De beste analist van 2019

woensdag 4 december 2019 om 19:00
De beste analist van 2019

foto: Nico Dick

Eindejaarslijstjes

In de maand december blikt WielerFlits traditioneel terug op het afgelopen wielerseizoen met de reeks Eindejaarslijstjes. Wat waren de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar en wie verdienen nog een eervolle vermelding voor 2019? Iedere werkdag is er een nieuwe lijst met bijbehorende poll. Nadat gisteren de populairste wielercommentator centraal stond, is het thema van vandaag: wie is de beste analist van 2019?

José De Cauwer
De afgelopen twee jaar werd José De Cauwer de onbetwiste winnaar in deze categorie. In beide edities ging bijna de helft van alle uitgebrachte stemmen naar de vaste analist van Sporza. Voorlopig zijn er geen tekenen dat de 70-jarige De Cauwer deze officieuze titel als ‘Beste analist’ moet afstaan.

De Cauwer wordt geroemd om zijn wielerkennis en anekdotes. De Vlaming dankt die kennis aan zijn jarenlange staat van dienst in de wielerwereld. Hij hielp als bondscoach van België Tom Boonen naar de regenboogtrui en als ploegleider Greg LeMond naar de eindzege in de Tour de France. De wielersport kent voor hem maar weinig geheimen. Zijn kennis in combinatie met zijn droge humor maakt van hem een populaire co-commentator in Vlaanderen én in Nederland.

Maarten Ducrot

foto: Cor Vos

Waar De Cauwer vooral lof oogst, zijn de meningen over zijn Nederlandse tegenhanger wat gemengder. Maarten Ducrot is al jarenlang de vaste wieleranalist van de NOS op tv. Ducrot is een typisch geval in de categorie: je houdt van hem of je verafschuwt hem. De Zeeuw maakte uitspraken groot als ‘grinta’, ‘om z’n moeder roepen’ en ‘het nieuwe wielrennen’. Samen met Herbert Dijkstra vormt hij een vertrouwd duo dat namens de NOS het televisiecommentaar verzorgt tijdens de Tour de France.

Stef Clement

foto: Cor Vos

Sinds dit jaar heeft Ducrot enkele keren zijn plek moeten afstaan aan Stef Clement. De vorig jaar gestopte Clement durft, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s, een scherpe mening te geven. Het bracht hem echter ook in moeilijkheden door een uitspraak over Primoz Roglic, die Jumbo-Visma niet kon appreciëren. De Nederlandse WorldTour-ploeg besloot de samenwerking met de 37-jarige Brabander niet te verlengen. Doordat Clement pas een jaar geleden het peloton heeft verlaten, weet hij over bijna iedere actieve prof wel een goed verhaal te vertellen. Aangenaam om naar te luisteren.

Karsten Kroon

foto: Cor Vos

Bij Eurosport is Karsten Kroon een van dé analisten. Samen met commentator Jeroen Vanbelleghem vormt hij een vast koppel tijdens de Giro d’Italia. De ex-prof van onder andere BMC heeft veel oog voor de koers, maar net zoveel voor alles wat er omheen gebeurd. De 43-jarige Drent beschikt over een haviksoog als het gaat om het spotten van (wilde) dieren tijdens de televisie-uitzending. Van koeien tot bevers. Kroon heeft de kunst om over ieder dier een sterk verhaal te vertellen waarom het hem fascineert. Maar als de koers erom vraagt is hij op de afspraak met goede analyses. Ook zijn vriendschappen met renners als Jos van Emden en Tom Dumoulin leveren interessante feitjes op die zijn commentaar prettig maken om naar te luisteren.

Michel Cornelisse

foto: Cor Vos

Op de Europese sportzender is zo nu en dan ook Michel Cornelisse te horen als analist. In het verleden kroop hij vaker achter de microfoon, maar zijn hoofdwerkzaamheid is momenteel het ploegleiderschap bij Corendon-Circus, de ploeg van Mathieu van der Poel. Cornelisse laat zien dat een kritische blik en liefde voor de sport goed samengaan. In zijn analyses durft hij te zeggen waar het op staat en door zijn jarenlange ervaring als ploegleider heeft hij over bijna iedere grote renner wel een anekdote te vertellen.

Lieselot Decroix

foto: Cor Vos

Lieselot Decroix is sinds een aantal jaar de vaste analist naast commentator Ruben Van Gucht bij vrouwenwedstrijden. De Ieperse is een waardevolle aanvulling met jarenlange ervaring in het peloton. Decroix begon in 2007 haar profloopbaan bij Lotto Ladies Team en eindigde haar carrière, na enkele omzwervingen, in 2016 bij dezelfde ploeg als waar ze begon. Decroix was geen veelwinnaar, maar behaalde wel vele ereplaatsen. In 2009, in het shirt van Cervélo Test team, behaalde ze een ritoverwinning in de Gracia Orlovà. Ze weet als cocommentator razendsnel de rensters te herkennen en iets over hun achtergronden te vertellen. Decroix is tevens werkzaam als sportwetenschapper aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB).

Paul Herygers

Herygers (r) met Eddy Merckx (l) – foto: Cor Vos

Waar Sporza-commentator Michel Wuyts bij het wegwielrennen de commentaarcabine deelt met José De Cauwer, doet hij dat in de winter bij het veldrijden met Paul Herygers. De oud-wereldkampioen veldrijden is bij het publiek een geliefde analist. De ex-wereldkampioen was jarenlang heer en meester in het veld en overziet nu vanuit de commentaarcabine het wereldje dat hijzelf jarenlang domineerde. Zijn typisch Vlaams taalgebruik heeft zelfs geleid tot een heus soundboard met bekende uitspraken hem.

Sven Nys

foto: Cor Vos

Herygers is niet de enige ex-topveldrijder die aan Sporza gelieerd is als analist. Sven Nys ontpopt zich de laatste jaren ook tot een zeer gedegen cocommentator én analist. De Kannibaal van Baal duidt de koers niet alleen op tv. Hij is tijdens de Tour de France ook actief voor Sporza radio, aan de zijde van Christophe Vandegoor. Daarnaast schuift hij regelmatig aan bij Karl Vannieuwkerke, tijdens zijn voorbeschouwingen op de Vlaamse klassiekers én in Vive le vélo.

Danny Nelissen

foto: Cor Vos

Danny Nelissen is bij de NOS een van de vaste gezichten voor de wedstrijdanalyse bij het wielrennen. De 49-jarige Limburger was in het verleden jarenlang commentator bij Eurosport, maar moest daar onder meer door zijn dopingbekentenis in 2013 vertrekken. Via een aantal omzwervingen, waaronder kortstondig teammanager van DESTIL-Parkhotel Valkenburg, is hij terechtgekomen bij groothandel in bouwmaterialen Destil. Bij de ex-sponsor van zijn wielerploeg is hij commercieel directeur en dat combineert hij met zijn functie als wieleranalist bij de NOS. Hij doet dat voor zowel televisie (o.a. tijdens de Amstel Gold Race en Tour de France) en radio (actualiteit).

Eddy Planckaert

foto: Cor Vos

Eddy Planckaert is een spraakwaterval pur sang. De ex-prof (o.a. winnaar van Parijs-Roubaix) is al heel wat jaren een geliefde analist bij Sporza. Tijdens het voorjaar behoort Planckaert spreekwoordelijk tot het meubilair van de studiocabine. Live op locatie of vanuit de studio analyseert de telg van de wielerfamilie Planckaert op geheel eigen wijze de koers. Met veel humor, energie én kennis van zaken.

Tom Boonen

foto: Cor Vos

Tom Boonen behoeft eigenlijk geen uitgebreide introductie. De klassiekerkoning die in 2017 zijn profcarrière beëindigde heeft altijd scherpe teksten en een geheel eigen blik op het wielrennen. Na jarenlang in de spotlights te hebben geleefd, spendeert hij nu de meeste tijd in de luwte. Naast autoracen en het schrijven van columns voor de Belgische kranten is hij een aantal keer per jaar cocommentator bij VTM, waar hij samen met journalist Merijn Casteleyn de koers van commentaar voorziet.

Thijs Zonneveld

foto: Cor Vos

Sinds zijn vertrek bij de NOS is Thijs Zonneveld minder vaak op televisie te zien, maar des te vaker in de online video’s van het AD. Bij deze krant is Zonneveld het grote uithangbord voor het wielrennen en een gevierd columnist. Naast het schrijven van boeken en columns is hij ook een begenadigd strandracer. Naast Zonneveld is ook ex-prof Thomas Dekker een vaste analist in de video’s van In Het Wiel.


Dit artikel delen:

111 Reacties

Apemantus 4 december 2019 om 11:12

De Cauwer. Maar eigenlijk vind ik dat ook maar een simpel boertje. Het is alom pure armoede wat in de wielersport de klok slaat natuurlijk. Wat dat betreft heeft de sport nog een hele weg af te leggen vergeleken bij het voetbal. Kijk naar het Verenigd Koninkrijk, hoe daar in verschillende takken van sport uiterst (des)kundig wordt geanalyseerd. Daarbij vergeleken zijn we in de lage landen met het wielrennen maar een beetje aan het beunhazen. Zijn maar heel weinig mensen die beetje lekker over wielrennen kunnen lullen, om het enigszins oneerbiedig te zeggen. Wat dat betreft heeft de sport nog trekjes van het amateurisme. Kortom, werk aan de winkel. Het is 2019, weg met de kneuterigheid nu een keer, en tijd dat ook de deze aspecten van de sport naar een hoger plan getild worden.

0
HoofdIsVrij 4 december 2019 om 11:18

Ik kan je niet helemaal volgen, maar ik vind dat een aantal podcasts wel aan je kritiek invulling geven.

0
Emergo 4 december 2019 om 11:22

Geen opmerkingen over het taalgebruik van de Cauwer ?? Valt me tegen.

0
Apemantus 4 december 2019 om 11:26

Ten Dam met Ride Fast Live Slow doet het inderdaad aardig. Maar is verre van een bruikbare analist. Podcast is inderdaad de moeite waard, en hij kan daar alleen nog maar meer in groeien ook. Een spreekwoordelijk duimpje omhoog van mij.

0
Apemantus 4 december 2019 om 11:31

@Emergo Dat is inderdaad ook niet best, maar bij de Cauwer is het nog te vergeven, die overdrijft tenminste niet. Houdt het simpel in tegenstelling tot Wuyts.

0
girardengo 4 december 2019 om 13:14

Klinkt lekker, dat ‘simpel boertje’ (maar niet heus).

0
boenk 4 december 2019 om 14:25

De Cauwer heeft meer kennis over wielrennen, dan de gezamenlijke Britse BBC voetbal pundits over voetbal. Hilarisch onwetende post.

0
Apemantus 4 december 2019 om 15:37

Finale Amstel Gold Race

de Cauwer: Fuglsang zit nu perfect…
Wuyts: Ja maar die heeft die aanzet niet!
de Cauwer: Ja… ik weet het…

Geniaal commentaar. Daar sla je steil van achter over. De wederkomst van Christus zelve, zoals hij hieronder ook wel genoemd wordt. Gaat toch ook helemaal nergens over.

Laten we alsjeblieft een beetje normaal doen.

0
Gelei 4 december 2019 om 16:05

@Emergo

Een niet-aangeblazen H aan het begin van een woord (eg: ij eeft) is een regionale manier van notabelen uit de jaren stillekes (priesters, politici, schoolmeesters, …) om hun taalgebruik plechtstatig te laten overkomen. José is vast naar een streng college geweest en houdt de traditie in ere.

0
girardengo 4 december 2019 om 16:27

@Apemantus
Zo'n commentaar, daar is toch niks geks aan in de hitte van de finale? Wat is het probleem?

0
Apemantus 4 december 2019 om 16:46

Daar is ook niks mis mee. Alleen is Jose de Cauwer wel de Jezus Christus van het wielercommentaar. En dán mag men dus beter verwachten.

Maar Jose de Cauwer lijkt mij een zeer aimabele man en wil verder geen kwaad meer over hem spreken. Ik heb notabene op hem gestemd. Een prima commentator, niet meer en niet minder, maar laten we niet overdrijven. En daarmee basta nu.

0
Jacco van Stierop 4 december 2019 om 17:04

@Gelei
De stomme H is inderdaad een grote weldaad voor het oor, en ik ken geen betere vertolker dan José. Heb er geen heel goed zicht op, maar heb de indruk dat deze finesse enigszins onder druk staat in Vlaanderen. Willekeurige fragmenten van De Cauwers commentaar zouden natuurlijk verplicht moeten worden opgenomen in de lesstof van het onderdeel spreekvaardigheid op alle scholen binnen het Vlaamse taalgebied.

0
HoofdIsVrij 4 december 2019 om 11:16

God kreeg een zoon en zijn naam luidde J de C.

0
$kedel 4 december 2019 om 13:58

Een ferme belediging voor Jose uit je me daar :o

0
Lopopodium 4 december 2019 om 11:18

Jammer dat Marianne Vos er niet bij staat. Die vond ik altijd prima commentaar geven, in die paar keer dat ik haar tegenkwam. Maar het is blijkbaar geen officiële bijbaan voor haar dat ze niet mag meedoen?

Nu zou mijn stem in ieder geval naar Karten Kroon en Danny Nelissen gaan.

0
Apemantus 4 december 2019 om 11:46

Ja ben ik het wel mee eens. Heb haar één keer gehoord bij het veldrijden en was erg onder de indruk. Na haar carrière een paar cursussen geven om de puntjes op de i te zetten, en hup het commentaarhok in.

0
Apemantus 4 december 2019 om 11:22

Thijs Zonneveld derde in de poll… Als journalist kan het ermee door. Maar als analist slaat hij samen met Thomas Dekker de plank VOL-LE-DIG mis! Popiejopie ouwe jongens krentenbrood en NUL inhoud! Dat is dus totaal de verkeerde definitie van “lekker over wielrennen kunnen lullen”.

0
Gelei 4 december 2019 om 11:26

Boonen serieus underrated in de poll wat mij betreft.
Ik hoop nog steeds op een kans voor Leukemans.
Voor overige: buik vol van het grijze gewauwel van Nys die zich telkens in 1000 bochten wringt om toch maar geen onvertogen woord te zeggen.
En Planckaert… tja dat is geen analist maar een publieksopwarmer.

0
Romāns Vainšteins 4 december 2019 om 12:56

Boonen is niet zozeer underrated als wel dat hij gewoon veel te weinig aantreedt. Qua talent vd job is het zowat de beste maar dat moet je dan ook tonen.

0
jibi verboort 4 december 2019 om 11:58

De beperking van het aanvinken …én een boekentip!

Op het moment dat iemand voor een bepaalde analist gestemd heeft,weet je niet op grond van welke criteria. Via een reeks samenhangende en verborgen vraagtechnieken zou een meer valide uitslag boven komen. Het is meer werk,maar levert wel een veel meer valide beeld op. Het is maar waar je voor kiest.

Als bij een koers Jose de Cauwer de analist is,dan blijf ik gaarne kijken. Is dat Zonneveld,dan schakel ik over naar een andere zender. Bij alle belgische analisten merk ik dat ze van de koers houden. Ofschoon Zonneveld zelf renner is geweest en nog wel eens op de mountainbike zit,merk ik bij hem nooit enige liefde en enthousiasme voor deze prachtige sport.

Boekentip : De kijk van de Cauwer
Auteur: Rik Vanwalleghem.

0
jibi verboort 4 december 2019 om 12:16

Paul Herygers verdient veel meer stemmen!

Tijdens een koers heeft Paul vaak een zeer goed oog op de lopende ontwikkelingen. Hij merkt vaak dingen op ,die zelfs de meer dan voortreffelijke Michel Wuyts zijn ontgaan. Hij is het wel weer heel vaak eens met Michel…..en als je een opgenomen uitzending nog eens naloopt…..dan is Paul het eens met Wuyts als die zegt dat het regent,terwijl de zon schijnt en omgekeerd. Maar dat hij van het veldrijden houdt ..dat druipt er van af. In zijn algemeen vind ik Vlaamse verslaggevers én analisten met kop en schouders boven die van Nederland uitsteken. Dat zelfde geldt voor de VRT die veel meer koersen in beeld brengt dan de NOS.

0
Adrianus 4 december 2019 om 12:20

Jose de Cauwer steekt er met kop en schouders ver boven uit.
Deskundig, vermakelijk, kan de koers lezen als geen ander.
Kroon doet het ook niet slecht en Eddy Planckaert is ook altijd wel vermakelijk om aan te horen.
Thijs Zonneveld en vooral zijn vriendje Thomas D. weiger ik sinds het dubieuze boekje over Thomas D. naar te kijken. Zodra het showmannetje Dekker bij een of andere praattafel in beeld verschijnt, dan gaat of wel de tv uit of naar een andere zender. Als je zo als hij de ruif, waar je overdadig uit mee hebt gevreten, zo durft te bevuilen met je drek, vooral over de rug van oud ploeggenoten of andere mensen, waar je veel aan te danken hebt, dan behoor je tot het laagste van het laagste. Een vreselijk irritant stemmetje en begrijp niet, dat hij bij de NPO praattafels zo vaak wordt uitgenodigd als zogenaamd deskundige.

0
jibi verboort 4 december 2019 om 12:34

@ Adrianus
Als ik je goed begrijp dan vind je dat Zonneveld en Dekker méér met zichzelf bezig zijn,in plaats van bij gebrek aan eigen echte liefde voor de sport kijkers er extra voor warm te maken. Ik deel je mening.
Ik zat eens in een café in Turnhout waar het wielrennen opstond. Toen Zonneveld als analist in beeld kwam begonnen de mensen te roepen bah…bah…weg die vent! Nu hou ik wel van wat meer beleefde uitingen, maar ik begrijp dat wel.

Jose de Cauwer houdt van zijn vak,heeft een eigen mening…wie ook naast hem zit. Maar altijd op correcte aanvaardbare wijze. Voor een goede reportage en fijne analyses stem je het beste af op Sporza. En gelukkig doen dat de meesten al!

0
Jasper11 4 december 2019 om 12:43

Kroon heeft een prettige stem om naar te luisteren, toch vind ik hem inhoudelijk lang niet altijd sterk. Zijn kennis vind ik vrij selectief, het lijkt alsof hij alleen kennis heeft van zaken die hij zelf ook interessant vindt. Hij is niet allround. Op de een of andere manier komt hij ook altijd een beetje onverschillig over, alsof hij er niet altijd zin in heeft. Alsof hij denkt, ik had ook wat anders leuks kunnen doen vanmiddag.

Kan iemand mij dat uitleggen?

0
Romāns Vainšteins 4 december 2019 om 12:58

Jazeker, Kroon is geen wielerfreak maar lekker nonchalant, vd hak od tak en bezig met dingen die hem bezig houden, daarom sluit ie ook zo goed aan op die nerd naast hem.

0
nickdt 4 december 2019 om 14:08

Kroon is vooral goed om er bij te hebben bij saaie sprintersritten of tijdritten. Dan kan die lekker de tijd vollullen zonder dat het saai wordt.

0
HoofdIsVrij 4 december 2019 om 15:12

In de podcast van Ten Dam heeft Kroon wel een aantal keer aangegeven dat hij het commentaar geven gewoon als werk ziet en daarnaast nog weinig fietst of wielrennen kijkt. Ik vermoed dat het gros van de bezoekers meer wielerliefhebber is dan Kroon. Desondanks vind ik dat hij de diero enorm veel kleur heeft gegeven.

0
Gelei 4 december 2019 om 16:16

Niet dat ik Kroon’s stem onprettig vind, maar telkens lijkt het alsof Kermit commentaar geeft. Los daarvan, beste commentator van NL.

0
Pietspeed 5 december 2019 om 00:52

Eens!

0
girardengo 4 december 2019 om 13:24

Met De Cauwer en Kroon bovenin kan ik instemmen, zij het om verschillende redenen. De Cauwer, dat weten we, maar Kroon vormt een wonderlijke aanvulling op Van Belleghem, zonder altijd relevante informatie te geven, integendeel. Zonneveld staat veel te hoog, en Dekker ook. Over het algemeen zijn Vlamingen deskundiger.

0
Brabander 4 december 2019 om 13:34

Een zeer moeilijke keuze. Met pijn in het hart José op de tweede plaats gezet ten faveure van Karsten. Het Eurosport-duo heeft flinke stappen gezet en dat kan van het Sporza-duo niet gezegd worden. En dat staat volledig op het conto van Wuijts, die me steeds meer irriteert. Over José geen kwaad woord.
Maar de combi Vanbelleghem/Kroon: ik vind het genieten. De neuroot zonder humor versus de nonchalante cynicus. Nooit gedacht dat ik dit zou zeggen

0
$kedel 4 december 2019 om 13:54

Was m.i passender geweest als ze voor Ducrot en Traksel een apparte categorie genaamd fantasten hadden gemaakt.

0
fringale 4 december 2019 om 14:10

Eddy Planckaert ? Dat is de Bill Clinton van de analisten, toch ? Wie neemt die man au serieux ? Planckaert, dat is veel praten en weinig zeggen. Halverwege zijn uitleg gaat hij verder met een bewering die compleet haaks staat op wat hij daarvoor zei, ala “als hij daar 30 meter pakt gaan ze hem niet meer zien, want met die wind in de rug, en dan nog maar een klein groepje daarachter, als die mekaar verstaan, dan rijden ze het gat zo dicht”. En als men elke “in mijnen tijd” of “in onzen tijd” zou vervangen door een pieptoon, dan zou je denken dat je aan tinnitus lijdt. Neen, sorry, Eddy Planckaert ? Ik verlang al jaren naar het post-Planckaert tijdperk. Zelden zo’n boeiende pre-analyse gehoord dan de dag van de Omloop toen Eddy in de file stond en enkel Jan Bakelants de dienst uitmaakte.

0
Dolfy 4 december 2019 om 14:13

Richard Groenendaal is vrij scherp in zijn inzichten over het veldritten. Kan alle meningen en kanttekeningen altijd goed neutraal belichten. Mist een beetje.

0
52voor11achter 4 december 2019 om 14:30

Ik lees wielerflits met plezier, maar dit is echt onzin.
Besteed dan wat aandacht aan monteurs, soigneur en ander ondersteunende rollen.

0
flitsvolger 4 december 2019 om 22:32

Als Wielerflits over hen reportages zou maken, zouden we ook op die categorie kunnen stemmen, nu zijn zij zo weinig in de publiciteit dat het moeilijk kiezen wordt.

0
boenk 4 december 2019 om 14:44

De Cauwer (weg), Herygers (veld). Spraakvaardig (hoewel daarom niet altijd in correct Nederlands) met veel kennis van zaken, ervaring en ze kunnen steeds nieuwe anekdotes vertellen uit hun carrière. In het geval De Cauwer, zowel als renner, als als ploegleider. Aangenaam om naar te luisteren, gevoel voor humor.

Naar Karsten Kroon luister ik ook wel graag, maar vooral omdat het een beetje een naïeve happy-go-lucky gozer lijkt. Heeft niet dezelfde diepgang en alertheid als pakweg een De Cauwer. Heeft wel de verdienste om die onuitstaanbare Vanbelleghem op een ontwapenende manier in te tomen.

Als renner was ik fan van Nys, maar als analist kan hij me maar matig bekoren. Ook wat vreemd om hem in wegwedstrijden te horen vind ik. Heeft ook niet de aangenaamste stem.

Planckaert is amuzant, maar is als analist een beetje hit or miss. Gaat soms wat te fel af op gevoel en emotie en niet op feiten.

Nelissen ken ik enkel van de Avondetappe, maar een aangename vent lijkt het me niet echt om uren naar te moeten luisteren.

En wie is die Nederlander op Eurosport die Tour de l’Avenir moest verslaggeven en letterlijk GEEN IDEE had waarover hij sprak? Tenenkrullend. Heel de tijd verkeerde namen, verkeerde conclusies, verkeerde voorspellingen. “Oh, renner X is gelost, die hebben we al een tijdje niet meer gezien!”… terwijl renner X in derde positie zit van de groep der favorieten. Heel. De. Tijd. Enorm irritant. En dan op een toon alsof hij het allemaal beter weet, maar eigenlijk had ie geen idee. “Oh, er zijn geen Belgen meer bij!”… Euh, er zitten 3 Belgen bij de eerste groep? En continu over die Nederlander die mogelijk top 10 zou kunnen rijden hoe geweldig dat toch is, dat zijn co-commentator elke keer moest zeggen “ja, maar Van Wilder is toch ook echt knap, als eerstejaars op het podium”. Die kerel besefte denk ik niet goed dat Eurosport ook in België wordt uitgezonden.

0
Koers 4 december 2019 om 14:48

Zonneveld en Dekker zijn naaiers pur sang, artikelen en filmpjes op AD klik ik nimmer op uit angst dat zij daar nog iets aan verdienen. Jawel, het zit me diep haha
Ik vind Kroon wel goed. Heeft kennis van het spelletje maar pakt ook de omgeving (gewoonlijk dieren) mee. Zeker gedurende een grote ronde is dat toch wel een must. Boogerd mag wat mij betreft ook wel weer eens commentaar geven.

0
Lopopodium 4 december 2019 om 15:11

Oja, Boogerd. Maar daar geldt denk ik hetzelfde voor als Marianne Vos; te sporadisch om in beeld te mogen komen bij deze verkiezing?

Kroon met z’n ezeltjes, geitjes, schaapjes zodra hij deze ontwaart is soms erg grappig. En hij reageerde leuk op de tekst “Kroon klep dicht” die op het wegdek was gekalkt bij de giro vorig jaar.

0
mackie 4 december 2019 om 17:50

Wie hebben Zonneveld en Dekker dan precies genaaid? En als het hele wielerpeloton en de volgers hem niet mogen waar is hij dan vaak zo goed ingelicht. De nieuwe generatie is blij met Zonneveld. Noemt beestje bij zijn naam.

0
FDJ 4 december 2019 om 15:09

Het lijstje met de beste co- commentator en de beste analist. Zo kun je het beter noemen. De Cauwer, Ducrot en Kroon zijn co commentator. Analisten zijn voor mij de mensen die na de koers een wedstrijd analyseren. Dus dan kom je uit bij de Eddy Planckaerts en co.

Er staat bij Sporza toch niet commentaar van Renaat Schotten en de analyse is van José de Cauwer. Nee het commentaar is van beiden.

Op deze manier is het lijstje niets en wordt er een belachelijke scheidslijn en criteria gebruikt…

0
boenk 4 december 2019 om 15:16

De een is een journalist, de andere komt uit het wielermilieu. Dat die analyse gemaakt wordt tijdens of na de koers, maakt geen fluit uit. De Cauwer zijn analyses zijn doorgaans een stuk beter dan die van Planckaert, hoewel die dan al 3 uur heeft mogen nadenken wat hij allemaal zou kunnen zeggen en hoe de koers zich ontwikkelde.

0
girardengo 4 december 2019 om 16:21

Ja, daar zijn velen het over eens denk ik. Mijn voorstel zou zijn, ‘alles’ op een hoop (van commentatoren), en dan laten stemmen op diverse relevante criteria, te bepalen door de redactie of in samenspraak met de leden. Dan krijg je een uitkomst per criterium en op alle criteria samen. Lijkt me leuker om (aan mee) te doen.

0
Ventoux 4 december 2019 om 15:36

José De Cauwer!

0
Jan Blokland 4 december 2019 om 16:29

Uiteindelijk wordt het José de Cauwer en dan een heeeeeeeeele tijd niets voor er een tweede komt. Laten we eerlijk zijn: Het is toch bedroevend wat de meesten er van bakken. Uitzonderingen daargelaten is het toch gewoon zakken vullen na een actieve carrière. Je ziet het in het voetballen ook. Ze denken dat ze allemaal analist kun worden.

0
Taliesin 4 december 2019 om 16:58

De Cauwer op 1, Herygers op twee. Nys is ook goed valt me op. Op de een of andere manier hebben de Belgen dit echt in de hand, zit meer passie en kundigheid in.

0
Wheely 4 december 2019 om 17:21

Zijn de boys van WF eigenlijk zelf ook analisten of krijgen we nog een poll voor de beste voorbeschouwert?

0
Koekkebakker 4 december 2019 om 17:48

Ik kan Stef Clement z’n ongezouten mening altijd wel waarderen.

En eens met Wheely!

0
Kosmonaut 4 december 2019 om 18:03

De Cauwer op eenzame hoogte.
Verder luister ik erg graag naar Kroon, ben best fan van hem geworden afgelopen seizoen.
Ook Cornelisse vind ik best ok inhoudelijk al is zijn stem niet heel prettig.

Dat Zonneveld en Dekker hier stemmen krijgen stelt me echt teleur. Walgelijke figuren, een matennaaier en een narcist. Verder is naar mijn mening ook Nys bedroevend, trapt alleen maar open deuren in.
Nelissen is ook prima, onbegrijpelijk dat ze hem niet in de commentaarcabine zetten bij de NOS. Was vroeger ook goed te pruimen als commentator bij Eurosport.
Clement is soms grappig maar heeft een beetje hetzelfde probleem als Zonneveld, hij hoort zichzelf wel heel erg graag praten, en heeft geen fijne stem.
Moet ook nog even Boogerd noemen, lekker nuchter goede kijk op de koers.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone