Eli Iserbyt is meester van de modder en wint Superprestige Niel na duel met Joris Nieuwenhuis
foto: Cor Vos
zaterdag 11 november 2023 om 16:15

Eli Iserbyt is meester van de modder en wint Superprestige Niel na duel met Joris Nieuwenhuis

Eli Iserbyt heeft de Superprestige Niel op zijn naam geschreven. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal reed vrijwel de hele wedstrijd voorop samen met Joris Nieuwenhuis, maar wist zich in de laatste ronde te ontdoen van de Nederlander. Nieuwenhuis werd wel tweede, voor Felipe Orts. Favorieten Lars van der Haar, Thibau Nys en Michael Vanthourenhout kwamen niet in het stuk voor.

De organisatie van de Superprestige Niel kon op een sterk deelnemersveld rekenen voor de mannenwedstrijd. Alle toppers waren present. Van hen had Lars van der Haar de beste start. Thibau Nys was ook goed vertrokken, maar verloor veel posities door op het wasbord niet van de fiets te gaan. Even later ging Van der Haar onderuit in een van de vele blubberpassages, waardoor de kopmannen van Baloise Trek Lions plots van het voorplan verdwenen waren. Eli Iserbyt nam nu de kop en sloeg meteen een gaatje.

Nieuwenhuis versus Iserbyt
Met Joris Nieuwenhuis kwam er toch nog een renner van Baloise Trek Lions oversteken. De Nederlander kwam samen met Iserbyt door na één ronde, de rest volgde al op meer dan tien seconden. Laurens Sweeck was in de tweede ronde de eerste achtervolger, terwijl onder meer Nys, Van der Haar en Michael Vanthourenhout al tegen een grote achterstand aankeken. Nys en Vanthourenhout reden nog net aan bij de eerste twintig.

Het duel van de dag – foto: Cor Vos

Ondertussen zette Nieuwenhuis Iserbyt onder druk, maar de twee bleven voorlopig bij elkaar. Na drie van de zeven rondes was het verschil met Sweeck negen seconden, terwijl Felipe Orts op 21 tellen volgde. De rest lag al meer dan een halve minuut achter. In de ronde erna leek Sweeck even terug te keren, maar daarna verloor hij toch wat meer terrein. Bij Nieuwenhuis begon het in deze fase ook wat moeilijker te ogen.

Iserbyt pakt de zege
Dat was echter slechts schijn, want in de voorlaatste ronde nam de Nederlander juist weer het voortouw. Iserbyt moest een gaatje laten. De renner van Pauwels Sauzen-Bingoal was echter nog niet leeg: hij dichtte het gat bij het ingaan van de slotronde. Niet lang daarna verloor Nieuwenhuis de aansluiting door een fietswissel, waarna Iserbyt zich los wist te weken. In het restant van de wedstrijd wist Nieuwenhuis niet meer terug te keren en dus ging de Belg er met de zege vandoor.

Achter Iserbyt en Nieuwenhuis was Orts nog voorbij Sweeck gegaan. De Spanjaard pakte zo de derde plaats. Sweeck werd nog wel vierde, voor zijn ploeggenoot Toon Vandebosch. Lars van der Haar, Michael Vanthourenhout en Thibau Nys eindigden geen van allen in de top-tien.

flag-be Superprestige Niel
Uitslag mannen 
1. flag-be Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) in 1u03m45s
2. flag-nl Joris Nieuwenhuis (Baloise Trek Lions) op 16s
3. flag-es Felipe Orts (Burgos-BH) op 41s
4. flag-be Laurens Sweeck (Crelan-Corendon) op 1m06s
5. flag-be Toon Vandebosch (Crelan-Corendon) op 1m11s
6. flag-be Niels Vandeputte (Alpecin-Deceuninck) op 1m18s
7. flag-gb Cameron Mason (Cyclocross Reds) op 1m18s
8. flag-be Witse Meeussen (Crelan-Corendon) op 1m44s
9. flag-be Gerben Kuypers (Circus-ReUz-Technord) op 1m53s
10. flag-ch Kevin Kuhn (Circus-ReUz-Technord) op 1m54s

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
10 Reacties
Sorteer op:
11 november 2023 17:23
Dit is wel echt een mooi cross seizoen tot nu toe. Bijna elke week andere namen op het podium. Het is al lang geleden dat het zo divers was
  11 november 2023 19:30
  Laat de UCI maar invoeren dat renners die minimaal ieder weekend een topcross rijden start recht hebben op het WK.
  12 november 2023 09:27
  Inderdaad Arie dan krijgen we eindelijk eens een wereldkampioen die nooit in aanmerking komt voor een zege wanneer vdp en wva meerijden, zo hoort het!
11 november 2023 17:01
Toch knap dat Eli hier kan winnen terwijl die soms tot zijn buik in de modder zakte met zijn korte benen. Hij is ook wel de enige constante dit seizoen en dat zal nog wel zo blijven tot midden december.
11 november 2023 16:28
Geweldig gereden door onze Achterhoekse trots Joris Niewenhuis
Iserbyt een geweldenaar hoor..geen schande om van te verliezen
11 november 2023 17:02
Geweldige wedstrijd van Nieuwenhuis, ik mag 'm wel, ook met een micro onder zijn neus.
11 november 2023 16:21
Jammer voor Nieuwenhuis, leek erop dat hij een paar keer Iserbyt liet terugkeren onder het motto "ik rijd hem wel terug los", maar dat is bij Iserbyt nooit een goed idee.
11 november 2023 19:00
Mooie cross, maar ergens ook wachten op flinke blessures met een parcours als dit in deze omstandigheden.

Had gehoopt op Nieuwenhuis, maar Eli heeft hem niet gestolen. Al schreeuwde ik 'NEEE!!" toen Joris bij het ingaan van de laatste ronde aan zijn schoenen begon te prutsen. Volgens mij gaf hij daar de cross uit handen.
  11 november 2023 19:17
  Ja, daar zal het aan gelegen hebben. Gelukkig heeft Joris (uitstekend interview overigens) minder fantasie.
11 november 2023 19:59
Sterke cross van Iserbyt, niet persé zijn omstandigheden, wel de kracht en techniek.

Nieuwenhuis hopelijk nu de klik gemaakt naar constant een trapje hoger.

Reacties zijn gesloten.