Europol geeft foto’s vrij van huiszoekingen naar doping bij Bahrain Victorious

vrijdag 1 juli 2022 om 13:03
Europol geeft foto’s vrij van huiszoekingen naar doping bij Bahrain Victorious

foto: Europol

Europol heeft foto’s vrijgegeven van de doorzoekingen die afgelopen week zijn gedaan in de zaak rondom Bahrain Victorious. De Europese politiedienst heeft in een uitgebreid statement de onderzoeken bevestigd en er uitleg over gegeven. Daarin is de organisatie heel duidelijk: het gaat om een dopingonderzoek.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Bahrain Victorious bracht deze week naar buiten dat op meerdere plekken doorzoekingen waren gedaan bij renners en stafleden. Europol laat weten dat dit een gecoördineerde actie is geweest van meerdere politie-eenheden en gerechtelijke autoriteiten in Frankrijk, België, Spanje, Kroatië, Italië, Polen en Slovenië, onder aanvoering van Europol en Eurojust. Die laatste organisatie steunt de samenwerking tussen gerechtelijke autoriteiten tegen grensoverschrijdende zware criminaliteit.

Forensisch onderzoek
Europol heeft de leiding in het onderzoek overgenomen van OCLAESP, een Franse eenheid die strijdt tegen misdrijven tegen de volksgezondheid en het milieu. Vorig jaar werd een begin gemaakt daarmee om mogelijke dopingbeschuldigingen binnen het team van Bahrain Victorious te onderzoeken. Dat onderzoek is deze week voortgezet middels doorzoekingen op veertien plekken in zes landen. Volgens Europol is het onderzoek nog altijd lopende en wordt forensisch onderzoek gedaan naar het in beslag genomen bewijsmateriaal.

Diverse autoriteiten werden bij het onderzoek betrokken, waaronder het federaal parket en de federale gerechtelijke politie van Brussel. Naar verluidt is er ook een doorzoeking geweest bij Dylan Teuns thuis. Donderdag werden de renners en stafleden in de Tour de France nog van hun bed gelicht door de Deense politie. Dat gebeurde op verzoek van de Franse autoriteiten, erkent Europol.

Strijd tegen doping
Europol laat weten dat het de strijd tegen doping uiterst serieus neemt. “De illegale productie en distributie van dopingmiddelen levert georganiseerde criminele groepen aanzienlijke illegale winsten op. Zij gebruiken deze winsten vaak om andere criminele activiteiten te financieren”, valt te lezen. “Dopingmiddelen zorgen niet alleen voor oneerlijke wedstrijden, maar brengen ook de gezondheid van sporters in gevaar, aangezien criminelen illegale dopingmiddelen vaak produceren in ondergrondse laboratoria zonder hygiënevoorschriften, terwijl zij gevaarlijke en ondermaatse grondstoffen gebruiken.”

Vorig jaar heeft een door Europol gecoördineerde actie (SHIELD II) in 26 landen geleid tot 544 arrestaties en inbeslagname van 63 miljoen euro aan geneesmiddelen en illegale dopingmiddelen.

Dit artikel delen:

65 Reacties

Niek en Bob 1 juli 2022 om 13:08

Pillen zien er verdacht uit, maar ze zouden onze badkamer eens moeten checken. Dan kunnen we ons piekdoel, de Vueltastart in Utrecht, wel vergeten

0
Diskob 1 juli 2022 om 13:13

Wordt een beetje een soap op deze manier.

0
xistnc 1 juli 2022 om 21:00

Dat zie ik er dan weer niet tussen liggen.

0
Barry Batsbak 1 juli 2022 om 13:15

Als ik zie wat mijn vrouw doorgaans “uit voorzorg” in het medicijnbakje gooit voordat we met de sleurhut richting de Ardeche vertrekken, daar verbleekt de uitstalling op de foto’s bij. Terwijl we in de praktijk alleen maar een paar pleisters en een AfterBite-stiftje nodig hebben.

0
Mystery Rider 1 juli 2022 om 13:26

Ik hoop alleszins dat dit in de kamer van de ploeg dokter gevonden is en niet bij 1 van de renners – lijkt me toch wel heeeeeel veel ‘uit voorzorg’ :) En ik zie ook geen Immodium liggen – lijkt me toch het medicijn bij uitstek om het 3 weken uit te houden zonder Dumoulin pitstop!

0
Romāns Vainšteins 1 juli 2022 om 20:45

Ardèche, prachtig!

0
Baukema Tomoulin 1 juli 2022 om 13:15

Zelfs als dit met een sisser afloopt ben ik toch benieuwd of er nog ploegen zijn die zich aan Dylan Teuns durven te wagen voor volgend jaar.

0
Arie M 1 juli 2022 om 14:09

bijvoorbeeld ja, ik vind het niet gek dat men als eerst bij TBV langs gaat

0
Krist The Vanma 1 juli 2022 om 15:18

@Baukema. Ja, dankzij zulke onzin reacties als de jouwe.

0
Michiel 1 juli 2022 om 15:54

Tuurlijk Krist, ik neem aan dat dat een ‘grap’ is

0
Mwielerfan 1 juli 2022 om 20:50

Rijdt nu toch niet vreemd ten opzichte van bmc?

0
thorsen 1 juli 2022 om 13:17

Gelukkig hebben we de foto’s nog

0
Wheely 1 juli 2022 om 13:22

“Inventaris apotheek boekt hotelletje bij Booking.com”

0
hjjanssen1973 1 juli 2022 om 13:18

Foto’s delen klinkt dan wel weer als dat er serieuze doping aanwijzingen zijn.

0
Mwielerfan 1 juli 2022 om 20:51

Klinkt meer alsof ze hun privacy wetgeving niet op orde hebben

0
Marlin 1 juli 2022 om 13:18

Dat er foto’s van de onderzoeksdaden binnen vrijgegeven worden door Europol, vind ik dan toch eigenaardig. Het lijkt erop te wijzen dat de onderzoekers sterk in hun schoenen staan. Na wat er in het verleden al bekend was bij Bahrein, de entourage die op dopingfiguren geënt is, de eerdere onderzoeken, de soms ongeloofwaardige sportieve prestaties, en nu dit nieuw grondig onderzoek, twijfel ik er geen ogenblik aan dat Bahrein boter op het hoofd heeft. Waarbij ik niet begrijp dat de renners dit spelletje meespelen. Want uiteindelijk zullen zij het slachtoffer worden op halflange termijn.

0
FDJ 1 juli 2022 om 13:23

Natuurlijk staan ze sterk in hun schoenen. Anders gaan ze niet op zoveel plekken invallen doen. Slechts de die hard goedprater kan nog ontkennen dat hier echt wel iets speelt dat serieus is. Aan de autoriteiten nu de bewijslast rond te krijgen. Maar dat dit niet meer een losstaande inval is dat kunnen we nu gerust wel concluderen.

0
Romāns Vainšteins 1 juli 2022 om 14:14

Zeg nou eens heel eerlijk FDJ.

Dit plaatsen van foto’s, rijmt dat met zeker van de zaak zijn? Mijns inziens brult het dat ze er geen touw aan vastknopen kunnen.

0
Steven_E 1 juli 2022 om 14:17

Het feit dat Bahrain gewoon start, toont eveneens aan dat ZIJ sterk in hun schoenen staan. Als je weet dat je gepakt bent, ga je niet meer starten, toch?

0
FrankyVercauteren 1 juli 2022 om 14:55

Wat met het geheim van het onderzoek? Wat met het recht op privacy of het vermoeden van onschuld? Het lijkt me dat er zware procedurefouten worden gemaakt door de politie.

0
Mwielerfan 1 juli 2022 om 20:52

Een niet sporttribunaal rechter zal de aandacht die er voor de zaak gegenereerd wordt met timing en foto’s in een lagere straf vertalen

0
the student 1 juli 2022 om 13:22

De fotos zijn nietszeggend. De politie lijkt vooral een intimidatiespelletje te spelen in de hoop dat er iemand nerveus wordt en uit de school klapt.

0
FDJ 1 juli 2022 om 13:23

Daarom vallen ze in meerdere landen in op plaatsen rondom de ploeg… lekker naïef.

0
the student 1 juli 2022 om 13:27

Ik heb er veel vertrouwen in dat Bahrein victorious slim genoeg is om tijdens de tour niets op een vindbare locatie mee te nemen.

De dopingpreparatie is allang afgerond op het laatste trainingskamp. Mogelijk zijn er nog ergens bloedzakken opgeslagen op een geheime locatie.

Ze vinden nu dus niets, zijn gefrustreerd en gooien een paar nietszeggende fotos online.

0
Dikke Vrouw 1 juli 2022 om 13:23

Zo dat zijn wel een hoop pillen zeg !

0
Poule d'Or 1 juli 2022 om 13:24

Foto's vrijgeven is een zwaktebod om te laten zien hoe goed ze bezig zijn. Als ze wat hadden gevonden, dan was dit niet nodig geweest.

0
Handige Harry 1 juli 2022 om 13:26

Blijft toch vreemd dat die onderzoeken altijd net voor de Tour gebeuren.
Of er nu wel of niet iets aan de hand is weet ik niet maar blijf die timing bijzonder vinden.
Het lijkt nu net alsof die instanties er het om doen, zodat ze flink in de spotlights staan.
Een jaar wachten na de eerste inval voor vervolg onderzoeken is best lang.

0
Pietspeed 1 juli 2022 om 13:27

Paar foto's van de inhoud van een ploegarts koffer…

“De illegale productie en distributie van dopingmiddelen levert georganiseerde criminele groepen aanzienlijke illegale winsten op. Zij gebruiken deze winsten vaak om andere criminele activiteiten te financieren”

Bahrain is dus eigenlijk geen fietsploegie? Weten we weer waar de belastingcentjes aan besteed worden.

0
Posterix 1 juli 2022 om 13:27

Gelukkig doen wij met zijn allen lekker krampachtig over privacy… Europol zet gewoon een foto van je slaapkamer op internet.
Dat is al rechtzaak 1 die gewonnen wordt door de renner in kwestie.

0
Krist The Vanma 1 juli 2022 om 15:13

Inderdaad, dat dacht ik ook.

0
Het Jachtluipaard van Numansdorp 1 juli 2022 om 13:27

Ach, dat er bij Bahrain een georganiseerd dopingprogramma is snapt iedereen wel hoop ik.

Doet alleen wel een klein beetje hypocriet aan deze foto’s, aangezien je bij elke andere ploeg waarschijnlijk exact hetzelfde gaat vinden. Dopinggebruik is overal en vindt binnen elke ploeg plaats.

0
Mystery Rider 1 juli 2022 om 13:34

Bahrain en UAE teams worden betaald door moslim landen.

In deze moslimlanden zijn drugs (en doping) een absolute NO GO.

Ik woon zelf in UAE en kan me echt niet voorstellen dat Bahrain en UAE teams een georganiseerd dopingprogramma hebben. Als dat ooit aan het licht komt mogen niet alleen de ploegleiding maar ook de renners zelf zich verheugen op jaren maar dan ook jaren in de gevangenis.

0
Romāns Vainšteins 1 juli 2022 om 14:13

In plaats van iedereen afvoeren kun je ook zelf stoppen met kijken, minder arbeidsintensief.

0
bongie 1 juli 2022 om 14:30

Padun’s overwinningen in de Dauphine vorig jaar komen puur door de peptalk van Milan Erzen..

0
FrankyVercauteren 1 juli 2022 om 14:53

@mystery rider: je hebt gelijk want moslims drinken nooit alcohol en gebruiken nooit doping of drugs LOL

0
Krist The Vanma 1 juli 2022 om 15:16

lol @Mystery Rider.
Ik zou zeggen, kom es uit je compound.

0
Michiel 1 juli 2022 om 15:16

Hahaha ons jachtluipaard denkt dat hij alles weet.

0
chielster 1 juli 2022 om 13:31

Ik zie een hoop inhalatoren, die bij astma gebruikt worden. Luchtwegverwijders. En verder wat vitamine B12 ampullen. Rest is niet te onderscheiden. Ben niet erg onder de indruk.

0
NiM 1 juli 2022 om 14:49

Idd. Symbicort inhaler plus wat 6d sports nutrition supplementen

0
xistnc 1 juli 2022 om 21:04

Precies. Als je al mijn sprays met een miniem restje zoutoplossing, halflege verpakkingen ibu/paracetamol, doosjes met vitaminestrips en wat Dr. Vogel uitstalt, gaat dat een heel eind in de richting van deze foto.

0
skylimit 1 juli 2022 om 13:37

Waarom zou Europol foto’s van een lopend onderzoek vrij geven? Er loopt nog een forensisch onderzoek na de gevonden (genees)middelen. Ik ga er vanuit dat deze middelen dus niet op de bestaande dopinglijsten van de WADA staan anders hoeft er geen forensisch onderzoek gedaan te worden.
Zijn de gevonden middelen legaal en medisch voorgeschreven is dan een andere vraag, of betreft het supplementen waarvoor geen medisch recept noodzakelijk is ?
Als de renners/ploeg de medische administratie op order heeft, zal het misschien met een sisser aflopen. Voorlopig is er veel rook, maar of er ook een bom te ontploffing komt, waag ik te betwijfelen. Daarvoor zijn er al teveel onderzoeken / invallen gedaan hetgeen inhoudt dat de politie niet (genoeg) gevonden heeft waarvoor het naarstig naar het zoeken is.

0
Limal 1 juli 2022 om 13:54

De kritiek op de voorheen nogal vage werkwijze (inval net voor de Tour, een jaar lang absolute radiostilte, dan weer inval net voor de Tour) is duidelijk aangekomen bij de betrokken rechercheurs.

Foto’s van de invallen hoeft voor mij niet zo nodig, maar hou ons vooral op de hoogte van de (deelbare) resultaten!

0
Zwarte Panter 1 juli 2022 om 13:56

Is toch elk jaar deze onzin voor de tour

0
Romāns Vainšteins 1 juli 2022 om 14:06

Deze foto's vrijgeven is toch belachelijk en onnozel? Waar kijken we naar en wat moeten we hieruit concluderen? Lijkt eerder op een soort van indekken of zo onder het mom 'ze hadden veel pillen, echt waar'.

Duidelijke indicator van machteloosheid: Pwè-pwè-pwè-pwèèè-trompetgeschalwaardig.

Ergens wel prettig dat deze afgang al vóór de eerste starter in de tijdrit afgesloten is. Weekje koers en we zijn het weer kwijt allemaal. Los van wat honingdassen die dit team toch al niet vetrouwden.

0
Alfons Haavers 1 juli 2022 om 14:06

Ho ho zie ik daar het inhalatiepoeder Symbicort??? Die zijn er gloeiend bij hoor, hardcore dopers!! Jaren ‘90 zijn terug!!!

0
Peetvader 1 juli 2022 om 14:20

Mooi herkend!

Maar neem aan dat de rest van uw post ironisch is, aangezien dit product op de lijst met toegestane middelen staat?

0
Benito 1 juli 2022 om 14:32

Er is een lijst met verboden middelen, niet één met toegestane middelen. Formoterol/Symbicort staat op de eerste.

0
Benito 1 juli 2022 om 15:26

Die lijst wordt niet gehanteerd door het WADA. Het is in feite het negatief van de WADA prohibited substance list, opgesteld door de NL dopingautoriteit om sporters te helpen dopingincidenten te voorkomen bij gebruik van medicijnen.

0
xistnc 1 juli 2022 om 21:06

Los van door wie het gehanteerd wordt en hoe: er is dus een lijst met toegestane geneesmiddelen.

0
Derierre de la course 1 juli 2022 om 14:13

Had dan de foto’s van de mecanicientruck interessanter gevonden op dit platform. Was toch een mooi staaltje techporn geweest.

0
Adorni 1 juli 2022 om 14:33

Als er in de loop van de week reeds huiszoekingen zijn geweest en je weet dat je geviseerd wordt, dan zou het toch dom zijn om met illegale middelen naar Denemarken te trekken? Denken de speurders echt dat ‘indien er sprake is van georganiseerd dopinggebruik’ zo een georganiseerde ploeg zo dom zou zijn?

Er zijn immers andere manieren om middelen ter plaatse te smokkelen: een man op een motor met blikjes cola…

0
Gunther Leonhardt 1 juli 2022 om 14:36

Val ook eens binnen bij UAE en Wanty aub.

0
Peetvader 1 juli 2022 om 14:55

Of ineens bij elke ploeg… Waar slaat dit op?

0
FrankyVercauteren 1 juli 2022 om 14:56

Of bij DSM of Jumbo Visma … of bij de Franse ploegen.

0
Landeirovic 1 juli 2022 om 15:15

Doe dan QS, Jumbo en Bora ook? Want ja die ploegen presteren ook. En ohh ja Ineos!

0
Mwielerfan 1 juli 2022 om 20:48

Precies een ploeg die niet bij de grootste 2 zit qua budget, nauwelijks massasprints wint en toch mee probeert te doen bij de top, meeste overwinningen etc. Die is pas verdacht. Een ploegleider is in de tour 2 jaar terug nog geschorst wegens onbehoorlijk gedrag. Je kan alles wel krom gaan praten als je zelf al je idee klaar hebt.

0
Papa Bart 1 juli 2022 om 14:56

Dus in deze storm mohoric gewisseld voor Mollema. Voelt dat slecht? Nou nee!

Laatste moment van twijfel: ik heb geen Fransman in mijn team en dat voelt raar tijdens hun thuiswedstrijd..

0
drethehague 1 juli 2022 om 15:23

Die worden volgende week uit de tour gehaald …

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone