Ethan Hayter wint op steile aankomst in Ruta del Sol

woensdag 19 mei 2021 om 16:02
Ethan Hayter wint op steile aankomst in Ruta del Sol

foto: Cor Vos

Ethan Hayter heeft de tweede etappe van de Ruta del Sol achter zijn naam gezet. Op de steile aankomst in Alcalá la Real sprong de Britse INEOS-renner naar de ontsnapte Toms Skujinš toe om vervolgens onbedreigd de zege binnen te slepen. Hayter is tevens de nieuwe leider.

Na de openingsdag met de punchy aankomst in Zahara de Sierra waar Gonzalo Serrano victorie kraaide, was ook de tweede etappe allerminst vlak. Vanaf het stuwmeer van Iznájar, het grootste van Andalusië maakte de route eerst een lus over de Puerto De Higueral, om dan door de heuvels richting Alcalá la Real te koersen. Met nog zeventien kilometer te gaan wachtte de acht kilometer lange Alto de La Hortichuela. Net als gisteren lag de streep na een kort, steil klimmetje.

Roosen en Van Poucke in de vlucht
Al vroeg in de etappe kwam de vlucht van de dag tot stand. Voor de tweede dag op rij waren Rui Oliveira, leider in het bergklassement, en Antonio Jesús Soto mee in de ontsnapping. Zij sloegen de handen ineen met Timo Roosen, Tobias Bayer, Aaron Van Poucke en Álvaro Cuadros. De zes aanvallers pakten meerdere minuten voorsprong, terwijl de Movistar-ploeggenoten van gele trui Serrano daarachter de koers controleerden.

Met nog zeventig kilometer te gaan konden de renners vast kennismaken met de scherprechter in de finale, de Alto de La Hortichuela. Met een kleine twee minuten voorsprong kwam de kopgroep over de top. In de afdaling ging het echter mis. In een rechterbocht gingen zowel Oliveira, Soto, Bayer als Van Poucke onderuit en daardoor kwamen zij in de berm terecht. Daardoor bleven enkel Roosen en Cuadros samen vooraan over.

foto: Cor Vos

De Nederlander van Jumbo-Visma en de Spanjaard van Caja Rural-Seguros RGA wisten daarna hun voorsprong toch weer op te rekken naar meer dan tweeënhalve minuut. In de aanloop naar de tweede beklimming van de Alto de La Hortichuela versnelde het peloton, mede door toedoen van de ploeg van Kern Pharma, en met nog zeventien kilometer te gaan werden de overgebleven twee vluchters ingerekend.

López opent de debatten
Dan begon een gegroepeerd peloton aan de acht kilometer lange klim. Ryan Gibbons, Alex Kirsch en Marco Canola probeerden met elkaar weg te rijden, maar kregen weinig ruimte. Vervolgens viel Miguel Ángel López aan en hij kreeg Tsgabu Grmay, Antwan Tolhoek, Carlos Rodriguez, Toms Skujinš, James Piccoli, Jonathan Lastra, José Félix Parra en Ilnur Zakarin met zich mee, terwijl ook Gibbons wist aan te sluiten.

Vlak onder de top versnelde Skujinš tot twee keer toe, waardoor hij als eerste boven kwam. De Let begon met een kleine voorsprong aan de afdaling en wist die vast te houden tot aan de korte, steile klim naar de streep. Daarachter was het peloton intussen teruggekomen bij de groep met achtervolgers. Op de vele keitjes viel Skujinš helemaal stil, waarna Ethan Hayter hem als eerste bijhaalde. De Brit was ongenaakbaar en kwam na vijf uur koers als eerste over de finish.

Op acht seconden achterstand werd Miguel Ángel López tweede, Sven Erik Bystrøm was derde. Dat Skujinš geparkeerd stond op de slotklim, bleek wel uit de uitslag. De Let kwam als negende over de aankomst, in een paar honderd meter had hij een halve minuut verloren op Hayter.

Vine komt lelijk ten val
Voor Alpecin-Fenix’ Jay Vine, de verrassende nummer twee van de Ronde van Turkije, was het wederom een etappe om snel te vergeten. Nadat de hitte hem in de openingsrit parten speelde, voelde hij zich vandaag beter. In de laatste afdaling kwam hij echter lelijk ten val. De Australiër wist nog wel de finish te bereiken, maar werd dan naar het ziekenhuis gebracht met meerdere verwondingen. Ter observatie moet hij vannacht in het ziekenhuis blijven.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Poeksel 19 mei 2021 om 16:04

Wat een aankomst met die kasseien!

Xevar 19 mei 2021 om 16:06

Dit was wel echt één van de meest geniale aankomsten van het jaar. Denk dat heel veel ploegen dit niet verkend hebben en toch wel verrast waren.

Tolhoek oogde behoorlijk goed, alleen ik denk dat hij ook niet helemaal wist dat het zo steil zou zijn want hij viel toch een beetje stil op het eind.
Fisher-Black verdiend ook wel een speciale vermelding, met afstand de jongste renner en toch al zo voor voren terwijl z'n extreem steil kasseienmuurtje eigenlijk totaal niet zijn ding is met zijn 1.90m

lander luypaert 19 mei 2021 om 16:07

Lekker voor Ineos. Hayter echt een klasbak! Tolhoek zeer bedrijvig. En Uae heeft er met Bystrom een nieuwe klimmer bij?

Thoin 19 mei 2021 om 16:16

Ik ben ook helemaal verrast door Bystrom. Sterk

lander luypaert 19 mei 2021 om 16:20

Was gisteren ook al sterk. Leek vorig jaar eindelijk de stap te zetten en bevestigde dit jaar in de klassiekers. Ook hier doet hij het zeer goed. Tussen de klassementsrenners.

Dennis223 19 mei 2021 om 20:45

Vooral jammer dat de commentator van Eurosport Gibbons 3e zag worden.

Glorious 19 mei 2021 om 16:26

Wat is er met ineos gebeurd dit jaar…

fietsvriend 19 mei 2021 om 17:45

Olympisch jaar geeft de Britten altijd vleugels.

Maar die Hayter rijgt ze aaneen de laatste tijd. Samen met Pidcock laat hij zien waarom er vertrouwen is in doorselecteren bij INEOS

Dolfy 19 mei 2021 om 17:26

Hayter knalde echt nog bijna de hekken, rare knip ook op het einde. Gelukkig ging het goed voor hem. Wel prachtig beeld levert die slotklim op.

Wheely 19 mei 2021 om 18:26

Gelukkig voor Hayter doet W52 deze keer niet mee!

xistnc 19 mei 2021 om 18:32

Dan nog kan hij maar beter op zijn fiets blijven zitten deze keer.

Wheely 19 mei 2021 om 18:35

Dat helpt ook ja.

Merlinappa 19 mei 2021 om 18:32

Geweldige aankomst zeg, wauw!

Wheely 19 mei 2021 om 18:35

Zekers. Moeten ze in de Vuelta een keertje opnemen.

Al Phila 19 mei 2021 om 20:27

Vine valt toch wel erg zwaar tegen. Iets gebeurd ??

Edit redactie: Gevallen in de laatste afdaling, zie de aanvulling in het verslag

ProfrondeZevenbergen 19 mei 2021 om 21:34

Edit redactie: Bedankt, is aangepast

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair