Etixx-Quick-Step gaat volledig voor dagsucces

Etixx-Quick-Step gaat volledig voor dagsucces

Foto: Sirotti

zaterdag 4 juli 2015 om 08:41

Etixx-Quick-Step laat dit jaar het algemeen klassement links liggen. De ploeg van onder meer Mark Cavendish en Tony Martin kiest er bewust voor om zich te focussen op dagsucces. “Wanneer we hier meerdere etappes winnen, dan is onze Tour een succes”, klinkt het bij de Belgische formatie.

Geen klassementsambities
Ploegleider Wilfried Peeters voorspelt een nerveuze eerste week. “Elke rit heeft stukken waar er iets kan gebeuren”, stelt hij vast. De ploeg kijkt met buitengewone interesse uit naar de etappe naar Cambrai. Toch verwacht Peeters dit jaar geen slagveld in de gevreesde kasseienrit. “Het gaat heel anders zijn dan vorig jaar. Het is minder gevaarlijk. De kasseien zijn veelal in stijgende lijn, ze liggen er een stuk beter bij en er zijn niet te veel bochten. Met Stybar hebben we één van de specialisten. Hij kan dat. De stroken liggen ver van de finish, maar we kunnen daar iets proberen.”

In de sprints rekent de ploeg op Cavendish. “Zijn vorm is goed. Hij is mager en heeft vorig weekend goed gereden op het nationale kampioenschap. Hij is er klaar voor”, voorspelt Peeters. De ploeg wijst geen kopman aan voor het klassement. “Kwiatkowski gaat niet voor het klassement, maar voor ritzeges. We verwachten hem op de muren van Huy en Bretagne, maar hij kan ook goed over kasseien”, benadrukt Peeters. Ook Rigoberto Uran krijgt geen beschermde rol. “Na de eerste rustdag zullen we de balans opmaken. Maar we komen niet naar hier voor het klassement.”

Tony Martin

Foto: Sirotti

Martin: “Het gaat niet alleen om Tom en mijzelf”
Tony Martin geldt samen met Tom Dumoulin als de voornaamste kanshebber om morgen het geel te veroveren. Martin wil niet spreken van een rechtstreeks duel met de Nederlander. “Het is niet alleen Tom. Er zijn meer renners om in de gaten te houden. Dan denk ik aan Cancellara, Brändle en Rohan Dennis. Het zal een spannende strijd worden. Het parcours is te kort of te lang. Daarom zijn er meerdere favorieten, veel renners kunnen hier goed zijn.”

De voorspelling dat het op de openingsdag later in de middag kan gaan regenen, baart hem geen zorgen. “Ik hoop op gelijke omstandigheden voor iedereen en dat het weer stabiel blijft.” De Duitser leeft ontspannen toe naar de openingstijdrit. “De conditie is erg goed en de vorm is op een niveau wat het zou moeten zijn. Ik kijk ernaar uit om te starten.”

Mark Cavendish

Foto: Sirotti

Cavendish: “Hoop op dezelfde vorm als vorig jaar”
In de vlakke ritten rekent de ploeg op Mark Cavendish. “Vorig jaar vekeerde ik in topvorm, maar was de Tour door mijn val in de eerste etappe al snel voorbij. Het was niet makkelijk om thuis voor de tv naar de Tour te kijken. Ik hoop dat ik nu met dezelfde vorm aan de Tour begin en een etappe kan winnen,” geeft hij aan. “Maar ik hoef niet per se zelf te winnen. Wanneer we hier etappezeges halen, dan is het een succesvolle Tour de France voor ons”, aldus Cavendish.

Ondanks een zware Giro kijkt ook Rigoberto Uran uit naar La Grande Boucle, al start hij niet met een duidelijk doel. “Ik voel me goed. Ik ben hier om in de eerste week de ploeg te ondersteunen. Daarna zien we het wel in het tweede gedeelte van de wedstrijd.”

Michal Kwiatkowski

Foto: Sirotti

Kwiatkowski: “Ik kijk uit naar de Muur van Huy”
Regerend wereldkampioen Michal Kwiatkowski richt zich op dagsucces. “Vorig jaar probeerden mensen mij in het hokje van kopman voor het klassement te duwen, maar ik ging daar om eerlijk te zijn niet echt voor. Ik bekeek het toen van dag tot dag. Dat is dit jaar niet anders. Deze ploeg heeft helemaal geen ambitie voor het klassement. Dit jaar gaan we voor etappezeges.”

Kwiatkowski weet nog niet goed waar hij staat. Voor de openingstijdrit tempert hij de verwachtingen. “Ik verwacht niet dat ik op de eerste dag al heel goed zal zijn. Ik weet niet of ik al honderd procent ben”, geeft hij toe.

Later in de week hoopt de wereldkampioen van Ponferrada zijn regenboogtrui te kunnen tonen. De rit naar Huy heeft hij aangestipt in zijn rondeboek. “De aankomst ken ik natuurlijk goed uit de Waalse Pijl. Ik zou daar graag met de beste renners kunnen strijden om de dagzege. Maar ik denk ook aan de dag erna, wanneer we over de kasseien gaan. Uitendelijk liggen er in deze Tour genoeg kansen voor ons. Niet alleen voor mij, maar we hebben meerdere renners die een rit kunnen winnen. Wanneer we hier meerdere etappes winnen, dan is onze Tour een succes.”

Dit artikel delen:

8 Reacties

pirazzi 4 juli 2015 om 08:50

Als je vandaag geen 100% bent ben je dat maandag ook niet lijkt me.

okydoky 4 juli 2015 om 09:13

Ik vind het een hele rommelige ploeg, geen duidelijk doel, niet helemaal fit, niet iedereen weet voor wie hij moet werken…komt erg amateuristisch over. Ik heb ze geschrapt uit de tourpoules.

Stofzuigert 4 juli 2015 om 09:16

Ben ik het mee eens, maar mocht het meezitten pakken ze toch een etappe of vier.

ThorHushovdd 4 juli 2015 om 09:23

Snapte sowieso al niet dat mensen Kwiatkowski een klassement zagen rijden, heel misschien top 20 maar meer had er niet ingezeten. En dan had ie ook nog vol de focus op klassement moeten hebben.

Striga 4 juli 2015 om 09:30

Kwiat in ‘ t geel vanaf Huy tot het einde vd eerste week.

zomaareens 4 juli 2015 om 10:02

Ik denk dat heeeel veel mensen een rood rondje om Huy hebben getrokken

Rikkert 4 juli 2015 om 10:43

Heb toch het idee dat Uran hier een goed klassement kan rijden.. ging in de laatste week van de giro toch met de besten mee.

Gebruikersnaam 4 juli 2015 om 11:04
Quote:
Ik vind het een hele rommelige ploeg, geen duidelijk doel, niet helemaal fit, niet iedereen weet voor wie hij moet werken…komt erg amateuristisch over.

Wat is er niet duidelijk aan “we gaan enkel voor ritzeges”? Halve ploeg voor Cav, de rest vrijbuiters waarvan er enkelen eventueel nog kunnen bijspringen in de trein van Cavendish.

Headlines

Materiaalzone

Populair