Eindejaarslijstjes: De meest behulpzame knecht van 2017
dinsdag 5 december 2017 om 06:00

Eindejaarslijstjes: De meest behulpzame knecht van 2017

WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en poll. Vandaag: De meest behulpzame knecht van 2017.


Toevallig of niet, op de dag van pakjesavond is de vraag wie zich tot meest behulpzame knecht in 2017 kroont. Want zoals Sinterklaas zijn Pieten hard nodig heeft om kinderschoenen te vullen, zo zouden de kopmannen in de wielersport niet kunnen excelleren zonder hun helpers. Wielrennen is namelijk nog altijd een teamsport.

flag-es Mikel Landa

foto: LaPresse

Sky kan terugkijken op een wonderschoon seizoen. Het absolute hoogtepunt daarin was natuurlijk de historische dubbelslag van Chris Froome in de Tour de France en de Vuelta a España. En in die Tour was een glansrol weggelegd voor Mikel Landa. De 27-jarige Bask is geen onbekende in het peloton. Zo stal hij in 2015 de show in de Giro d’Italia. Hij won twee ritten en werd uiteindelijk derde in de Italiaanse rittenkoers.

Landa begint 2017 voortvarend met een zesde plaats in de Ruta del Sol. Hij cijfert zich vervolgens in de Tour of the Alps weg voor ploegmaat en latere eindwinnaar Geraint Thomas, maar eindigt alsnog op de vijfde plek. Landa wil daarna in de Corsa Rosa zijn wonderbenen uit 2015 hervinden, maar is al vroeg kansloos voor een klassement. Hij gaat daarna – met succes – op jacht naar een ritzege en de bergtrui, de maglia azzurra.

Na dit sterke optreden wordt Landa ook opgesteld in de Tour als belangrijke klimknecht voor Froome. Hij maakt opnieuw indruk en lijkt soms zelfs beter dan zijn kopman. De Bask wordt vierde, maar kan dat maar moeilijk accepteren: “Ik keer niet terug in een grote ronde zonder verantwoordelijkheden als kopman.” In de weken erna rijdt hij naar de vijfde plek in de Clásica San Sebastian en de eindwinst in de Ronde van Burgos.

Tijdens het seizoen proberen meerdere ploegen Landa aan boord te krijgen, maar de klimmer zet uiteindelijk zijn handtekening onder een tweejarige overeenkomst met Movistar. “Binnen Sky is de drang naar controle groot. Alles is gereguleerd, terwijl ik toch meer een renner ben die soms naar zijn gevoel luistert. En daar ook naar koers. Af en toe wrong dat wel”, verklaarde hij.

Belangrijkste resultaten 2017
flag-fr 4e Tour de France
flag-es 1e Ronde van Burgos + 2 ritzeges
flag-it Bergklassement Giro d’Italia + ritzege


flag-nl Sam Oomen

foto: Marcel Koch

Sam Oomen maakte vorig jaar zijn profdebuut. Hij liet toen al vroeg in het seizoen van zich horen door in het Critérium International derde te eindigen. Een kleine maand later maakte hij indruk in Luik-Bastenaken-Luik, waar hij tot diep in de finale mee kon met de favorieten. In zijn eerste jaar wist hij ook al meteen te winnen: hij pakte een rit en de eindzege in de Tour de l’Ain. In 2017 debuteerde hij zoals verwacht in een grote ronde.

Voor Oomen is de Ruta del Sol in het nieuwe seizoen zijn eerste koers, waar hij sterk naar de vijftiende plaats rijdt. Daarna start de jonge Nederlander in Parijs-Nice. In de koers naar de zon laat hij zich in de openingsrit verrassen. Hij maakt echter opnieuw een goede indruk en helpt kopman Barguil naar een plek in de top 10. In de Tour of California wijst de ploeg Oomen als leider aan en eindigt hij knap als negende.

In het Critérium du Dauphiné wordt Oomen veertiende en een maand later verlengt Sunweb het contract van de talentvolle klimmer tot en met 2020. Zijn ploeggenoot Wilco Kelderman wordt vervolgens in de Ronde van Polen vierde en Oomen rijdt in zijn spoor naar plek zeven. Het is zijn laatste koers voor zijn verwachte debuut in de Vuelta a España.

In Spanje is Oomen van goudwaarde voor Sunweb. De debutant stelt zich volledig in dienst van Wilco Kelderman en verricht meermaals kop- of achtervolgingswerk voor zijn landgenoot. Hij wordt echter ziek en geeft er in de veertiende etappe de brui aan. De jonge Nederlander staat op dat moment op een knappe dertiende plaats, ondanks zijn knechtenrol. De kroon op zijn sterke seizoen moet dan nog komen als hij in Bergen met Sunweb wereldkampioen ploegentijdrit wordt.

Belangrijkste resultaten 2017
flag-pl 7e Ronde van Polen
flag-us 9e Ronde van Californië
flag-it 11e Ronde van Lombardije
flag-no Wereldkampioen ploegentijdrit


flag-it Franco Pellizotti

Franco Pellizotti

foto: Sirotti

Oomen is pas vijf jaar oud als ene Franco Pellizotti in 2001 zijn debuut maakt in het wielerpeloton. De Trade I-teams hebben zestien jaar later inmiddels plaatsgemaakt voor de WorldTour en ook Pellizotti’s eerste ploeg Alessio bestaat niet meer. Toch tekende de Dolfijn van Bibione vorige winter een contract bij Bahrain Merida om zijn landgenoot Vincenzo Nibali te ondersteunen en te helpen bij het bereiken van zijn doelen.

Deze samenwerking is niet nieuw. Van 2006 tot en met 2010 waren de twee Italianen ook al ploeggenoten in de kleuren van Liquigas. Toen Nibali daarna het Italiaanse team verruilde voor Astana en hij onder meer twee keer de Giro en één keer de Tour won, werd Pellizotti geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden, stopte hij met wielrennen, maakte hij zijn rentree en nu komt het duo elkaar weer tegen in Bahreinse dienst.

In de Vuelta a San Juan maakt de 39-jarige Pellizotti voor het eerst zijn opwachting aan de zijde van de Haai van Messina. Achter eindwinnaar Bauke Mollema eindigt Nibali als achtste en rijdt Pellizotti naar plek twintig. In de Giro is hij de meesterknecht van Nibali, die jaagt op een derde eindzege. Met Pellizotti als waardevolle helper aan zijn zijde wordt Nibali derde in Milaan, op veertig tellen van Tom Dumoulin.

Net als in de Corsa Rosa ondersteunt Pellizotti Nibali ook in de Ronde van Polen en de Vuelta a España. Opnieuw blijkt de Italiaanse veteraan een belangrijke pion in het hooggebergte – hij rijdt zoals in zijn beste jaren. Nibali rijdt naar de tweede plek in het eindklassement achter Chris Froome, terwijl Pellizotti op de 25ste plaats zijn beste Bahrain-ploeggenoot is.

Belangrijkste resultaten 2017
flag-it 21e Giro d’Italia
flag-es 25e Vuelta a España


flag-nl Wout Poels

foto: Sirotti

Na Mikel Landa is Wout Poels de tweede renner van Sky in dit lijstje. Waar Landa Chris Froomes meesterknecht was in de Tour de France, stond Poels in de Vuelta a España in de basis. In tegenstelling tot de afgelopen jaren sloeg de Nederlander La Grande Boucle in 2017 noodgedwongen over, omdat hij na een langdurige knieblessure bijna geen competitie in de benen had.

Poels krijgt aan het begin van het seizoen het kopmanschap toegewezen voor Parijs-Nice en de Ronde van Zwitserland. Een knieblessure gooit echter roet in het eten. Na vierde plaatsen in de Volta a la Comunitat Valenciana en de Ruta del Sol staat de Nederlander liefst vier maanden aan de kant. Hij stapt pas half juni weer op de fiets in koersverband en daarmee komt de Tour in het gedrang. Sky besluit uiteindelijk: Poels blijft thuis.

Maar bij Sky zijn ze de trouwe adjudant van Froome niet vergeten. Begin juli maakt manager Dave Brailsford namelijk bekend dat Poels een belangrijke rol krijgt in de Vuelta en dat hij de Ronde van Polen rijdt als voorbereiding. In Polen vindt hij na het moeilijke begin van het seizoen zijn goede benen en eindigt Poels als derde in het klassement, op slechts drie seconden van eindwinnaar Dylan Teuns.

In de Vuelta start Poels aan de zijde van Froome, die zichzelf tot doel stelt de Tour en de Vuelta in hetzelfde jaar te winnen. De Brit draagt vanaf de vierde dag de leiderstrui. Met behulp van zijn ploeg – waarin Poels met name in de slotweek een sleutelrol speelt – behoudt hij deze tot en met de laatste dag. De Brit realiseert na drie weken de dubbel en voegt zich in een select rijtje renners, mede dankzij Limburgse hulp.

Belangrijkste resultaten 2017
flag-es 6e Vuelta a España
flag-pl 3e Ronde van Polen + ritzege
flag-es 4e Ruta del Sol


flag-be Julien Vermote

foto: Marcel Koch

De vijfde renner in deze lijst is Julien Vermote. Waar de vier bovengenoemde renners zich vooral onderscheiden hebben in hun hulp bergop, viel Vermote vooral in de vlakke koersen op. De 29-jarige hardrijder won in 2012 de Driedaagse van West-Vlaanderen en in 2014 en 2016 etappes in de Tour of Britain, maar was dit seizoen van onschatbare waarde voor Quick-Step Floors dankzij zijn vele kopwerk.

Het is in 2017 een vertrouwd beeld in de Tour de France: vanuit de start ontsnappen enkele renners en dan rijdt Julien Vermote er de hele dag achteraan voor zijn sprinter Marcel Kittel. Onder zijn impuls krijgt de kopgroep maar weinig ademruimte. De vluchters hoeven er geen rekening mee te houden dat ze veel voorsprong krijgen, laat staan dat ze kunnen denken aan een ritzege. Zo nu en dan mag een eenzame vluchter een monstervlucht pakken, maar ook dan houdt Vermote een oogje in het zeil.

Kittel vergeet de werklust van zijn trouwe helper niet te belonen. Maar liefst vijf keer maakt de Duitse spurtbom het zegegebaar, waarmee hij zijn totaal aantal ritzeges in La Grande Boucle aanvult tot veertien. “Het is leuk om het team weer een zege te geven”, bedankt hij zijn ploegmakkers na zijn vijfde dagsucces. Vermote ziet tijdens het Gala van de Flandrien zijn werklust beloond worden met de Kilometervreter-award.

De inspanningen van Vermote ontgaan ook zijn oude ploegmakker Mark Cavendish niet. De Belg laat zich overtuigen door de Britse ex-wereldkampioen en hij tekent een contract bij Dimension Data, waar hij een rol gaat spelen in de klassiekerploeg en de sprinttrein van Cav. “Ik kijk uit naar de kansen die ik ga krijgen, zeker in de voorjaarsklassiekers, waar ik de finales kan gaan rijden.”

Belangrijkste resultaten 2017
flag-be 5e Ronde van België


[poll id=”649″]

RIDE Magazine
57 Reacties
Sorteer op:
5 december 2017 07:08
Warren Barguil heeft het lijstje niet gehaald? ;-)
5 december 2017 07:24
Kwiat was toch juist veel behulpzamer in de tour dan Landa?
5 december 2017 07:33
Christian Knees. Na een paar onopvallende seizoenen dit jaar urenlang op kop in de Tour en dat hield hij, ook heuvelop, zo lang vol dat de Landa's en Kwiateks van de ploeg pas heel laat in de etappes kopwerk hoefden te doen.
5 december 2017 07:35
Simon Geschke in de Giro.
5 december 2017 07:43
Bodnar? Knees? Kwiat? De Clerq? Vuillermoz? Ventoso? Richeze? Guarnieri? Ltd?
5 december 2017 07:44
Moeilijke rubriek dit. Zonder veel uit te wijden stem ik op Poels. Ik vind wat Landa gedaan / gepresteerd heeft geweldig, maar absoluut geen knechtendiploma waardig. Dat gemekker en getreiter heeft Froome echt geen goed gedaan in de Tour. Dan liever zo kort aan de lijn als Poels; dát is knechten.
5 december 2017 07:46
@verweggistan, je hebt 100% gelijk. En ook @snelelrfietsen heeft gelijk. Al was Kwiatkowski praktisch alleen in de Tour een knecht, was ook veelal gewoon kopman.

Landa was (gedeeld) kopman in de Giro en reed in de Tour ook in dienst met tegenzin. Is niet voor niets weg bij Sky. Om hem te nomineren voor 'behulpzame knecht' slaat de plank werkelijk volledig mis van Wielerflits.

Mijn stem gaat naar Pelizotti. Reed in een veel zwakkere ploeg dan de genomineerden van Sky en was zo'n beetje de enige in de bergen waar Nibali op kon rekenen. Prima prestatie van deze ouwe knar.
5 december 2017 07:48
Reichenbach was in de Giro ook wel echt sterk en Moscon was juist in de Vuelta niet kapot te krijgen.
5 december 2017 07:53
Het zou mooi zijn als, ipv de resultaten van de renner zelf, de resultaten van zijn kopman getoond werden die dankzij zijn hulp behaald zijn
5 december 2017 07:57
Dit is eigenlijk meer een 'ik was bij vlagen beter dan mijn kopman, maar ik ben keurig bij hem gebleven' lijstje.
5 december 2017 08:30
@aardappeljager volledig met je eens. Behulpzame knecht houdt voor mij in dat je in dienst reed van een ander en dat dat eventuele iets opgeleverd heeft.
5 december 2017 08:47
Voor mij gaat deze prijs naar ten Dam, heeft zijn ballen eraf gedraait voor tom in de giro. Om vervolgens in de tour keer op keer in vlakke etappes als klimmer(!) op kop te gaan rijden. Voor een kopman die de etappe niet kan winnen uit een massasprint maar enkel sprint voor de punte
5 december 2017 08:55
Kwiato natuurlijk. Landa was goed maar kon veel meer als knecht (gelukkig maar dat hij daar geen oren naar had. #freelanda).
5 december 2017 08:56
De 1e Zwarte Piet gaat uit naar het nomineren van Landa. De 2e naar het niet nomineren van Simon Geschke.
5 december 2017 08:59
Kwaito!

En vanuit Chauvinisme Ten Dam, staat eerst Mollema en nu TDM Met raad en daad bij !
5 december 2017 09:18
pelizotti heeft mijn stem. Die heeft geheel belangenloos voor Nibali gereden. Theuns van trek (of was dat teuns, ik verwissel ze altijd) was natuurlijk in de vuelta voor contador ook mooi.

daniel oss mis ik ook een beetje trouwens.
5 december 2017 09:31
Landa mag uit dit rijtje, kwiat was in de tour veel belangrijker voor Froome. Ik vind de opmerking van Moosje de spijker op zijn kop. 2 grote rondes volledig in dienst gereden ook buiten zijn eigen comfortzone.
5 december 2017 09:37
Kwiatkowski
5 december 2017 09:44
Edward Theuns is inderdaad ook een mooie kandidaat.
5 december 2017 09:46
Kwiat en Moscon waren dé helpers voor Froome, Nieve was ook beter dan Poels.
Maar ik ga toch voor Pellizotti, die Nibali als echte knecht twee keer naar het podium heeft gereden zonder eigen prestatiedrang.
5 december 2017 09:50
Waarom Poels steeds genoemd is snap ik niet zo goed. Die heeft wat mij betreft weinig laten zien dit jaar. Dat hij in de Vuelta op zijn post zat lijkt me niet meer dan vanzelf sprekend met zijn statuur en salaris maar meer dan dat heeft hij vorig jaar niet laten zien.
5 december 2017 09:52
Kwiatkowski
5 december 2017 09:57
Kwiatkowski, duidelijk..
5 december 2017 10:14
Ik had het ook veel logischer gevonden als Kwiatkowski in dit lijstje had gestaan op de plek van Landa. Hoewel in mindere mate, maar dat geldt eigenlijk ook voor Moscon i.p.v. Poels.

En mijn stem gaat dan ook naar Kwiatkowski. Naar mijn menig is de meest behulpzame knecht iemand die zich ook echt helemaal heeft weggecijferd voor zijn kopman. Als dat het geval is kan je niet 4de in de Tour of 6de in de Vuelta worden. Als je de etappe-uitslagen van Froome en Kwiatkowski van de afgelopen Tour naast elkaar legt zie je dat Kwiatkowski of met Froome in zijn wiel over de finish is gekomen of ver achter zijn kopman is gefinisht.

Daarbij heeft Kwiatkowski ook de kwaliteiten om zo'n beetje elke wedstrijd voor eigen succes te gaan. Hij heeft niet de kans gekregen of gevraagd om net als van Avermaet in een aantal etappes voor eigen kans te rijden. Desondanks heeft hij er toch voor gekozen om in dienst van Froome naar de Tour gaan. Ik heb bijvoorbeeld best respect voor het werk wat een Vermote uitvoert, maar wat betreft eigen kansen heeft die jongen echter weinig te zoeken in de Tour.
5 december 2017 10:19
Zonder gein, wat zijn de wielerflitsvolgers wijs in hun commentaren! Petje af. Eens met vrijwel elk commentaar.
Zelf gekozen voor Vermote, van dit rijtje.

Reacties zijn gesloten.