Eneco Tour voert ook gouden kilometer in
maandag 1 juni 2015 om 11:44

Eneco Tour voert ook gouden kilometer in

De gouden kilometer krijgt dit jaar navolging in de Eneco Tour. Wedstrijdorganisator Rob Discart noemt het experiment in de Ronde van België geslaagd en wil het nu ook invoeren in de Nederlands/Belgische WorldTour-wedstrijd.

De gouden kilometer is een nieuw concept waarbij op 20 à 25 kilometer van de streep bonificatieseconden zijn te verdienen. Binnen een kilometer zijn er drie tussensprints. De winnaar krijgt drie bonificatieseconden, de tweede twee seconden en de derde één seconde. In totaal kan je dus in een kilometer negen seconden verzamelen. Greg van Avermaet won gisteren het eindklassement in de Ronde van België dankzij de seconden die hij vergaarde in de gouden kilometer van de slotrit.

“Je ziet dat renners speciaal op deze bonificatieseconden gaan rijden, waardoor de wedstrijdspanning toeneemt”, zegt Discart in De Telegraaf. “Zaterdag legde Van Avermaet hier al een basis voor een goed klassement en in de slotrit reden de twee besten in koers op deze gouden kilometer weg. Dit experiment is zodanig geslaagd dat we daar in de Eneco Tour in augustus mee doorgaan.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
1 juni 2015 11:58
Benieuwd hoe dit in een WT koers gaat zijn, is toch weer een andere groep renners, die zullen er vast wat gecontroleerder mee omgaan. ;)
1 juni 2015 12:12
Benieuwd hoe dat voor Tom uitpakt. Het is hem gegund om die eneco tour eindelijk eens te winnen
1 juni 2015 13:10
Goed idee! Benieuwd naar t effect van de grotere ploegcontrole in de WT.

@mandarijn: idd, Boonen for the win!
1 juni 2015 13:45
Ik vond het wel een enorm boeiend nieuwigheidje in de Ronde van België. De laatste jaren zat er tussen de winnaar en de tweede in het eindklassement nooit meer dan een halve minuut. Vorig jaar zelfs slechts 7 seconden. Het kan dus echt wel beslissend gaan worden.
1 juni 2015 15:31
Geen idee waar nu de toegevoegde waarde zit. Werkt hetzelfde als bonusseconden, maar dan een stukje voor de finish. De koers werd er m.i. ook niet interessanter door. De sterkste renners kwamen toch boven drijven, zeker gisteren in de laatste rit. Van Avermaet ligt 41 seconden voor op nr 2 in het eindklassement, dat had ie echt niet alleen te danken aan de gouden mijl.
1 juni 2015 17:53
"Greg van Avermaet won gisteren het eindklassement in de Ronde van België dankzij de seconden die hij vergaarde in de gouden kilometer van de slotrit."

Van Avermaet had in het eindklassement 41 seconden voor op nummer 2 Benoot. Zelfs als hij alle boniseconden uit de Gouden Kilometer uit de gehele RvB had gesprokkeld, waren dat er nog steeds maar 36 geweest.

ON: vind het wel een leuke innovatie. Het zal de koers niet spectaculair veranderen, maar het heeft ook geen enkel nadeel wat mij betreft. En zowel zaterdag als zondag werd er toch stevig voor de seconden gevochten. In ieder geval verdienen vernieuwingen binnen de wielerwereld aanmoediging
1 juni 2015 20:03
Het maakt de boel nodeloos ingewikkeld. Wat is er mis met het aloude 'de eerste die over de meet komt wint'? Ik vond het ook niet echt iets toevoegen, volgens mij was de impact op het AK ook nihil.
1 juni 2015 20:05
Het maakte de koers wel even leuker.
1 juni 2015 20:18
Het nodigt uit om te demarreren in plaats van de eindsprint af te wachten
1 juni 2015 22:25
Quote:
Greg van Avermaet won gisteren het eindklassement in de Ronde van België dankzij de seconden die hij vergaarde in de gouden kilometer van de slotrit.


Met 41 seconden voorsprong? Nee.
1 juni 2015 22:31
Het leverde toch leuk spektakel op? Beter dan zo'n sprint na 50 km waar het peloton in draf langs rijdt. gewoon doen, ergens bovenop de Kapelmuur of zo.

Reacties zijn gesloten.