Europese Spelen 2019: Goud en brons voor Nederland op teamsprint

Europese Spelen 2019: Goud en brons voor Nederland op teamsprint

foto: Cor Vos

donderdag 27 juni 2019 om 23:30

Op de Europese Spelen 2019 in Minsk hebben de Nederlandse baansprinters goud gepakt op de teamsprint. In de finale waren ze te sterk voor Frankrijk. Ook de vrouwen vielen op dit onderdeel in de prijzen met de bronzen medaille.

Als wereldkampioenen waren de Nederlandse baansprinters de gedoodverfde topfavorieten op de teamsprint. Voorafgaand aan het toernooi kondigde wielerbond KNWU al aan dat zij opnieuw voor het hoogst haalbare gingen. In de kwalificatie klokten Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland al met duidelijk verschil de snelste tijd (43.111); het verschil met nummer twee bedroeg liefst vier tienden van een seconde.

In de eerste ronde wachtte dan de confrontatie met de Spanjaarden, die zich als achtste hadden geplaatst. Roy van den Berg, die als starter Van ’t Hoenderdaal verving, en opnieuw Lavreysen en Hoogland waren opnieuw heer en meester. De Nederlandse renners zetten 42.342 op de klokken, waarmee zij doorstootten naar de finale. Daarin was Frankrijk een maatje te klein en in een tijd van 42.385 stelden wederom Van den Berg, Lavreysen en Hoogland het goud veilig.

Teamsprint – mannen
flag-nr1 flag-nl Nederland
flag-nr2 flag-fr Frankrijk
flag-nr3 flag-gb Groot-Brittannië

Bij de vrouwen kwalificeerde Nederland zich als vierde voor de eerste ronde op de teamsprint. Kyra Lamberink en Hetty van de Wouw klokten 33.852, waarmee zij alleen Rusland, Polen en Oekraïne voor zich moesten dulden. Vervolgens zorgden Lamberink en Shanne Braspennincx ervoor dat Nederland (in 33.460) ten koste van Frankrijk naar de bronzen finale ging. Daarin waren opnieuw Lamberink en Braspennincx (in 33.317) de betere van de Poolse vrouwen.

Teamsprint – vrouwen
flag-nr1 flag-ru Rusland
flag-nr2 flag-lt Litouwen
flag-nr3 flag-nl Nederland

Op de overige twee onderdelen vandaag vielen de Nederlandse deelnemers buiten de medailles. Op de puntenkoers voor vrouwen eindigde Kirsten Wild op de vijfde plaats, terwijl op de scratch voor mannen Roy Eefting zesde werd. Morgen worden er medailles verdeeld op de Keirin voor vrouwen (met Laurine van Riessen en Braspennincx), de ploegenachtervolging, de puntenkoers voor mannen (met Jan-Willem van Schip) en de scratch voor vrouwen (met Wild).


Europese Spelen baanwielrennen 2019: Alle medaillewinnaars per onderdeel

Dit artikel delen:

4 Reacties

Sammysosa 28 juni 2019 om 00:52

Het is eigenlijk jammer dat dit niet zo leeft. Als je dat “verbeter”-stuk van Rapha leest (zie hier: https://rapha.a.bigcontent.io/v1/static/Rapha_Roadmap_160519) dan komt baanwielrennen eigenlijk heel dichtbij

boenk 28 juni 2019 om 01:30

Sja, er zijn dan ook mensen die veldrijden al saai vinden. En dat is dan nog een rondje van meerdere kilometers met ettelijke hindernissen. Dan is het niet verwonderlijk dat mensen koersen op een veel kleinere lus, die spiegelglad is, nog saaier vinden.

Om eerlijk te zijn, warm krijg ik het er ook niet van.

Romāns Vainšteins 28 juni 2019 om 08:06

Voor mij is wielrennen 50% omgeving en om die reden vallen de Baan (binnen) stadscriterea (gebouwtjesloop) en veldrijden/mountainbiken (verragde bavianen buitenverblijven) af.

Ik zou als tweewielsnelrijd-verbeteraars goed onthouden dat het omgevingsaspect voor de incidentele kijker veeeeeeeeel belangrijker is dan het sportieve aspect.

girardengo 28 juni 2019 om 15:06

Ik vind wielrennen op de baan (hoge intensiteit, helemaal te volgen) en in het veld (eveneens intensief, veeleisend) in het algemeen bijna even mooi als wielrennen op de weg in het algemeen (dat bijna komt door het omgevingsaspect, zeker als er sprake is van berglandschap), maar mooier dan wielrennen op het vlakke.

Headlines

Materiaalzone

Populair