Eric Marcotte kroont zich tot Amerikaans kampioen op de weg

maandag 26 mei 2014 om 23:56
USA marcotte

foto: Sirotti

Tot zijn eigen verbazing mag Eric Marcotte het nationale kampioenschap op de weg van de Verenigde Staten op zijn palmares bijschrijven. De renner van Team SmartStop verwees in een sprint met een elitegroep zijn ploeggenoot Travis McCabe en Garmin-Sharp-renner Alex Howes naar het zilver en brons. Door zijn zege rijdt de 34-jarige Marcotte een jaar lang rond gehuld in de Stars and Stripes.

Topfavoriet Phinney valt uit
Het nationale kampioenschap van Amerika gaat over exact hetzelfde parcours als vorig jaar. Toen ging good old Freddie Rodriguez (toen 40 jaar) er met de zege vandoor. Dit jaar was de 23-jarige Taylor Phinney, bij afwezigheid van vele WorldTour-renners, de grote favoriet. Hij won eerder deze week al het nationale kampioenschap tijdrijden.

Zijn poging om een dubbelslag te slaan kwam al snel ten einde. Tijdens de eerste afdaling van Lookout Mountain kwam de renner van BMC te val en vouwde zichzelf om de vangrail heen. Hij moest direct opgeven en later zou in het ziekenhuis van Chattanooga blijken dat hij een beenbreuk heeft opgelopen.

Finale zonder grote namen
Lookout Mountain maakte de wedstrijd hard. Deze beklimming moest in totaal vier keer beklommen worden en zorgde voor een schifting in het peloton, waarvan de laatste op veertig kilometer voor het einde. Als gezegd waren de grootste Amerikaanse renners niet aanwezig in Chattanooga. Vandaar dat in de slotfase de bekendste namen Alex Howes en Matthew Bussche waren.

De kopgroep telde bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer nog elf renners; het peloton was geklopt. Niet veel later plaatsten James Stemper, Scott Zwizanski en Travis McCabe een demarrage. Deze bleek succesvol en ze bouwden een mooie voorsprong op. Door de goede samenwerking leken ze uit de klauwen te blijven van de achtervolgers, maar in de laatste vijfhonderd meter kwamen ze toch terug op het wiel. Vervolgens was de volslagen onbekende Eric Marcotte de snelste. Hij trok de sprint aan voor zijn ploeggenoot McCabe, maar kon het zelf nauwelijks geloven dat hij niet over hem heen kwam. Uiteindelijk haalden slechts 32 renners het einde.

flag-us Volkswagen USA Cycling Professional Road National Championship 2014
Chattanooga – Chattanooga (166,7km)

1. flag-us Eric Marcotte (Team SmartStop) in 4u17m59s
2. flag-us Travis McCabe (Team SmartStop) z.t.
3. flag-us Alex Howes (Garmin-Sharp) z.t.
4. flag-us Chris Jones (UnitedHealthcare) z.t.
5. flag-us Julian Kyer (Team SmartStop) z.t.
6. flag-us James Stemper (5-hour Energy) z.t.
7. flag-us Jacob Rathe (Jelly Belly presented by Maxxis) z.t.
8. flag-us Scott Zwizanski (Optum presented bij Kelly Benefits Strategies) z.t
9. flag-us Tyler Wren (Jamis-Hagens Berman) op 3s
10. flag-us Matthew Busche (Trek Factory Racing) op 7s
Volledige uitslag

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair