Ellen van Dijk kroont zich tot Europees kampioene na fraaie solo

zaterdag 11 september 2021 om 17:23
Ellen van Dijk kroont zich tot Europees kampioene na fraaie solo

foto: Cor Vos

Ellen van Dijk heeft in de wegkoers voor elite-vrouwen de Europese titel veroverd tijdens het EK wielrennen in Trentino. De Nederlandse renster rondde een solo van 23 kilometer succesvol af, terwijl haar landgenotes Annemiek van Vleuten en Demi Vollering in een elitegroep achter haar de achtervolging lamlegden. Liane Lippert pakte zilver, Rasa Leleivytė brons.

De koers voor elite-vrouwen ging over 107,2 kilometer. De ronde in en rond Trente met steeds de beklimming van de Povo, een klim van 3,6 kilometer aan 4,7%, moest door de rensters acht keer worden afgelegd. Met Annemiek van Vleuten als titelverdedigster aan de start, werd het peloton even voor half drie op gang gebracht. Met Amy Pieters en Marianne Vos stonden nog twee oud-winnaressen van de EK-wegwedstrijd aan het vertrek. Wereldkampioene Anna van der Breggen liet het kampioenschap aan zich voorbijgaan, net als de Britse ploeg.

Duitsland neemt meteen de controle
Al vanaf de start was de nervositeit hoog in het vrouwenpeloton, terwijl de Duitse vrouwen nog in de eerste ronde de controle in handen namen. De ploeg van Lisa Brennauer en Liane Lippert trok het peloton meteen op een lint en het duurde even vooraleer we de eerste aanval konden noteren. Pas in de tweede ronde probeerden de eerste rensters weg te rijden, waarbij vooral de Franse vrouwen zich moeiden. Eerst probeerde Audrey Cordon-Ragot het in de afdaling van de Povo, en daarna haar landgenote Eugénie Duval.

foto: Cor Vos

Cordon-Ragot probeerde het dan nog een keer en toen had de Française wat meer succes. Met een gaatje van twintig seconden begon ze aan de derde rondgang. Cordon-Ragot was echter maar alleen en met nog 75 kilometer te rijden werd de renster van Trek-Segafredo weer ingelopen. Frankrijk wilde er een harde koers van maken en de volgende Franse aanval liet niet lang op zich wachten. Achterin het peloton stond de poort al wagenwijd open, waardoor de grote groep snel uitdunde.

In de tweede helft van de derde ronde was het wederom Duval die uit het peloton wegreed en met twintig seconden voorsprong ging ze de vierde omloop in, maar bij de volgende beklimming van de Povo werd de Française weer bijgehaald. Inmiddels meldden ook de Noorse, de Belgische en de Nederlandse vrouwen zich van voren. Op zestig kilometer van de finish zagen we met Sofia Bertizzolo ook de eerste Italiaanse aanval, maar de thuisrijdster kreeg geen ruimte. Ook Ellen van Dijk mocht niet wegrijden.

Van Dijk in een kopgroep met drie vrouwen
Van Dijk kreeg vervolgens tóch een mooi gat, samen met de Italiaanse Soraya Paladin, de Duitse Romy Kasper en de Française Aude Biannic. Achter hen gingen de Poolse Marta Lach en Lourdes Oyarbide (Spanje) in de tegenaanval, terwijl België de achtervolging op de aanvalsters leidde. Na vier van de acht ronden hadden de vier vluchters achttien seconden op de achtervolgers, met het peloton op 35 tellen. Lach zag in de achtervolging Oyarbide afhaken, maar Katrine Aalerud juist de oversteek maken. De Noorse reed vervolgens alleen door.

foto: Cor Vos

Met nog 48 kilometer te koersen, in de vijfde ronde, loste Marianne Vos plots uit het peloton. De Nederlandse werd op voorhand bij de belangrijkste kanshebsters gerekend, maar het was niet voor vandaag. Van voren loste Biannic bij Van Dijk, Paladin en Kasper, die inmiddels een minuut waren weggereden bij het peloton. In de zesde ronde ging het van voren te hard voor Kasper op de Povo, waardoor Van Dijk en Paladin samen overbleven. Daarachter namen de Duitse vrouwen de achtervolging weer op zich, en ook België stak een handje toe met Julie Van de Velde.

Vlak voor het ingaan van de voorlaatste ronde probeerde Van Dijk het eens bij Paladin, die er alles aan moest doen om de tijdritspecialiste bij te houden. Bij de doorkomst in Trente was het verschil met het peloton nog 36 seconden. Paladin nam vervolgens toch weer over, ondanks de krachtige versnellingen van Van Dijk. Op de beklimming van de Povo opende de Nederlandse nog eens alle registers, en die versnelling was haar Italiaanse medevluchtster te machtig. Het was toen nog 23 kilometer tot de finish.

