EK 2023: UCI vraagt Zwitserse bond waarom gevallen Küng mocht doorfietsen
foto: Cor Vos
vrijdag 22 september 2023 om 08:57

EK 2023: UCI vraagt Zwitserse bond waarom gevallen Küng mocht doorfietsen

De valpartij van Stefan Küng houdt de gemoederen bezig. De UCI heeft namelijk geïnformeerd bij de Zwitserse bond welke maatregelen zijn genomen na de bizarre en ongelukkige valpartij van de tijdritspecialist tijdens het EK tijdrijden van woensdag in Emmen. Küng stapte namelijk weer op met, wat achteraf bleek, een hersenschudding.

De beelden van een bebloede Küng aan de finish in Emmen gaan weinig kijkers snel vergeten. Naast snijwonden had hij bij de botsing in de hekken ook twee breukjes in zijn hand, een barst in zijn jukbeen en dus een lichte hersenschudding opgelopen. Ondanks een compleet kapotte helm haalde Küng de finish, waarna hij onderzocht werd en naar het ziekenhuis gebracht werd.

Sinds 2021 heeft de UCI echter een protocol als er sprake is van, of vermoeden is van, een hersenschudding. Renners moeten dan eerst beoordeeld worden op een mogelijke hersenschudding, als bijvoorbeeld hun helm kapot is of als ze echt zwaar ten val zijn gekomen.

De UCI wil nu van de Zwitserse bond weten of deze maatregel genomen is, aldus het Deense Ekstra Bladet. In dat geval was de kans groot geweest dat Küng niet mocht doorfietsen na zijn crash. Mogelijk volgen daar consequenties uit als de juiste richtlijnen niet zijn gevolgd inzake het hersenschuddingsprotocol.

RIDE Magazine
20 Reacties
Sorteer op:
22 september 2023 09:06
Het is sowieso vreemd dat een renner doorrijdt met een kapotte helm, want dat is natuurlijk nooit toegestaan. Hopelijk heeft het doorrijden voor Küng zelf in elk geval geen gevolgen op fysiek vlak.
  22 september 2023 09:16
  Dat is een aanname lijkt me. Want de regel van kapotte helm ken ik niet.
  22 september 2023 09:34
  Tja, dan kan je even goed ook weer toelaten dat ze zonder helm rijden?
  22 september 2023 09:35
  @Bierbrouwer, "During competitions on the road, a rigid safety helmet shall be worn." Het lijkt me niet dat de kapotte helm van Küng aan dat criterium voldoet.
  22 september 2023 09:49
  Mij lijkt het er meer op dat de helm vóór de val al eens gekeurd had mogen worden.
  22 september 2023 11:09
  Josi, voor zijn val voldeed de helm van Stefan Küng ook al niet aan dat criterium, geen enkele wielrenhelm voldoet daaraan ...
  22 september 2023 13:17
  Volgens mij worden helmmodellem getest voordat ze worden toegelaten. Dat die helm zo kapot is gegaan bewijst dat ie zn werk goed heeft gedaan, want daardoor heeft Küng (wat hoofdletsel betreft) enkel een hersenschudding ipv erger. Na de crash voldeed de helm uiteraard niet meer.
  22 september 2023 16:46
  Dit is niet vol in gewone koers met dokter en wedstrijdleiding dichtbij.
  Gewoon een renner die niet beter weet dan zsm op de fiets en voortdoen en twee, drie fanatieke teamgenoten in de auto die met dezelfde houding gedreven erbij zijn.

  Niemand in de buurt die zegt, ho wacht eens even. Wanneer de renner snel opstaat en ogenschijnlijk ondanks dat bloed het wat schrammen of kleine wondjes zijn is in die paar seconde die drive van hop hop hop houdt vast,mdoorgasn, nog effe, kom op, niet voorbij. Niet dat het goed is met een hersenschudding maar zo lang heeft hij niet meer gereden en met veel minder bloeddruk in het hoofd want bolde slechts uit.
22 september 2023 10:13
Kung is op het gemak naar de finish gereden . Goed is het niet maar het zal ook geen kwaad kunnen. Als hij nog op race snelheid had gereden. Maat zeker goed dat ze hier naar kijken
  22 september 2023 12:06
  Op gemak? Tijdens toch nog in de top?
  22 september 2023 16:47
  Op gemak ja, was duidelijk groot verschil met hoe hij daarvoor reed. Ofwel zijn tijd tot dat moment was heel goed en had grootse deel afstand al afgelegd.
22 september 2023 11:09
Ik ben geen arts, maar wie de beelden zag kon zien dat doorrijden hier geen optie was. In de hectiek van het moment worden soms vreemde beslissingen genomen. Hier had Küng tegen zichzelf beschermd moeten worden. Wat hadden ze gedacht? Hij rijdt zich misschien nog op het podium?
  22 september 2023 14:06
  Hij reed natuurlijk nog wel bijna top 10, waar ik eerlijk gezegd wel van stond te kijken. Neemt niet weg dat ze hem natuurlijk nooit meer de weg hadden mogen laten vervolgen
22 september 2023 12:08
Moet soort protocol komen dat vanuit Jury/ medici bij val direct iemand uit wedstrijd gehaald wordt
  22 september 2023 13:17
  Dat protocol is er sedert vorig jaar (zie ook website UCI onder reglementen) maar wordt blijkbaar niet altijd en overal toegepast. Maar ik snap ook enigzins waarom. In een wegrit is steeds een dokter die volgt na de juryvoorzitter. Bij een tijdrit is geen dokter aanwezig in de ploegvolgwagen. Ploegleiders kennen dit protocol niet zo goed als de dokters.
  22 september 2023 13:24
  Denk niet dat er in een tijdrit in elke ploegleidersauto een dokter zit of gevolgd wordt door een jurymotor. En ik heb niet gezien hoe lang Kung op de grond heeft gelegen, maar aangezien hij nog als 11de eindigde denk ik niet dat hij daar lang zal gelegen hebben en vermoed ik dat enkel de mecanicien daar uit de wagen zal gekomen zijn om hem terug op gang te duwen.
  22 september 2023 16:51
  Zeker Jacob, in een tijdrit in elke volgauto een dokter steken.
  Nou ja al was het maar een verpleegkundige, die kunnen ook de symptomen (leren) herkennen en dan roteren. Hoeveel heb je er dan nodig? 20, 25?
22 september 2023 09:05
Had Küng geen auto met ploegleider en mecanicien achter zich rijden, en hebben die zelf niet gezien dat zijn helm kapot was?
22 september 2023 10:17
Reed Maarten Tjalingli oid niet eens door met een gebroken heup?

Reacties zijn gesloten.