Eindwinst Valverde in Occitanië, Démare spurt naar laatste ritzege

Alejandro Valverde heeft zichzelf opgevolgd als eindwinnaar in La Route d’Occitanie. In de slotrit rond Clermont-Pouyguillès wist de wereldkampioen zijn koppositie in het klassement met succes te verdedigen. Arnaud Démare spurtte naar het laatste dagsucces.

In deze laatste etappe kregen de renners geen serieuze cols meer voor de wielen geschoven. Op de lokale omloop met start-finish in Clermont-Pouyguillès die acht keer moest worden afgelegd lagen slechts twee hellingen, waarbij alleen op de Côte de Moncassin (1,1 km aan 6,3%) nog punten voor de bergtrui te verdienen waren. De laatste passage van de klim lag op vijf kilometer van de streep: zouden aanvaller hierop nog durven aanzetten?

Vier vroege gelukszoekers
Vier renners gingen er in de eerste van acht lokale rondes vandoor. De Fransmannen Pierre Gouault, Quentin Pacher en Angelo Tulik hadden het gezelschap van de Spanjaard Luis Angel Mate, die dan wel weer voor een Franse ploeg uitkomt. Na de eerste ronde hadden ze ongeveer een halve minuut te pakken op het peloton. De vier vroege vluchters zouden maximaal 3:40 wegrijden bij hun andere collega’s.

Rond halfkoers was de voorsprong al teruggelopen tot 1:45, waarmee zij binnen schootsafstand bleven van het grote pak. Vervolgens waagden twee renners de oversteek naar voren. Cyril Gautier en Pierre Rolland draaien al wat langer mee in het peloton en sloten op drie ronden voor het einde aan bij de vier koplopers. Maar in de laatste ronde kwam alles weer samen. Wat restte was nog de laatste passage van de Côte de Moncassin.

Gesbert probeert sprinters te verrassen
Elie Gesbert wilde de eindsprint niet afwachten en viel aan in de afdaling. Deze aanval van de renner van Arkéa-Samsic kon onmiddellijk op reactie rekenen van Olivier Le Gac, die juist zijn kopman Arnaud Démare naar de winst wilde loodsen. Daarop werd Gesbert weer ingerekend. Ook Kevin Le Cunff probeerde in extremis de sprintersploegen tevergeefs nog te verrassen. Aan de finish was het uiteindelijk Démare die zijn favorietenrol waarmaakte.

Alejandro Valverde kwam in het peloton over de finish en stelde zo de eindzege veilig, nadat hij al in de openingsetappe de koppositie in het klassement had veroverd. Voor de ervaren Spanjaard was dit zijn tweede zege op rij in La Route d’Occitanie, nadat hij ook vorig jaar de beste was.

Dit artikel delen:

6 Reacties

Sammysosa 23 juni 2019 om 16:43

Zou Demare zich dan toch de Tourploeg inrijden?

Random wielerliefhebber. 23 juni 2019 om 16:55

nee tuurlijk niet, die heeft de Giro uitgereden

Covadonga 23 juni 2019 om 17:12

Aanvankelijk had Demare ze allebei op zijn programma staan. Maar tijdens of vlak voor de Giro is dat blijkbaar veranderd. Alsnog de Tour zou best nog een optie kunnen zijn.

kaalpani 23 juni 2019 om 18:14

Tenenkrommende titel ” Demare sprint naar laatste ritzege”! Nederlandstalig valt hier toch een hoop aan te verbeteren.

Stoempen 23 juni 2019 om 18:33

Mwah, er vielen meerdere ritzeges te pakken deze week, en Demare pakt de laatste ..

SteelHorseCowboy 23 juni 2019 om 23:29

Het zal weer gezellig worden in de tourploeg van Movistar, met een Valverde in vorm die zegt niet voor het klassement te gaan…

Headlines

Materiaalzone

Populair