Niels Bastiaens zondag 12 november 2023 om 10:30

Eli Iserbyt wil alle klassementen naar zijn hand zetten: “Al gaat dat ten koste van kampioenschappen”

Video Voor Eli Iserbyt begint het er steeds beter uit te zien. Terwijl zijn concurrenten praten over rust nemen en wedstrijden skippen, krijgt de West-Vlaming uitzicht op de koppositie in twee van de drie regelmatigheidsklassementen. Maar daar stopt zijn doel niet. “Het is misschien ambitieus, maar ik wil de drie klassementen winnen dit seizoen”, vertelt Iserbyt voor de camera van WielerFlits.

Er was deze week nogal wat te doen over de verschillende klassementen. Seizoensrevelatie Thibau Nys verkoos zowaar de derde manche van de Telenet Superprestige in Niel boven de Wereldbekercross in Dendermonde, wat tot lichte paniek leidde bij UCI-veldritcoördinator Peter Van den Abeele en Dendermonde-organisator Jurgen Mettepenningen.

Nys paste eerder al voor de tweede manche van de Superprestige in Ruddervoorde. Ook Lars van der Haar – de huidige leider in de Wereldbeker – is al zinnens om crossen in de Wereldbeker en de Superprestige links te laten liggen tijdens de overvolle kerstperiode, waardoor Eli Iserbyt wel eens de grote winnaar zou kunnen worden in heel dit verhaal. Alleen de X2O Badkamers Trofee, waarin we nog maar één manche achter de rug hebben, ligt nog helemaal open.

Goede zaak
In de loodzware Jaarmarktcross in Niel deed hij alleszins een goede zaak. “Ik had het niet meteen verwacht, op dit parcours”, zegt Iserbyt. “Het was veel lopen, ook vaak op stukken bergop, iets wat mij de laatste jaren niet echt ligt. Ik probeerde vaak wat langer te fietsen, omdat de anderen beter kunnen lopen. Ze zijn ook een pak groter. Als zij een stap zetten, is dat voor mij anderhalve stap. Maar ik had voldoende kracht om het verschil te maken.”

Foto: Cor Vos

Aan de aankomst was er bovendien geen spoor van Thibau Nys, Lars van der Haar en ploegmaat Michael Vanthourenhout, waardoor Iserbyt zijn leidersplaats in de Superprestige verstevigt. “Je wenst niemand een slechte dag toe, maar het is een feit dat mijn voorsprong in het klassement heel mooi is. Ik staar me niet blind op één tegenstander. Thibau en Lars waren vandaag niet voorin te vinden, maar ook Sweeck en Nieuwenhuis doen nog mee. We zijn er nog niet, pech loert ook bij mij altijd om de hoek.”

Aan wilskracht is er nochtans geen gebrek. “Voor het seizoen waren de drie klassementen winnen mijn doel. Het is natuurlijk redelijk ambitieus om de drie regelmatigheidsklassementen te proberen winnen in één seizoen, laat staan om alle crossen te rijden. Het is bijna onmogelijk. Maar goed, ik probeer het wel. Goed begonnen is half gewonnen.”

Terugval in de kerstperiode?
De kopman van Pauwels Sauzen-Bingoal wil alles blijven rijden de komende weken, maar vreest op die manier ook een terugval. “Het is te druk en misschien krijg ik nog mijn weerbots in de kerstperiode. Natuurlijk lijden de kampioenschappen wat onder mijn ambitieus plan, maar goed, dat zijn keuzes die je maakt. Ik vind het altijd moeilijk om te pieken naar een kampioenschap. Het is heel zuur als het dan niet lukt op die ene dag, zeker als je er dan de klassementen voor hebt opgegeven. Daarom probeer ik toch altijd die klassementen na te streven.”

Aan rusten denkt Iserbyt nog niet. “Dat kan ik nog in maart, hé (lacht). Een wedstrijd overslaan zit er op dit moment nog niet in. Ik kan tijdens de week misschien eens wat rust inbouwen. Maar vanaf dat Wout en Mathieu er zijn, is het zaak om in de crossen zelf de posities en punten goed te tellen en daarna wat krachten te sparen, omdat overwinning toch altijd weg is. Het seizoen wordt altijd korter en korter, we zijn maar vijf maanden bezig en hebben zeven maanden rust. Dus wil ik zo veel mogelijk rijden.”

RIDE Magazine
15 Reacties
Sorteer op:
11 november 2023 18:52
Iserbyt is realistisch. Een trui(EK) heeft hij niet kunnen pakken en bij de andere truien krijgt hij nog grotere concurrentie. Focussen op waar je goed in bent. Dat doet hij uitstekend.
11 november 2023 19:03
Tegen het BK zou Van Aert naar verluidt zijn crossfiets al in de garage hebben geslingerd aankomende winter, daar zou Iserbyt toch ook eens een groot doel van mogen maken.
12 november 2023 08:59
Prima, Iserbyt is sowieso de meest regelmaatigste van het stel. Een beetje als Valverde, altijd goed.
11 november 2023 19:12
Als je er goed voor staat om de klassementen binnen te halen is dat financiëel aantrekkelijker om die zeker mee te nemen dan om de grote gok te wagen die te verkwanselen om een van de twee truien te veroveren. Zo'n trui levert uiteraard volgend seizoen meer op maar door de huidige opzet van de WB is dat een minder dan voor pakweg 2020
12 november 2023 08:17
Zo snel mogelijk punten/tijd pakken dan haalt niemand het meer in zn hoofd om er voor te gaan. Het is wel jammer dat de klassementen niet zoveel animo krijgen, kan toch spannend zijn zo tegen het eind. Wellicht zou je de klassementen nog kunnen groeperen, zodat je steeds een soort van periodekampioen krijgt, maar dat lijkt me vrij lastig te regelen en ws wordt voornamelijk de WB daar beter van. Maar dat men er nauwelijks aandacht voor heeft maakt het voor de kijker ook niet leuker (al zal die gemiddelde kijker geen idee hebben naar welk klassement ie kijkt).
12 november 2023 09:31
Eli's ambitie ligt er voornamelijk in om dankzij de 3 klassementen zijn bankrekening te doen uitpuilen....sommige kicken op een felbegeerde trui , sommige zijn haast business mannen met een ingebouwde calculator in het hoofd...een keuze die elke renner maakt, en niks mis mee. Het zou hem vooral mentale rust brengen, want die arme Eli bijt nu al haast zijn tanden stuk, uit frustratie dat hij in zijn royale startgeld al heeft moeten inbinden....omdat die de dekselse Mathieu en Wout het hunne opgedreven hebben.
  12 november 2023 10:18
  Ik denk dat profwielrenners in het veldrijden in de eerste plaats inderdaad bezig zijn met hun broodwinning, net zoals jij misschien naar de fabriek gaat. Ik denk niet dat Eli mentale onrust heeft. Het is een zeer verstandige kerel.
11 november 2023 19:41
Als iedereen maar genoeg crossjes skipt is dat toch helemaal geen gekke ambitie, gewoon overal starten en top 5-10 rijden en klaar, ook omdat de rest toch redelijk wisselvallig blijkt te zijn, enkel een Toon Aerts is even constant van de full time crossers maar die is er niet.
  11 november 2023 23:27
  Ja, makkie, zelfs jou zou het lukken
  12 november 2023 08:53
  Ik denk niet dat ik dat zo geschreven heb, ik heb eigenlijk helemaal niets bijzonder gezegd wat raar klinkt gezien het verloop van dit seizoen, maar goed als jij het zegt moet ik er ook in geloven dat het mij kan lukken!
  12 november 2023 09:28
  Ik zie in de stand (pakweg top-15) van de Superprestige quasi geen renners staan die wedstrijden hebben ‘geskipt’, dus ik snap je punt nog steeds niet.
  12 november 2023 09:56
  @Wieler-Joke, je schrijft een prima reactie. Laat je niet opjutten.
  12 november 2023 13:01
  Moet wel iets meer doen dan enkel top 5/10 maar ik begrijp je punt
  12 november 2023 13:24
  Ernstige appel ik doel meer op de toekomst, Nys rijdt sowieso maar de helft, Van der haar geeft al openlijk toe dat hij crossen gaat skippen in december en de kerstperiode, en de rest die aanspraak maken (Sweeck en Vanthourenhout) zijn meer kampioenschapsrenners die het bijgevolg redelijk vlug laten lopen als het wat tegenzit.

  In elk klassement zal hij wel wat tegenstand hebben maar gezien dat Eli praktisch altijd aan de start staat en ook constant presteert lijkt mij dat voor hem geen utopie om alle klassementen te winnen dit seizoen als hij nergens uitvalt of geblesseerd geraakt maar daar ga ik niet automatisch van uit.

  Het blijft natuurlijk een hele prestatie als het hem lukt en natuurlijk denk ik niet dat mij dat ooit zou lukken .
  12 november 2023 13:53
  OK, fair enough. Ik had die info over het verder verloop vh seizoen niet mee.

Reacties zijn gesloten.