Eli Iserbyt (21) triomfeert in Wereldbeker veldrijden in Iowa City

Eli Iserbyt (21) triomfeert in Wereldbeker veldrijden in Iowa City

©Cor Vos

zaterdag 14 september 2019 om 23:17

Eli Iserbyt heeft in het Amerikaanse Iowa City de openingsmanche van de Wereldbeker veldrijden op zijn naam geschreven. Het nog altijd maar 21-jarige talent van Pauwels Sauzen-Bingoal rekende na drie kwart wedstrijd af met Belgisch kampioen Toon Aerts. Iserbyts ploegmaat Daan Soete mocht als derde mee op het podium.

Joris Nieuwenhuis nam een prima start en mengde zich in de eerste honderden meters tussen onder meer Jens Adams, Quinten Hermans, Toon Aerts, Eli Iserbyt en een pak andere Belgen. De Sunweb-crosser zakte echter snel weg, waarna deze eerste wereldbekerproef een strijd werd tussen de twee grote blokken: Telenet-Baloise en Pauwels Sauzen-Bingoal.

Aerts en Iserbyt
Toon Aerts gooide in de tweede ronde als eerste zijn kaarten op tafel. De Belgische kampioen slaagde er als enige in Mount Krumpit op te rijden en sloeg een kloofje. Eli Iserbyt, die in het tussenseizoen duidelijk een stap vooruit heeft gezet, maakte de aansluiting, net als Quinten Hermans even later.

Na een kwart wedstrijd ging het vooraan toch te snel voor Hermans. Hij moest het duo Iserbyt-Aerts laten rijden en zijn plaats werd ingenomen door Laurens Sweeck, winnaar van de Ethias Cross in Eeklo vorige week. Maar de terugkeer van Sweeck was meteen ook het sein om vooraan even het gaspedaal te lossen, waardoor ook Gianni Vermeersch, Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Daan Soete opnieuw de aansluiting maakten.

Vinnige Iserbyt
Net voor het half uur loste Hermans definitief de rol, terwijl ook Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck (na een valpartij) plots op achterstand werden gezet. En in de zesde van tien ronden – weer op de Mount Crumpit – waren ook Soete en Vermeersch uitgeteld voor de zege. Wat in de tweede ronde al duidelijk was, werd opnieuw bevestigd: Aerts en Iserbyt waren vandaag de twee sterkste renners in koers.

De daaropvolgende twee ronden bouwde het duo zijn voorsprong verder uit. En met nog een kwart wedstrijd voor de boeg was het Eli Iserbyt die zijn gezel onder druk zette. Aerts kreunde. Drie seconden werden er vier. Vier werden er vijf. Iserbyt blonk uit in vinnigheid, terwijl het bij de Belgische kampioen allemaal iets minder vlot begon te gaan.

Soete derde
In de laatste rondes bleef Iserbyt foutloos en stevende af op zijn allereerste zege in de elitecategorie. Oké, in afwezigheid van Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Maar het zou flauw zijn de demonstratie van de kleine West-Vlaming te minimaliseren. Iserbyt lijkt in het tussenseizoen een grote stap voorwaarts te hebben gezet.

Toon Aerts consolideerde vlot zijn tweede plaats, terwijl Daan Soete nipt Gianni Vermeersch afhield in het spurtje voor de derde podiumplaats. Laurens Sweeck maakte de top vijf vol.

Uitslag:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts
3. flag-be Daan Soete
4. flag-be Gianni Vermeersch
5. flag-be Laurens Sweeck
6. flag-nl Lars van der Haar
7. flag-be Michael Vanthourenhout
8. flag-be Jim Aernouts
9. flag-be Quinten Hermans
10. flag-be Tom Meeusen

11. flag-be Jens Adams
12. flag-be Nicolas Cleppe
13. flag-be Diether Sweeck
14. flag-be Thijs Aerts
17. flag-be Vincent Baestaens
21. flag-nl Sieben Wouters
22. flag-nl Stan Godrie
25. flag-be Lander Loockx
26. flag-nl Joris Nieuwenhuis
34. flag-nl Maik van der Heijden

Dit artikel delen:

20 Reacties

Dolfy 14 september 2019 om 23:22

Zeer sterk van Iserbyt, Aerts alles geprobeerd maar het beeld van vorige week toch bevestigd vandaag, Aerts sterk maar denk ik nog niet op het niveau van vorig jaar. Sweeck had het een tijd lastig na zijn val, had willen zien of hij Aerts had kunnen verslaan voor die tweede plek anders.

0
SolitaryShell 14 september 2019 om 23:40

Krumpit

0
ditisdavid 14 september 2019 om 23:49

Heel benieuwd hoe dicht Iserbyt met deze benen op Van der Poel zit. Nog iets meer dan een maand wachten daarop :p

0
boenk 15 september 2019 om 02:21

Nog ver genoeg denk ik. Desalniettemin heeft Iserbyt wel een mooie stap gemaakt. Mengt zich nu echt met gasten als Sweeck, Aerts en Vantourenhout… Ook al valt te vermoeden dat die mannen nog niet op hun best zijn en verder in het seizoen zullen groeien. Maar het is goed mogelijk dat hij nu een vaste podium kandidaat wordt. Afwachten ook wat Pidcock gaat doen komend seizoen. Misschien wordt dat wel de eerste die Mathieu echt het vuur aan de schenen kan leggen. Want die heeft deze zomer ook stappen gezet.

0
Vinyakke 15 september 2019 om 03:05

Eeuhh, is heel heel ver nog een klein beetje dicht of niet? ‍♂️

0
Fuubs 15 september 2019 om 00:06

De kruidnoten liggen weer in de supermarkt, het laatste weekend mooi weer, het haardhout is opgestapeld, Dolfy die het eerste veldrijden volgtopic van commentaar voorziet. Laat de winter maar komen ;)

0
Barry Batsbak 15 september 2019 om 12:47

Het belangrijkste; heb je de slowcooker klaarstaan? Voor de geur van sudderend stoofvlees tijdens de koers?

0
eddyvv 15 september 2019 om 00:35

deden er ook belgen mee?

0
Grobbel 15 september 2019 om 00:45

Dan ga je helemaal naar Iowa met het hele circus, krijg je alsnog een uitslag van een willekeurige Vlaamse B-koers. Zonder de suprematie van de Belgen teniet te willen doen kun je dit toch echt geen reclame meer voor de sport noemen.

0
boenk 15 september 2019 om 02:24

Benieuwd naar je mening over vrouwenwielrennen.

0
Grobbel 15 september 2019 om 09:11

Leg me eerst maar even uit waarom dat ter zake doet; wellicht dat ik aan de hand van die uitleg verder in kan gaan op je vraag.

0
tendam 15 september 2019 om 09:39

@boenk
In het vrouwenwielrennen kan de wereldkampioene veldrijden geen potten breken op de weg. Hoger niveau dan het mannenwielrennen? ;)

0
Baik-Baik 15 september 2019 om 10:27

De wereldkampioen tijdrijden kon anders ook geen potten breken in de veldrit van Gieten…

0
Tinus 15 september 2019 om 10:36

Moeten ze dan een niet-Belg laten winnen omdat dat reclame zou zijn voor de sport?

0
Covadonga 15 september 2019 om 01:21

Begint dit nu al? Het is zomer…

0
salb 15 september 2019 om 09:36

Ze hebben de UCI coördinator Christelle Reille geïnterviewd. De UCI is de dominatie beu van MVDP en daarom wordt de startvolgorde bij Wereldbeker crossen de top 24 van het Wereldbeker klassement i.p.v. de UCI ranking. Hierdoor zal Mathieu moeten starten vanop rij 3 of 4. Ik vind het opvallend hoe deze UCI coördinator zo de nadruk legt op MVDP. Alsof dit een experiment is om te kijken hoe ze hem kunnen stoppen…

0
Barry Batsbak 15 september 2019 om 13:18

Alsof dat ook maar iets uitmaakt. Als die gozer op stoom komt, zijn neus 2x optrekt en zijn rug een keer kromt vliegt hij iedereen weer voorbij.

0
hanjovdberg 15 september 2019 om 14:33

Heb je daar een link naar?

Misschien kunnen ze een korte short race van 12-20 min vooraf doen om je startpositie te bepalen. Of 1 ronde TT voor je startpositie. Is het allereerlijkst toch? Maar zal wel geen tijd en geld enzo voor zijn.

Anders wint Mathieu die ook elke keer. Nog meer dominantie is natuurlijk niet gewenst. Alsof het nu leuk is om te kijken zonder de echte top.

0
Baik-Baik 15 september 2019 om 10:26

De Nederlanders vallen me toch wat tegen. Van der Haar op de afspraak, maar Godrie en Wouters lijken geen stap meer te kunnen maken. Nieuwenhuis zal waarschijnlijk weinig in het veld hebben gereden.

0
Barry Batsbak 15 september 2019 om 17:19

2e wedstrijd van het seizoen, grote verplaatsing, mogelijk jet-lag, 27 graden. Beetje voorbarig. Als je na 2 dagen Vuelta conclusies had getrokken aan de hand van de uitslagen stond je nu ook mooi te kijken.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone