EK 2016: Peter Sagan sprint naar Europese titel

zondag 18 september 2016 om 16:25
EK 2016: Peter Sagan sprint naar Europese titel

Foto: © Bettiniphoto / UEC

Peter Sagan is in het Franse Plumelec Europees kampioen bij de profs geworden. De Slowaak won na een wedstrijd van 236 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Julian Alaphilippe werd tweede, voor Dani Moreno.

Lindeman in de aanval
In Bretagne kozen vier renners tijdens de eerste van zeventien lokale ronden voor de aanval. Met Bert-Jan Lindeman was er één Nederlander mee in de kopgroep. Hij had onderweg gezelschap van de Zwitser Pirmin Lang, de Est Risto Raid en de Oekraïner Andrii Bratashchuk. Het peloton liet de vluchters begaan en bij de eerste passage van de finishlijn was de voorsprong al 3:25. De maximale voorspong zou zelfs uitgroeien tot meer dan elf minuten, maar onder aanvoering van met name Frankrijk en Italië werd de voorsprong gaandeweg minder.

Lang en Raid haakten onderweg af, waardoor Lindeman en Bratashchuk samen verder moesten. Met nog 56 kilometer te gaan ging Lindeman er uiteindelijk alleen vandoor, maar hij zou het niet tot het einde volhouden. Na het inrekenen van Lindeman ontstond er een nieuwe kopgroep, waaruit uiteindelijk de Sloveen Jan Polanc en de Zwitser Fabian Lienhard ontsnapten. Het peloton liet de twee echter niet te ver wegrijden, waarna al snel een hergroepering volgde.

Oomen probeert het
Na een versnelling van Sam Oomen ontstond er een nieuwe kopgroep van ongeveer twintig renners.
Naast Oomen was Koen de Kort de tweede Nederlander in de groep, die verder bestond uit onder meer Philippe Gilbert, Tiesj Benoot, Fabio Aru, Mathias Frank en Paul Martens. Op de Côte de Cadoudal kwam het peloton weer aansluiten, waardoor opnieuw alles samen kwam.

Moreno Moser probeerde het vervolgens solo. De Italiaan reed een kloof van een halve minuut bij elkaar. Tijdens de slotkilometer haalde Davide Villela zijn landgenoot in. Op 400 meter van de finish kwam alles bij elkaar, waarna Sagan met overmacht de sprint won. De Slowaak is dankzij deze overwinning de eerste Europees kampioen bij de profs ooit.

Dit artikel delen:

89 Reacties

Romāns Vainšteins 18 september 2016 om 20:14

niet allemaal schippie, niet allemaal :)

Polleke 18 september 2016 om 20:21

Gilbert goed of niet, met 2 landgenoten in de kopgroep mogen de Belgen nooit zelf gaan achtervolgen, dat leren ze al aan bij de nieuwelingen…Hermans is hier een kloot afgezet, was veruit de beste Belg….

Romāns Vainšteins 18 september 2016 om 20:32

Hermans is inderdaad vet verkwanseld . Ook meteen een schoolvoorbeeld van hoe dom het is om maar bij dat vooropgezette plan te blijven soms, als je ziet dat een renner een superdag heeft geef je die gewoon carte blanche. De Italianen doen dat gewoon met 2 mannen in vorm waar de anderen er te bleu voor zijn.

tendam 18 september 2016 om 20:57
Quote:
Romāns Vainšteins – 18 september 2016 om 20:01 – Bewerkt op 18 september 2016 om 20:10
nee, dat is Ratelbandgelul van het type ‘mensen die Radiohead luisteren zijn altijd depressief’. Ik heb helemaal niks aan het ombuigen van mijn zogenaamd negatieve houding. Het is hier een discussieforum dus ik ga er gewoon vol in zonder nuances en pleasers voor jan-en-alleman.

Probeer je dan in elk geval te baseren op feiten… dat scheelt al een hoop. ‘Van der Breggen heeft baat bij een gesloten koers’. Nee, die heeft juist moeten leren om ook een gesloten koers te kunnen winnen. ‘Wout Poels is een typische renner voor eendagskoersen met steile beklimmingen’. Je neemt de enige twee eendagskoersen waar Poels het ooit goed deed en noemt dat dan z’n specialiteit… Poels kan een lopende klim ook prima aan, hij moet alleen z’n dag hebben.

liske 18 september 2016 om 20:58

wie deed er voor nederland mee, dan?

Pecman 18 september 2016 om 21:09

Het was anders toch het spannendste EK voor de profs ooit .

Romāns Vainšteins 18 september 2016 om 21:10

Ik wist eerlijk niet eens dat Poels het al eens goed gedaan heeft in GdL maar het is mijns inziens een specialist in steil omhoog + veel hoogtemeters, daarin is hij 1 vd beste en al dat andere kan ie wel aan maar de concurrentie veel beter. En als beste aankomer van de elitevrouwen heeft vd Breggen tegenwoordig zeker wel baat bij een gesloten koers net zoals ene GvA dat tegenwoordig heeft.

nederbelg 18 september 2016 om 21:26

Bakelants hielp het groepje met Hermans terughalen. Wie herinnert zich nog de rit naar Peña Cabarga waar Hermans Bakelants genadeloos uit het wiel reed (met een filmpje op Sporza met als titel 'Bakelants kan Hermans niet volgen', pijnlijk voor eerzuchtige Jan). Commentaar van Wuyts toen: zouden we er niet aan denken die kopman op het EK te maken… 3 dagen later stapte 'kopman' Gilbert uit de Vuelta. Hoe anders had het kunnen lopen als 'bleu' Kevin Hermans het volste vertrouwen had geschonken…

Greg4ever 18 september 2016 om 21:28

Wat ik echt verrassend vond …

Na al een hele sterke Vuelta rijdt neo prof Michael Gogl hier tussen alle cracks naar de 11e stek … en dan is hij nog niet echt tevreden, blijkt uit zijn reactie op de social media…

Een man met ambitie waar we nog meer van gaan horen!

nederbelg 18 september 2016 om 21:30

Het fragment: http://m.video.sporza.be/cm/sporza.mobile.video/1.2756717
Gilbert kan natuurlijk perfect op de rancune van Bakelants ingespeeld hebben om die zijn eigen BMC-ploegmaat (die hem ooit voorafging in de Brabantse Pijl) te doen terughalen…

Janjanssen98765 18 september 2016 om 21:53

edit redactie: niet op de man

schipperaar 18 september 2016 om 21:54

@rv
Niet mee eens, poels vervulde zijn rol als captain als geen ander, hoog tempo gecombineerd met overzicht en controle en ook op percentages tussen 6 en 10%. Gewoon het idee dat zijn motor groter is en ook geen last heeft van nervositijd, Froome krijgt elk stuur los zonder kruipolie.

Coldeportes 19 september 2016 om 01:49

hoppa alvast een reservetruitje mocht hij zijn wereldtitel niet prolongeren…

Maar, zou hij het dan echt aandoen ipv de nationale kampioenstrui waar hij ook een abonnement op heeft?? Ik niet.

Wielrennertje 19 september 2016 om 07:14

edit redactie: niet op de man

Headlines

Populair

Materiaalzone