Eindejaarslijstjes: Het populairste commentaarduo van 2022
foto: Cor Vos
vrijdag 2 december 2022 om 12:00

Eindejaarslijstjes: Het populairste commentaarduo van 2022

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en welke renners verdienen nog een eervolle vermelding voor 2022? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Vandaag peilen we de populariteit van commentaarduo’s.


NOS

Maarten Ducrot stopt volgend jaar als analist bij de NOS. Na ruim negentien jaar in het commentaarhok, zal hij tijdens de Amstel Gold Race 2023 voor het laatst ‘uit het raam hangen’ of ‘een stuk uit de vloer eten’. Dat kondigde de voormalig profwielrenner aan tijdens de slotrit van de Ronde van Frankrijk, waar hij vergezeld werd door Joris van den Berg. Laatstgenoemde kreeg eerder in de Tour de hulp van Stef Clement. Deze editie dus geen roulatiesysteem zoals voorgaande jaren, toen Ducrot en Clement vaak halverwege een rit wisselden als co-commentator.

In die andere Tour, de Tour de France Femmes avec Zwift, mochten Danny Nelissen en Roxane Knetemann de uurtjes volpraten voor de NOS. Zij vormen door het groeiend aantal vrouwenkoersen dat uitgezonden wordt inmiddels een vertrouwd duo.

Joris van den Berg en Maarten Ducrot – foto: Cor Vos


Sporza

Bij Sporza waren er de nodige veranderingen het afgelopen seizoen. Dat kwam vooral door het wegvallen van Michel Wuyts, die vanwege zijn pensioengerechtigde leeftijd geen nieuw contract kreeg bij de VRT. Hij nam eind januari afscheid met het WK veldrijden in Fayetteville. Zijn vervangers waren geen nieuwe namen, maar oude bekenden. Renaat Schotte nam de grote rondes voor zijn rekening, terwijl Karl Vannieuwkerke de klassiekers becommentarieerde. In beide gevallen bleef José De Cauwer op de analistenstoel zitten.

“RENAAT!” – foto: Cor Vos

In het veldrijden is die rol nog altijd weggelegd voor Paul Herygers, die nu Ruben Van Gucht naast zich heeft. Van Gucht beperkt zich als commentator evenwel niet tot de cross, want hij doet ook het vrouwenwielrennen. Tijdens de Tour de France Femmes werd hij bijgestaan door Ine Beyen, de vrouw van Serge Pauwels.


Eurosport

Eurosport noemt zichzelf de ‘Home of Cycling’, vanwege de grote hoeveelheid wielerwedstrijden die het uitzendt. Dat vereist natuurlijk ook de nodige commentatoren. Het meeste bekende koppel is Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.

Dit kolderieke duo is voornamelijk te horen tijdens Italiaanse wedstrijden als de Giro d’Italia, Tirreno-Adriatico en Il Lombardia, maar ze draaien hun hand ook niet om voor andere koersen. Al laat Kroon weleens doorschemeren dat al te lange commentaardagen niet zijn ding zijn. Gelukkig vliegt er altijd wel ergens een zeldzame vogel door het beeld die het volpraten van de uitzending vergemakkelijkt.

Vroeger had Kroon nog wat minder oog voor dieren langs de route – foto: Cor Vos

Naast Vanbellegem en Kroon zijn vooral ook Jan Hermsen en Bobbie Traksel veel te horen op Eurosport, voornamelijk tijdens de Franse koersen. Traksel en Vanbellegem zijn trouwens ook de vaste hoofdcommentatoren bij de cross. Traksel bij de vrouwenwedstrijden, Vanbellegem bij die van de mannen. In het eerste geval schuift Sanne van Paassen aan als analist, in het tweede geval Thijs van Amerongen.

Voor het vrouwenwielrennen heeft Eurosport verschillende co-commentatoren in huis. Zo waren Karlijn Swinkels en Jip van den Bos zowel sidekick van Nick Stölper als van Tim de Vries. Ook Iris Slappendel schoof regelmatig aan.


VTM

We hadden het net al over het afscheid van Michel Wuyts bij de VRT, maar dat betekent niet dat Wuyts afscheid heeft genomen als koerscommentator. Hij is momenteel in dienst van de commerciële omroep VTM. Deze zender heeft de rechten van slechts enkele wedstrijden, maar Wuyts was wel te horen tijdens Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije. Tijdens Milaan-San Remo werd hij ondersteund door niemand minder dan Tom Boonen, bij de Ronde van Lombardije had hij Tiesj Benoot aan zijn zijde.

Wuyts en Tommeke Tommeke deelden het commentaarhok tijdens MSR – foto: Cor Vos


Stem hier op jouw favoriet!

RIDE Magazine
60 Reacties
Sorteer op:
2 december 2022 19:37
Het gemis aan Michel Wuyts werd in de loop van het jaar steeds duidelijker. Vannieuwkerke en Schotte komen er niet. Gelukkig is De Cauwer er nog. Eurosport vind ik vaak heel irritant klinken. Gezelligste duo: Van Gucht en Herijgers.
2 december 2022 20:05
Geen enkel duo kan mij bekoren. Ik heb dan ook niet gestemd.
Kroon vind ik het best te pruimen.
2 december 2022 21:57
Kroon meestal zichzelf; van bellechem het gesprek altijd weer richting n belg herleiden.
Heerlijke worsteling
2 december 2022 23:58
Nooit gedacht dat ik het zou toegeven maar ik ben zo'n grote fan van Ine Beyen dat ik er zélfs met plezier Ruben Van Gucht bij neem!
3 december 2022 11:02
Ik ben aangenaam verrast van het duo bij de veldritten. Hereygers en Van Gucht volgens mij. Die hebben een prettige chemie. Waar Wuyts heel dominant was en ook op de stoel van de kenner wilde zitten, is de rolverdeling nu een stuk prettiger.

En voor de gewone koers is voor mij Eurosport Duitsland iets wat ik graag hoor. Net wat objectiever dan wat je in NL en vooral Belgie vaak hoort. Zakelijk, kennis van zaken, en toch niet saai. Waarbij overigens "saai" soms ook gewoon mag als er niks gebeurt in de koers. Dan gaat op de achtergrond het landschap voorbij op TV, terwijl je wat dingen tussendoor doet.
4 december 2022 09:48
Wat een compleet gebrek aan taalvaardigheid heeft die Bobby Traksel toch.Geen fatsoenlijke zin komt er uit .Een aaneenschakeling van combinaties van zinnen die niet passen,verkeerd gebruik van betrekkelijke voornaamwoorden. Verkeerd gebruik van werkwoorden,"zich beseffen" (i.pv.zich realiseren).Gisteren bij cross in Boom de 1e zin "we zitten net in het eerste ronde".Namen zijn een ramp "Frekwè" ipv Fouquenet,hilarisch.En Sanne van Paassen past daar in dat opzicht uitstekend bij met haar "skills".Eerder een komisch duo dan een serieus te nemen wielercommentaar duo.Ze zullen best sympatiek zijn maar bij mij staan ze onderaan.Niet iedere oud-wielrenner is geschikt,blijkt hier weer.
    4 december 2022 10:00
    Ik neem aan dat zo een opsomming des ergernissen jouw intern een hoop goed gevoel geeft?
2 december 2022 12:41
Vorig jaar keek ik de Vuelta op Eurosport, toen mijn zusje de kamer binnen kwam. Na een minuut of 2 keek ze me aan, en met een bezorgde toon vroeg ze me of dit satire was of echt.
Helaas is dat ook mijn gevoel bij het commentaar van Kroon en Belleghem. Lijkt vaak alsof ze aan de andere kant van een slechte telefoonverbinding zitten en maar iets moeten zeggen.

Vroeger keek ik in grote ronden graag naar Herbert en Maarten, niet omdat ze wat zinnigs te melden hadden, maar omdat ze een prettig stemgeluid hadden en een soort van rare chemie. In de klassiekers kon je dat bij Sporza ook vaak vinden. De laatste jaren is het echter niet veel beter geworden naar mijn mening.
2 december 2022 09:33
7stemmen op Ducrot. Doe normaal. Helemaal van het pad af die gast.
2 december 2022 10:02
Zelf vind ik Jalabert met Marion Rousse en Alexandre Pasteur in combinatie met Voeckler op de motor het fijnst om naar te luisteren maar die staan niet in de lijst.
Op Sporza de Cauwer met wie dan ook en op Eurosport Kroon met wie dan ook.
2 december 2022 23:08
Slechte poll zeg! Waar zijn de Engelse duo's?
2 december 2022 11:57
De Nederlandse duo's zijn een drama met name Joris van de Berg. Eurosport kijk ik al niet meer door het waardeloze commentaar van Kroon en Vanbellegem. Renaat Schotte met de Cauwer is geen goed duo want Renaat praat teveel over onzinnige dingen dan over de koers. Nelissen en Kneteman....niet om aan te horen. Samengevat zijn er geen goede commentatoren. Vervang commentatoren door verslaggevers is toch een wereld van verschil.
    2 december 2022 12:12
    Of grijp de mic, zet hem op een bruut soundsysteem en blaas je muren er uit. Waarom niet?

Reacties zijn gesloten.