonlijk karakter stelt hij aan de kaak waar hij zich ongelofelijk aan gestoord moet hebben: de vreemde insinuaties vanuit Slovenië en vanuit de oude Italiaanse wielerlegenden die vonden dat afstappen met Covid oftewel een uitvlucht was, oftewel een vorm van disrespect voor de roze trui. Wanneer je zondagmiddag zichtbaar iets onder de leden hebt en mede uit zelfbescherming (gezondheid) de wedstrijd in leidende positie verlaat dan is mededogen, medelijden, of op zijn minst respect op zijn plaats en zijn openbare oproep is in dat licht een oproep waar ik volledig achter sta.
Of deze openbare brief slim is, dat is weer iets anders. Evenepoel laat merken dat hij de kritieken op zijn persoon hoort en leest en bovendien dat hij het zich aantrekt. Daar waar andere kopmannen als Roglic, Pogacar en Thomas als het ware Stoïcijns in het sportieve leven staan en ogenschijnlijk hun ziel in een koffertje op de hotelkamer hebben liggen, daar steekt Evenepoel energie in zijn imago en verliest hij energie door opgekropte ergernis en ervaren afgunst. De kans is groot dat concurrentie hier 'misbruik' van gaat maken in het heetst van de strijd. Immers: sport is en blijft oorlog zonder wapens.

4
Cochise 23 mei 2023 om 22:23

Grotendeels eens met je analyse. Maar Evenepoel is geen Roglic, geen Thomas, geen Dumoulin maar een Evenepoel.
Dat stoïcijnse van die eerste twee, dat heeft hij niet, en zou ook niet werken. Hij heeft die emotie nodig, als brandstof en als drijfveer. Wat dat betreft heeft hij wel wat Zuiderse mentaliteit: familie, Godfather Patrick, de emoties, de aandacht, de ijdelheid.
Hij is ook geen Dumoulin die vanuit z’n eigen ervaring denkt dat je niet presteert onder druk. Evenepoel heeft dat net wel nodig: een doel waar hij minutieus naar toe werkt, iedereen mag het weten en hem erop afrekenen, maar ze moeten het wel op een eerlijke manier doen.
Ik denk dat het inderdaad extra hard kwetst om die insinuaties te moeten horen als je iemand bent die het hart op de tong heeft en geen spelletjes speelt, maar dat het hem op termijn alleen maar sterker maakt.

0
Mooie Sjors 23 mei 2023 om 19:52
Quote:
Maar ik zal die momenten meenemen op de fiets

Dit zegt het wel voor mij. Evenepoel is toch ook een beetje een renner die het nodig heeft om anderen hun ongelijk te kunnen bewijzen. Dat motiveert hem volgens mij nog extra op de lange trainingsdagen. Zo zijn er nog wel kampioenen geweest in het verleden.

Zijn ego vindt het uiteraard niet leuk om door de modder te worden gesleurd, maar het is tegelijkertijd een soort van voeding om te kunnen terugslaan.

Overigens denk ik dat de meeste grote renners wel vaker op revanchegevoelens teren om terug te komen na een tegenslag of nederlaag. Alleen spreken de meesten dat niet expliciet uit, en is het meer iets dat hen intern voortdrijft.

Evenepoel lijkt het daarentegen echt nodig te hebben om de druk op de ketel te zetten. Zou ook binnen de ploeg zo communiceren en vaak zichzelf en zijn ploegmaten oppompen door te zeggen dat hij iedereen naar huis gaat fietsen. Aard van het beestje.

4
Davbam 23 mei 2023 om 21:04

@Sjors,
Dit kan op korte termijn heel goed werken, revanchegevoelens. Maar is het ook de basis voor prestaties op de lange termijn? En wat als criticasters “om” zijn, waar haal je dan je motivatie vandaan?

Mijns inziens moeten de drijfveren vooral uit jezelf komen. Zelf beter willen worden, zelf willen winnen, zelf plezier hebben in wat je doet; ongeacht hoe anderen dit vinden of welke mening ze daarover hebben.

Als ik Pogacar vergelijk met Evenepoel, dan spat voor mij het plezier eraf bij Tadej, en het gramschap bij Remco… Dit is dan ook waarom ik heel benieuwd ben hoe lang Remco dit vol gaat houden op deze manier, met deze druk en met iedere keer dit venijn ook van hemzelf. En of hij het ook anders kan…

0
Romāns Vainšteins 23 mei 2023 om 21:10

Treffend verwoord, de rest kan naar huis.

2
jappe666 24 mei 2023 om 13:55

Het is toch gewoon menselijk om anderen hun ongelijk te willen bewijzen en daar extra gemotiveerd door te zijn? Om maar een voorbeeld aan te halen uit je eigen stal: “Ik moet just niks”.

Evenepoel reed in 2018 op het EK bij de Junioren iedereen op 10 minuten en meer, terwijl hij pas net koerste en de media-aandacht nog minimaal tot onbestaande was en hij dus niemand had om hem op te fokken. Die jongen heeft gewoon de innerlijke, onweerstaanbare drang om te tonen dat hij de beste is, altijd en overal. Daarom ook dat hij vorig jaar in het verplichte nummertje ‘Gullegem Koerse’, waar hij acte de présence moest geven van Lefevere om de sponsor te plezieren, er een solo uitschudde en met overmacht won, nota bene vlak nadat hij was teruggekomen met eindwinst uit de Tour of Norway. Die heeft echt niemand anders nodig om hem te motiveren hoor, dat zorgt enkel in het beste geval voor nóg extra motivatie. Evenepoel is gewoon een geboren winnaar, die in welke situatie dan ook de beste wil zijn, of dat nu in een gezelschapsspelletje is met de familie, een pingpongwedstrijd met de buurman of bovenop een Alpencol.

0
Spinergy 23 mei 2023 om 20:04

Tour tour tour!!!

3
Ultimo Chilometro 23 mei 2023 om 21:28

Er is bij Q Step geen enkel risico genomen..misschien kennis van hartspier niet in Slovenië of Gazetta.. triestig. Neem de risico’s van deze ziekte ernstig. Alles blijkt nu ok. Super.

2
Titaantje 24 mei 2023 om 02:06

Ik realiseerde me niet dat hij al getrouwd is. Best jong. Verder prima reactie, terecht ook. Hij is afgestapt om ee begrijpelijke reden en gaat terugkomen.

0
StoempendeStakker 23 mei 2023 om 21:51

Hij leert snel van Patlev, lekker op laten naaien door de media

-2
Davbam 23 mei 2023 om 19:18

Ik snap zijn reactie. En toch moeten hij en zijn ploeg misschien ook eens in de spiegel kijken.

Hoge bomen vangen veel wind. Maar je kunt hoge bomen ook nog eens zelf op een heel hoog voetstuk plaatsen. Door allerei documentaires te maken, Woestijnvis toe te laten in je bus om een heldenepos te maken, allerlei borstklopperij in de aanloop, aangeven dat je 110% bent en er dan nog wat procentjes bovenop gaat doen, "de beste waardes ooit" en ga zo maar door.

Remco is een hele hoge boom. Maar dat voetstuk daaronder, dat heeft hij toch echt ook voor een belangrijk deel zelf mee gebouwd. Samen met zijn baas, die voor een paar euro's de zoveelste cameraploeg laat meelopen om de boel nog verder op te kloppen.

Vergelijk dit met de manier waarop VdP of Van Aert soms van de aardbodem lijken te verdwijnen. Dit zijn net zulke hoge bomen als Evenepoel, maar die hoeven dat voetstuk niet. Die hebben liever sterke wortels, gewoon in de grond.

Als Evenepoel en zijn entourage dit gaan snappen, dan denk ik dat de reacties ook heel anders zullen worden. Veel mensen hebben namelijk van nature de wens om dingen van hun voetstuk te zien vallen, zeker als ze zichzelf daar op hebben gehesen.

EDIT
@Ken, ik sla dan in ieder geval half raak en dus niet helemaal mis, zelfs in jouw kritische ogen.
Op zich heb ik er geen enkele moeite mee als sporters zich laten volgen. Da's zelfs mooi. Maar het is wel de vraag in hoeverre het een sporter helpt, of juist in de weg zit.
Mijn mening is dat er al meer dan genoeg gedoe is om Remco heen. Meningen, media-aandacht, polarisatie. En het is ook gebleken dat Remco daar niet ongevoelig voor is (getuige zijn manier van juichen, vingertjes voor de mond, maar ook deze post op insta). En dan moet je je (vind ik) afvragen of je de renner in kwestie helpt met nog wat extra camera's van woestijnvis, of dat je hem beter afschermt voor zover dat gaat.

Maar vanuit de entourage van QS heb ik begrepen dat ome Pat overstag is gegaan voor de nodige centen, en dan even het belang van de renner vergeet. Net als bij de start in de Giro 2 jaar terug.

-5
Baroudeur Baroudeur 23 mei 2023 om 20:13

edit wf: niett doen

-2
ken dcq 23 mei 2023 om 21:06

Sorry Davbam, je slaat maar half spijkers met koppen in deze. Jumbo en andere ploegen lieten zich ook uitgebreid volgen tijdens de laatste tdf, die zichtbaarheid hebben sponsors gewoon ook nodig. En als ik me niet vergis hebben ze Mathieu en Wout jaren terug ook in een reeks gevolgd op televisie, dus wat ze met Evenepoel doen is niet iets unieks en anderen hebben het dik of dun voorgedaan…. En dat Nederlanders naar belgische zender kijken, sorry dan moet je niet zeuren dat het vooral over Belgische atleten gaat… Want die sporza dit en sporza dat op deze site…

3
VerstandOpNul 23 mei 2023 om 21:51

Die obsessie met Evenepoel gaat maar moeilijk over he..

3
Cochise 23 mei 2023 om 22:33

Leuk dat je zelf van Aert noemt om je hele theorie eigenhandig onderuit te halen. Laat zich volgen én betalen door cameraploegen, strava en tientallen privé-sponsors.
Alsof Evenepoel zelf niet geregeld een aantal weken van de aardbodem verdwijnt. Tuurlijk is hij in het begin iets te gretig ingegaan op alle mogelijke aandacht en stond hij toen graag op een voetstuk. Maar zoals elk jongvolwassene heeft hij (wat mij betreft erg snel) bijgeleerd en gaan je verwijten dus niet meer op.

Maar goed, ik onthoud: als hij stoer praat is het een naar mannetje met voetbalmaniertjes, als hij kwetsbaar praat moet hij niet zeuren en is het z’n verdiende loon want eigenlijk is hij toch een naar mannetje met voetbalmaniertjes.

5
Deef Dubbelzwammer 23 mei 2023 om 23:37

Typische reactie van Davbam. Lijkt wel alsof hij een database bijhoudt van al zijn reacties en dan herbruikt naar believen. Plaat blijft hangen.

1

Net binnen

Populair

Materiaalzone