EK Baan belangrijke horde op weg naar Tokio

dinsdag 15 oktober 2019 om 16:36
EK Baan belangrijke horde op weg naar Tokio

foto: Cor Vos

Overzicht

Komende week staan tijdens het EK baanwielrennen in Apeldoorn niet alleen Europese titels op het spel, ook zijn kostbare punten te verdienen voor de Olympische Spelen. Want het aantal plaatsen voor Tokio is schaars. WielerFlits pakt het kwalificatiesysteem erbij.

Tijdens de komende Europese baankampioenschappen worden op liefst elf disciplines nieuwe titels verdeeld: vier sprint- en zeven duuronderdelen. Hiervan komen er slechts zes terug op de Olympische Spelen in Tokio, namelijk de individuele sprint, de Keirin en de teamsprint én de Madison, het omnium en de ploegenachtervolging. De onderdelen tijdrit, afvalkoers, individuele achtervolging, puntenkoers en scratch zullen we komende zomer niet zien.

flag-jp Disciplines Olympische Spelen 2020, Tokio

 • Keirin
 • Madison
 • Omnium
 • Ploegenachtervolging
 • Sprint
 • Teamsprint

Teamsprint (8 teams)
De samenstelling van het startveld voor de teamsprint is simpel: de acht landen die na 1 maart 2020 bovenaan staan van de Team Sprint Olympic Ranking verdienen een startbewijs voor de Olympische Spelen. Elk land mag een team afvaardigen van drie renners.

Wereldkampioen Nederland ligt op koers voor de Olympische Spelen in Tokio. In aanloop naar de Europese kampioenschappen in eigen land zijn de renners van bondscoach Hugo Haak de trotse koploper in de Team Sprint Olympic Ranking. Ook Frankrijk, Australië en regerend Olympisch kampioen Groot-Brittannië hebben goede papieren. Met de huidige stand van zaken gaan ook Trinidad en Tobago, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Rusland naar de Spelen.

Bij de vrouwen staat Nederland momenteel zesde op de Team Sprint Olympic Ranking. Dus als de huidige positie kan worden vastgehouden, zijn ook de sprintsters verzekerd van een ticket voor Tokio. Behalve Nederland liggen ook lijstaanvoerder én vice-wereldkampioen Rusland, wereldkampioen Australië, Mexico, Duitsland, regerend Olympisch kampioen China, Frankrijk en Oekraïne op koers.

Teamsprint – foto: Cor Vos

Sprint (30 renners)
Voor het sprinttoernooi maken we een optelsom van drie Olympische routes: de acht geplaatste landen voor de teamsprint (die twee renners mogen opstellen), de volgende zeven landen op de Sprint Olympic Ranking (een renner) en de zeven geplaatste landen voor de Keirin (een renner).

Als Nederland zich bij de beste acht landen op de teamsprint schaart, mag het met twee renners naar het sprinttoernooi. Het samenstellen van de selectie wordt nog een helse klus: met Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland heeft Nederland de wereldkampioen én vice-wereldkampioen in huis. En wat met Matthijs Büchli? Behalve de top-8 op de teamsprint, liggen ook Polen, gastland Japan, Canada, Colombia, China, Suriname en Tsjechië op koers voor een ticket voor Tokio.

Net als bij de mannen mag Nederland ook bij de vrouwen twee plekken innemen op de sprint op basis van de top-8 voor de teamsprint. Ook Duitsland stroomt op die manier binnen, maar moet in Tokio de regerende Olympische kampioene Kristina Vogel missen: bij een trainingsongeluk liep ze een dwarslaesie op en raakte ze deels verlamd. De andere landen met goede papieren voor Tokio: Hongkong, Nieuw-Zeeland, Canada, de Verenigde-Staten, Litouwen, Colombia, Groot-Brittannië en Spanje.

Sprint – foto: Cor Vos

Keirin (30 renners)
Het kwalificatiesysteem voor het sprinttoernooi is hetzelfde als voor de Keirin. De acht geplaatste landen voor de teamsprint (die twee renners mogen opstellen), aangevuld met de volgende zeven landen op de Keirin Olympic Ranking en de zeven geplaatste landen voor de sprint.

Wat voor de sprint geldt, geldt ook voor de Keirin. Nederland komt als koploper in de Team Sprint Olympic Ranking ook in aanmerking voor twee tickets voor de Olympische Keirin. En ook op deze discipline leverde Nederland tijdens het WK in Pruszków de wereldkampioen af, namelijk Matthijs Büchli. Naast de top-8 van de teamsprint starten met de huidige stand van zaken ook Japan, de bakermat van de Keirin, Maleisië, Colombia, Canada, Tsjechië, Polen en Venezuela op de Keirin.

Ook bij de vrouwen lijkt Nederland twee startbewijzen te krijgen op de Keirin. En ook de Belgische Nicky Degrendele ligt op koers om via de Keirin Olympic Ranking naar Tokio te gaan. De enige Belgische sprintster van wereldniveau, in 2018 wereldkampioene Keirin, moet evenwel blijven knokken voor haar Olympische stekje. Ook Hongkong (met wereldkampioene Wai Sze Lee), Canada, de VS, Japan, Colombia, Nieuw-Zeeland en Korea hebben vooralsnog goede papieren.

Keirin – foto: Cor Vos

Ploegenachtervolging
Voor de ploegenachtervolging wordt hetzelfde systeem gehanteerd als voor de teamsprint. De eerste acht landen van de Team Pursuit Olympic Ranking gaan naar Tokio en mogen elk een ploeg samenstellen van vier renners.

Nederland zullen we niet zien op de ploegenachtervolging tijdens de Spelen, maar België is wel in de race voor een ticket. Wel moeten de renners van bondscoach Peter Pieters nog enkele plekken opschuiven om in de top-8 van de Team Pursuit Olympic Ranking te komen. Momenteel hebben Canada, de huidige wereldkampioen Australië, regerend Olympisch kampioen Groot-Brittannië, Denemarken, de Verenigde Staten, Duitsland, Nieuw-Zeeland en Italië de beste uitgangspositie.

Ook bij de vrouwen is België volop in de strijd voor een startbewijs op de ploegenachtervolging. Het staat immers bij de beste acht landen op de Team Pursuit Olympic Ranking, die wordt aangevoerd door vice-wereldkampioen én regerend Olympisch kampioen Groot-Brittannië. Ook Canada, wereldkampioen Australië, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Italië en Duitsland hebben op dit moment de beste papieren voor Tokio.

Ploegenachtervolging – foto: Cor Vos

Madison (16 teams)
Zoals de sprint en de Keirin deels zijn samengesteld uit de teamsprint, geldt hetzelfde voor de Madison en de ploegenachtervolging: de acht geplaatste landen voor de ploegenachtervolging rijden ook de Madison, aangevuld met de volgende acht landen op de Madison Olympic Ranking.

Tussen de acht landen die op basis van de ploegenachtervolging naar de Madison mogen, is ook Duitsland. Met Roger Kluge en Theo Reinhardt hebben de Oosterburen de wereldkampioenen van Pruszków in de gelederen. België valt vooralsnog buiten deelname aan de ploegenachtervolging, maar zou dankzij de vijfde plaats op de Madison Olympic Ranking wel mogen meedoen aan deze koppelkoers. Nederland staat negentiende en moet nog zeker vier à vijf plekken opschuiven.

Bij de vrouwen ligt België op basis van de top-8 op de ploegenachtervolging op koers voor Tokio, terwijl Nederland dankzij de Madison Olympic Ranking zou mogen toetreden tot de Madison. Het heeft haar hoge positie (derde) immers te danken aan onder meer de wereldtitel van Kirsten Wild en Amy Pieters in Pruszków. Behalve Nederland zijn ook Denemarken, Rusland, Mexico, Frankrijk, Polen, Japan en Ierland op basis van de Madison Olympic Ranking in de race.

Madison – foto: Cor Vos

Omnium (21 renners)
Tot slot bestaat het startveld van het omnium uit de acht direct gekwalificeerde landen voor de Madison (op basis van de Madison Olympic Ranking) en de volgende dertien landen op de Omnium Olympic Ranking. Elk land mag een renner afvaardigen, goed voor een totaal van 21.

Op basis van de vijfde plek op de Madison Olympic Ranking zou België een startticket verdienen voor het omnium, waarop de huidige Europese kampioen op de weg Elia Viviani tijdens de Spelen in Rio de Olympische titel pakte. Onder de dertien landen die worden toegelaten op grond van de Omnium Olympic Ranking is momenteel ook Nederland, dat met wereldkampioen puntenkoers Jan-Willem van Schip tijdens het WK in Pruszków net naast de medailles greep.

Nederland lijkt bij de vrouwen sowieso verzekerd van een startbewijs voor het omnium na onder meer de wereldtitel van Kirsten Wild eerder dit jaar in Polen. Wild behoort tot de absolute top op duuronderdelen als het omnium, waar Nederland tweede staat op de Olympische ranglijst. België staat een stukje lager, maar stevent net als de Noorderburen af op een ticket voor de Spelen.

Omnium – foto: Cor Vos

* op basis van gegevens van 15 oktober 2019

Tokyo 2020 Olympic Games – Track Cycling – Qualification System


flag-jp Tijdlijn kwalificatie voor Olympische Spelen 2020, Tokio
6 juli 2018 – 1 maart 2020: Kwalificatieperiode

 • Europese kampioenschappen 2018-19, Glasgow
 • Amerikaanse kampioenschappen 2018-19, Aguascalientes
 • Oceanische kampioenschappen 2018-19, Adelaide
 • Wereldbeker 2018-19 (beste drie resultaten)
 • Aziatische kampioenschappen 2018-19, Jakarta
 • Afrikaanse kampioenschappen 2018-19, Pietermaritzburg
 • Wereldkampioenschappen 2018-19, Pruszków
 • Amerikaanse kampioenschappen 2019-20, Cochabamba
 • Oceanische kampioenschappen 2019-20, Invercargill (16-19 oktober)
 • Europese kampioenschappen 2019-20, Apeldoorn (16-20 oktober)
 • Aziatische kampioenschappen 2019-20, Jincheon (17-21 oktober)
 • Wereldbeker 2019-20 (beste drie resultaten)
 • Afrikaanse kampioenschappen 2019-20, n.n.b.
 • Wereldkampioenschappen 2019-20, Berlijn (26 februari-1 maart)

flag-jp Programma Olympische Spelen 2020, Tokio
Maandag 3 augustus (dag 10)
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)

Dinsdag 4 augustus (dag 11)
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde, finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)

Woensdag 5 augustus (dag 12)
Keirin – vrouwen (1e ronde)
Ploegenachtervolging – mannen (finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/32e finale, 1/16e finale)

Donderdag 6 augustus (dag 13)
Keirin – vrouwen (2e ronde, 3e ronde, finale)
Omnium – mannen
Sprint – mannen (1/8e finale – 1/4e finale)

Vrijdag 7 augustus (dag 14)
Madison – vrouwen
Sprint – mannen (1/2e finale, finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/32e finale, 1/16e finale)

Zaterdag 8 augustus (dag 15)
Keirin – mannen (1e ronde)
Madison – mannen
Sprint – vrouwen (1/8e finale, 1/4e finale)

Zondag 9 augustus (dag 16)
Keirin – mannen (2e ronde, 3e ronde, finale)
Omnium – vrouwen
Sprint – vrouwen (1/2e finale, finale)

Volledig programma

Dit artikel delen:

2 Reacties

Duvel 15 oktober 2019 om 16:49

Komt er ook een onderdeel met balkjes en trappen zodat Mathieu 2 olympische titels naar binnen kan hengelen?

0
girardengo 15 oktober 2019 om 17:24

Informatief verhaal. Ga zeker een keer kijken bij het EK.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone