Esteban Chaves zegeviert in Giro dell’Emilia

zaterdag 24 september 2016 om 16:34
Esteban Chaves zegeviert in Giro dell’Emilia

Foto: Sirotti

Esteban Chaves heeft de Giro dell’Emilia op zijn naam geschreven. De Colombiaan van Orica-BikeExchange beschikte na een spannende finale over de beste benen op de lastige slotklim. Hij bleef Romain Bardet (AG2R La Mondiale) en Rigoberto Uran (Cannondale-Drapac) voor.

Sterke kopgroep
In de openingsfase van de wedstrijd kregen acht renners een vrijgeleide van het peloton, waaronder drie etappewinnaars in de afgelopen Vuelta, namelijk: Alexandre Geniez (FDJ), Jens Keukeleire (Orica-BikeExchange) en Pierre Latour (AG2R La Mondiale). Dit trio probeerde samen met Alessandro De Marchi (BMC), Alberto Nardin (Androni Giocattoli-Sidermec), Lorenzo Rota (Bardiani-CSF), Thomas Degand (Wanty-Groupe Gobert) en Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise) zo ver mogelijk te komen. De acht leiders kregen een maximale voorsprong van vijf minuten.

Vooraan bleken Latour, De Marchi en Nardin over de sterkste benen te beschikken. De rest van de kopgroep moest passen na de tweede van vijf passages op de beklimming in San Luca. Tijdens de derde passage haakte ook Nardin af. Het peloton lag op dat moment een minuut achter.

24-09-2016 Giro Dell'emilia; 2016, Ag2r La Mondiale; 2016, Cannondale - Drapac; Bardet, Romain; Uran, Rigoberto; Bologna - San Luca;

Uitdunning
Bij de volgende passage werd Bauke Mollema (Trek-Segaredo) in moeilijkheden gemeld. Ook Samuel Sanchez en Philippe Gilbert (BMC) moesten passen. Het peloton bestond toen nog maar uit een man of dertig. Tom-Jelte Slagter (Cannondale-Drapac) zat daar nog wel bij.

In de laatste afdaling richting de aankomst nam Latour vooraan een bocht verkeerd. De Marchi besloot vervolgens op hem te wachten. De twee verloren daar kostbare seconden, want aan de voet van de laatste beklimming, op twee kilometer voor het einde, hadden de leiders nog maar vijftien seconden voorsprong. Dat bleek niet voldoende. Latour stribbelde nog tegen door in de slotkilometer van De Marchi weg te rijden, maar hij kon niet voorkomen dat de toppers hem nog passeerden.

Chaves zegeviert
Op de slotbeklimming waren Igor Anton (Dimension Data), Rodolfo Torres (Androni Giocattoli-Sidermec) en titelverdediger Jan Bakelants (AG2R La Mondiale) weggesprongen uit het sterk uitgedunde peloton. Ook zij konden echter niet voorop blijven. Het was Esteban Chaves die iedereen nog wist te passeren en als eerste over de meet kwam, met twee seconden voorsprong op Romain Bardet. Bakelants strande op plaats vijf, op tien seconden van Chaves.

24-09-2016 Giro Dell'emilia; 2016, Orica - Bikeexchange; 2016, Ag2r La Mondiale; 2016, Cannondale - Drapac; Chaves Rubio, Johan Estaban; Bardet, Romain; Uran, Rigoberto; Bologna - San Luca;

Dit artikel delen:

26 Reacties

Purito 24 september 2016 om 16:36

Topfavoriet voor Lombardije. Beest!

finton 24 september 2016 om 16:38

2e Bardet, 3e Uran

Japsie 24 september 2016 om 17:22

Chavito! Mooie zege erbij. Echt een topseizoen voor hem.

Arry1337 24 september 2016 om 17:37

Ik vind het ook leuk om Anton weer zo nu en dan iets te zien proberen. Niet meer de man die het ooit was, maar hij kon mij in zijn hoogtijdagen toch wel bekoren. Leuke aanvallende renner die helaas een tijdje niet veel heeft (kunnen) laten zien.

vevie 24 september 2016 om 18:09

Chaves is echt een toprenner geworden. Podium in twee grote rondes en nu ook een aansprekende koers gewonnen. Die gaat nog eens een grote ronde winnen.

pirazzi 24 september 2016 om 18:20

Fränk Schleck de beste van Trek op een vijftiende plaats, de rest DNF. Geen goede dag voor een Trek – Segafredo fan.

Frits des Jeux 24 september 2016 om 18:23

@Vevie die kans is vrij klein door zijn bijzonder magere tijdrit.

Janjanssen98765 24 september 2016 om 18:30

@vevie

Ik denk dat Chaves meer de opvolger van Purito gaat worden, hij zal dus ook gewoon altijd tegen iemand aanlopen die sterker is.
Wel hoop ik dat hij lekker aanvallend blijft rijden.

limburgia 24 september 2016 om 18:48

AG2R heeft Jan Bakelands goed gedaan.
Hij zit heel vaak in goede ontsnappingen en schuwt het aanvalswerk niet .
Eigenlijk een ondergewaardeerde renner die meer aandacht verdient .

Japsie 24 september 2016 om 19:02

@ Janjanssen. Purito was bijna 30 toen hij voor het eerst top tien reed in een grote ronde. Chavito heeft meer in zijn mars. Bij de jeugd was hij een groter talent dan Quintana zelfs.

Purito 24 september 2016 om 19:12

@Japsie
Het zijn ook twee totaal verschillende periodes. Purito is groot geworden in een veel conservatiever wielertijdperk, toen je als jongere renner nog 95% van de tijd werd ingezet als pure knecht. De kans tot mobilisatie was toen gewoon veel beperkter.

Chaves is een kind van de flexibele generatie, waarbij je als jong talent veel eerder de kans krijgt om voor je eigen kans te gaan.

Chaves zal best meer kansen krijgen om een grote ronde te winnen. Maar vergeet niet dat zijn tijdrit vrij zwak is. En dat hij bergop nog nooit een ronde heeft gedomineerd. En dat is toch wel de vereiste als je tijdrit niet goed genoeg is. Dus in dat opzicht weet je niet of hij meer in zijn mars heeft dan Purito. Dat valt allemaal maar af te wachten.

klootje kriekeljon 24 september 2016 om 19:21

En Chaves lijkt me vooralsnog minder breed dan Purito. Die kon op wat meer terreinen winnen.

Japsie 24 september 2016 om 19:22

@ Purito. Jawel, zijn tijdrit is zwak, maar die van Purito was echt dramatisch. Ik denk niet dat Chavito een “Hesjadalletje” gaat overkomen, zoals Purito dat wel overkwam. Ik denk overigens dat hij wel de kwaliteiten heeft om in de toekomst een grote ronde te gaan domineren bergop.

Purito 24 september 2016 om 19:24

Maar neemt niet weg dat hij zat potentieel heeft. Hij kon vorig jaar al Lombardije winnen zonder die acute krampaanval.

Maar gek genoeg vond ik zijn optreden in de Vuelta een tikkeltje teleurstellend. Vergeet niet dat hij als enige klassementstopper zich echt volledig kon toewerken naar de Vuelta. Froome en Quintana kwamen uit een zware Tour, en Contador begon niet topfit (+ een halve Tour in de benen). Als je dan alleen puur door een 'aanval met ballen' het podium kan halen, geeft dat toch aan dat een zekere grote ronde winst in de toekomst toch verre van vanzelfsprekend is.

Purito 24 september 2016 om 19:26

@Japsie
De tijdrit van Purito was voor 2012 inderdaad dramatisch. Maar gek genoeg verloor hij de Giro en Vuelta niet door de tijdrit, maar door een slechte dag en laf rijden. Die tijdrit in de Vuelta van 2012 was zelfs zeer sterk. En die vlakke Giro tijdrit was ook zeer behoorlijk.

Hoeveel verloor Chaves in de afgelopen Vuelta-tijdrit op Froome? 3 minuten? Dat verloor een Purito in slechte vorm ook altijd op Froome. Nogmaals: een slechte Purito. Dus zoveel rooskleuriger is de tijdritsituatie van Chavito nu ook niet.

Wielrennertje 24 september 2016 om 19:30

dus daarbij hebben we een nieuwe idool voor onze purito gevonden.. Knap van chaves dat hij zo wint.

Japsie 24 september 2016 om 20:00

@ Purito ja klopt, hij viel me de eerste week erg tegen. Hij had volgens mij ook alleen de OS in de benen na de Giro, dus dat zal hem parten hebben gespeeld.
Maar toch voor de komende jaren zijn wat mij betreft alleen Froome, Nibali en Quintana van een hoger niveau in de grote ronden.

de mus van den bosch 24 september 2016 om 20:14

Tsjonge toch wel 66 man de finish gehaald…….

GesinkFan99 24 september 2016 om 20:31

Vergeet niet dat het belangrijkste verschil tussen Chaves en Rodriguez de gigantische lafheid van Rodriguez is. Als die niet zo’n laffe renner was geweest had die minimaal twee grote rondes gewonnen (die van Hesjedal en Contador in de Vuelta). Steeds maar in de laatste 500 meter aanvallen terwijl hij bergop veel beter was en bij een eerdere aanval had hij veel meer tijd kunnen pakken. Maar ja, meneer durfde dat niet en was te laf. Heeft vrijwel nooit echt lef getoond dat je toch nodig hebt.

Daarnaast moeten we niet vergeten dat Chaves in de jeugd gewoon beter was dan Quintana (zoals hier ook al werd aangehaald). Is gewoon heel zwaar geblesseerd geraakt en heeft een paar jaar in zijn ontwikkeling gemist. Is dat nu aan het inhalen en ben ervan overtuigd dat Chaves nog beter gaat worden. Een grote ronde gaat hij zeker winnen.

En gelukkig die laffe Rodriguez nooit.

Wielrennertje 24 september 2016 om 20:54

@gesinkfan dat zal onze purito niet zo mooi vinden om te lezen ;)

Purito 24 september 2016 om 22:32

Haha. Tjonge jonge. De haat zit diep he. Maar goed, ik heb het al 100x aangegeven: die Giro was gewoon pure lafheid, die Vuelta allerminst. Maar goed, als je die laatste ronde goed gevolgd had, dan had je dat wel geweten. Sommige mensen zien gewoon veel meer potentieel dan er daadwerkelijk is. En dan zeggen die mensen dat ik als fan geen goed beeld heb. Het moet niet gekker worden :)

Daarnaast is het gewoon een renner geweest die in veel koersen heeft aangevallen, maar ook in veel koersen behoudend heeft gekoerst. Net als 90% van het peloton. We zijn niet allemaal Contador of Nibali. Mensen overdrijven altijd zo. Geef gewoon aan hoe het zit.

Orakel 24 september 2016 om 22:50

Sowieso een beetje dom om een renner met het palmares van Rodriquez te verwijten dat hij “van alles had kunnen winnen met een andere tactiek”. Je moet de koersen die hij door die tactiek juist gewonnen heeft hiermee verdisconteren.

nederbelg 24 september 2016 om 23:07

AG2R weer collectief sterk, maar zoals zo vaak net niet… Gelukkig dat Bardet en Latour elk al een rit in een grote ronde meepikten. Wanneer veegt Bakelants de nul weg?

Purito 24 september 2016 om 23:21

@nederbelg
Bakelmans heeft dit seizoen al gewonnnen.

Lalsacien 25 september 2016 om 08:35

Tjonge! Rodriguez laf koersen? De meeste renners fietsen naar gelang hun kwaliteiten! En in een grote ronde is sparen belangrijk dus probeer je met zo min mogelijke energie verspilling te rijden als je ook voor het klassement gaat.

  • 1
  • 2