Ritwinst Viviani in Dubai Tour, Groenewegen blijft leider na tweede plek

Ritwinst Viviani in Dubai Tour, Groenewegen blijft leider na tweede plek

foto: LaPresse

woensdag 7 februari 2018 om 12:21

Elia Viviani heeft de tweede etappe van de Dubai Tour 2018 gewonnen door Dylan Groenewegen voor te blijven. De Italiaan van Quick-Step drukte na een chaotische sprint als eerste zijn wiel over de meet. Klassementsleider Groenewegen leek geslagen, maar hij wist zich in extremis nog naar voren te wurmen. Ondanks een snelle sprint werd hij tweede. De renner van LottoNL-Jumbo behoudt wel de leiderstrui.

Kopgroep van de dag
Net als gisteren zaten Nathan Van Hooydonck (BMC), Charles Planet (Novo Nordisk) en Mohammed Al Mansoori (nationale selectie VAE) mee in de vroege vlucht. Dit keer sprongen Nicolas Edet (Cofidis), Fuwen Xue (Mitchelton-BikeExchange) en Yousef Mohamed Mirza (UAE Emirates) met ze mee. De voorsprong groeide tot boven de vier minuten, maar mede onder aanvoering van LottoNL-Jumbo bleef het verschil daarna schommelen rond de drie minuten.

Groenewegen en Viviani van de fiets
De Nederlandse formatie kreeg bijval van de ploegen van de andere topsprinters. 65 kilometer van het einde moest Groenewegen even van de fiets vanwege een mechanisch defect. Ook Elia Viviani kende onderweg nog problemen met zijn fiets. Na een rustig verlopen fietswissel kon hij zijn weg vervolgen. De kopgroep viel na de tussensprints uit elkaar. Xue, Edet en Planet bleven over in de etappe die vijf emiraten doorkruist.

Sprint op komst
Planet probeerde met de beste wil van de wereld nog een sprint te ontlopen, maar negen kilometer voor de eindstreep werd hij samen met Edet opgeslokt door het peloton. Wilier Triestina-Selle Italia gaf er al vroeg een snok aan, maar dat had niet het gewenste resultaat. Meerdere treintjes probeerden hun sprinter in juiste positie af te zetten, maar het was chaos troef in de slotkilometers.

Viviani houdt Groenewegen achter zich
In de laatste lijn kwam Jakub Mareczko vroeg op kop, waarna de jarige Viviani (29 jaar vandaag) zijn duivels ontbond. Vanuit de achtergrond kwam de blauwe leiderstrui van Groenewegen nog gevaarlijk dichtbij. Onze landgenoot leek ingesloten te zitten, maar hij wist een gaatje te vinden en zich te katapulteren. Het bleek alleen niet genoeg voor een tweede ritwinst op rij. De derde plaats was voor Astana-renner Riccardo Minali.

Dit artikel delen:

47 Reacties

mattje123 7 februari 2018 om 12:23

Wow ondanks dat hij 2e wordt, wat een sprint van Groenewegen. Helemaal vanuit de 3e lijn met veruit de snelste sprint van allemaal. In de laatste bocht werd hij behoorlijk weggedrukt.

0
Tuubke 7 februari 2018 om 12:23

Het TLJ-treintje was vandaag flink ontregeld. Toch kwam Groenewegen nog dichtbij hoor.

0
reusjen 7 februari 2018 om 12:24

Ai even ging het mis met de sprinttrein, maar over het algemeen hele mooie dingen gezien. Groenewegen komt net te laat, maat lost het nog bijna zelf op.

0
jessevdalen 7 februari 2018 om 12:24

Raakte zijn trein kwijt, maar kwam van nergens met een behoorlijke sprint. 50 meter verder en hij wint hem.

0
wardvanbodegraven 7 februari 2018 om 12:24

Hele mooie sprint zeg, jammer dat hij van zo ver kwam, maar wat een mooie topsnelheid. Ook heel goed gemanoeuvreerd. De wegen zijn dan wel wat breder dan in Frankrijk, maar toch

0
LyndaLid 7 februari 2018 om 12:24

Poeh.. aan de snelheid van Groenewegen ligt het in ieder geval niet! Viviani en Groenewegen lijken na de eerste twee etappes in dit veld echt het snelste.

0
de buschauffeur 7 februari 2018 om 12:24

De commentator van de stream was zeer enthousiast. Jammer dat ik er niks van begrijp. Zeer veel rood in het peleton ook.

0
Komi 7 februari 2018 om 12:24

phoe lastig te volgen. Ik was Groenewegen ook kwijt, denk ook door de kleur van zijn shirt.
Maar kwam supersterk opzetten. Maar goed afgemaakt door Viviani

0
Rouvoet 7 februari 2018 om 12:25

Groenewegen verloor zelf zijn trein, zonde. De trein stond namelijk goed op de rails

0
vlek 7 februari 2018 om 12:26

Mooie laatste tien kilometer, waarbij de spanning versterkt werd door de arabische commentator die je het gevoel gaf dat je beeld enkele kilometers achter liep op het geluid. TLJ weer gegroepeerd voorin gewacht op de laatste twee kilometer, maar na een ouderwetse bocht van Groenewegen (waar teveel plekken verliest) was er qua samenwerking niets meer te bereiken. Kwam vanuit de slipstream nog wel heel dicht, maar er had veel meer in gezeten wanneer hij wel mee is in het wiel van Roosen.

0
Krentenbol 7 februari 2018 om 12:27

Was inderdaad ook moeilijk om Groenewegen te blijven volgen met dat shirt wat veel op die van Aqua Blue lijkt. Zeker met die geel tinten van die helm wordt het niet makkelijker.

Goede sprint in elk geval.

0
Zjoske 7 februari 2018 om 12:27

Minali? Niet Cort Nielsen?

0
Raafje 7 februari 2018 om 12:27

Idd, wat een snelheid heeft Groenewegen zeg! Maar ik vraag me af waar Kittel weer was. Staat niet in de top 10. En ik denk dat Viviani dit jaar een hele hoop ritten gaat winnen.

0
Sunrider 7 februari 2018 om 12:28

Inderdaad ja, waar was Kittel?

0
Tinkerbell 7 februari 2018 om 12:28

Vond veel treintjes behoorlijk ontregeld, was een chaotische sprint. Zowel Viviani als Groenewegen erg sterk.

0
Veloburto 7 februari 2018 om 12:28

Wat is er eigenlijk met Kittel aan de hand? Verder is Groenewegen echt een topper aan het worden. Zag er weer machtig uit

0
EdEnd 7 februari 2018 om 12:28

Je trein kwijtraken en dan gewoon het helemaal zelf gaan doen verder, klasse van Groenewegen. Er zijn veel sprinters die de brui eraan geven als ze zo ver van achteren een beetje ingesloten zitten. Dit is wel echt een mannetje hoor!

0
moa 7 februari 2018 om 12:32

Viviani en Groenewegen. Te vroeg in vorm of allebei trede omhoog in de hiërarchie der sprinters?

Kittel mist zijn maatjes bij QS, maar zal snel vergeten zijn daar.

0
TrEb 7 februari 2018 om 12:34

En waar is Kittel?

0
LyndaLid 7 februari 2018 om 12:34

Viviani is altijd al één van de snelste sprinters in het peloton geweest, maar zat bij Sky gewoon verkeerd. Met een goede lead-out is dit gewoon een wereldtopper, die vorig seizoen ook nog w.b. weerstand leek te zijn gegroeid. In de Giro gaat die een paar ritjes pakken.

0
De Brigadier 7 februari 2018 om 12:40

Viviani toch echt serieus sneller geworden. Ook al zat hij voorheen goed geplaatst kon hij enkel winnen door als tweede in extremis over nummer 1 heen te wippen. Heeft nu gewoon de power zelf aan te gaan en dat tot de streep vol te houden.

0
BasBelgie 7 februari 2018 om 12:41

Viviani heeft ook zelf verschillende tussenspurtjes moeten plaatsen, en reed op 20 km van de streep lek. Knappe zege Elia!

0
wilbertdh 7 februari 2018 om 12:45

Cort en Minali zouden eens samen moeten werken

0
goose 7 februari 2018 om 12:48

Sterke viviani wow..

Edit redactie: Niet anti-supporteren!

0
denistel 7 februari 2018 om 12:49

kittel liet het helemaal lopen toch zat ergens midden in het beeld.minali ook knap 3e astana heeft 2 rappe mannen zo.Groenewegen wasr weer dchtbij en viviani gaat nog veel meer winnen dit jaar.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone