Eli Iserbyt maakt wederom indruk in Gavere, Van der Haar tweede

zondag 27 oktober 2019 om 16:02
Eli Iserbyt maakt wederom indruk in Gavere, Van der Haar tweede

foto: Cor Vos

Eli Iserbyt heeft de Superprestigecross van Gavere gedomineerd. De 22-jarige renner van Pauwels Sauzen-Bingoal won afgetekend de derde manche van dit regelmatigheidsklassement voor de Nederlander Lars van der Haar en Laurens Sweeck.

Gavere, een van de absolute klassiekers in de cross, lag er vandaag atypisch bij: geen spatje modder, goed berijdbare paden en een hoge snelheid bergop. Dat maakte het parcours meteen een pak explosiever, en dat zinde Lars van der Haar wel. In een ver verleden kickte de Nederlander op zulke korte hellinkjes en bij momenten leken we de Van der Haar van toen terug te zien. Telenet-Baloise bezette met ook Quinten Hermans en Corné van Kessel eigenlijk de volledige openingsronde. Alleen kopman Toon Aerts was achtergebleven in het gedrum.

Gelukkig voor Aerts was ook zijn grote uitdager en man van het moment Eli Iserbyt slecht weg. Samen konden ze rustig timmeren aan de weg naar voren, want voorin hielden de jongens van Telenet-Baloise hun inspanning niet lang vol. In ronde twee was het plots al Pauwels Sauzen-Bingoal wat de klok sloeg. Iserbyt snelde in zijn gekende explosieve stijl naar voren en bracht ploegmaats Michael Vanthourenhout en Daan Soete mee in zijn spoor. Ook Belgisch kampioen Toon Aerts was attent, waardoor we een sterk viertal aan de leiding kregen.

foto: Cor Vos

Na een eerste aanval van Aerts liepen de verschillen iets hoger op. Soete moest de rol lossen en ook de rest kreeg in een klap een twintigtal seconden aangesmeerd. Toch waren we niet vertrokken voor een lange en spannende driestrijd. Net voor het half uur ging Aerts pijnlijk onderuit in een gladde bocht, waardoor Iserbyt plots vrij spel kreeg. Aerts moest een tiental seconden prijsgeven en kwam nadien eigenlijk nooit nog in zijn ritme.

Iserbyt daarentegen, die was duidelijk weer in zijn dagje. Ronde na ronde ging hij op de lange klim richting Kasteel Grenier van onder tot boven op de pedalen staan en bleef hij ook uitermate scherpe rondetijden neerzetten. De West-Vlaming gaf de rest gewoon geen enkele kans en bouwde zijn voorsprong aan het einde zelfs uit richting de minuut. Het moge duidelijk zijn dat ook vandaag weer de sterkste met de overwinning is gaan lopen.

Daarachter kregen Vanthourenhout en Aerts, de eerste uitdagers van Iserbyt, het steeds lastiger. Wel zagen we dat snelle starters Lars van der Haar en Laurens Sweeck hun tweede adem terugvonden en ook Tom Pidcock vanuit de achtergrond steeds meer terrein kon goedmaken. Van der Haar strandde uiteindelijk op de dichtste ereplaats, op driekwart minuut van Iserbyt. Sweeck werd derde, Pidcock vierde. Met een achtste plaats verloor Quinten Hermans zijn leidersplaats in de Superprestige aan Van der Haar.

foto: Cor Vos

Superprestige veldrijden 2019-2020
Uitslag manche 3: Gavere

1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal)
2. flag-nl Lars van der Haar (Telenet-Baloise Lions)
3. flag-be Laurens Sweeck (Pauwels Sauzen-Bingoal)
4. flag-gb Tom Pidcock (Trinity Racing)
5. flag-be Michael Vanthourenhout (Pauwels Sauzen-Bingoal)
6. flag-be Toon Aerts (Telenet-Baloise Lions)
7. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Baloise Lions)
8. flag-be Quinten Hermans (Telenet-Baloise Lions)
9. flag-be Jens Adams (Pauwels Sauzen-Bingoal)
10. flag-de Marcel Meisen (Corendon-Circus)

Dit artikel delen:

17 Reacties

Barry Batsbak 27 oktober 2019 om 16:08

Iserbyt maakt de cross kapot [/Vlaeminck]

jkjustin 27 oktober 2019 om 16:22

Dus het enige dat dit crossseizoen zal veranderen is dat we de naam Mathieu inruilen voor Eli?

DeGroteMolen 27 oktober 2019 om 17:19

Goed opletten wat er gebeurt als MvdP meedoet.

Dolfy 27 oktober 2019 om 16:26

Op de grotere wedstrijden steekt Iserbyt er toch best sterk bovenuit. Serieuze stap gemaakt. Van der Haar komt er weer aan. Nieuwenhuis met een dipje lijkt het.

Brabander 27 oktober 2019 om 16:27

Die Iserbyt rijdt toch wel erg puik tot nu toe hoor. Denk dat weinigen dat verwacht hadden. Eigenlijk had je Toon Aerts en in mindere mate Michael Vanthourenhout tot zulke prestaties in staat geacht

Groningen 27 oktober 2019 om 17:54

Hij geldt al lang als groot talent, en reed vorig jaar al af en.toe aardig tussen de profs. Hij heeft duidelijk een grote stap gemaakt, maar echt onverwacht is het voor mij niet (al is zijn voorsprong vandaag weer indrukwekkend)

jibi verboort 27 oktober 2019 om 16:50

Pak slaag voor van der Poel?

Volgende week wacht Ruddervoorde. Ben benieuwd of Iserbyt van der Poel op afstand kan rijden. Dat zou wat zijn!

Oblomov 27 oktober 2019 om 16:58

Het is al bizar genoeg dat hij de hele subtop heeft weten te overvleugelen. Wat het grotere talent Pidcock dit seizoen laat zien vormt de bovengrens van wat voor Iserbyt realistisch gezien mogelijk zou moeten zijn.

DeGroteMolen 27 oktober 2019 om 17:17

Zou Iserbyt 1 rondje in het wiel kunnen blijven van Mathieu denk je als hij vol aangaat? Ben benieuwd. Vrees van niet, zou wel leuker zijn voor de spanning. En seizoen als vorig jaar is niks.

limburgia 27 oktober 2019 om 17:30

@ Oblomov
+1

Deel Koeper 27 oktober 2019 om 17:54

Wat leuk dat we figuren als Oblomov hebben die kunnen vertellen waar de limiet van progressie ligt bij jonge talenten, want dat is zoals iedereen weet exacte wiskunde.

Oblomov 27 oktober 2019 om 20:16

@ Deel Koeper

Nee laten we alles lekker goedgelovig accepteren. Welke rationele verklaring is er voor deze absurde sprong in niveau? Vorig jaar in geen enkele elite cross zelfs maar op het podium gestaan.

Het is absurd dat er zelfs niet gevraagd wordt om met feiten en cijfers duidelijk te maken hoe ze dit voor elkaar gekregen hebben. Als het nou een sport van onbesproken gedrag zou zijn, maar dit is het seizoen na het Betsema-drama.

Deel Koeper 27 oktober 2019 om 22:05

@Oblomov

Trouwens leuk om te zien dat je de progressie van Kastelijn even kritisch bekijkt bij haar nieuwsbericht. Dergelijke rechtlijnigheid is inspirerend.

HennieK 31 oktober 2019 om 16:26

@Oblomov, dat is natuurlijk een flauwekul-argument, je vergelijkt Iserbyt met een twee jaar jongere renner. Goede kans dat Pidcock ook nog zo’n progressiesprong in het vooruitzicht heeft. Over twee jaar zal hij dan mogelijk even ver of verder staan dan Iserbyt nu.

Daarbij is het nu natuurlijk een sterk verzwakt cross-peloton, De grote namen (v. Aert en vd Poel) zijn er niet. Toon Aerts kon vorig jaar eigenlijk nooit goed partij bieden, die is gewoon net niet goed genoeg. En Sweeck, Vanthourenhout en vd Haar stagneren al minstens een jaar, dus armoe troef in het begin van het seizoen.

west 31 oktober 2019 om 18:00

Van der Poel heeft op een gegeven moment ook een sprong gemaakt ten opzichte van Van Aert… Is dat dan ook dubieus? En toen maakte Van Aert een sprong ten opzichte van Van der Poel… En toen Van der Poel weer…

Jalabertje 27 oktober 2019 om 17:21

Wat zal die Toon Aerts flippen zeg, was toch wel duidelijk de nummer 3 en had nu nummer 1 moeten zijn.

Ruben_ 27 oktober 2019 om 17:28

Vd Poel rijdt vanaf ronde 1 super strak tempo en heeft meestal in ronde 2 al niemand in de buurt. Dat heb ik Iserbyt toch nergens zien doen. Dat is een ander type cross.

Headlines

Materiaalzone

Populair