Eli Iserbyt klopt Lars van der Haar in Wereldbeker Iowa City

zondag 17 oktober 2021 om 22:07
Eli Iserbyt klopt Lars van der Haar in Wereldbeker Iowa City

© Cor Vos

Eli Iserbyt heeft in het Amerikaanse Iowa City de derde manche van de Wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. De West-Vlaming klopte in een boeiend duel een verbazend sterke Lars van der Haar. Michael Vanthourenhout finishte op drie. Iserbyt blijft uiteraard leider in de Wereldbeker.

Quinten Hermans nam de beste start op het lastige, maar kurkdroge parcours in The Johnson County Fairgrounds. Hermans’ ploegmaat Corné van Kessel, Ryan Kamp, Pim Ronhaar, Lars van der Haar, Kevin Kuhn en Niels Vandeputte schoven vlot mee. Wereldbekerleider Eli Iserbyt en zijn ploegmaat Michael Vanthourenhout bekeken het in de openingsfase vanop de tweede rij.

Al hoefde een mindere start op dit zware parcours niet meteen een probleem te zijn. Dat bewees Vanthourenhout door bij de eerste passage in de aankomstzone door te schuiven naar de kop van de koers. Een paar honderden meter later deed Iserbyt hetzelfde. Alleen Toon Aerts vond niet meteen het juiste ritme.

Kopgroep van zeven
Lars van der Haar zorgde in die tweede ronde voor een eerste kleine afscheiding door een versnelling op Mount Krumpit, de zwaarste helling in Iowa. Vanthourenhout, Hermans, Kamp, Iserbyt waren alert. Jens Adams en Toon Aerts knokten om de aansluiting te bewerkstelligen, iets waar ze in de derde van tien ronden ook in slaagden. We kregen een kopgroep van zeven.

Maar Hermans vond het niet snel genoeg gaan en verdapperde opnieuw. Een forse versnelling, waar in eerste instantie alleen Eli Iserbyt een antwoord op had. Van der Haar en Vanthourenhout bogen, maar kraakten niet. Aerts, Adams en Kamp daarenegen werden letterlijk ter plaatse gelaten. De daaropvolgende rondes bleef het leiderskwartet, ondanks het hoge tempo, netjes bijeen.

Achter de vier bundelden Aerts en Adams de krachten en dat loonde in de vijfde ronde. Opnieuw zes leiders, maar dat vond vooral Iserbyt een iets te grote groep. Op de zesde keer Mount Krumpit perste de vinnige West-Vlaming alles uit zijn tengere lijf en ranselde de kopgroep uiteen. Alleen Hermans beschikte over de benen en schoof mee. Al viel het – gelukkig voor de anderen – weer stil. Adams haakte definitief af.

Val Hermans
De volgende prik kwam zowaar van Lars van der Haar en die kostte ook Toon Aerts de kop. En net op dat moment verslikte Quinten Hermans zich in de balkenpassage. Een oponthoud die de winnaar van Fayetteville niet meer kon herstellen. Zo bleven vooraan alleen Van der Haar, Iserbyt en Vanthourenhout over.

En toen was het opnieuw de beurt aan Iserbyt. Vanthourenhout haakte af. Van der Haar weerde zich als een duvel in een wijwatervat, maar ook hij zag Iserbyt meter per meter van zich wegrijden. Van drie seconden naar vijf, van vijf naar zeven. Meer gaf de Nederlander niet toe, maar een terugkeer zat er niet meer in. Hij werd wel fraai tweede. Michael Vanthourenhout klopte Toon Aerts in de strijd voor de laatste podiumplaats.

Uitslag  Iowa City Wereldbeker:

Dit artikel delen:

15 Reacties

Craig Vanderswag 17 oktober 2021 om 22:09

Het was een plezier om Lars zo vlot over de balken te zien springen.

0
Barry Batsbak 17 oktober 2021 om 22:15

Mooie wedstrijd, tot ronde 8. Toen werden de gaten een beetje te groot voor echte spanning. Iserbyt duidelijk sterk in het droge en de warmte. Ryan Kamp is tegenwoordig Belg zie ik in de uitslag? Opmerkelijk…

0
Wheely 17 oktober 2021 om 22:16

Ik had liever Lars zien winnen. ;)

0
rahimns 17 oktober 2021 om 22:18

Ryan Kamp is toch een Nederlander ??

0
Nico Dick 17 oktober 2021 om 22:19

soms is rap net iets te rap ;-) Aangepast intussen

0
Wheely 17 oktober 2021 om 22:20

Absoluut, 100% NL

0
notriple 17 oktober 2021 om 22:23

Jammer ik had Lars veel liever zien winnen, maar de beste wint niet altijd.

0
Beer 17 oktober 2021 om 22:36

Vond je Lars dan beter dan Iserbyt? Eli heeft hem een keer of 5 los gereden. Denk dat dat volstaat.

0
De Cabybara van de Conradkade 17 oktober 2021 om 22:25

Mooi om Lars weer eens zo sterk te zien, maar Iserbyt net wat sterker. Hopelijk weet Lars deze vorm de komende weken, maanden door te trekken.

0
Dolfy 17 oktober 2021 om 22:31

Mooie wedstrijd, jammer die pech voor Hermans, anders was het nog wat spannender geweest vast op het eind. Al denk ik dat Iserbyt wel de beste was vandaag.

0
Bikeslave54 17 oktober 2021 om 22:36

O ja denkt u dat???

0
xistnc 17 oktober 2021 om 22:39

Was het pech? Het leek mij er sterk op dat hij door Iserbyt vlak daarvoor over zijn theewater was gejaagd.

0
Dolfy 17 oktober 2021 om 22:45

Ja val op de balken en dan ketting die niet meteen terug wilde.

0
williams 18 oktober 2021 om 09:58

Waar zit Sweeck eigenlijk ?

0
Barry Batsbak 18 oktober 2021 om 10:11

Thuus! Had geen zin in alle heisa rondom de oversteek. Ik neem aan dat hij van de Wereldbeker geen doel maakt dit seizoen, dan heb je er ook weinig te zoeken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone