EK Wielrennen 2019: Amy Pieters is vluchtgenoten de baas bij de vrouwen
foto: Cor Vos
zaterdag 10 augustus 2019 om 16:28

EK Wielrennen 2019: Amy Pieters is vluchtgenoten de baas bij de vrouwen

Amy Pieters is de nieuwe Europees kampioene op de weg. De Nederlandse was in Alkmaar sneller dan Elisa Cecchini en Lisa Klein, met wie ze ruim zeventig kilometer in de aanval reed.

Zaterdag waren de vrouwen aan de beurt om in Alkmaar hun EK op de weg af te werken. Alhoewel het parcours biljartvlak was, was een massasprint zeker geen sinecure. Waarom? Omdat het parcours door de vele bochten en door de harde wind loodzwaar was.

Nederlandse vrouwen zorgen direct voor schifting
In de eerste kilometers werd direct duidelijk dat het een loodzware wedstrijd ging worden. Keek men naar een veldritwedstrijd of naar een wegwedstrijd? Nadat het startschot was gelost, sprintten de vrouwen – net zoals in het veldrijden – zo snel mogelijk naar de eerste bocht: direct lieten de Nederlandse vrouwen zich gelden.

Zij zorgden voor een vroege schifting: onder aanvoering van de Nederlanders reden ongeveer dertig rensters weg. Daarbij zaten zeven Nederlanders, maar ook een aantal Belgen, Duitsers, Italianen, Denen en Fransen. Europees kampioen tijdrijden Ellen van Dijk zat verrassend genoeg niet mee.

Nieuwe schifting brengt vijftien rensters bij elkaar
Deze vroege schifting bleek voor de Nederlanders niet voldoende te zijn. De vrouwen hielden het tempo hoog, hetgeen resulteerde in een nieuwe breuk. Ditmaal zaten vijftien rensters mee. De namen? Lisa Brennauer, Christine Majerus, Tatiana Guderzo, Susanne Andersen, Romy Kasper, Amy Pieters, Lucinda Brand, Demi Vollering, Lisa Klein, Lorena Wiebes, Elena Cecchini, Chantal Blaak, Elisa Longo Borghini, Anna Henderson en Aude Biannic.

De kopgroep met o.a. Kirsten Wild – foto: Cor Vos © 2019

Zij leken gevlogen te zijn. De achtervolgende groep, waar de Belgen en de Italianen op kop reden voor Lotte Kopecky en Marta Bastianelli, werd snel op een halve minuut gemeld. Echter, met nog zeventig kilometer te gaan volgde een hergroepering.

Hergroepering volgt zonder Kopecky
Kopecky maakte deze hergroepering niet meer mee: zij was vlak daarvoor ten val gekomen op de Munnikenweg en kwam op anderhalve minuut van het peloton te rijden. Toch wist de Belgische kopvrouw wederom de aansluiting te maken, nadat drie rensters uit het peloton waren weggereden.

Klein, Pieters en Cecchini rijden weg
Lisa Klein, Amy Pieters en Elena Cecchini reden snel een voorsprong van twee minuten bij elkaar op het tot rust gemende peloton. Verder dan twee minuten liet het peloton de achterstand niet oplopen. In korte tijd volgde de ene na de andere aanval om de sprong te maken naar de kopgroep, maar geen van allen had het gewenste resultaat.

Met nog vijftig kilometer te gaan was hun achterstand nog altijd twee minuten. De Britten zetten vervolgens een achtervolging op touwen. De achterstand liep iets terug, maar de winnares leek langzaam maar zeker vooraan gezocht te moeten worden.

Nederlanders rijden op kop, maar laten begaan
Totdat de Nederlanders zichzelf wederom op kop van het peloton posteerden. Brand ging op kop rijden en pardoes werd er een minuut van de achterstand gehaald. Echter, in de slotronde ging opnieuw de handrem erop, waardoor de drie vooraan mochten strijden om de sterrentrui.

Pieters spurt naar de overwinning
Op de kasseien van de Munnikenweg probeerden Cecchini en Klein nog om Pieters uit haar hok te lokken, maar de Nederlandse hield haar hoofd koel. In de sprint bleek Pieters vervolgens de snelste te zijn, waardoor zij aankomend jaar de sterrentrui mag dragen.

Vreugde bij de vrouwen! – foto: Cor Vos © 2019

RIDE Magazine
73 Reacties
Sorteer op:
10 augustus 2019 16:29
Mooi toch altijd zo'n klein groepje naar de meet. Sterk afgemaakt ook.
10 augustus 2019 16:30
Netjes! Gelukkig de snelste uit de kopgroep. Sprintte ze nu alle drie nog met een bidon in de houder?
  10 augustus 2019 16:44
  Ja apart. Cecchini dronk zelfs nog wat in de slotkilometer, dus denk je 'dan gooi je hem weg'. Nee hoor, rustig terugsteken in de bidonhouder. Ze zullen wel te weinig verdienen in het dameswielrennen voor elke koers andere bidons.
  10 augustus 2019 17:48
  Zou een boete staan op het niet weg gooien van bidons in de afvalzones. Dus er word idd te weinig verdient om dit te gokken.
10 augustus 2019 16:31
Mooi. Net zo blij dat Pieters gewonnen heeft dan dat Italië niet gewonnen heeft. Man (vrouw), wat kunnen die vies rijden, catenaccio wielrennen.
  10 augustus 2019 16:49
  Gooi die forse Duitse dame niet weg , die kon er ook wat van.
10 augustus 2019 16:31
Serieus hard gereden in de wind vanaf de start. Er werd zwaar doorgekoerst totdat de drie wegreden. En eigenlijk was de plooi dan gevallen. Nog leuk dat Nederland de koers boeiend maakte in het slot door te gaan rijden... :-) Mooi afgemaakt door Pieters.
10 augustus 2019 16:32
Aparte koers. De verdiende winnares.
10 augustus 2019 16:35
Goed voor de cohesie van de Nederlandse ploeg. Pieters heeft al zo vaak hard gewerkt voor anderen tijdens kampioenschappen. Mooi dat zij in een positie kwam om zelf te winnen en het voor Nederland af mocht maken.
10 augustus 2019 16:36
Sterk afgemaakt, maar de twee ploeggenoten legden haar weinig in de weg.

Gelukkig maakte Nederland het nog spannend in het peloton, al kun je daar natuurlijk vraagtekens plaatsen.

Vermoedelijk zijn al die dames nu wel sufgewaaid en murw van het sturen.
  10 augustus 2019 16:38
  Je zou verwachten dat die twee wat meer zouden samenwerken tegen Pieters. Maar misschien waren de omstandigheden wel te lastig om te kunnen demarreren.
10 augustus 2019 16:39
Mooie overwinning voor Amy Pieters. Een van de meest onderschatte Nederlandse rensters.
10 augustus 2019 16:39
Goede koers; vroeg voor een schifting gezorgd en vervolgens een behoorlijk gunstige situatie gecreëerd met de drie vooruit.

Onderweg nog twee keer de tweede groep niet volledig kansloos gemaakt, waar achteraf nogal paniekerig op werd gereageerd. Uiteindelijk als ploeg de koers altijd volledig in handen gehouden.
10 augustus 2019 16:42
Arme Ruben van Gucht die gaat met hoofdpijn slapen zo vaak heeft hij vanmiddag zijn hoofd gebroken over de NL tactiek.
10 augustus 2019 16:43
Mooie prestatie. Ik had af en toe mijn bedenkingen over de Nederlandse tactiek maar achteraf klopt het wel. Jammer dat de interviews en ceremonie niet worden uitgezonden, maar dat een B-sport als het saaie volleybal voorrang krijgt.
  10 augustus 2019 16:45
  Het klopte prima, maar iedereen heeft natuurlijk het vorige EK nog op het netvlies.
  10 augustus 2019 16:51
  Dat verklaarde de vraagtekens onderweg, maar achteraf hebben ze niets gedaan waarbij ze nu nog terecht zijn.
  10 augustus 2019 16:55
  De NOS moet weinig van wielrennen hebben, en toch zeker niet van dames wielrennen.
  10 augustus 2019 17:00
  @Morgenstern. Klopt. Zoals xistnc al aangaf een gelukkig niet uitgekomen déjà vu.
  10 augustus 2019 18:16
  Volleybal saai? Ik ga niet met je in discussie. Was dit criterium zo boeiend dan ?
  10 augustus 2019 18:25
  @sooike
  De eerste ronde moet geweldig geweest zijn, maar heelaas geen beelden. En de laatste ronde was ook leuk. Het podium was ook leuk maar ook geen beelden.
  11 augustus 2019 17:07
  Als Amy Pieters op het laatst valt of lek rijdt is er bij een kleinere achterstand van het peloton voor Nederland nog een kans om het recht te zetten.
10 augustus 2019 16:48
Zeer overtuigend gesprint naar de zege, mooi voor Pieters dat ze een jaar in die trui mag rijden. De wind maakte het zwaar natuurlijk, maar het was wel een slaapverwekkend saaie koers.
10 augustus 2019 16:55
Vreemde tactiek. Vrijwel dezelfde als op het EK van vorig jaar. Nederland dat achter Nederland aanrijdt. Hadden ze Pieters haar groepje wél teruggepakt, dan was er gegarandeerd een Italiaanse of dergelijke weggesprongen zodra de aansluiting een feit was. Oranje had zich op dat moment helemaal leeggereden en had geen pionnen meer over gehad het gat nog te dichten naar de kersverse vluchter(s). Daar zit je dan met Wild die geen massasprint meer kan aangaan.

Met Pieters hadden ze de beste sprintster van de drie dames voorop. Dan is het volslagen waanzin zelf dit gat dicht te rijden. En het was nog meer waanzin dat én Pieters op kop reed én oranje vooraan het peloton. Sorry, maar ik kan niet enthousiast zijn over deze overwinning.
  10 augustus 2019 17:00
  Ze hebben het gat toch niet dicht gereden? Ze hebben ervoor gezorgd dat de kopgroep niet al heel vroeg zeker was, waardoor ze samen moesten blijven werken en de ploeggenoten amper ruimte hadden om er een tactisch steekspel van te maken.

  Dat 'Nederland rijdt achter Nederland aan' had vandaag enkel positieve gevolgen. Zelfs wanneer een ander land het toch nog volledig had dicht gereden, hadden ze nog de beste renners in de tweede groep achter de hand.
  10 augustus 2019 17:06
  Taktisch hebben ze niets verkeerd gedaan. Pieters vooraan werd ingeschat als een goede situatie en dat bleek achteraf juist.
  10 augustus 2019 17:12
  Eens. Rijden achter Pieters vergrootte zelfs de kans op demarrages in de kopgroep. Dat Klein en Cecchini door de harde wind en de medailles toch een beetje voorzichtig werden is een geluk bij een ongeluk geweest.
  10 augustus 2019 18:16
  helemaal mee eens, onbegrijpelijke doch hilarische taktiek weer, heb me rot geamuseerd en gelukkig voor Nederland maakte Amy het toch nog netjes af maar denk toch dat Peter Post zaliger zich wel enkele keren heeft omgedraaid in zijn graf
  10 augustus 2019 18:19
  Misschien moet je iets meer van de koers kennen om dit te begrijpen. Het tempo in de achtervolgende groep moest hoog worden gehouden om te voorkomen dat er nog vrouwen waren die konden springen naar de kopgroep. Toen de kloof anderhalve minuut was met nog een paar kilometer te rijden gingen alle Oranje rijdsters "demonstratief" achteraan rijden en was de zege veilig. Niet zo moeilijk te begrijpen toch?
  10 augustus 2019 18:31
  Ik kan 'meer van de koers kennen' niet rijmen met je uitleg. Het was totaal overbodig om te gaan achtervolgen toen het verschil 1m40 was. Er was geen enkele renster in staat geweest naar de kop te rijden en zeker niet met een paar nl waakhonden in het achterwiel. Achtervolgen had alleen zin gehad als Pieters niet meer had mee gereden, maar dat deed ze niet.
  Volgens mij waren ze niet zeker van Pieters en werd er een serieuze poging gedaan om het gaat dicht te rijden. Vos kon het echter niet alleen en zag dit bij de bel zelf ook in.
  10 augustus 2019 18:35
  Dat is ook niet hoe Pieters het uitlegde. Maar misschien heeft Pieters de instructies van Sooike niet goed begrepen.
  10 augustus 2019 18:38
  Volgens mij had Liselotte Delcroix het bij het goede eind en hielden ze de kloof overbrugbaar voor het geval dat Pieters materiaalpech of een ander ongeval kreeg. Dus logische tactiek en weinig hilarisch aan.
  10 augustus 2019 18:50
  Dat was de uitleg van Delcroix in de eerste helft van de koers. Maar die uitleg was ze op het eind weer vergeten.
10 augustus 2019 17:18
Het gat op 1:30 houden was prima. Anders zou zo'n Klein er wellicht op 20 km van de streep vandoor zijn gegaan en je geen tijd meer hebben om het dicht te rijden. Maar veertig sec was m.i. wat overdreven.
10 augustus 2019 17:19
@Lamme Frans,

Tactisch niets fout gedaan?Verklaar dan eens waarom de Nederlandse dames achter de kopgroep gaat zitten rijden? Was totaal geen reden voor. Enige verklaring is dat Vos voor haar eigen kansen reed. Pieters verdient gewonnen.
  10 augustus 2019 17:30
  Puur voor de veiligheid hebben de NL-rensters achter de kopgroep gereden. Stel Pieters rijd lek of valt dan is het een stuk makkelijker om 40seconden dicht te rijden dan 1,5minuut. In de laatste ronde hebben ze duidelijk alles op Pieters gezet en gestopt met rijden in de grote groep. Toen was gokken op Pieters die de sterkste sprintster was van de 3.
  10 augustus 2019 17:33
  Onzin, dat was het spel juist spelen. De andere ploegen snapten er geen reet meer van....en dat was de bedoeling...geslaagd dus. En als er één renster is die graag een ander laat winnen...is het Marian Vos.
  10 augustus 2019 17:38
  Dus Vos beukt kilometers lang op kop van het peloton voor haar eigen kansen? Right...
  10 augustus 2019 17:39
  Wat Koos zegt. Binnen schootsafstand houden voor het geval er nog iets verandert vooraan (mechanische pech, valpartij etc.)
  10 augustus 2019 18:18
  mee eens, Vos offerde haar kansen gewoon op voor de andere snelle sprinters en Amy Pieters vooraan maar blijven doorrijden en dat sommigen dat niet vreemd vinden, hilarisch toch
  10 augustus 2019 18:20
  zie boven voor een uiteenzetting over de Oranje tactiek. Is dit echt een wielersite?
  10 augustus 2019 18:25
  @Peter Lippens; Vos reed op kop om druk te houden, zodat ze vooraan rond moesten blijven draaien. Dit op vraag van Pieters zelf. Uitstekende tactiek, waar moeilijk iets op aan te merken valt.
  10 augustus 2019 18:33
  Als ze de kopgroep op schootsafstand hadden willen hebben, hadden ze de benen niet stilgehouden en het verschil weer in no time boven de minuut op laten lopen.
  10 augustus 2019 18:43
  Waarom niet? Ze hadden de voorsprong van een groeiende twee minuten terug gebracht tot onder de minuut. Dat was toch genoeg om de druk er vooraan op te houden? Doorrijden op kop was onder de minuut op die afstand niet meer nodig.
10 augustus 2019 17:30
Koersen met wind is gewoon altijd leuk. Ik denk dat Nederland klaar is voor een windklassieker. Als er nog wat aan die Tacx Pro Classic wordt geschaafd, dan zou dat zo'n wedstrijd kunnen zijn.
10 augustus 2019 17:31
Mooie overwinning...en wat een mooi Nederlands tactisch spel...geweldig.
10 augustus 2019 17:49
Beetje Belgisch al die reacties op de tactiek van Nederland. Als het uiteindelijk goed uitpakt achteraf zeggen dat het tactisch allemaal slim is gespeeld.
  10 augustus 2019 18:00
  Beetje kort door de bocht, is zeker niet achteraf iets recht praten. Was een duidelijke tactiek en slim gedaan. De laatste ronde hebben ze niet meer gereden terwijl ze er 1 minuut vanaf reden in de ronde er voor. Maw, ze hadden het dicht kunnen rijden de laatste ronde maar hebben dat bewust niet gedaan. En je opmerkinh over Vos raakt helemaal kant nog wal...... wat voor sprint kan die nog rijden als ze zo op kop heeft lopen beuken ?

  Ze is wel klaar voor het wk !

  Mooi en terechte overwinning van AMy !
  10 augustus 2019 18:08
  Als Amy niet had gedacht dat ze het af kon maken had ze dat wel tegen Gunnewijk gezegd. Pieters wilde juist dat er druk van achteren bleef. Het was ook niet dat het een heel spannende sprint was. Pieters was ruim de sterkste.
  10 augustus 2019 18:21
  Maar woorom blijft Amy dan vooraan ook maar beuken, blijft het onbegrijpelijk vinden. Voor mij is de enige logische verklaring dat Amy niet akkoord was dat de Nederlandse ploeg ineens ging achtervolgen en dat duidelijk liet blijken door vooraan dubbel haar deel te doen terwijl ze eigenlijk haar benen moest stilhouden. Tja dameswielrennen ....
  10 augustus 2019 18:39
  Nee, ze had juist geen enkele baat bij het verstoren van de samenwerking. Ze was de snelste vooraan, op pad met twee ploeggenoten. Daarom moest de voorsprong niet te groot worden, aangezien er dan vooraan veel langer gespeeld had kunnen worden door de andere twee. Ze had dus niets gehad aan zelf niet meer meerijden.

  Wellicht een ingewikkelde tactiek om te vatten, maar onmogelijk lijkt het me niet..
  10 augustus 2019 18:42
  @Peter Lippens nee, dan het mannen wielrennen al dan niet gekoppeld aan een oortjes-afstandbediening; reuze spannend allemaal.
10 augustus 2019 17:55
Wat een tactiek. Eerst slag om slinger demarreren is niet het in de perken houden van een voorsprong. Daarna iets meer structuur, maar ook gevaarlijk. Het is dat Italië niet overneemt. Wat moet zo'n Pieters nu denken als op papier sterkste sprintster zijnde van de drie?
  10 augustus 2019 17:58
  Luister ff het interview met Pieters terug.
  10 augustus 2019 18:22
  Indedraad, eerst luisteren en dan pas je onzin hier schrijven ! Gunnewijk zag het prima en Marianne als wegkapitein ook !
  10 augustus 2019 18:23
  dat is gewoon recht praten achteraf wat toch echt heel krom was
  10 augustus 2019 18:34
  Zalig moet dat zijn, jezelf tevreden kunnen wentelen in de mening waarin je je hebt vastgenageld, zelfs wanneer er uitstekende argumenten zijn om tot een ander (of op zijn minst een veel genuanceerder) inzicht te komen.
  10 augustus 2019 18:43
  @Peter Lippens
  Als je iets niet begrijpt, komt het dan misschien bij je op dat dit aan je eigen vermogens kan liggen?
  10 augustus 2019 21:55
  Op ruim 80 km van de streep - van de 120 ofzo - is de vlucht weg. Met drie relatieve toppers. Zoveel wind. Ja we gaan zogenaamd controleren slag om slinger, en we willen niet hetzelfde als vorig jaar. Dit is inderdaad vrouwenwielrennen. Fascinerend. Amy gefeliciteerd. Hoop je binnenkort ook weer in Apeldoorn te zien.
10 augustus 2019 17:59
Bedankt NOS dat we toch een interview met Amy konden zien. De wind was toch wel heftig gezien dat het AZ stadion is ingestort.
  10 augustus 2019 18:18
  Voluit windkracht 8. Ze gingen met een slakkengangetje de Friese Brug over richting finish.
  10 augustus 2019 18:23
  Zo zeg. Heftig.
  Maakt de victorie van Amy alleen maar heroïscher
10 augustus 2019 18:10
Jammer dat de mannen morgen niet het tijdrit parcours tien keer rijden. Ik zit al sinds Gent-Wevelgem 2015 te wachten op een herhaling.
  10 augustus 2019 18:22
  Domme opmerking.Morgen is er veel minder wind! Piet Paulusma eerst even bellen voordat je gaat fantaseren !
  10 augustus 2019 18:34
  Er is niets leuks aan renners die van de weg worden geblazen en wie weet ergens tegen aan kunnen botsen. Inderdaad morgen minder wind, maar toch nog wel een windkracht 5 a 6 in de voorspelling.

  Ik hoop dat vroeg in de koers een paar ordinaire hardrijders uit landen zonder uitgesproken favorieten er tussen uit knijpen en er een mooie achtervolgingskoers van maken.
  10 augustus 2019 18:41
  @debarreman: jij houdt zeker ook niet van afdalingen?
10 augustus 2019 18:40
@sooike, ok, dus je pretendeert zelf de koers te kennen en vindt anderen domme opmerkingen maken? Met het verkeerde poot uit bed gestapt of ben je altijd zo'n fijne vent?
  10 augustus 2019 19:00
  @Fast Freddy
  Welkom Freddy, dat is Sooike ten voeten uit. De meest gezellig hier ;)
  10 augustus 2019 19:05
  Hij is altijd zo'n fijne vent ;)
  10 augustus 2019 19:37
  Sooike is chagrijnig omdat Gesink niet geselecteerd is voor morgen..
  10 augustus 2019 22:06
  Onbegrijpelijk inderdaad. Echt een parkoers voor hem, de "God van het peloton"....
10 augustus 2019 19:35
Een achtervolging op touwen zetten?
11 augustus 2019 17:08
Altijd leuk die Nederlandse onderonsjes, maar het vrouwen wielrennen kan toch geen wereldsport genoemd worden?

Reacties zijn gesloten.