Eindejaarslijstjes: Leukste nieuwe WorldTour-wedstrijd

vrijdag 8 december 2017 om 06:00

WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en poll. Vandaag: De leukste nieuwe WorldTour-koers.

De hoogste wedstrijdklasse in het wielrennen werd dit jaar uitgebreid met tien nieuwe koersen. Van een aantal wedstrijden was het stapje hogerop een logische zet, zoals bij de Omloop Het Nieuwsblad en Dwars Door Vlaanderen, twee Vlaamse kasseikoersen met een lange historie.

De promotie van bijvoorbeeld de Cadel Evans Great Ocean Road Race (2015), Abu Dhabi Tour (2015) en de Presidential Tour of Turkey (2001) zorgden voor wat twijfels. Zijn deze koersen wel WorldTour-waardig?

In tegenstelling tot de ‘oude’ WorldTour-wedstrijden gold voor de nieuwe koersen geen startplicht voor de ploegen van het hoogste niveau. De organisatoren zijn echter wel verplicht om minstens tien ploegen uit de hoogste divisie aan de start te krijgen. In Turkije stonden er halverwege oktober maar vier WorldTour-ploegen aan de start. Als zij in 2018 opnieuw niet aan het minimum voldoen verliezen ze automatisch de WorldTour-status.

Cadel Evans Great Ocean Road Race

Het gros van de renners dat aan de start stond van de Tour Down Under bleef dit jaar een weekje langer in het zonnige Australië. Precies zeven dagen na de ouverture van de WorldTour waren opnieuw punten te verdienen.

De kustplaats Geelong, waar Thor Hushovd zich in 2010 tot wereldkampioen kroonde, was het toneel van de Cadel Evans Great Ocean Road Race. Wat in 2015 werd gestart als afscheidswedstrijd voor Cadel Evans maakt sinds dit jaar deel uit van de WorldTour.

De derde editie werd in een sprint gewonnen door Nikias Arndt. De Duitser van Sunweb versloeg Simon Gerrans in een direct duel. Het duo sprintte nog net voorbij de stilvallende Cameron Meyer.


Abu Dhabi Tour

Vier weken later verplaatste de WorldTour naar het Midden-Oosten. Door het wegvallen van de Tour of Qatar is de Abu Dhabi Tour de enige WorldTour-wedstrijd in een woestijnstaat.

In de vierdaagse Abu Dhabi Tour lieten de Nederlanders zich prominent zien. Met name in de bergrit naar Jebel Hafeet toonden Steven Kruijswijk, Robert Gesink, Bauke Mollema (vierde) en Tom Dumoulin (derde) zich van voren. Rui Costa soleerde in deze bergrit en pakte ook de eindzege.


Omloop Het Nieuwsblad

De Omloop Het Nieuwsblad staat al sinds 1945 op de wielerkalender. Dit jaar maakte de wedstrijd voor het eerst onderdeel uit van de WorldTour. De opener van het Vlaamse voorjaar werd vooral bekend onder de naam Omloop Het Volk, naar de gelijkgenaamde krant.

De afgelopen jaren had de Omloop de Hors Categorie-status (1.HC). De organisatie kon daardoor niet alle WorldTour-ploegen uitnodigen. Maar gezien de erelijst is dat nooit een groot dillema geweest. Voor de meeste tenoren van het voorjaar is de Omloop Het Nieuwsblad een vaste waarde in het wedstrijdprogramma. Dit jaar volgde Greg Van Avermaet zichzelf op door in Gent opnieuw Peter Sagan te verslaan.


Strade Bianche

Ook de koers over de witte wegen behoort dit jaar voor het eerst tot de WorldTour. Het groene landschap, de heroïsche grindpaden, de statige cipressen, de schilderachtige steden én het glansrijke deelnemersveld. De Strade Bianche laat menig wielerhart sneller kloppen.

