Alkmaar nog niet zeker van EK wielrennen: “Nog geen witte rook”

woensdag 27 februari 2019 om 10:50
Alkmaar nog niet zeker van EK wielrennen: “Nog geen witte rook”

foto: Cor Vos

Het is volgens de gemeente Alkmaar nog altijd niet 100% zeker dat het EK wielrennen dit jaar zal plaatsvinden in de Noord-Hollandse stad. Eerder liet ambassadeur Laurens ten Dam in zijn podcast Live Slow Ride Fast weten dat het EK definitief naar Alkmaar komt. “Alle lichten staan op groen, maar er is nog geen witte rook”, klinkt het nu.


“Nog steeds in gesprek met Europese wielerbond”
“Het is rond en ik word ambassadeur”, zo vertelde Ten Dam, die zelf woonachtig is in Oudorp, dat valt onder de gemeente Alkmaar. “Het geld is beschikbaar.” De gemeente fluit de 38-jarige renner echter terug. “We zijn nog steeds in gesprek met de Europese wielerbond”, zo vertelt een woordvoerder aan NH Nieuws.

“De gemeenteraad heeft ingestemd om Alkmaar kandidaat te stellen. Dat betekent dat alle lichten op groen staan, maar is er nog geen witte rook.” Het is nog onduidelijk wanneer de Europese wielerunie UEC met goed nieuws naar buiten komt. “Maar we hopen zo snel mogelijk.”

Ten Dam en Terpstra ambassadeurs 
Zeker is dat Ten Dam zal worden betrokken bij het ontwerpen van het parcours, mocht het EK inderdaad doorgang vinden. Samen met een andere Noord-Hollander, Niki Terpstra, zal hij als ambassadeur aan de slag gaan. “Ze vroegen of we mee willen helpen om het parcours te ontwikkelen.”

Eind januari liet het college van B&W al weten het vijfdaagse wielerevenement graag naar hun stad te halen. Twee weken geleden stemde de gemeenteraad van Alkmaar in met de kandidatuur. Dat ging overigens niet zonder slag of stoot, aangezien er in de gemeenteraad een grote verdeeldheid heerste over het al dan niet organiseren van een EK.

Alkmaar in de spotlights
De coalitie ziet het EK als een goede manier om Alkmaar in de spotlights te zetten. “Met een meerdaags programma, dat in meerdere landen op tv wordt uitgezonden. Op die manier komt de regio Alkmaar toeristisch en economisch in de Europese spotlights te staan.” Het evenement wordt verreden van 7 tot en met 11 augustus.

Alkmaar vierde gastheer in EK-geschiedenis?

Het podium van het afgelopen EK: Van der Poel (2e), Trentin (1e) en Van Aert (3e) – foto: Cor Vos

In Alkmaar hoopt men de vierde editie van het EK wielrennen te organiseren. In 2016 kwam de Europese wielerunie UEC voor het eerst met het idee om een EK te organiseren. In het Franse Plumelec reed Peter Sagan naar de titel.

Vervolgens werd het evenement gehouden in het Deense Herning en het Schotse Glasgow. Met Alexander Kristoff en Matteo Trentin kreeg de organisatie twee fraaie namen als Europees kampioen. Nederland veroverde op het laatste EK maar liefst zes medailles.

Ellen van Dijk pakte de Europese titel in het tijdrijden, door Anna van de Breggen van zich af te houden. Marianne Vos veroverde in de wegwedstrijd een zilveren plak, iets wat Mathieu van der Poel haar nadeed bij de mannen. Aafke Soet kende tot slot een zeer succesvol EK bij de beloften, met goud in de tijdrit én zilver in de wegrace.

Dit artikel delen:

16 Reacties

Romāns Vainšteins 27 februari 2019 om 10:24

Er is maar 1 heel, heel belangrijk ding.

Gaan de Bowlingbal, van Poppel, Roosen, Teunissen in vorm aantreden en is er een alliantie mogelijk met Jakobsen als plan B ? Maak hier dom gesteggel van (Thorwald!) en je staat mega voor lul op je iegen EK.

Jan 27 februari 2019 om 10:27

Kijk zelf eerst even naar je tekst opmaak voordat je iemand voor “lul” uitmaakt Vainsteins

LucasR 27 februari 2019 om 10:35

En jij naar je spelling, Jan. “Tekstopmaak” is nog altijd één woord.

Romāns Vainšteins 27 februari 2019 om 10:50

Ik bepaal zelf wel wat ik tekstopmaak.

Leuk team met Roompot/Corendon aangevoerd door MvdP-uit-op-revanche en Schippie-on-caffeine ook meer dan prima trouwens, maar weet wat je gaat doen.

KnightBiker 27 februari 2019 om 12:08

Lijkt me nogal een schot voor open doel deze opmerking, dus om nu krachttermen te gebruiken is nogal opportunistisch.
Er zijn echt geen andere logische opties denkbaar, tenzij er sprake is van een slecht weer scenario met wind en regen.

ChefSpijker 27 februari 2019 om 19:54

Groenewegen gaat zich vast niet druk maken om het EK tussen Tour en Vuelta in. Die zal dan waarschijnlijk alle rust nodig hebben. Voor een Jakobsen een mooi hoofddoel.

Jan 27 februari 2019 om 10:25

Vreemd dat dit nog/pas in hetzelfde jaar wordt beklonken

achtpuntzes 27 februari 2019 om 10:41

niet vreemd, Annecy zou organiseren maar heeft zich teruggetrokken omdat de datum nogal lullig ligt.

Romāns Vainšteins 27 februari 2019 om 11:29

UPDATE : Oja, het gedoe begint nu al dus zelfs ver voordat ‘Thorwald de Ingewikkelde’ zich er mee moeien kan.

achtpuntzes 27 februari 2019 om 11:37

Voorlopig staat Laurens voor lol ipv Thorwald.

KnightBiker 27 februari 2019 om 12:13

Ik vraag me af wat Ten Dam en Terpstra kunnen inbrengen voor het parcours… de kleine weggetjes waar ze vaak trainen zijn niet bepaalt geschikt voor een peloton.
(ze zullen de Munnikenweg wel weer van stal halen…)

Voor een tijdrit zou men wel iets bijzonders kunnen doen met wat fietspaden in de omgeving van Schoorl.

ikbenprocycling 27 februari 2019 om 16:15

Uitgebreid rondje 'Markermeer' zou ook best fotogeniek zijn, met kleine logistieke uitdaging wellicht op het trajectje door Amsterdam-IJburg naar Noord.
Alkmaar> Enkhuizen > Houtribdijk > Lelystad > N701 > langs Almere > langs Muiden > Amsterdam IJburg > Schellingwouderbrug > Monnickendam > Purmerend > langs midden-Beemster en de Rijp > langs Alkmaar > naar finish in Bergen aan Zee
(en voor extra kms aan het eind e.o.a. slotlus invoegen; suggestie: Dirkshorn >St Maartensvlotbrug > N9 naar Bergen aan Zee (vanwege de imposante slotklim daar en sprintstraat naar de finish haha).

Terpstra en van Dam: Graag gedaan, cheers

Romāns Vainšteins 27 februari 2019 om 18:36

Klinkt als het plan van een liefhebber ! Meestal wordt dat m dan niet … :)

Fassa Bortolo 27 februari 2019 om 20:29

Volgens mij hoorde ik Laurens in zijn podcast iets mompelen over dat hij het binnen een straal van 12km van Alkmaar moest zoeken. Lijkt mij nogal weinig, maar wellicht meerdere rondjes?

ikbenprocycling 28 februari 2019 om 12:26

Ja dat zal dan wel zo worden in de moderne wk traditie. 1-City promotie.

ikbenprocycling 27 februari 2019 om 19:06

ahhh dat zou een vet gemiste kans zijn, maar vrees het ook.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.