Lippert laat de koers ontploffen
Op het moment dat Paladin werd ingelopen, demarreerde Liane Lippert uit het peloton. Die aanval deed de koers ontploffen. Van Vleuten moest het gaatje dichtrijden, en ook Elisa Longo Borghini en Katarzyna Niewiadoma waren mee. Achter de enig overgebleven vluchtster Van Dijk werd een elitegroepje gevormd met Annemiek van Vleuten en Demi Vollering namens Nederland, Marta Cavalli en Elisa Longo Borghini (Italië), Liane Lippert (Duitsland), Katarzyna Niewiadoma (Polen), Marlen Reusser (Zwitserland), Rasa Leleivytė (Litouwen) en Alena Amialiusik (Belarus).

De voorsprong van Van Dijk liep in eerste instantie snel terug tot nog maar een handvol seconden, maar door het storende werk van Van Vleuten kon de renster van Trek-Segafredo weer uitlopen. Met 52 seconden begon ze aan de slotronde. Op de laatste passage van de Povo demarreerde Lippert uit de elitegroep, en Niewiadoma sprong mee. Ook Van Vleuten sloot aan, waardoor de achtervolging weer werd verstoord. Vervolgens probeerde Reusser het, maar weer was het Van Vleuten die het gaatje dichtreed.

Doordat met name Van Vleuten de achtervolging lamlegde, kon Van Dijk weer uitlopen. Na 107,2 kilometer door de regio Trentino stelde de vice-Europese kampioene tijdrijden haar titel in deze wegkoers veilig.

Dit artikel delen:

30 Reacties

Willem Kieft 11 september 2021 om 17:30

Niet alleen sterk, maar vooral heel slim gereden.

0
Wheely 11 september 2021 om 17:31

Mooi hoor van Ellen! Heerlijke overwinning, Van Vleuten was er ook blij mee.

Tactisch perfect deze keer, goed gecoached Koos!

0
Poeksel 11 september 2021 om 17:35

Koos mag blijven! En vooruit, Loes ook.

0
DI-2 11 september 2021 om 19:33

Bij het dames wielrennen werd(olympische spelen) en word ook nu veel over Koos gesproken maar voor alle duidelijkheid is Loes de bondscouche van de dames en Koos van de mannen. En over goede tactische zet gesproken die kwam toch echt wel van Ellen van Dijk zelf. Dit kan nooit van Loes afkomstig zijn geweest want dat heeft ze met haar zeer amateuristische optreden in Tokio wel laten zien. Ik zit al tien tallen jaren in het wielrennen maar zoiets doms wat ik daar heb gezien heb ik nog nooit mee gemaakt.

0
Steven_E 11 september 2021 om 23:31

Tactisch perfect? Waarom gingen de Nederlanders dan achtervolgen achteraan? Door die move – in combinatie met Van Vleuten en Vollering die Lippert niet konden volgen – was Van Dijk bijna gegrepen in de voorlaatste ronde.

0
Murcia 11 september 2021 om 17:31

Goud op een machtige wijze gepakt door van Dijk, die na een lange vlucht met een groep er ook nog een pakkende solo uit gooit. Dan ben je de beste vandaag.
Een mooie koers gezien waarbij aan het einde toch de kwalitatieve breedte bij Team Oranje de doorslag geeft. Vos vandaag minder en geen Anna hier maar toch voldoende rensters van uitstekende kwaliteit. Ook geweldig om te zien hoe goed Annemiek hier haar rol van controlerende ploeggenoot invulde. Op de klim bij die aanval van Lippert eerst niet kunnen volgen maar ze wil gewoon niet breken en sluit weer aan om de jacht om zeep te helpen.

0
Franco Ballerini 11 september 2021 om 17:55

Ja, mooie en zeer gegunde overwinning. Maar qua breedte? Zonder de cruciale inspanningen van enkel Annemiek had Ellen nooit gewonnen. Vollering probeerde wel te counteren, maar moest al snel “Help, Annemiek” roepen om de controle terug te krijgen.

0
Murcia 11 september 2021 om 18:02

De breedte zit hem in het feit dat een vooruit geschoven pion van Team Oranje al beter is dan de rest. Ellen bewees dat vandaag maar weer eens. In de achtervolgende groep ook weer twee rensters en dat alleen is al meer dan de rest buiten Italië kan leveren. Dat zijn allemaal eenlingen waardoor zij zelfs bij minder overmacht van Oranje geen vuist kunnen maken.
Het voordeel is dan nog extra dat die eenlingen allemaal moeten wachten tot de laatste ronde en dan is de vogel gevlogen.

0
Michelangelo 11 september 2021 om 18:35

Sluit me volledig aan bij Murcia (die het altijd prima weet te verwoorden).

Van Dijk ijzersterk, en de ploeg daarachter sterk genoeg om de boel lam te leggen. Ik denk overigens wel dat Nederland een probleem zou hebben gehad mocht Van Dijk zijn teruggepakt. Want zowel Annemiek als Demi leken mij niet de sterksten in de achtervolgende groep.

Dit was een overwinning van het collectief, dat mag ook wel eens gezegd worden.

0
Pascal Mortier 11 september 2021 om 17:34

Prachtige kampioene.

0
wimvl 11 september 2021 om 17:53

Mooie overwinning. Dik verdiend

0
Bontempi1962 11 september 2021 om 17:58

Ik word altijd vrolijk van de positivo Ellen van Dijk. Dik verdiend.

0
Wheely 11 september 2021 om 18:00

Ik ook.
“Life is what happens to us while we are making other plans.” zei ze na afloop. :)

0
Murcia 11 september 2021 om 18:03

Altijd goed om een John Lennon quote er in te gooien.

0
Franco Ballerini 11 september 2021 om 18:11

Nou, altijd? Je zou raar staan opkijken als van Dijk “Now I am more popular than Jesus” zou zeggen.

0
Handige Harry 11 september 2021 om 18:45

@Murcia

Je bedoelt Allen Saunders neem ik aan.

0
Turtlehead 11 september 2021 om 18:48

@Franco: dat is morgen pas ;)

0
Cayolle 11 september 2021 om 18:03

Mooie overwinning voor Van Dijk! Zo gegund!
Maar wel spannend en goed dat ze voorop bleef, want Van Vleuten en Vollering (die overigens tactisch wel goed reden) konden niet veel meer dan verdedigen en hadden het in een sprint ook niet echt af kunnen maken.

0
platteprijs 11 september 2021 om 18:11

Van Vleuten was wel sterk. Kijk hoe ze alle gaten dichtreed. Ze heeft gewoon niet de punch.

0
Cayolle 11 september 2021 om 18:21

@platteprijs: Nee, VV heeft niet de punch, maar daarom had ze ook niet meer weg kunnen rijden als ze Van Dijk hadden teruggepakt en was Nederlandse winst absoluut niet zeker geweest en kon zij (met Vollering) alleen verdedigend rijden, wat ze overigens goed deed!

0
platteprijs 11 september 2021 om 18:10

Nederlandse ploeg zag er goed uit, maar het wordt ook makkelijk gemaakt door een beresterke Van Dijk. De tegenvallende Vos en Blaak werden dan ook niet gemist.
Overigens, maar 32 rensters hebben uitgereden!

0
Franco Ballerini 11 september 2021 om 18:13

Bleven er na het eerste klimmetje niet al zo ongeveer 32 rensters over?

0
Solkanar 11 september 2021 om 18:14

Dik verdiend voor een onderschatte renster!

0
fietsvriend 11 september 2021 om 18:17

Mooi nummer van van Dijk. Heeft toch ook al wat truitjes bij elkaar gereden, en geen afkeer van werken voor anderen. Als je het iemand dan gunt, bij deze.

0
Blackcanyon 11 september 2021 om 19:13

Van Dijk lijkt wat scherper te staan. Subliem gereden. Vos had mindere dag en van Vleuten stak er dit keer niet bovenuit maar was ‘gewoon’ bij de betere rensters. Van Vleuten en Vollering voortreffelijk t ploegenspel gespeeld. Vollering had de eindsprint niet achteraan maar vanaf plek 3 moeten beginnen.

0
Kopinkas 11 september 2021 om 19:21

‘door het storende werk van Van Vleuten kon de renster van Trek-Segafredo weer uitlopen’. In die zin hoort minstens een ‘mede’ te staan. Het was gewoon chaos troef achter Van Dijk.

0
Sijbrands 11 september 2021 om 19:29

Overwinning is haar gegund.
Trouwens de laatste keer dat Cavalli wat gegeten heeft, is ook al van een paar weken terug. Die is echt graatmager, echt niet gezond.

0
VerstandOpNul 11 september 2021 om 20:19

Ze waren toch akelig genaderd. Verbaast me elke keer dat samenwerken in de achtervolging zoveel moeilijker gaat dan in een kopgroep..

0
Marcus Aurelius 11 september 2021 om 21:23

Dat totaal gebrek aan verstandhouding soms bij vrouwen lijkt me toch zo bizar. Minder dan twintig seconden op acht km van de streep, en niemand die bereid is om het laatste gaatje dicht te rijden. Gewoon naast elkaar gaan rijden zoals je soms wel bij de nieuwelingen ziet … Verder wel sterk gereden uiteraard van Van Dijk, en leuk als de aanval loont.

0
vroege vlucht 12 september 2021 om 00:08

Hele mooi overwinning voor Van Dijk.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone