Eindejaarslijstjes: Het populairste commentaarduo van 2022

Eindejaarslijstjes: Het populairste commentaarduo van 2022

foto: Cor Vos

vrijdag 2 december 2022 om 12:00

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2022? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag peilen we de populariteit van commentaarduo’s.


NOS

Maarten Ducrot stopt volgend jaar als analist bij de NOS. Na ruim negentien jaar in het commentaarhok, zal hij tijdens de Amstel Gold Race 2023 voor het laatst ‘uit het raam hangen’ of ‘een stuk uit de vloer eten’. Dat kondigde de voormalig profwielrenner aan tijdens de slotrit van de Ronde van Frankrijk, waar hij vergezeld werd door Joris van den Berg. Laatstgenoemde kreeg eerder in de Tour de hulp van Stef Clement. Deze editie dus geen roulatiesysteem zoals voorgaande jaren, toen Ducrot en Clement vaak halverwege een rit wisselden als co-commentator.

In die andere Tour, de Tour de France Femmes avec Zwift, mochten Danny Nelissen en Roxane Knetemann de uurtjes volpraten voor de NOS. Zij vormen door het groeiend aantal vrouwenkoersen dat uitgezonden wordt inmiddels een vertrouwd duo.

Joris van den Berg en Maarten Ducrot – foto: Cor Vos


Sporza

Bij Sporza waren er de nodige veranderingen het afgelopen seizoen. Dat kwam vooral door het wegvallen van Michel Wuyts, die vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd geen nieuw contract kreeg bij de VRT. Hij nam eind januari afscheid met het WK veldrijden in Fayetteville. Zijn vervangers waren geen nieuwe namen, maar oude bekenden. Renaat Schotte nam de grote rondes voor zijn rekening, terwijl Karl Vannieuwkerke de klassiekers becommentarieerde. In beide gevallen bleef José De Cauwer op de analistenstoel zitten.

“RENAAT!” – foto: Cor Vos

In het veldrijden is die rol nog altijd weggelegd voor Paul Herygers, die nu Ruben Van Gucht naast zich heeft. Van Gucht beperkt zich als commentator evenwel niet tot de cross, want hij doet ook het vrouwenwielrennen. Tijdens de Tour de France Femmes werd hij bijgestaan door Ine Beyen, de vrouw van Serge Pauwels.


Eurosport

Eurosport noemt zichzelf de ‘Home of Cycling’, vanwege de grote hoeveelheid wielerwedstrijden die het uitzendt. Dat vereist natuurlijk ook de nodige commentatoren. Het meeste bekende koppel is Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

Dit kolderieke duo is voornamelijk te horen tijdens Italiaanse wedstrijden als de Giro d’Italia, Tirreno-Adriatico en Il Lombardia, maar ze draaien hun hand ook niet om voor andere koersen. Al laat Kroon weleens doorschemeren dat al te lange commentaardagen niet zijn ding zijn. Gelukkig vliegt er altijd wel ergens een zeldzame vogel door het beeld die het volpraten van de uitzending vergemakkelijkt.

Vroeger had Kroon nog wat minder oog voor dieren langs de route – foto: Cor Vos

Naast Vanbellegem en Kroon zijn vooral ook Jan Hermsen en Bobbie Traksel veel te horen op Eurosport, voornamelijk tijdens de Franse koersen. Traksel en Vanbellegem zijn trouwens ook de vaste hoofdcommentatoren bij de cross. Traksel bij de vrouwenwedstrijden, Vanbellegem bij die van de mannen. In het eerste geval schuift Sanne van Paassen aan als analist, in het tweede geval Thijs van Amerongen.

Voor het vrouwenwielrennen heeft Eurosport verschillende co-commentatoren in huis. Zo waren Karlijn Swinkels en Jip van den Bos zowel sidekick van Nick Stölper als van Tim de Vries. Ook Iris Slappendel schoof regelmatig aan.


VTM

We hadden het net al over het afscheid van Michel Wuyts bij de VRT, maar dat betekent niet dat Wuyts afscheid heeft genomen als koerscommentator. Hij is momenteel in dienst van de commerciële omroep VTM. Deze zender heeft de rechten van slechts enkele wedstrijden, maar Wuyts was wel te horen tijdens Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. Tijdens Milaan-San Remo werd hij ondersteund door niemand minder dan Tom Boonen, bij de Ronde van Lombardije had hij Tiesj Benoot aan zijn zijde.

Wuyts en Tommeke Tommeke deelden het commentaarhok tijdens MSR – foto: Cor Vos


Stem hier op jouw favoriet!

Dit artikel delen:

60 Reacties

Secondant 2 december 2022 om 08:13

Ik ben een groot fan van Eurosport. Naast dat de app het makkelijk maakt om altijd en overal reclamevrij koers te kijken, en zij voor 40 euro per jaar een enorm aanbod aan koersen hebben (top!) vind ik de commentatoren echt top.
Wielercommentatoren hoeven van mij niet tot in detail renners te herkennen of erelijsten te kunnen opdreunen. Het moet ook gewoon lekker wegluisteren.
Kroon & Vanbellegem is echt m’n favoriete duo. Dat heerlijke gezwets gaat nooit vervelen.
Soms zit er bij Eurosport wel eens een duo dat wat minder is, maar dan is het heel simpel (via de app op de smart TV) om over te schakelen op bijv. het Engelse duo.
Tot groot genoegen is daar zelfs Jose Been nog regelmatig te horen!

14
11 na 11 2 december 2022 om 08:58

Helaas vind ik Vannieuwkerke en Van Gucht twee dwazen. Schotte is vast een lieve man, maar mist wat peper. Mensen hebben jaren Wuyts weg gewenst, wel nu merkt men wat het alternatief is. Jammer dat we De Cauwer en Hereygers niet kunnen combineren, want dat zijn dan wel gewoon twee toppers die zowel sfeer brengen als een enorme bagage aan ervaring en inzicht meedragen.

Van Belleghem en Kroon vind ik ook vermakelijk. Van Belleghem met zijn pseudo-autistische muggenziften en soms wereldvreemde opmerkingen. Helaas niet de meest aangename stem. Kroon met zijn geweldige relativeringsdrang en borderline “je m’en foutisme”.

Maar gewoon voor de klare kijk en onomwonden analyses van De Cauwer, moet het een duo zijn waar hij deel van uitmaakt. Dan toch maar samen met Schotte.

6
Marik 2 december 2022 om 09:21

Op eenzame hoogte staan Karsten en Jeroen. Overigens komt dat grotendeels door Karsten en de unieke combinatie van deze twee personen. Er is een bijzondere “betweterige” chemie tussen beide heren die het volgen van wielrennen net dat stukje aangenamer maakt dan bij andere commentatoren. Overigens ben ik heel blij dat ik op Sporza niet meer hoef te luisteren naar Wuyts.

4
11 na 11 2 december 2022 om 15:37

Best mogelijk dat je blij bent dat je niet meer naar Wuyts hoeft te luisteren. De vraag is voornamelijk of je dan wel blij(er) wordt van Van Gucht en Vannieuwkerke. Ik alvast niet.

0
Marik 2 december 2022 om 17:03

Waarvan akte 11.

1
Oblomov 2 december 2022 om 09:37

In een betere wereld zouden we natuurlijk gewoon kunnen luisteren naar het duo Danny Nelissen/Karsten Kroon. Maar helaas.

3
Wheely 2 december 2022 om 11:04

Roxane & Danny versus Jeroen & Karsten voor mij.

Mijn ideale tafelsetting voor een wielershow is trouwens als volgt:
Presentatie: Herman van der Zandt
Stamgasten: Karsten Kroon, Roxane Kneteman en José De Cauwer.
Razende reporters: Bradley Wiggins en Michael Boogerd.

3
Romāns Vainšteins 2 december 2022 om 12:19

Mijn ideale tafelsetting voor een wielershow is trouwens als volgt:

Presentatie: Wilfried de Jong

Stamgasten: Karsten Kroon, Thomas Dekker en Michael Rasmussen

Razende reporters: ikzelf en een ongesponserde Bas Tietema

0
Klootje Kriekeljon 2 december 2022 om 12:33

Goed dat je die naam hier dropt RV. Wilfried de Jong is 1 van de weinige NLers die Sporza niveau aantikt als het over wielrennen gaat. Als ik WF was, zou ik Johan Bruyneel bij het vuil zetten en een telefoontje richting Rotterdam doen. Of Frank Heinen ofzo.

1
Romāns Vainšteins 2 december 2022 om 12:45

Frank Heijnen in een nog aparte rol als huisdichter, die kun je onderwijl de uitzending wat laten krabbelen om aan het einde uit te pakken.

0
Wheely 2 december 2022 om 13:46

Wilfried zou bij mij de column mogen doen. Hele fijne vent inderdaad.

0
Thijs E 2 december 2022 om 16:27

Wilfried de Jong is een goede TV-maker en tafelgast. Roxane Knetemann heeft alleen al een glimlach om stil van te worden, maar kun je daar na een kwartiertje wel doorheen luisteren, dan zit er iemand met verstand van en passie voor wielrennen. Zoveel dat het net iets meer is dan Karl aankan.

Thomas Dekker en Thijs Z. verdenk er beide van dat ze een foto van zichzelf als achtergrond op hun telefoon t/m hun broodrooster hebben staan.

0
AWestie 2 december 2022 om 10:55

Bij Karsten/Jeroen wil ik graag ook dit twitter account vermelden: https://mobile.twitter.com/ooc_kar_jer

Vermeerdert en verlengd de pret

2
Txirrindularitza 2 december 2022 om 13:31

Bobbie Traksel heeft z’n vpn aangeslingerd en twaalf keer geklikt zie ik.

Beste duo is Karsten en Jeroen, by far. Het is spijtig dat de Belgen het vertrek van Wuyts niet hebben kunnen opvangen. De Cauwer zonder Wuyts is toch een beetje als mosselen zonder frites.

2
Binda 2 december 2022 om 16:57

Van Belleghem en Kroon, wat een heerlijk iconisch duo. Positieve sfeer, af en toe lekker ongemakkelijk, inzicht in de koers en de feiten correct op een rijtje.

2
FDJ 2 december 2022 om 09:10

De Cauwer en Schotte met afstand.

1
LeoR 16 2 december 2022 om 13:42

+1, Renaat en José, all the way!

Met Renaat is er eindelijk eens iemand die wielerorakel De Cauwer laat uitspreken en ondanks het bezit van de nodige wielerkennis niet de behoefte heeft om zichzelf de hele tijd dusdanig te profileren.

Ik kan alleen maar hopen op nog vele "ultimo chilometro's" ;)

1
SvenNysN1Fan 2 december 2022 om 12:26

Als we de zaken enigszins objectief bekijken, kan een ieder alleen maar tot de conclusie komen dat eigenlijk geen van deze duo’s voldoet. Op iedere groep is voldoende aan te merken en dus kunnen ze geen van allen op mijn stevige stem rekenen. Het liefst luister ik naar de Ambient Sound functie op Eurosport, wachtende op het ultieme genot der commentaar: een soloact van de grote Sven Nys, van wie de rake uitspraken niet zijn aan te slepen.

1
Sjonge Jonge 2 december 2022 om 13:25

De nr 1 fan van Sven Nys die de zaken objectief bekijkt en oordeelt dat uitgerekend Sven Nys op eenzame hoogte staat.

Juist ja.

0
Koers 2 december 2022 om 12:58

Jeroen en Karsten voor de vlakke etappes tijdens een grote ronde, daar komt het slappe gelul het best tot zijn recht. De Cauwer en Wuyts los voor de expertise en de mooie Vlaamse uitdrukkingen die bij de koers horen. En natuurlijk Ducrot omdat ik daar nou eenmaal blij van wordt. Boogerd hoor ik ook graag praten, al weet ik niet hoe dat over meerdere dagen gaat.

1
Sjonge Jonge 2 december 2022 om 13:29

José de Cauwer wat mij betreft nog steeds fantastisch, stiekem mis ik de interactie met Wuyts soms wel (al werd Wuyts de laatste jaren bij momenten ook onuitstaanbaar).
Jammer dat Sporza niet echt iemand heeft die goed bij de Cauwer past.

Bij ‘saaie’ vlakke ritten in grote rondes stem ik nog wel eens af op Eurosport met Vanbelleghem en Kroon, waar het soms zo ongemakkelijk is dat het vermakelijk wordt.

Uiteindelijk mijn stem voor Danny Nelissen en Roxanne Kneteman, fijne stemmen, enthousiast en niet dominant naar de ander.

1
kruipolie 2 december 2022 om 18:24

Roxanne moet wel haar Nederlands verbeteren. Ze klinkt regelmatig als een influencer en dat is géén compliment.

0
Brabander 2 december 2022 om 15:22

Moeilijke keuze tussen Kroon/Vanbelleghem, Nelissen/Rox en Renaat/José. De rest vind ik niets, vooral ‘DJ’ Joris vdB trek ik slecht.
Dit jaar gaat mijn stem naar Danny Nelissen/Rox. Mijns inziens ook gewoon het beste duo om op de NOS de mannen te verslaan. Maar daar blijven ze maar aanmodderen met Ducrots, Dijkstra’s en DJ’s

1
Minne 2 december 2022 om 18:28

Een onpopulaire mening blijkbaar. Maar ben dan toch maar voor het duo Vannieuwkerke – De Cauwer gegaan. En bevlogen wielerfan naast een kenner. Werkt prima. En je merkt dat ze goed overeen komen. Renaat ontbreekt het aan passie, kennis, en een vlotte babbel. Maar komt wél tot zen recht op de moto. Na het vertrek van Wuyts heb ik me toch maar een abonnement op GCN genomen. Het Engelse commentaar van Dan Lloyd en zen vrienden is zonder meer top. En staat naar mijn mening mijlenver boven alle bovenstaande duo’s.

1
AdZ 2 december 2022 om 23:09

Zo eens hiermee!!

0
Massimo Bataille 2 december 2022 om 09:18

Is het wat chauvinisme of gewoonte, ik weet het niet, maar koers zonder José de Cauwer is toch niet hetzelfde. Deze man is gewoon perfect voor deze rol. Weet zoveel van koers en kan het toch ng perfect volpraten.
Nederlandse Eurosport vind ik gewoon vreselijk (en meeste belgen die ik ken vinden dit ook), dus je ziet wel dat dit een nederlandse website is =D.
Misschien raar om te zeggen, maar Kroon kent gewoon te weinig van de koers. Is echt geen ‘expert’ en zegt vaak dingen die nergens op slaan. Van Belleghem voegt voor mij ook gewoon onvoldoende toe (beetje grijze muis).

Karl Vannieuwkerke wilt soms ook te graag zijn koerskennis tonen ipv gewoon te praten over de koers.
Dus gewoon weer renaat en josé gekozen.

Mochten we nu gewoon terug Michel en José hebben, maar enkel in de koersen zonder Van Aert en Evenepoel?

0
11 na 11 2 december 2022 om 15:46

Vannieuwkerke wil zijn koerskennis tonen? Daarvoor heb je toch eerst koerskennis nodig?

0
Limal 2 december 2022 om 10:18

Rob Hatch/Dan Lloyd met Sean Kelly/Robbie McEwen.

En natuurlijk Orla Chennaoui om samen met ’the boys’ (Dan Lloyd, Robbie McEwen en Adam Blythe) voor en na te beschouwen. Voor de liefhebbers nogmaals: https://twitter.com/AdamBlythe89/status/1530866623195889665

0
Romāns Vainšteins 2 december 2022 om 10:40

Kroon vind ik de leukste maar van Belleghem heb ik niks mee. Dat ‘unieke’ zie ik ook niet zo eigenlijk, het is eerder geforceerd uniek omdat we simpelweg standaard op deze cocktail getrakteerd worden.

JvdB en Clement is mijn favoriete tourduo, beter dan wat ES dan mee aanzetten komt. België kan ik niet kijken vanwege geen TV-abb maar ik mis ze allemaal niet. Kan me voorstellen dat het, ook voor de eigen inwoners, soms vrij pittig is met al die goede landgenoten + ook nog eens 75% Belg MvdP aan het front.

0
Klootje Kriekeljon 2 december 2022 om 11:54

Karsten Kroon, de man die als een zondagskind zijn hokje in stapt en over diertjes gaat keuvelen. Ik vraag me af of hij uberhaubt 1 notitie mee naar binnen draagt of ooit aan 1 stap voorbereiding doet. En dan bedoel ik niet zorgen dat je een Nederlandse koek bij je hebt.

0
Romāns Vainšteins 2 december 2022 om 12:06

Ik weet wel zeker van niet. Als ie iets op moet zoeken kijkt ie ook zijn hulpje aan. De onderlinge machtsverhouding schat ik ook als enigszins ‘ongezond’ in.

0

Maak nie uit. Zijn huis in Vroenhoven is de boei in zijn branding.

0
Alfred Issendorf 2 december 2022 om 13:08

Bobbie Traksel en Sanne van Paassen natuurlijk!

0
Thijs E 2 december 2022 om 16:30

Zoveel praten en zo weinig zeggen, op zich een prestatie. Prima duo voor het NK schapendrijven tussen 3.00 en 4.23 op ESPN 8

2
Alfred Issendorf 2 december 2022 om 18:56

Bobbie en Sanne zitten samen aan het strand. Ze maken samen geen zandkasteel maar een veldritparcours, waarop ze niet met plastic soldaatjes maar met plastic wielerrennertjes elkaar gaan betwisten.

Bobbie: kijk eens Sanne, hoe deze kleine Bobbie zo techniek de bochten neemt.

Sanne: Maar dat is geweldig, Bobbie!

Bobbie: Dat is nog niets, Sanneke. Kijk hier eens hoe Bobbie de schuine kant afwerken!

Sanne: Uniek Bobbie! Ik word er emotioneel van!

Bobbie: Haha, maar nu ga je echt eens kijken! Er vliegt daar een vliegtuig neer! Niemand van het peloton zag het behalve Bobbie!

Sanne: Echt waar, Bobbie?

Bobbie: Zeker! En ik gaan die piloot uit vlammen redden, daarom heb ik niet gewonnen.

Sanne: Wat heldhaftig, Bobbie!

Bobbie: Ach, tsja

-1
007 2 december 2022 om 22:16

Thijs E: jij krijgt een thumbs up

0
Bas-r 2 december 2022 om 22:38

Sanne van Paassen lijkt elke twee minuten iets ‘mooi om te zien’ te moeten melden. Bloedirritant.
En dan Bobbie ‘ik heb nooit op een crossfiets gezeten, en kan geen enkele Nederlandse zin of uitdrukking zonder fouten produceren’ Traksel, die er genoegen in schept om iedere 777-renster Aniek van Alphen te noemen.

Ik vermaak me kostelijk en erger me tegelijkertijd dood aan hun commentaar.

Oh en zeg nog een keer ‘youngsters’ en dan gooi ik mijn tv het raam uit.

2
Gebruikersnaam 2 december 2022 om 15:42

Heb tot mijn eigen verrassing gekozen voor Wuyts/Boonen. Boonen laat zich nooit de mond snoeren door Wuyts en durft die ook tegenspreken, waardoor een hoop mindere eigenschappen van Wuyts grotendeels wegvallen en vooral zijn betere eigenschappen (die hij ook gewoon heeft) overblijven. En alhoewel Kroon ook sporadisch goed uit de hoek kan komen, heeft Boonen veruit de meest relaxte humor uit het hele lijstje.

De Cauwer is leuk, maar ben geen grote van Karl of Renaat. Het Eurosport-duo vind ik buitengewoon in hoe gewoon het is. Ze zijn zeker niet slecht, maar ook niet opvallend goed. Ze zijn nooit vervelend, maar ook nooit erg boeiend. Ze zorgen zelden voor ergernis, maar ook nooit voor opwinding. Ze doen wat ze doen en stoten niemand voor het hoofd. Ik ga nooit naar Eurosport overschakelen om hen te horen, maar zal ze ook nooit uitzetten omdat ik ze beu ben. Ze maken perfect middellmatig geluid tijdens een koers.

0
Thijs E 2 december 2022 om 16:31

Sjozee

tijdje niks

Dan Herijgers of Nys bij de cross

0
Michael Bianchi 2 december 2022 om 17:59

Beste duo Jeroen en Karsten. Jan Hermsen dat is een langspeelplaat, was helaas te vaak te horen dit seizoen.

0
kruipolie 2 december 2022 om 18:16

Ik ben het met je eens. Er schijnen trouwens mensen te zijn die Wuyts terug willen. Snap ik niet. Over zijn kennis niets te klagen maar zo af en toe frisse lucht en vers bloed is beter.

0
Lars Maden 2 december 2022 om 18:13

No Wuyts No Party

0
kruipolie 2 december 2022 om 18:21

Mijn excuses als ik je kwets, zo is het niet bedoeld, maar ik ben blij dat hij weg is. Op een gegeven moment is het klaar. Wuyts herhaalde zichzelf en was technisch ook gewoon slechter. Mompeliger en minder duiding. Alsof elke kijker wel zo’n beetje wist wat hij wist (en dat is bepaald heel veel). Ik heb Wuyts heel hoog zitten maar het is mooi geweest.

2
kruipolie 2 december 2022 om 18:13

José Been moet de mannenwedstrijden gaan doen. Verstand van zaken en respect voor de renners maar niet dat kruiperige wat veel mannen hebben.

0
Jans Koerts 2 december 2022 om 19:29

Voor mij de combinatie José de Cauwer en Karl van Nieuwkerke met name voor de Belgische klassiekers. Het gemis van Wuyts blijft groot.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone