Volgende maand begint in Australië het nieuwe wielerseizoen alweer, maar december is dé maand voor WielerFlits om terug te kijken op het afgelopen jaar. We blikken deze hele maand terug op het afgelopen seizoen. Iedere werkdag met een nieuwe terugblik en poll. Vandaag: de beste tijdrijder van 2018.
Victor Campenaerts

foto: Sirotti
Een jaar met twee gezichten voor Victor Campenaerts. De specialist in het rijden tegen de klok wilde in zijn eerste jaar bij Lotto Soudal bewijzen tot de top van het tijdrijden te horen. Dat lukte, al was het met pieken en dalen. In rittenkoersen stond de Belg maar liefst tien keer aan de start van een individuele tijdrit, dan wel proloog, maar wist hij geen overwinning te boeken. Als grootste tegenvallers kunnen de elfde plek in de golvende Giro-tijdrit en de chrono in de Ronde van Romandië genoemd worden.
Na zijn matige prestatie in de tweede Giro-tijdrit stapte hij direct uit de koers, terwijl hij in de klimtijdrit van Romandië zelfs zoveel tijd verloor, dat hij buiten de limiet eindigde en geschrapt werd uit het klassement. Ereplaatsen waren er genoeg, met een tweede plek in de Algarve, een derde plek in de openingstijdrit van de Giro in Israël, een tweede plaats in de tijdrit van de Binck Bank Tour en daarna nog een derde stek in de eerste etappe van de Vuelta.
Drie uitschieters kende Campenaerts. En die uitschieters waren precies op de juiste momenten, namelijk de kampioenschappen. Eerst was er het Belgisch kampioenschap waarin hij Thomas De Gendt met slechts drie seconden klopte. Daarmee heroverde hij de tricolore van Yves Lampaert. In augustus piekte Campenaerts naar het EK in Glasgow: Jonathan Castroviejo werd met één luttele seconde verslagen door de Antwerpenaar. De Europese trui blijft daardoor nog een jaar om de schouders van Campenaerts. De laatste piek was in Innsbruck, waar de Belg uiterst verrassend een medaille haalde. Alleen topfavorieten Rohan Dennis en Tom Dumoulin bleven hem voor. Bijna zat er nog zilver in voor Campenaerts, ware het niet dat Dumoulin met een sterk slot enkele honderdsten van een seconde sneller bleek.
Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
2e – Volta ao Algarve – Etappe 3
16e – Tirreno-Adriatico – Etappe 7
5e – Tour de Romandie – Proloog
Buiten tijd – Tour de Romandie – Etappe 3
3e – Giro d’Italia – Etappe 1
11e – Giro d’Italia – Etappe 16
4e – Critérium du Dauphiné – Proloog
–
Belgisch kampioenschap tijdrijden, Anzegem
–
Europees kampioenschap tijdrijden, Glasgow
2e – Binck Bank Tour – Etappe 2
3e – Vuelta a España – Etappe 1
12e – Vuelta a España – Etappe 16
–
Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck
Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
16e – Tirreno-Adriatico – Etappe 1
3e – Critérium du Dauphiné – Etappe 3
Jonathan Castroviejo

foto: Luis Ángel Gómez
Jonathan Castroviejo is geen veelwinnaar, maar behoort al jaren tot de subtop van het tijdrijden. Op goede dagen kan hij het de favorieten erg lastig maken en dat liet de renner van Sky ook dit jaar weer zien. Zijn enige individuele zege boekte hij op het Spaans kampioenschap, waar hij 37 en 38 seconden sneller was dan de broertjes Izagirre.
De ereplaatsen stapelen zich op voor Castroviejo, die in erkende rittenkoersen vier keer bij de beste vijf eindigde in een individuele tijdrit. Op de kampioenschappen liet de Spanjaard zich ook zien: op het EK in Glasgow zag hij het goud aan zijn neus voorbij gaan, omdat Victor Campenaerts één seconde sneller was. In Innsbruck kon hij geen vuist maken tegen de top en moest hij genoegen nemen met de zesde plaats, op meer dan twee minuten van het goud en ruim één minuut van de andere medailles.
Goede uitslagen in ploegentijdritten kunnen we wél noteren van de Bask. Samen met zijn Sky-ploegmaats won hij de ploegentijdrit in de Dauphiné. Op het laatste WK ploegentijdrit greep hij net naast eremetaal. Als locomotief binnen de trein is zijn waarde groot bij Sky, maar die rol heeft ook invloed op de individuele prestaties van Castroviejo. Waartoe is hij in staat als hij zich niet volledig hoeft in te zetten voor een kopman, maar zich kan focussen op zijn tijdritten? We zullen het misschien nooit weten.
Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
2e – Abu Dhabi Tour – Etappe 4
3e – Tirreno-Adriatico – Etappe 7
4e – Ronde van het Baskenland – Etappe 4
12e – Tour de Romandie – Proloog
16e – Tour de Romandie – Etappe 3
9e – Critérium du Dauphiné – Proloog
–
Spaans kampioenschap tijdrijden, Vall d’Alba
14e – Tour de France – Etappe 20
–
Europees kampioenschap tijdrijden, Glasgow
7e – Vuelta a España – Etappe 1
3e – Vuelta a España – Etappe 16
6e – Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck
Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
3e – Tirreno-Adriatico – Etappe 1
1e – Critérium du Dauphiné – Etappe 3
2e – Tour de France – Etappe 3
4e – Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck
Rohan Dennis

foto: Fabio Ferrari – LaPresse
2018 had het jaar moeten worden van de doorbraak van Rohan Dennis op klassementsgebied. Die kwam er niet. Wat wél kwam, was die felbegeerde gouden medaille op een groot evenement voor de Australiër. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro was hij hard op weg naar eeuwige roem, maar brak zijn stuur af. Dergelijke incidenten overkwamen hem vaker, tot dit jaar.
Het Australische jaar begint traditioneel met de nationale kampioenschappen. Daar zette Dennis direct de toon. Wat volgde was een seizoen van overwinningen, veel van die zeges in individuele tijdritten. Telt u mee? In de Abu Dhabi Tour, Tirreno-Adriatico (plus de ploegentijdrit met BMC), Giro d’Italia én twee keer in de Vuelta. Na die laatste overwinning in de Ronde van Spanje trok hij zich direct terug om zich optimaal voor te bereiden op zijn grote doel: het WK tijdrijden.
In Innsbruck moest hij met zijn teamgenoten van BMC eerst genoegen nemen met brons in de ploegentijdrit, maar op woensdag viel alles goed voor Dennis. Hij was onderweg soeverein en reed beetje bij beetje weg van de concurrentie. Met overmacht won hij goud, meer dan een minuut was het verschil op nummer twee (en uittredend kampioen) Tom Dumoulin, die nog moest vechten voor zilver. Komend seizoen zullen we de regenboogtrui tijdens tijdritten zien namens Bahrain Merida.
Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
–
Australisch kampioenschap tijdrijden, Buninyong
1e – Abu Dhabi Tour – Etappe 4
1e – Tirreno-Adriatico – Etappe 7
4e – Tour de Romandie – Proloog
7e – Tour de Romandie – Etappe 3
2e – Giro d’Italia – Etappe 1
1e – Giro d’Italia – Etappe 16
1e – Vuelta a España – Etappe 1
1e – Vuelta a España – Etappe 16
–
Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck
Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
1e – Tirreno-Adriatico – Etappe 1
–
Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck
Tom Dumoulin

foto: Fabio Ferrari – LaPresse
Tom Dumoulin was in 2018 bijna tien maanden de wereldkampioen tijdrijden. We zagen de regenboogtrui maar vier keer in actie, wat in vergelijking met de andere genomineerden weinig is. De vijfde tijdrit die Dumoulin reed, was in het oranje van Nederland. Toch heeft de Limburgse kopman van Sunweb een nominatie verdiend, want van de vijf tijdritten die hij reed, won hij er twee in een grote ronde en pakte hij tijdens één een medaille.
Het seizoen begon dramatisch voor Dumoulin. Pech in de tijdrit van de Abu Dhabi Tour zorgde ervoor dat zijn eerste kans op winst in de regenboogtrui vervloog. Daarna volgde nog een vijfde plek in de ploegentijdrit van Tirreno-Adriatico, maar door een latere val zou hij die ronde niet uitrijden. Na zijn terugkeer ging het beter, stukken beter. Dumoulin won de openingstijdrit van de Giro in Israël en pakte het roze. Later werd hij uit het roze gereden en eindigde hij als derde in de langere chrono. In de Tour ging het voortvarend met een knappe vijfde plek in de ploegentijdrit. Als afsluiter wist hij een heel nipte zege te boeken op Chris Froome in de slottijdrit, daags voor Parijs.
Na zijn bomvolle voorjaar en de Tour kwam Dumoulin amper nog in actie. In de hernieuwde Deutschland Tour zat geen tijdrit, waardoor hij pas op het WK in Oostenrijk weer in competitieverband op de tijdritfiets stapte. Onder zijn leiding verloor Sunweb weliswaar de ploegentijdrittitel, maar de zilveren plak voelde als winst voor Dumoulin en co. Van de individuele tijdrit werd daardoor veel verwacht, maar een duel met Rohan Dennis kwam er niet. Dumoulin had lichamelijk ongemak en moest zich nog haasten voor zilver. Uiteindelijk lukte het hem om Victor Campenaerts nipt voor te blijven. Wel is hij zijn wereldtitel kwijt, en is hij ook geen Nederlands kampioen tegen de klok. Hij liet het NK namelijk lopen.
Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
12e – Abu Dhabi Tour – Etappe 4
1e – Giro d’Italia – Etappe 1
3e – Giro d’Italia – Etappe 16
1e – Tour de France – Etappe 20
–
Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck
Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
5e – Tirreno-Adriatico – Etappe 1
5e – Tour de France – Etappe 3
–
Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck
Michał Kwiatkowski

foto: Sirotti
Michał Kwiatkowski is niet direct een veelwinnaar op de tijdritfiets, zoals Dennis en Dumoulin. Toch heeft de Pool weer een stap gezet dit seizoen. Van de negen tijdritten die hij reed dit seizoen, eindigde hij maar één keer buiten de top-10. Een uitstekend rapport voor Kwiat, die mede door zijn uitstekende prestaties tegen de klok ook twee rittenkoersen wist te winnen.
Zijn enige overwinning in een tijdrit behaalde Kwiatkowski in de proloog van het Critérium du Dauphiné. Het leverde hem de gele leiderstrui op. Later die ronde won hij met Sky ook nog de ploegentijdrit in die ronde. Bijna wist hij ook de rode leiderstrui te pakken in de Vuelta a España. Daar moest hij zich gewonnen geven aan tijdritkoning Rohan Dennis.
Op het Pools kampioenschap waren (enigszins verrassend) Maciej Bodnar en Marcin Bialoblocki sneller, waardoor hij zijn titel uit 2017 moest inleveren. Op het WK tijdrijden was hij twee keer de pineut: tijdens de ploegentijdrit én de individuele tijdrit eindigde hij als vierde.
Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
4e – Volta ao Algarve – Etappe 3
12e – Tirreno-Adriatico – Etappe 7
5e – Ronde van het Baskenland – Etappe 4
1e – Critérium du Dauphiné – Proloog
–
Pools kampioenschap tijdrijden, Grunwald
4e – Tour de France – Etappe 20
2e – Vuelta a España – Etappe 1
5e – Vuelta a España – Etappe 16
4e – Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck
Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
21e – Volta a la Comunitat Valenciana – Etappe 3
3e – Tirreno-Adriatico – Etappe 1
1e – Critérium du Dauphiné – Etappe 3
2e – Tour de France – Etappe 3
4e – Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck
Outsider:
Primož Roglič

foto: Sirotti
Primož Roglič maakte dit jaar serieuze stappen als klassementsrenner. Ook op tijdritgebied was de Sloveen van LottoNL-Jumbo ijzersterk, wat resulteerde in twee individuele overwinningen: in het Baskenland en ‘zijn’ Slovenië. In de Tour de France was hij achtste in de laatste tijdrit met de nodige hoogtemeters. In het najaar zagen we Roglič minder in actie wegens een elleboogblessure. Hij sloeg het WK tijdrijden over, maar won vlak daarvoor met LottoNL-Jumbo de ploegentijdrit in de Tour of Britain.
Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
9e – Tirreno-Adriatico – Etappe 7
1e – Ronde van het Baskenland – Etappe 4
3e – Tour de Romandie – Proloog
2e – Tour de Romandie – Etappe 3
1e – Tour of Slovenia – Etappe 5
8e – Tour de France – Etappe 20
Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
22e – Volta a la Comunitat Valenciana – Etappe 3
13e – Tirreno-Adriatico – Etappe 1
13e – Tour de France – Etappe 3
1e – Tour of Britain – Etappe 5
Outsider:
Stefan Küng

foto: Sirotti
De koning van de ploegentijdrit was dit jaar Stefan Küng. De Zwitser won maar liefst vier van de zes ploegentijdritten waarin hij startte, maar op het WK lukte het niet: brons voor BMC. Individueel wist Küng drie keer te winnen. In de Ronde van Zwitserland, op het Zwitsers kampioenschap en in de Binck Bank Tour stond de jonge hardrijder op het hoogste podium. Op het EK (zevende) en het WK (twaalfde) kwam hij niet in de buurt van eremetaal.
Uitslagen in individuele tijdritten, 2018
3e – Volta ao Algarve – Etappe 3
28e – Tirreno-Adriatico – Etappe 7
1e – Tour de Suisse – Etappe 9
–
Zwitsers kampioenschap tijdrijden, Schneisingen
12e – Tour de France – Etappe 20
7e – Europees kampioenschap tijdrijden, Glasgow
1e – Binck Bank Tour – Etappe 2
12e – Wereldkampioenschap tijdrijden, Innsbruck
Uitslagen in ploegentijdritten, 2018
1e – Volta a la Comunitat Valenciana – Etappe 3
1e – Tirreno-Adriatico – Etappe 1
1e – Tour de Suisse – Etappe 1
1e – Tour de France – Etappe 3
6e – Tour of Britain – Etappe 5
–
Wereldkampioenschap ploegentijdrit, Innsbruck
33 Reacties
Onnodig lijstje. Kan maar 1 iemand zijn natuurlijk en dat is de wereldkampioen.
@KimJungPoels: Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Ik heb persoonlijk voor Campenaerts gekozen want die dit jaar heeft hele goede uitslagen neer gezet.
@ bidon colle
Vind je? Campenaerts won zowaar 2 wedstrijden dit jaar, en wel 2 wedstrijden waar Dennis niet aan mee kon doen (BK, EK). En dan constateer ik dat jouw favoriet geen enkele tijdrit heeft gewonnen waar de echte toppers aanwezig waren, wat ik niet echt een basis vind voor tijdrijder van het jaar.
@achtpuntzes: Dat heb ik niet gezegd en ik vindt persoon van wel. Campenaerts heeft dit jaar een heel goed jaar gereden in het tijdrijden en nog meer progressie gemaakt als tijdrijder met zijn 3e plaats op het WK als top resultaat. Er zit nog groeimarge in en hoort volgens mij al bij de wereldtop in het tijdrijden.
Hoort bij de wereldtop Ja, maar is absoluut niet de beste. Dennis is natuurlijk gewoon de beste tijdrijder van 2018. Behoeft verder geen argumentatie.
Kan er maar een zijn inderdaad: Dennis. Geen twijfel over mogelijk. De enige tijdritten die er echt toe doen zijn die in de grote ronden en die op het WK.
Gekozen voor Dennis! Wint de meeste tijdritten + WK.
Tom heeft minder gewonnen maar wel tijdrit in de Giro & Tour!
Ongelezen Rohan Dennis. Volgende lijstje graag!
Ik ga voor Castroviejo. Kwam er niet per se uit in de uitslagen, maar intrinsiek gaat niemand harder.
Wil je dat bestand met intrinsieke snelheden met ons delen ?
Een tijdrit lijkt me nou bij uitstek de discipline waar de intrinsiek snelste ook wint
Als het klaar is wel. Bewerkelijk proces alleen – om te proberen uit een aantal variabelen (beenspieren, wenkbrauwdikte, vermoedelijke viriliteit) proberen de Intrinsieke Kracht* te distilleren. Castroviejo is wat mij betreft ook hier niet meer dan een subtopper overigens: veel minder indrukwekkende oogopslagdan Michael Schär; bij lange na geen Jasha Sütterlin qua pedaalslag-elegantie bijvoorbeeld.
*Ik vind het overigens vrij elegant dat het sterk normatieve karakter van de hele exercitie tot uiting komt in het acroniem IK. Wat zijn echt mooie beenspieren? Hoe toets je de viriliteit van een renner (vanuit de huiskamer)?
Wauw!
Nu nog dat document en we zijn helemaal thuis !
Grappig dat je kan concluderen dat castroviejo sneller is terwijl het bestand nog niet klaar is.
Ik denk dat een beetje sprinter intrinsiek harder rijdt dan Castroviejo, zelfs als de wenkbrauwdikte niet helemaal je dat is.
No-Brainer > Dennis
Uiteraard Dennis. Is als ik eerlijk ben eigenlijk al 3 a 4 jaar de beste maar heeft soms wat meer pech en/of valt makkelijker dan Dumoulin. Verder had Thomas niet misstaan bij de outsiders wat mij betreft
Op een bepaald moment kun je dat vallen en zo geen pech meer noemen natuurlijk. Zeker omdat goed sturen toch best essentieel is in de sport en het vaak zat dezelfden zijn die structureler slachtoffer worden hiervan.
Verder lijkt me het vreemd om niet op Dennis te stemmen. Wint het WK en drie van de vier tijdritten in de grote rondes waaraan hij heeft meegedaan, waaronder de langere in beide rondes, en tweede in de andere TT.
Ik zie trouwens de relevantie van de ploegentijdritten niet. Dat zijn niet voor niets PLOEGENtijdritten. Daar doen 6-8 man aan mee en is ernstig afhankelijk van wie je ploegmaten zijn en hoeveel belang je ploeg eraan hecht. Als topper in een slechte combinatie kan het zelfs nadelig zijn, zie o.a. Cancellara en meende dat de ploegmaten van Evenepoel na één van hun TTTs ook niet echt blij met hem waren (te goed).
Rohan Taaiman Dennis, geen discussie.
Op basis van uitslagen kan ik alleen maar bij Rohan Dennis uitkomen dit jaar.
Da’s een makkelijke. De nummers 1, 2 en 3 van het WK zou ik eigenlijk ook in die volgorde zetten over het hele seizoen genomen.
Rohan Dennis. Ik moet bij hem altijd denken aan het jaar dat hij en Dumoulin bij Rabo Conti reden, en beiden niet konden tippen aan Wilco Kelderman…
Lijkt me duidelijk dat Rohan Dennis hier wint.
Bijzomder dat niet iedereen op Dennis heeft gestemd. Hij scoort slecht op het EK, dat is waar. Verder puike prestaties.
Dat anderen meer progressie hebben geboekt maakt ze nog niet beter. Ik kan met een jaar intensief trainen veel meer progressie boeken dan Dennis omdat hij al top is. Dit lijkt me dus geen argument.
Idd tamelijk absurd dat mensen op een ander stemmen
Het is ook knap te presteren in een koers waarin je niet mag meedoen.
Geen twijfel over mogelijk Dennis.
Het doet me deugd dat meer dan 80% op Dennis heeft gestemd. De verdiende winnaar.
Tja, Dennis met grote voorsprong.
Maar qua stijl ben ik toch wel fan van Castroviejo, hoe die op zijn fiets zit. Geweldig!
Blijf ik een onbegrijpelijk fenomeen vinden…. dat mensen iemand prachtig op zn fiets vinden zitten…. Do you realy care?
@KennyKlimmen Neuh, niet echt, maar hoe die gast op zijn fiets zit vind ik toch wel vrij bijzonder. Geweldig is misschien wel wat sterk uitgedrukt, maar zo plat als hij op zijn fiets ligt, ik doe het hem niet na.
Even onzinning als de beste tour-de-france-rijder van dit seizoen, maar goed, Rohan Dennis dus…
Ik vindt het straf wat VOC heeft laten zien, hij heeft het meest zichzelf overtroffen. Van Dennis wisten we al dat hij, misschien wel, de beste tijdrijder is. Ook omdat hij in een meerdaagse altijd volledig naar de tijdritten toe kan leven en andere genomineerden vaak volle bak voor een klassement rijden.
Maar dit jaar kon niet beter voor Rohan, dus heb ik toch op de Aussie gestemd.