Evans wint ultrakorte bergrit Tour de l’Avenir, Foss nieuwe leider

vrijdag 23 augustus 2019 om 15:28
Evans wint ultrakorte bergrit Tour de l’Avenir, Foss nieuwe leider

foto: Cor Vos (archiefbeeld)

Alexander Evans heeft de achtste etappe van de Tour de l’Avenir op zijn naam geschreven. Op de Col de la Loze reed hij in de slotfase weg bij Clément Champoussin om dan solo de winst binnen te slepen. Mauri Vansevenant kende een lastige dag en verloor de leiderstrui aan Tobias Foss.

Op de twee-na-laatste dag van de Tour de l’Avenir kreeg het peloton een ultrakorte etappe voor de wielen geschoven van Brides-les-Bains naar de bergpas Col de la Loze. Het parcours telde weliswaar amper 23 kilometer, maar over die afstand moesten wel 1700 hoogtemeters worden overwonnen. De top van de onregelmatige, maar ook zeer lastige klim ligt namelijk 2216 meter boven zeeniveau.

De Fransman Aurélien Doleatto en de Duitser Leon Heinschke waren de vroegste aanvallers in de wedstrijd en zij pakten een kleine voorsprong. Na amper een kwartier koers waren zij echter weer ingerekend. Achterin het peloton stond de deur wagenwijd open, waardoor het pak snel uitdunde. Het waren aanvankelijk vooral de Italiaanse en Noorse ploegmaats van Giovanni Aleotti (tweede in het klassement) en Tobias Foss (derde) die het tempo bepaalden.

Leider Vansevenant in de problemen
In de laatste zes kilometer – de groep rond gele trui Mauri Vansevenant bestond uit nog ongeveer twintig renners – ontplofte de koers. Daardoor bleven vooraan nog acht renners over met daarbij ook Vansevenant, Matteo Jorgenson (vijfde in het klassement), Ilan Van Wilder (zesde) en Clément Champoussin (zevende). Op de steile flanken van de Col de la Loze kwam Vansevenant dan in de problemen, terwijl Champoussin vooraan wegreed.

In de laatste twee kilometer maakte Alexander Evans, in het klassement afgezakt naar de 21e plaats, de oversteek naar Champoussin en niet veel later liet de Australiër van SEG Racing Academy de Franse stagiair van AG2R La Mondiale achter. Evans hield stand en pakte de etappezege. Ook Michel Ries ging Champoussin in de slotfase nog voorbij en werd tweede, terwijl voor de Fransman de derde plek was weggelegd.

Mauri Vansevenant liep flinke averij op, kwam pas als 23e over de aankomst en moest de leiderstrui afstaan aan Tobias Foss. De 22-jarige Noor, die de komende twee seizoenen uitkomt voor Jumbo-Visma, gaat het slotweekend in als leider in het klassement. Matteo Jorgenson staat op de tweede plaats, voor Giovanni Aleotti. Vansevenant zakte naar de zevende positie in de tussenstand. Morgen wacht het peloton opnieuw een stevige bergetappe.

Dit artikel delen:

45 Reacties

Sagan=hulk 23 augustus 2019 om 15:30

De hype rond Vansevenant mag nu wel eens gaan liggen. Hij won de Valle D’Aosta omdat hij een paar keer mee zat in de vlucht waarachter het peloton niet reed. Deze jongen kan zeker hard bergop fietsen en heeft talent, maar is zeker niet het toptalent dat de media van hem maakt.

Voorgeborchte 23 augustus 2019 om 15:33

Waar is er hier hype in deze post?

Grobbel 23 augustus 2019 om 15:42

Er werd de afgelopen dagen al door sommigen een toekomstig tourwinnaar in hem gezien; dat valt wel onder ‘hype’ lijkt me. En wat Sagan=hulk zegt klopt; hij was niet de sterkste renner bergop in de Valle D’Aosta, maar kreeg op dag 1 letterlijk een kwartier cadeau op de rest van de favorieten vanwege een impromptu rennersboycot.
Neemt niet weg dat ie nog steeds een talentvol renner lijkt te zijn waar de zuiderburen vast nog veel plezier van zullen hebben in de toekomst.

Rhohan 23 augustus 2019 om 15:46

Is er een hype? Jonge gast nog volgens PCS, maar ik weet nooit hoe ik allerlei resultaten van junioren en beloftes moet inschatten.Sommigen zijn nog de helft van de tijd bezig met een studie, anderen rijden al bijna fulltime en de ontwikkeling van je fysiek is nog wat gissen. In de jeugd was Timo Roosen bijvoorbeeld een iets betere klimmer dan De Tier en Soler. Dumoulin is ook zo’n voorbeeld van een kerel die met een andere manier van trainen ook een andere renner is geworden.

Dirty Derrick 23 augustus 2019 om 16:06

Er is weer eens een Belg die goed presteert en het afzeiken begint weer. Triestig geval kerel…

Grobbel 23 augustus 2019 om 16:10

@Dirty Derrick: ik zie helemaal niemand hier die hem afzeikt?

Dirty Derrick 23 augustus 2019 om 17:17

Neen? Dat hij een hype is, dat hij het allemaal cadeau heeft gekregen. Vreemd, precies een déja-vu… Het moest eens een Nederlander zijn… Af en toe word ik strontmisselijk van sommige leden.

Samlambeej 23 augustus 2019 om 17:44

Kijk als jij dit al als hype ervaart dan ben ik geneigd te denken dat het goede preseteren van die jongen je een doorn in het oog is.
Ik heb op Sporza welgeteld 2 artikels over Vansevenant gezien. 1 na winst Valle D Aosta en 1 voor TDAV.
Jij gaat daar alle comments hier waarin "Vansevenant" vernoemd wordt bij optellen en spreekt dan van een "hype".

djerkson 23 augustus 2019 om 17:53

Dat klopt, de Belg die wel een hype verdient is Van Wilder, die er als neobelofte met zijn 19 tussen allemaal oudere kerels staat. Vorig jaar al steengoed in het zog van Evenepoel. Eerder Van Wilder dan Vansevenant in de toekomst, maar dan nog onder voorbehoud. Steff Crass en Harm Vanhoucke lieten hier ook mooie dingen zien vroeger, maar bij de profs is het nog aanpassen voorlopig.

boenk 24 augustus 2019 om 01:06

Ik heb hier welgeteld één (vermoedelijk geestig bedoelde) post gelezen van iemand die zich afvroeg of het de eerste renner zou kunnen worden die de TDF zou winnen, nadat zijn vader de rode lantaarn in de TDF was.

Wat betreft de analyse van Valle d’Aosta hierboven, die klopt gewoon niet. Hij had daar al +/- 4 minuten voorsprong op het moment dat het peloton verkeerd gestuurd werd. Die heeft hij dus niet cadeau gekregen. Nadien heeft hij de race perfect gecontroleerd en bewees hij nogmaals bij de besten bergop te zijn. Inkelaar kreeg daar (omdat die 20 minuten achter stond) nog de vrijheid de eerst volgende bergrit, maar nadien was het daar ook gedaan met de pret. Vansevenant, Inkelaar, Hailemichael, Van Wilder (die de tweede dag extra tijd verloor door ziekte), Hartley… waren misschien aan elkaar gewaagd, maar er was niemand die merkbaar beter was dan Vansevenant. Schelling, die ook een stukje bergop kan, en mee met Vansevenant in de ontsnapping zat, eindigt uiteindelijk op 19 minuten van Vansevenant.

Wat Van Wilder betreft, daar ben ik het helemaal mee eens. Zeker het grotere talent. Had Evenepoel er niet geweest, had iedereen dat het aankomende toptalent genoemd, maar nu bleef hij onder de radar. Wat die dit jaar liet zien als eerstejaarsbelofte, zit al in de grote orde van het niveau van een Sivakov of Pogacar op die leeftijd.

thorsen 23 augustus 2019 om 15:40

Het lijkt er op dat vrijwel iedereen alleen aankwam, wat een slachtveld!

rahimns 23 augustus 2019 om 16:03

Er steekt er ook niet echt 1 bovenuit deze keer… wel leuk om te zien dat het elke dag weer een ander is die zijn neus aan het venster steekt. Foss is wel de meest constante renner zonder een echte uitschieter.

ChefSpijker 23 augustus 2019 om 16:07

Jorgenson zou ik eerder het meest constant noemen. Die had alleen een prutsploeg in de TTT en verloor daar bijna 2 minuten op Foss.

rahimns 23 augustus 2019 om 16:35

Maar dat hoort er toch ook gewoon bij… in de bergen zit hij er inderdaad ook sterk uit

ChefSpijker 23 augustus 2019 om 17:02

Een ploegentijdrit ben je nogal afhankelijk van je ploeg. Zo’n dag zegt toch weinig over de constantheid van het individu zelf.

Matxin 23 augustus 2019 om 15:42

Aparte rit en best leuk geinig zo via een liveticker te volgen.

Foss heeft echt heel slim gereden door dit als een tijdrit aan te pakken en gewoon eigen tempo te gaan rijden. Hij moest er al heel vroeg af maar heeft op het einde de ene na de ander parkerende renner ingehaald.

RiGHT 23 augustus 2019 om 15:42

Foss bevestigd hier mooi. Schrijf hem maar vast op voor de Giro(vast niet direct vuurdoop in de Tour toch?).

LaurentJalabert 23 augustus 2019 om 15:45

Huh waar heb jij het nou over. Opschrijven voor de Giro als wat dan? Deelnemer?

EHV 24 augustus 2019 om 14:21

Nee als podiumdame..

Blaudzun 23 augustus 2019 om 15:47

Bizarre verschillen voor een rit van 23 km.

kleomantre 23 augustus 2019 om 17:03

Ik heb deze nieuwe col vorige week gefietst, exact dezelfde route naar de top op net iets boven de 2300 meter. De laatste zes km over een weg die niet voor auto’s toegankelijk is, is niet bepaald een gelijkmatige klim aan beide kanten.

Aan de Meribel zijde is-tie eigenlijk meedogenloos met de ene korte ardennermuur na de ander met percentages tot 20% (geschat). Iig kwam mij voorwiel wel eens los van de weg zittend in het zadel e kon ik sommige stukken alleen overbruggen staand op de pedalen. Dat maakt kilometers van 11/11/12 en een kliometer van 8 procent met afdaling toch allemaal wat moeilijker dan gelijkmatig stijgende kilometers. Ik denk dat op dat stuk er een paar flink verrot zijn gegaan.

Nul verstand 23 augustus 2019 om 15:48

Jumbo Visma weer hè. Dit lijkt wel echt een toptalent te zijn, nog meer dan een Vingegaard.

Greg4ever 23 augustus 2019 om 15:53

Ach Foss is zowat de oudste van het stel hier… Ik kijk liever naar de knappe prestaties van Van Wilder tot nu en speculeer wat over waar die wellicht over 2-3 jaar staat.

En dan liever niet naar Jumbo Visma

Klaas Foppen 23 augustus 2019 om 16:26

Waarom niet naar Jumbo? voor een jonge als hij een perfecte ploeg om zich te ontwikkelen. Niet dat hij van mij naar Jumbo moet maar snap je opmerking niet

Greg4ever 23 augustus 2019 om 16:41

Omdat iedere jonge klimmer met groei potentie bij JV jaren in een knechtenrol rijdt voor de zgn echte toppers. Dat zie ik als niet ideaal voor de ontwikkeling van die jonge klimmers.

lepel 23 augustus 2019 om 17:59

@Greg, iedere jonge renner met groeipotentie? En jarenlang? Volgens mij krijgen ze toch allemaal hun kansen, maar ze moeten uiteindelijk wel hun potentie waarmaken.

Sepp Kuss in Colorado, Laurens de Plus in de heuvelklassiekers en Binckbank tour, Nelson Powless is ook al verschillende keren uitgespeeld als kopman en datzelfde geldt voor Tolhoek.

Dat ze in de grotere Worldtour wedstrijden over het algemeen moeten knechten lijkt me niet meer dan logisch.

Klaas Foppen 23 augustus 2019 om 18:51

@lepel ik zie dat net als jouw, weet ook niet waar hij het over heeft. Jumbo is een perfecte ploeg die opleiden heel goed combineert met het echte werk, moeten ze dan zo`n jonkie als kopman uit gaan spelen in de tour etc? dat zou pas knetter zijn

Gebruikersnaam 24 augustus 2019 om 12:14

Foss komt, mits eindwinst, na Bernal en Pogacar, maar staat daar toch een eindje onder. Qua niveau lijkt die me toch eerder in de buurt van Soler te horen, als we 't bij voormalige winnaars van deze koers houden. In Tour de l'Avenir zijn het toch meestal de oudere winnaars die bij de profs naar de helperrol worden verwezen.

Hoe dan ook, gok dat Champoussin er nog over gaat.

rahimns 23 augustus 2019 om 16:00

Bijzondere renner toch die Foss die ik nog niet helemaal kan plaatsen… begrijp dat die zeker niet de lichtste renners is, kan blijkbaar wel hoge wattages trappen en rijdt na zijn fysieke ellende gewoon een heel goed jaar. Misschien wel een toekomstige heuvelrenner. Ben wel benieuwd naar die jongen voor komend jaar.

Cochise 23 augustus 2019 om 17:08

Altijd koffiedik kijken waar het met Denen, Noren (en Australiërs) heen gaat. Domineren heel vaak de jeugdreeksen maar niet zelden puur op maturiteit en professionalisme.
Ik was toevallig junior toen de halve wereld hier een paar maanden kwam meekoersen om het WK in Zolder voor te bereiden. Van alle Denen en Aussies die toen alles letterlijk kapot reden heeft het ooit 1 tot een anoniem helpersrolletje bij CSC geschopt.
Van de grote talenten van het laatste decennium (Lunke, Laengen, Juul-Jensen, Skjerping, Bystrom, Enger, Korsaeth, Egholm, Johanson,…) blijft zo goed als niets over. Alleen Asgreen en Bjerg komen als een komeet, maar vooral van die tweede betwijfel ik ook of er nog progressiemarge op zit.

rahimns 23 augustus 2019 om 17:13

Vingegaard doet het ook niet onaardig tot nu toe

Napoleon 24 augustus 2019 om 12:18

Maar die stond dan ook weer niet bekend als groot talent….

Lalsacien 23 augustus 2019 om 16:17

Champoussin heeft al flink wat van zijn achterstand afgeknabbeld. Heeft de afgelopen 2 dagen de beste zaken gedaan in het algemeen klassement.

SnellePelle 23 augustus 2019 om 16:24

Ik realiseer mij net pas dat Evans er 1 is uit de stal van SEG. Die gasten hebben wel een neusje voor potentieel.

Vansevenant is een leuke coureur maar iedere Belgische ronderenner krijgt een overdaad van enthousiasme en euforie te ontvangen zodra ze hun neus aan het venster steken.
Ik denk dat het voor zijn rustige ontwikkeling goed is dat hij er vandaag doorheen zakt.

Vergelijk hem met Voss. Ik lees hierboven dat hij volgend jaar in de Giro als verwacht wordt om te schitteren.

Dan snap je echt niks van wielrennen.

Greg4ever 23 augustus 2019 om 16:43


Ik realiseer mij net pas dat Evans er 1 is uit de stal van SEG. Die gasten hebben wel een neusje voor potentieel.

Yep dat is het business model van SEG en dat doen ze zeker goed!

Samlambeej 23 augustus 2019 om 17:54

“Overdaad aan enthousiasme en euforie”
Waar waren die volle pleinen dan?

elrio 23 augustus 2019 om 17:00

Evans familie van?

Viktrodriguez 23 augustus 2019 om 18:08

Geen idee. Maar Evans is niet de meest ongebruikelijke Engelstalige achternaam, dus het zou me niet verbazen als ze geen familie zijn.

Mark 23 augustus 2019 om 18:40

Van darter Ricky Evans

Lalsacien 23 augustus 2019 om 20:29

Linda Evans van Dynasty….

west 23 augustus 2019 om 17:39

Iedereen die gisteren een hele dag in de kopgroep heeft gereden krijgt dat vandaag op zijn bord?

Peter Lippens 23 augustus 2019 om 19:33

denk dat het met de ultrakorte afstand van vandaag heeft te maken, geen tijd om terug in het ritme te komen, zie je wel meer

Ruben_ 23 augustus 2019 om 19:09

Dezelfde Foss die hier gisteren nog werd afgekraakt? Grappig. Zo zie je maar weer, nooit te hard roepen want je gaat geheid op je bek. Mooi van Foss!

Peter Lippens 23 augustus 2019 om 19:32

Een bergrit van één uur, tja kun je moelijk als een waardemeter nemen om iemand in de lucht te prijzen of af te breken, zegt gewoon weinig.

Ward 24 augustus 2019 om 09:47

Behalve dat je snel een berg moet kunnen oprijden om te winnen. Een dat zegt toch iéts…

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone