Elke etappe Tour de France 2015 krijgt bonificaties
Christian Prudhomme (foto: Marcel Koch)
vrijdag 6 maart 2015 om 21:32

Elke etappe Tour de France 2015 krijgt bonificaties

In oktober maakte de ASO, de organisatie achter de Tour de France, bekend dat voor het eerst in jaren weer bonificaties verdiend konden worden. Dit zou zijn in de ritten 2 tot en met 8. Vandaag bracht de ASO via L’Équipe naar buiten dat er de hele ronde bonusseconden te halen zijn. “Het idee is om de eerste week energieker te maken”, zegt Thierry Gouvenou.

“De bonificaties zijn er om opgelopen achterstand in de tijdrit in Utrecht te compenseren”, aldus koersdirecteur Gouvenou. Christian Prudhomme, directeur van de Tour de France, denkt zelf anders over het systeem. “Ik denk nog steeds dat real time beter is, maar ik ben pragmatisch”, bekent hij. “De bonussen worden gerechtvaardigd op basis van het parcours. Dit is de eerste keer in jaren dat wij de eerste tien dagen vlakke ritten hebben.”

De nummer één van elke etappe zal tien tellen voordeel krijgen, de tweede krijgt zes seconden bonificatie, terwijl de derde in elke etappe vier seconden bonus binnensleept. Ook werd in oktober naar buiten gebracht dat het puntensysteem van de groene trui aangepast werd.

Lees ook:
Tour 2015: Bonificaties keren terug, nieuw puntensysteem groene trui

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
6 maart 2015 21:51
Hèhè eindelijk. Giro is al tijden veel aantrekkelijker door de boni's. Wat mij betreft goed initiatief!
6 maart 2015 22:07
Bonificaties mogen van mij helemaal uit het wielrennen verdwijnen.

De Tour had beter de groene trui terugkunnen zetten naar het systeem van voor 2011. Toen was dat nog spannend.
6 maart 2015 22:08
@fleche
Je bedoelt waarschijnlijk de vuelta.
6 maart 2015 22:11
Eindelijk! Nu zullen de kleppers geen 'overwinningen' weggeven en zullen we nof meer 'jumps' zien de laatste kilometers. Aanvallen loont dan nog meer.
6 maart 2015 22:17
Of dat zoveel invloed zal hebben bij boni's van 10,6 en 4 sec weet ik niet.

Het Equipebericht maakt overigens ook melding van twee kleine wijzigingen: aan het eind van de 13e en de 16e etappe.
http://www.lequipe.fr/Cyclisme-sur-route/Actualites/Les-bonifs-temps-de-retour/541079
6 maart 2015 22:26
Goed plan, meer reden om aan te vallen. Ik had liever 20, 15, 10 gezien voor de bergritten
6 maart 2015 22:38
Voor 10 seconden pleegt Froome een moord, dus zeker een aanval.
6 maart 2015 22:39
Nog meer reden voor iedereen om van voren te zitten waar daar geen ruimte voor is. De eerste 10 vlakke dagen zullen dus wel Tour de chute worden. Ach ja, dat dunt lekker uit...
6 maart 2015 22:49
Ik citeer: “De bonificaties zijn er om opgelopen achterstand in de tijdrit in Utrecht te compenseren”, dit is toch te belachelijk om als argument te gebruiken.
Het terug invoeren van Bonificaties zal het in een massasprint weer een gedrum van jewelste zijn, is weer om moeilijkheden vragen.
6 maart 2015 22:49
Ze zijn denk ik bang dat Dumoulin tien dagen in t geel rijdt....
7 maart 2015 00:20
Het is leuk dat ze met bonificaties gaan werken maar je werkt ook vaak in de hand dat er grote kopgroepen weggestuurd worden in de bergritten voor de ritzege en dat ze de bonificatiesecondes ook mogen wegkapen. Mannen met een eindschot zoals Rodriquez en Valverde hebben er wel baat bij ook gezien hun mindere tijdrit t.o.v. Contador en Froome
7 maart 2015 00:46
Weg met die bonificaties. Vond juist de tour de laatste jaren zo mooi omdat ze die geknutselde "spanning" hadden afgeschaft. Sprintetappes win je voor de groene trui, niet de gele.
7 maart 2015 07:47
Bonificatiesecondes maken de wedstrijd interessanter, maar ook oneerlijker. De tour win je omdat je de snelste tijd hebt gereden in 21 etappes. Maar stel eens dat Froome de tour op 12 secondes verliest, omdat Contador 16 bonificatiesecondes meer pakt dan Froome. Dan vind ik dat de verkeerde man heeft gewonnen.
7 maart 2015 07:53
Bonis maken het leuker, al helemaal als je ze ook onderweg doet, liefst ergens wat aan het begin. Maar dan moet je niet 10 dagen vlak maken, want dat geeft gegarandeerd teveel gedrang en ongelukken. Waarom de Tour niet etappe 2,3 of 4 met een fatsoenlijke bergop aankomst maakt snap ik niet. Het zou zoveel meer rust geven.
7 maart 2015 08:07
jammer!
ook zonder boni's krijgen we een winnaar en bovendien minder gedrum van voren tot we de bergen ingaan.
en als het oplopen van achterstand in de proloog een probleem is dat gecompenseerd dient te worden, was het misschien beter geweest al helemaal niet met een proloog te beginnen.
7 maart 2015 08:21
Jammer. Weg met die onzinbonificaties. Oneerlijk systeem dat in vlakke etappes ook nog eens ongelukken in de hand werkt.
7 maart 2015 08:34
Het is precies wat mooie Mario zegt. Klassementsmannen gaan het prima vinden als er minimaal 3 mannen weg zijn.
7 maart 2015 08:35
Klinkt meer als een impulsieve reactie omdat ze niet willen dat iemand tien dagen in het geel blijft rijden na de TT. Kunnen ze niet gewoon eens een bergetappe in de eerste vijf dagen doen. Dan vindt er meteen een eerste shifting plaats en heb je veel minder stress en gedrang doordat een hoop renners in de laatste kilometers niet bij de eerste renners hoeven te zitten.
7 maart 2015 08:44
Bergetappes worden, zoals gezegd, eerder saaier dan spannender.
Of er door de boni's in de lange vlakke aanloop nog meer gedrumd en gevallen wordt weet ik niet. Ook zonder boni's is deze lange aanloop een ramp voor de klassementsrenners.

Het wordt weer een loterij welke renners zonder groot tijdverlies en nog fit aan de elfde dag beginnen.
Zou er wat veranderen als dit jaar naast Froome en Contador ook Quintana en Nibali zouden worden uitgeschakeld ? Ik denk het niet.
7 maart 2015 08:54
Wat een onzin lees ik hier toch!

De laatste jaren heeft de Tour echt onderscheidende ritten aan het begin geplaatst (Corsica, Uk). En was het gedrang minder? Waren er minder (favoriete) uitvallers?

De argumentatie van de Tourorganisatie (verschillen uit de proloog teniet doen) is wat vreemd geformuleerd. Laten we er van uit gaan dat ze strijd om de gele trui willen, en daar zijn boni's natuurlijk gepast voor. Kittel gaat kans maken, maar ook een Sagan of Cancellara. Dat kan het mooi(er) maken.
7 maart 2015 08:59
Denk niet dat door bonis in vlakke etappes het gedrum groter wordt.
Klassementsmannen gaan niet ineens proberen top3 te sprinten in een massasprint, ze zijn ook niet naïef.
7 maart 2015 09:10
De kans voor Joaquim Rodriguez, dan moet hij wel in betere doen zijn als afgelopen vuelta.
Ik verwacht juist een spannendere tour. Ik bedoel, de giro en vuelta zijn toch vaak ook veel leuker doordat ze vroeger aangaan? Dat vind ik tenminste, de tour zelf vindt ik wel het mooist maar misschien niet het spannendst/leukst.
7 maart 2015 09:14
@Orakel,
Uk is niet zo'n best voorbeeld van "veilige" ritten.
Valpartijen/uitvallers komen in elke Tour voor.
Maar algemene ervaring is dat het hele grote gedrang over is als de bergen bereikt zijn. In de aanloop daarnaartoe is het voor de klassementsrenners een strijd om zonder te groot tijdverlies te overleven in een peloton waar iedereen voorin wil rijden en elkaar geen enkele ruimte geeft.
Dit gebeuren tien dagen achtereen betekent dat de kans op veel belangrijke uitvallers navenant is.
7 maart 2015 09:21
beter
7 maart 2015 09:52
Aanvallen loont.

Reacties zijn gesloten.