Elia Viviani sprint frustratie van zich af in Ronde van Zwitserland

Door , dinsdag 18 juni 2019 om 17:13
Elia Viviani sprint frustratie van zich af in Ronde van Zwitserland

foto: Cor Vos

Elia Viviani heeft de vierde etappe gewonnen van de Ronde van Zwitserland. De Italiaanse kampioen van Deceuninck-Quick-Step was al een tijdje op zoek naar een overwinning, maar in de straten van Arlesheim was het dan ‘eindelijk’ weer raak. Viviani versloeg Michael Matthews en leider Peter Sagan.


Peter Sagan lijkt weer helemaal terug: de drievoudig wereldkampioen wist in Murten op knappe wijze naar de ritzege te sprinten. De Slowaak mocht bovendien als leider beginnen aan de vierde etappe naar Arlesheim. Er stonden vandaag heel wat hoogtemeters op het menu, maar de beslissing moest toch vallen op de Hochwald (3 km aan 7,4%). Het was vooral uitkijken naar de sprinters met flink wat inhoud. Peter Sagan dus!

Van der Hoorn in de vroege vlucht
Maar eerst ging de aandacht uit naar Taco van der Hoorn, Robin Carpenter, Simon Geschke en Gian Friesecke, de vier vluchters van de dag. Het peloton zag het graag gebeuren, waardoor de voorsprong opliep tot bijna vier minuten. Hierdoor mocht Geschke zich een tijdje virtueel leider noemen, aangezien de Duitser maar een achterstand had van 49 seconden op leider Sagan. Die laatste liet het vuile werk over aan zijn ploeggenoten.

foto: Cor Vos

Hierdoor werd de voorsprong van Van der Hoorn, Geschke, Carpenter en Friesecke steeds kleiner. Met nog vijftig kilometer te gaan was het verschil nog maar tweeënhalve minuut, waardoor de vier vluchters wel door hadden hoe laat het was. De koers leek wat voort te kabbelen, maar op 25 kilometer van de streep werd het peloton opgeschrikt door een valpartij van regerend Tourwinnaar Geraint Thomas.

Team Ineos verliest Thomas na val
De kopman van Team Ineos greep direct naar zijn sleutelbeen, maar niet veel later kon de Brit alweer vrijer bewegen. Toch moest de ronderenner worden afgevoerd naar het ziekenhuis. De koers ging echter door, richting de laatste klim van de dag: de Hochwald. Hier werd het peloton stevig uitgedund, maar toch reed een omvangrijke groep over de top van deze helling.

Niet veel later werden de dappere vluchters ingerekend, waardoor we gingen sprinten in de straten van Arlesheim. Trek-Segafredo probeerde net als gisteren John Degenkolb naar de zege te piloteren, maar de Duitse formatie kwam te vroeg op kop. Het was Deceuninck-Quick-Step dat het commando wist over te nemen voor Viviani, die het werk van zijn ploeggenoten met verve wist af te ronden.

Viviani schiet eindelijk weer raak
Voor de 30-jarige sprinter is het zijn vijfde zege van het seizoen. Zijn laatste overwinning dateerde echter van Tirreno-Adriatico. “Ik voel me als de spits van een voetbalteam die al een paar maanden niet meer aan scoren toekomt”, zo liet hij recent nog weten. Vandaag schoot Viviani echter weer in de kruising.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

20 Reacties

Jean Dumas 18 juni 2019 om 17:15

Morkov maakt het verschil en Viviani doet het, met een korte baansprint.

robert-jan 18 juni 2019 om 17:19

Goed getimede sprint. Matthews de snelste maar die zat dan toch te ver.

ThorHushovd 18 juni 2019 om 17:49

Trentin bedoel je? Die begon van heel ver en hield behoorlijk stand. Toch was Viviani gewoon de sterkste vandaag.

Baik-Baik 18 juni 2019 om 17:27

Hard gereden van Hirschi. Lichtpuntje samen met Bol bij Sunweb.

Romāns Vainšteins 18 juni 2019 om 17:30

Perfect gedaan van QS en Viviani, hij gaat er aan juiste kant langs bij Morkov waarmee het een echt snelheidsduel wordt, dat wint ie wel van Sagan.

Retro Lex 18 juni 2019 om 17:34

Ik heb het niet gezien. maar een 6e plek in de sprint voor Sep is een apart artikel waard vind ik ;-)

KnightBiker 18 juni 2019 om 17:38

Sep voor het BK? zou mooi zijn… (sep heeft wel vaker dit soort sprints gedaan, en is ondanks alle verloren sprints niet traag, wellicht zou hij een aardige 2e lead-out zijn in een sprint trein)

greeny 18 juni 2019 om 17:46

sep ‘onbestuurdbaar’ vanmarcke in een sprinttrein?? heb je wel is geturfd hoe vaak die per jaar op de grond ligt door eigen toedoen.. levensgevaarlijk

Gilberto 18 juni 2019 om 17:37

Mooi voor Elia!

appiett 18 juni 2019 om 17:49

Het blijft toch knap van quickstep.
Gaviria, Terpstra, De Plus, Narvaez en Schachmann weg. Honoré en Evenepoel er voor terug.
Vorig jaar 38e overwinning de Dauphine, nu de 38e in de RvZ.

Benieuwd of ze dit kunnen volhouden tot het eind van het seizoen.

boenk 19 juni 2019 om 00:00

Asgreen niet vergeten.

koos1 18 juni 2019 om 17:56

Mooi dat Viviani hier weer eens kan winnen, blijft alleen afwachten hoe hij gaat sprinten tegen de topsprinters als Groenewegen en Ewan.
Welke trein krijgt Viviani mee naar de Tour? Een treintje met Stybar (?), Morkov en Richeze of zou lampaert toch naar de Tour gaan (staat nu voor de Vuelta)

aardappeljager 18 juni 2019 om 18:09

Richeze is dan wel weer zonder twijfel de beste lead-out die je je kunt wensen

Abraham Olano 18 juni 2019 om 18:27

Kijk, nu ligt Wilco er een keertje niet bij en dan hoor je Gilberto niet he! Wees dan ook een vent durf je woorden terug te nemen. Kelderman was vandaag volledig in balans! :-)

greeny 18 juni 2019 om 18:49

nationale feestdag wmb

skylimit 18 juni 2019 om 21:41

AUB niet te hard roepen! Laat hem proberen de RvZ gewoon uit te rijden.

ChefSpijker 18 juni 2019 om 19:42

Viviani kan maar beter nog volop genieten van deze maanden, want die ‘grote’ zeges zullen volgend jaar wel minder worden bij Cofidis. Geweldig leadout werk weer van QS vandaag.

west 18 juni 2019 om 19:48

Kleine kanttekening; plaats 2 t/m 5 zijn natuurlijk wel gewoon alleskunners in plaats van 100% sprinter.. De 5 à 6 snelste mannen van het peloton en van straks de Tour zijn er hier niet bij..
Anderzijds, van iemand die er niet is, kan je niet verliezen. En een (WT-) overwinning is een (WT-) overwinning…

WernerFranke 18 juni 2019 om 20:21

Welke 5/6 sprinters zie je, behalve Viviani, het beter doen in de Tour dan Sagan? Groenewegen begrijp ik, Ewan hmmm, Gaviria in het sukkelstraatje… Aan wie denk je nog?

skylimit 18 juni 2019 om 21:46

Vraag is of Groenewegen in dit soort etappes nog erbij zit om tot een sterke sprint te komen. Vermoed dat alleen Ewan mee kan doen voor de winst in dit soort etappes.
Ackermann, Bennet en Gavriria hebben ploegmaats issues dus die ga je nooit allemaal
in zo’n sprint zien.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair