EK 2016: Peter Sagan sprint naar Europese titel

zondag 18 september 2016 om 16:25
EK 2016: Peter Sagan sprint naar Europese titel

Foto: © Bettiniphoto / UEC

Peter Sagan is in het Franse Plumelec Europees kampioen bij de profs geworden. De Slowaak won na een wedstrijd van 236 kilometer de sprint van een uitgedund peloton. Julian Alaphilippe werd tweede, voor Dani Moreno.

Lindeman in de aanval
In Bretagne kozen vier renners tijdens de eerste van zeventien lokale ronden voor de aanval. Met Bert-Jan Lindeman was er één Nederlander mee in de kopgroep. Hij had onderweg gezelschap van de Zwitser Pirmin Lang, de Est Risto Raid en de Oekraïner Andrii Bratashchuk. Het peloton liet de vluchters begaan en bij de eerste passage van de finishlijn was de voorsprong al 3:25. De maximale voorspong zou zelfs uitgroeien tot meer dan elf minuten, maar onder aanvoering van met name Frankrijk en Italië werd de voorsprong gaandeweg minder.

Lang en Raid haakten onderweg af, waardoor Lindeman en Bratashchuk samen verder moesten. Met nog 56 kilometer te gaan ging Lindeman er uiteindelijk alleen vandoor, maar hij zou het niet tot het einde volhouden. Na het inrekenen van Lindeman ontstond er een nieuwe kopgroep, waaruit uiteindelijk de Sloveen Jan Polanc en de Zwitser Fabian Lienhard ontsnapten. Het peloton liet de twee echter niet te ver wegrijden, waarna al snel een hergroepering volgde.

Oomen probeert het
Na een versnelling van Sam Oomen ontstond er een nieuwe kopgroep van ongeveer twintig renners.
Naast Oomen was Koen de Kort de tweede Nederlander in de groep, die verder bestond uit onder meer Philippe Gilbert, Tiesj Benoot, Fabio Aru, Mathias Frank en Paul Martens. Op de Côte de Cadoudal kwam het peloton weer aansluiten, waardoor opnieuw alles samen kwam.

Moreno Moser probeerde het vervolgens solo. De Italiaan reed een kloof van een halve minuut bij elkaar. Tijdens de slotkilometer haalde Davide Villela zijn landgenoot in. Op 400 meter van de finish kwam alles bij elkaar, waarna Sagan met overmacht de sprint won. De Slowaak is dankzij deze overwinning de eerste Europees kampioen bij de profs ooit.

Dit artikel delen:

89 Reacties

Tuubke 18 september 2016 om 17:32

Misschien Poels maar eens inzetten zoals ze bij Sky doen: als meesterknecht een moordend tempo opleggen. Maar ja, wie moet het dan afmaken?
Ik ben eigenlijk wel benieuwd wat Oomen in zo’n eendagskoers kan als hij zich niet hoeft op te offeren voor een ander. Misschien wel verbazend veel.

Wielrennertje 18 september 2016 om 17:39

Bij de belg zeiden ze dat het EK geluk had dat er een grote naam als Sagan gewonnen had. Maar de manier waarop is wel echt heel saai. Maar hij was gewoon de sterkste. Ik hoop niet dat Greg vs. Sagan een groot ding wordt zoals de laatste tijd, want ik heb er nu al genoeg van. Dat Poels LBL heeft gewonnen wordt misschien een beetje overhyped. Natuurlijk was het ontzettend knap, maar om nu meteen te verwachten dat hij dit ook perfect kan en dat hij een grote ronde als kopman aan kan vind ik niet echt terecht. Natuurlijk niks tegen Wout hij is gewoon een goede renner voordat ik weer allemaal mensen hier op me krijg.

limburgia 18 september 2016 om 17:53

Er waren maar een paar favorieten om deze wedstrijd te winnen en die staan wel
mooi in de eerste 10 .

Mooie_Mario 18 september 2016 om 17:54

Ik zie hetzelfde als Roman. Poels heeft gewoon een superdag gehad tijdens LBL. Zat min of meer toevallig ineens voorop en verraste met een vroege sprint. Kopman in zulke koersen en vooral bij een EK of WK moet je hem niet maken. Gewoon een paar bergen knechten en rest van de bergetappes, zoals in de Tour, lekker energie sparen en achteraan eindigen. Maar welke Nederlander moeten we dan sturen?

tendam 18 september 2016 om 17:55

Poels lijkt een beetje last te hebben van het Niki Terpstra-syndroom, benoem hem tot kopman en hij bakt er spontaan weinig meer van. Hij gedijt het best in de schaduw.

En Sagan… tsja, de enige die hem een beetje aankan is Van Avermaet, maar dat ook slechts sporadisch.

girardengo 18 september 2016 om 18:10

Sagan is veruit de sterkste in zo'n koers als deze. De aanval met Hermans en Oomen was het middel om hem onder druk te zetten, maar toen gingen de Belgen in dienst van Gilbert (in feite van Sagan) rijden en haalden de kopgroep terug. Einde verhaal. Gilbert 2011/2012 is al lang verleden tijd vrees ik.

schipperaar 18 september 2016 om 18:11

@mm
Poels is geen eendagsrenner net zoals lbl eigenlijk geen eendagskoers is omdat het ook een dag uit de tour/vuelta zou kunnen zijn.
Vandaag was waarschijnlijk niet zwaar genoeg om de schifting te kunnen maken en dat kunnen we hem niet aanrekenen.

Ruben_ 18 september 2016 om 18:22

Poels is juist heel erg een eendagsrenner, maar dan op een andere manier. Hij kan op 1 dag geweldig goed zijn. Maar is zo inconstant als wat.
Op een superdag kan hij zomaar LBL en Lombardije winnen bijvoorbeeld.
Op een slechte dag kan hij de beste 100 in de Brabantse Pijl nog niet eens volgen.

Dat is Poels. Snap het nu eens.

Romāns Vainšteins 18 september 2016 om 18:28

Poels is gewoon wereldtop op een parcours met heel erg veel vieze steile hoogtemeters (graag veel werk boven de 15%) gedurende de dag, dat kan hij als geen ander. Dan hou je Luik en Lombardije over, de rest is simpelweg niet selectief genoeg voor zijn type renner.

pirazzi 18 september 2016 om 18:34

Peter Sagan is een levende legende.

HoofdIsVrij 18 september 2016 om 18:48

Romāns Vainšteins komt wel heel gefrustreerd over. Als je het allemaal niks vindt kijk dan niet.

Ik zie een mooie top tien in een vrij leuke koers die al op een vijftigtal kilometer van de streep begon. Dat het dan uiteindelijk toch een elite sprint wordt met de topfavoriet als winnaar betekent nog niet dat de rest van de koers saai was. En waarom zal Sagan die trui nooit gaan dragen? Het WK is al bijna weer en mocht hij daar niet winnen dan gaat de eventuele EK trui boven de NK trui (in ieder geval in de cross en bij de vrouwen).

Het lijkt mij leuk als de komende jaren het WK en EK qua parcours haaks op elkaar staan. Dus zoals dit jaar een heuvelachtig parcours/vlak parcours etc. Zie zeker wel toekomst in deze koers en deze top 10 met Sagan als winnaar is natuurlijk een prachtig begin.

schipperaar 18 september 2016 om 18:52

@rubens
Laten we dat inconstante maar aan Wout overlaten, zou het kunnen zijn dat ie gewoon zijn dagen uitkiest ipv voor een nietszeggende 8e plek te gaan. Geheel de tour was er niet een zwakke dag dus waar die bakerpraatjes vandaan komen is me nog altijd niet duidelijk.

Romāns Vainšteins 18 september 2016 om 18:55

Ja, ik raak behoorlijk gefrustreerd van de kant die het (eendaagse) wielrennen op gaat, en dat is 100 x beter dan je er zomaar bij neer leggen van 'ja, het is niet anders', ik ben niet dat type en wordt het ook niet.

vlek 18 september 2016 om 18:59

Poels heeft het zelf tijdens de Tour de France over slechte dagen gehad. Bakkerspraat?

schipperaar 18 september 2016 om 19:00

Poels nam zijn kopman op sleeptouw op een cruciale dag toen ie als een gewond dier bovenkwam en hield de dag ervoor ook de schade voor Bauke beperkt.
Als je 15% aankan kan je 10 ook aan. Veel werk valt er trouwens niet te doen Romans boven de 15, duurt zelden langer dan een paar honderd meter tenzij je de kortingen bij Jumbo meetelt.

Pingdo 18 september 2016 om 19:10

Schipperaar is vergeten dat Poels de eerste week van de Tour er bij de eerste drempel af lag met oa Landa? Laatste weken waren inderdaad top, maar inconsistent past toch zeker bij Poels. Zeker als je kijkt naar bijvoorbeeld de Olympische spelen.

schipperaar 18 september 2016 om 19:24

@pingdo
Hij ging niet voor ak, logisch dat je op mindere dagen laat gaan. Ook Froome had zijn zwakke dagen, kunst als kopman is om die te camoufleren maar had idee dat poels meermalen frisser bovenkwam dan zijn rammelende kopman.

vanuit de kantlijn 18 september 2016 om 19:29

ik zeg altijd maar Woutje slecht voor je Pools, maar dat zou wel niet mogen op WF….

supermario 18 september 2016 om 19:39

Volgens De Weert had Gilbert gezegd zich goed te voelen.
Volgens Gilbert heeft hij aangegeven dat hij zich niet meer goed voelde…

Wheely 18 september 2016 om 19:45

Groot kampioen!

dirk mars 18 september 2016 om 19:47

met 10 vingers in de neus

schipperaar 18 september 2016 om 19:55

@supermario
Taalverwarring, plus int frans wordt veelal gebruikt als ontkenning, niet alle Vlamingen zijn onderlegd. Plus bien zou kunnen worden opgevat als meer dan goed ipv niet meer.

Covadonga 18 september 2016 om 19:57

@RV
Probeer eens twee keer per dag een positieve post te plaatsen. Dat kan je echt helpen om je nagatieve houding om te buigen.

Romāns Vainšteins 18 september 2016 om 20:01

nee, dat is Ratelbandgelul van het type 'mensen die Radiohead luisteren zijn altijd depressief'. Ik heb helemaal niks aan het ombuigen van mijn zogenaamd negatieve houding. Het is hier een discussieforum dus ik ga er gewoon vol in zonder nuances en pleasers voor jan-en-alleman.

schipperaar 18 september 2016 om 20:12

@rv
Rovailutie, helemaal gelijk, kuddedieren genoeg.

Headlines

Materiaalzone

Populair