Eli Iserbyt: “Heb vooral onthouden dat Pidcock zaterdag verloor van Pauwels”

Door , donderdag 31 januari 2019 om 20:35
Eli Iserbyt: “Heb vooral onthouden dat Pidcock zaterdag verloor van Pauwels”

©Photopress.be

De Belgische delegatie voor het WK veldrijden is deze namiddag aangekomen in Odense. Absolute speerpunt bij de beloften is Eli Iserbyt. De 21-jarige West-Vlaming mikt zaterdag op een derde wereldtitel in de U23-categorie. Daarvoor moet Iserbyt Tom Pidcock afhouden.


Nog een jaar langer belofte blijven was een bewuste keuze. Die derde wereldtitel het absolute doel.

“Het is iets heel speciaal, vind ik. Ik kan de eerste worden met drie wereldtitels in de U23-categorie. Bij het uitstippelen van mijn programma – samenspraak met de ploeg – was dat meteen het hoofddoel. Het gevolg was dat ik ook de Wereldbeker bij de beloften moest rijden en mijn programma bij de profs beperkt was. Maar ik ben nog jong, dus ik denk dat het de juiste keuze en de perfecte indeling was.”

Dit WK wordt meteen je allerlaatste U23-wedstrijd ooit. Al bij stilgestaan?

“Zeker weten! Ook bij het feit dat ik in Hoogerheide voor het laatst de regenboogtrui droeg. Zelfs al word ik zaterdag opnieuw wereldkampioen, ik zal die trui niet dragen, want ik rijd in februari alleen nog bij de profs.”

In de Wereldbeker moest je het dit seizoen wel afleggen tegen Tom Pidcock. Drie keer was hij de betere van jou. Jij klopte hem maar één keer.

“Dat is zo. Maar we reden ook een paar keer samen bij de profs. Hij was heus niet altijd de beste van ons twee. Daarnaast zijn er nog wel een paar elementen die in mijn voordeel spelen, denk ik. Ik won vorig weekend in Hoogerheide, terwijl Pidcock in Zonnebeke een duel met Kevin Pauwels verloor. Kevin zat nochtans in een mindere periode, had ik de indruk. Mentaal was dat toch niet slecht voor mij. Ook in Pontchâteau, waar ik pech kende, waren zijn twee laatste rondetijden minder dan die van mij. Zo zijn er toch kleine dingetjes waaruit ik een mentaal voordeel uithaal.”

Nog eentje: Pidcock faalde vorig jaar in Valkenburg… Daar was hij dé topfavoriet.

“Een bewijs dat je op een WK van nul start. Rustig blijven, speelt een rol. Dat heb ik zelf al ondervonden. Ik heb wat dat betreft ook iets meer ervaring dan hem. Anderzijds: als hij geleerd heeft uit vorig jaar, zal hij ook een stuk zelfzekerder aan de start staan. Het kan zomaar vijftig minuten lang hard tegen hard gaan.”

Zijn er nog kanshebbers op de wereldtitel?

“De Fransman Benoist, de Italiaan Dorigoni. Maar dan denk ik vooral aan de eerste koershelft. Misschien doen in de beginfase nog wel een of twee landgenoten mee. Dat is ook een voordeel. Pidcock heeft niet echt een team rond zich. Dat heb ik wel. Sven Vanthourenhout verzekerde mij al dat ik de enige kopman ben. Als het moet kunnen we altijd iemand opofferen.”

Je ziet er rustig uit. Voel je nog geen druk?

“Vandaag in elk geval nog niet, nee. Ik heb wel wat ervaring. Ik herinner me Tábor 2015, toen ik topfavoriet was bij de junioren. Toen sliep ik de nacht voor het WK amper twee uur. Ik jaagde me in alles op. Het was compleet nieuw en ik faalde. Er komen zoveel andere dingen op je af in de aanloop naar zo’n WK. Nu weet ik dat je daar toch niets aan kan veranderen en kan ik het gemakkelijker loslaten. Ik ga veel beter met de omstandigheden om. Zaterdag zal ik ongetwijfeld positieve stress hebben, maar daar is niets fout mee.”

Je verkende deze namiddag als een van de weinigen al het parcours. Wat heb je geleerd?

“Dat de omloop toch anders is dan tijdens de Wereldbeker vorig jaar. De schuine kanten zijn anders ingedeeld. Iets meer in mijn voordeel. Vandaag was de ondergrond heel hard, maar de bovenste laag ontdooide wel door er op te rijden. Het schoof steeds meer. Ook opvallend, het is een kort rondje. Wat er voor zorgt dat de hindernissen elkaar snel opvolgen en het nog lastiger wordt.”

Dit artikel delen:

15 Reacties

VerstandOpNul 31 januari 2019 om 20:49

3 wereldtitels bij U23 als doel.. wat zou Adrie vd Poel daarvan zeggen?

Samlambeej 31 januari 2019 om 20:59

haha Iserbytje zou wel willen dat alle kranten in Europa morgen deze kop hebben.

Thijs E 31 januari 2019 om 21:05

Pidcock heeft vooral onthouden dat hij streed om de winst in een profkoers van 60 minuten met een gelouterd prof.

Vorig jaar is Pidcock wel hard gestruikeld over zijn favorietenrol en zit ook met een wegtoekomst in zijn hoofd, benieuwd hoe dat nu uitpakt.

trickstuff 31 januari 2019 om 21:48

Van Aert, Cant, Iserbyt en nog meer van Aert…
De overpeinzingen, analyses en interviews met Vos, Brand, VdP, Alvarado en (vooral) Puck Pieterse komen morgen hopelijk?

LucasR 1 februari 2019 om 00:13

Precies, wat kan mij al die halve tamme Vlamingen schelen?!

doorak 1 februari 2019 om 00:22

1. Isebert gaf een persconferentie en zoals elk goed wielermedium doet men daar verslag van.
2. Wanneer Vos, etc. overpeinzingen hebben en dat naar buiten brengen doet men er ook verslag van.
3. Hoe eens op met je azijn . .serij, voldoende ook Nederlandse volgers die dit wel graag lezen. Mankeer je iets of zo net zoals LucasR. Immers als je geen intgeresse hebt in de Belgische renners moet je het niet lezen. Lijken af en toe hier wel stel ouwe wijven zeg. Overigens ben ik geen Belg, wel wielervolger en ex renner.

kielabokki 1 februari 2019 om 05:42

Mag ik je handtekening en een foto? Als je van mijn kont af blijft tenminste dan.

trickstuff 1 februari 2019 om 06:49

@doorak

Wat zit jou dwars dan? Ik lees in jouw reactie meer azijn dan in de mijne, en als mijn reactie je niet zint dan lees je deze toch niet?

Ik stel overigens nergens dat ik niet graag over Van Aert, Iserbyt, Cant etc lees, dan begrijp je de strekking verkeerd.

Ik mankeer verder niets en ben actief renner.

Nico Dick 1 februari 2019 om 10:31

allen, de persconferentie in het Nederlandse kamp is pas deze middag om 13u. Bij de Belgen was dat gisteravond 18u en deze morgen 9u. Vandaar de ‘snellere’ berichtgeving van de Belgische toppers dan de Nederlandse.

Emergo 1 februari 2019 om 10:59

@Trickstuff Hoe moet je vaststellen of een reactie je ja/nee bevalt ?? Inderdaad, door hem te lezen, zo eenvoudig kan het zijn,

Martin Bergstra 31 januari 2019 om 21:56

Nee joh we zijn geen fietsland helaas.
Misschien moeten we ze gaan betalen om er iets over de Nederlandsers op te zetten.

NCK17 31 januari 2019 om 23:15

Pidcock is favoriet lijkt mij.

Snuf 007 1 februari 2019 om 10:35

“Ik kan de eerste worden met 3 wereldtitels U-23.” Ja vind je het gek als de rest na 1 jaar beloften al volledig bij de profs rijdt.

Maar desniettemin prima interview toch jongens? Niks mee met de Belgische analyses. Nederland komt vandaag wel

kielabokki 1 februari 2019 om 10:55

Sws voor de stakkerstatistici, ook die potentiële records van Cant en WvA. Kunnen ze in het veld nog enigszins relativeren?
Je bent de beste van de Benelux, onder 23. Toffo, kewl-it.

Mystery Rider 1 februari 2019 om 11:13

Leuk interview!

Ik denk dat hij het wel bij het rechte eind heeft – Pidcock, Benoist, Dorigoni en hijzelf voor het podium!

Daarnaast nog een pak ‘dark horses’ – Ryan Kamp, Loockx, Thomas Mein, ook Rouiller is recent goed bezig.

Mogen we vandaag van WF nog een voorbeschouwing ontvangen van Dames U23, Heren U23 en Junioren?

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.