De koers over onverharde wegen in Toscane was dit jaar pas toe aan de elfde editie en maakt misschien wel de meeste kans om het zesde wielermonument te worden. Voor de tweede keer in zijn wielerloopbaan kwam Michał Kwiatkowski als eerste over de finish in Siena.


Dwars door Vlaanderen

Dwars door Vlaanderen verzorgde dit jaar voor de laatste keer de aftrap van de Vlaamse wielerweek. De wedstrijd verhuist komend jaar naar de woensdag vóór de Ronde van Vlaanderen, naar de datum waar dit jaar nog de Driedaagse De Panne-Koksijde stond.

De Vlaamse semi-voorjaarsklassieker werd in maart gewonnen door Yves Lampaert. De Belg van Quick-Step Floors sprong weg uit een kopgroep en soleerde in Waregem naar de zege van de in totaal 203 kilometer lange wedstrijd.


Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt

Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt. Een hele mond vol, met voorheen meer woorden in de naam dan topploegen aan de start, maar door de promotie naar de WorldTour is dat veranderd. In de koers tussen de Duitse steden Eschborn en Frankfurt stonden maar liefst elf WorldTour-ploegen aan de start. Zelfs wereldkampioen Peter Sagan was van de partij.

Voor het derde jaar op rij ging de overwinning naar Alexander Kristoff, die voor zijn Duitse teamgenoot Rick Zabel de finish passeerde. Overigens goed nieuws voor de mensen die moeite hebben met de lange wedstrijdnaam. De koers heeft vanaf 2018 Eschborn-Frankfurt.


Tour of California

De Tour of California is sinds de oprichting in 2006 de belangrijkste meerdaagse van de Verenigde Staten, maar helemaal doorgebroken is de koers nog niet. Dat komt mede door de plek op de kalender. De Tour of California wordt tegelijkertijd met de Giro d’Italia verreden, dat in mei veruit de meeste aandacht opeist.

De Tour of California is de eerste WorldTour-koers op Amerikaans grondgebied. De eindoverwinning ging dit jaar naar LottoNL-Jumbo. De Nieuw-Zeelandse klimmer George Bennett pakte de eindzege (overigens zonder een rit te winnen) door onder andere Rafal Majka en Andrew Talansky te verslaan.


Prudential Ride London-Surrey Classic

De Prudential Ride London-Surrey Classic is een souvenir van de Olympische Spelen in 2012. Een jaar eerder (2011) werd onder de naam London-Surrey Cycle Classic een testwedstrijd georganiseerd.

Vijf edities later debuteerde deze Engelse koers in de WorldTour. Naast grote namen op de erelijst is ook de finish de moeite waard. De koers eindigt in hartje Londen op The Mall, in zowat de voortuin van Buckingham Palace. Net als in Rund um den Finanzplatz Eschborn-Frankfurt was de overwinning voor Alexander Kristoff.


Presidential Cycling Tour of Turkey

Net als de Tour of Qatar (afgelast) was het lange tijd twijfelachtig of de Ronde van Turkije door zou gaan. Vroeg in het seizoen werd duidelijk dat de nieuwe WorldTour-koers zou opschuiven van april naar oktober. Vanwege desinteresse én de veiligheidsrisico’s was het gros van de WorldTour-ploegen niet geïnteresseerd om af te reizen naar het land van president Recep Tayyip Erdoğan.

Halverwege oktober stonden in totaal dertien ploegen, waarvan vier uit de WorldTour aan de start. Het rennersaantal was met 104 starters (93 finishers) tamelijk beperkt voor een wedstrijd van het hoogste niveau. Ook het wedstrijdverloop – Sam Bennett won vier van de zes ritten – was weinig sprankelend. De eindzege ging uiteindelijk naar Diego Ulissi.


Tour of Guangxi

De WorldTour werd dit jaar afgesloten in China. Voorafgaande aan het UCI Cycling Gala stond de zes ritten tellende Tour of Guangxi op het programma. In tegenstelling tot Turkije was in China wel een aantrekkelijk deelnemersveld present. Met vier keer Fernando Gaviria, één keer Dylan Groenewegen en een rit- en eindzege voor Tim Wellens betraden alleen renners van het allerhoogste niveau het podium. Groot kritiekpunt was dat de koers buiten China niet live op televisie te volgen was.

[poll id=”667″]

Dit artikel delen:

19 Reacties

Pauls30303 8 december 2017 om 06:46

Strade Bianche uiteraard!

0
Mathieu Moller 8 december 2017 om 07:45

Qua deelnemersveld maakt de status eigenlijk nauwelijks iets uit. De Omloop en de Strade hadden bijvoorbeeld al jaren een WT-waardig peloton aan de start en dat van Turkije was al jaren WT-onwaardig. Lijkt mij dat alleen voor Guanxi de status echt uitmaakt, anders was dat gewoon het zoveelste Mareczko-rondje geworden.

0
Romāns Vainšteins 8 december 2017 om 07:51

Guanxi gestemd, wat een onzinlijstje is dit zeg. Weg met dat achterlijke WT-label waar we alleen maar last van hebben svp.

0
Sebas 8 december 2017 om 08:01

Goedemorgen zeg, valt mij nu pas op hoeveel nieuwe WT wedstrijden er zijn. Ik kan geen keuze maken.

0
west 8 december 2017 om 08:05

Strade

0
Stenalic 8 december 2017 om 09:04

Strade Blanchi, veruit de mooiste koers. Next.

0
lnnrt 8 december 2017 om 09:07

Ik heb California gestemd. Ja Strade is WT-waardig, en Omloop ook natuurlijk, maar als je als internationale sport serieus wil werken aan internationale uitstraling, dan is een wedstrijd op het hoogste niveau op ieder continent wel nastrevenswaardig wat mij betreft.

0
tricoloor 8 december 2017 om 09:38

De helft van ons wordt al spontaan geil bij het denken aan de prachtige beelden van de Strade Bianche. Ik ben dan ook verrast dat er nog 20 procent ergens anders op heeft gestemd :o

0
lotto-jumbo fan 8 december 2017 om 09:39

ik krijg zin om de ronde van turkey te kiezen. Gewoon om iedereen te laten denken wie heeft daar nou op gestemd

0
HoofdIsVrij 8 december 2017 om 09:51

@lnnrt
Ik mis eigenlijk wel al die kleine Amerikaanse ploegjes in California. Die zorgde vaak juist voor een leuk koersverloop.

0
marehoek 8 december 2017 om 10:05

@romans. Andere wieler site zoeken , als je deze poll niet aanstaat.
Laat je humeur niet blijken.
Ik denk dat je snakt naar nieuw wielerseizoen.

0
LB117 8 december 2017 om 10:18

Strade Bianchi is een instant klassieker! Alles klopt aan die koers

@ Vainstains, augurkje verkeerd gevallen? Zure vent!

0
Thailand 8 december 2017 om 11:51

De Strade en Calafornia zijn wat mij betreft de enige waardevolle toevoegingen aan de WT kalender. De Belgische koersen zijn zeker ook WT waardig, maar we hebben nu 7!!!! Belgische WT eendagswedstrijden in het voorjaar. Dat zijn er wat mij betreft 4 teveel voor een goede balans. 3 in BE, 2 in IT plus 1 in FR en NL lijkt me mooi. Dan heb je er 7 in totaal, dan kan je ook het WT klassement wat meer in balans houden. Belgie zou bijvoorbeeld in plaats een mooie najaarskoers kunnen organiseren, zo rond Lombardije.

De rest mag van mij weer terug gezet worden in niveau. Wanneer we de WT willen aanvullen bouw dat op de goede manier op, begin mooie koersen te organiseren in delen van de wereld die onder bezet zijn. Organiseer bijv. een mooie koers in Nieuw Zeeland in januari bijvoorbeeld, en van mij part in Israel wanneer die meer met wielrennen willen gaan doen. En begin gewoon op een lager niveau, en bouw dit dan op een stabiele manier op zoals ze met Calafornia gedaan hebben, na een aantal jaar kan het dan klaar zijn voor de WT. Een koers laten debuteren op WT niveau komt de waarde van de WT niet ten goede.

0
albertooo 8 december 2017 om 12:13

Waarom niet gewoon een lijstje met echt nieuwe koersen? De Pro Otztaler was dit jaar een significante vooruitgang als enige pure klimklassieker. Strade Bianche is zeker mooi, maar heeft de red. niet door dat deze koers al jaren de hemel in geprezen wordt?

@RV
Lol, precies hetzelfde gestemd.

0
Noud89 8 december 2017 om 12:19

Voor mij ook zeker de Strade, verder heb ik de volgende mening:

– Abu Dhabi – Waardevolle toevoeging aan de kalender. Etappe naar Jebel Hafeet maakt het niet te eenzijdig, en een woestijnrondje op WT niveau mag eigenlijk niet ontbreken.

– Omloop – Verdient de WT status wat mij betreft zeker, gewoon houden zou, is een leuke koers waar altijd een goed deelnemersveld staat.

– Strade Bianche – Zoals gezegd vind ik dit veruit de mooiste toevoeging. Een monument wordt je niet zomaar, daar heb je historie voor nodig, maar de andere ingrediënten zijn er wel.

– Dwars door Vlaanderen – Ondanks dat het een leuke koers was ben ik nog niet overtuigd dat deze race de WT-Status echt verdient. Met de E3, G-W en RvV er zo dicht achteraan zorgt het bij mij voor wat overkill.

– Frankfurt – Simpel, voegt voor mij echt helemaal niets toe aan de kalender.

– California – Vind ik ondanks het vaak niet echt enerverende deelnemersveld wel een meerwaarde, zeker omdat het ook een mondiale sport mag worden. Parcours is goed, en de beleving en verslaggeving ook.

– Londen – Aardig, meer ook nog niet. Vond de verslaggeving met de doorschuivende commentatoren erg leuk op de BBC, maar het parcours is het niet echt voor mij. Als ik moet kiezen tussen Frankfurt en Londen dan wel absoluut de laatste.

– Turkije – Stelde natuurlijk helemaal niets voor. Een compleet fiasco dit rondje, wat mij betreft de laatste kans, als ze ondanks de goede plek op de kalender dit jaar nog steeds amper goede namen aan kunnen trekken moet dit rondje snel terug naar .HC niveau.

– Guangxi – Moet nog wat meer van gemaakt worden. Betere verslaggeving, beter parcours zijn wel noodzakelijk. De enige verrijking is dat het een WT koers in het verre oosten is, en dat lijkt me wel nodig.

0
bartje 8 december 2017 om 12:26

Strade natuurlijk. Vanaf de eerste keer in één klap een geweldige koers. Verder eens met Albertooooo. De Pro Otztaler de volgende die aan de WT toegevoegd zou moeten worden. Wat een eindeloos mooie koers om naar te kijken. Als daar de echte kleppers ook aan zouden meedoen…..

0
VerstandOpNul 8 december 2017 om 16:25

Strade Bianchi ook voor mij.. Vind deze nu al leuker dan L-B-L eigenlijk..

0
pjam4 8 december 2017 om 18:19

Jammer dat de Strade Bianche hier bij staat, dan is de uitslag bij voorbaat zonneklaar! Is denk ik de mooiste koers van alle koersen, maar dat zou een leukere voor een enquete zijn …
Abu Dhabi vond ik erg leuk, alleen mist hier een tijdrit(je), net als in Guangxi.
Turkije moet er inderdaad zo snel mogelijk uit, wat een aanfluiting met alleen maar sprintetappes en 1 bergrit en dan een deelnemersveld van niks!

0
Covadonga 8 december 2017 om 19:11

Strade natuurlijk. Ik ben het verder helemaal eens met Noud89.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone