Eindejaarslijstjes: De beste analist van 2017

dinsdag 26 december 2017 om 12:00
Eindejaarslijstjes: De beste analist van 2017

foto: Marcel Koch

WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en een poll. In deel twee vandaag: wie is de beste analist van 2017?

Geen televisie-uitzending zonder wielercommentator, die regelmatig bijgestaan wordt door een analist, ook wel co-commentator. Van januari tot oktober begeleiden ze je van wedstrijd naar wedstrijd. Maar wie is de beste? Breng je stem uit in de poll.

Michael Boogerd

Michael Boogerd bezit een van de scherpste ogen van het wielerpeloton. Dat etaleerde hij dit jaar wekelijks als vaste analist in WielerFlits Live, tijdens Tour du Jour en ook met enige regelmaat als co-commentator bij Eurosport. Binnen en buiten de koers ontgaan hem weinig details. Van alle analisten heeft Boogerd het meeste gepresteerd in zijn actieve carrière. Dat hoor je terug in zijn commentaar.

Michel Cornelisse

Bij Eurosport is zo nu en dan ook de joviale Michel Cornelisse te horen. Hoewel hij het afgelopen jaar vooral druk was als ploegleider bij Roompot-Nederlandse Loterij was hij toch af en toe te horen op de sportzender. Net als Boogerd is de praatgrage Cornelisse een analist die gaan blad voor de mond neemt. Door zijn tijd als ploegleider bij Vacansoleil en MTN-Qhubeka heeft hij ook met behoorlijk wat buitenlandse renners gewerkt die in Nederland minder bekend zijn. De anekdotes over deze onbekende figuren maken het commentaar van Cornelisse de moeite waard.

Michel Cornelisse – foto: Marcel Koch

José De Cauwer

Voor heel wat koersfans is een wieleruitzending niet compleet zonder de zalvende woorden van José De Cauwer. Hij is de vaste analist van Michel Wuyts. De voormalig bondscoach van België hielp Tom Boonen naar de regenboogtrui en als ploegleider Greg LeMond naar de gele trui. De wielersport kent voor hem weinig geheimen. Zijn kennis in combinatie met zijn doge humor maakt van hem een geliefde co-commentator in combinatie met Wuyts.

Maarten Ducrot

Al jarenlang de vaste wieleranalist van de NOS op tv. Ducrot is een typisch geval in de categorie je houdt van hem of je verafschuwt hem. De Zeeuw maakte uitspraken groot als ‘grinta’, ‘om z’n moeder roepen’ en ‘het nieuwe wielrennen’. Samen met Herbert Dijkstra vormt hij een vertrouwd duo dat namens de NOS het televisiecommentaar verzorgt.

Karsten Kroon

Karsten Kroon is een van de vaste analisten bij Eurosport. De ex-renner van onder meer BMC kan eindeloos verhalen vertellen over zijn profcarrière. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn vaak hilarische anekdotes over oud-ploeggenoten en avonturen die hij meemaakte met excentrieke renners als Daniel Oss en Filippo Pozzato. Ondertussen heeft hij ook nog feilloos in de gaten wat er in de koers gebeurt.

Bobbie Traksel

Bobbie Traksel

Commentaar leveren bij Nederlandse wielerhistorie. Bobbie Traksel kan deze mijlpaal van zijn bucketlist afstrepen. In mei had hij de eer om samen met Jeroen Vanbelleghem het Nederlandse publiek verbaal te begeleiden naar de Giro-zege van Tom Dumoulin. In de zenuwslopende afsluitende tijdrit hoorden 1,8 miljoen wielerliefhebbers hoe Traksel zijn tranen niet in bedwang kon houden. Dit moment was tevens een kijkcijferrecord voor Eurosport.

Aart Vierhouten

Naast graag geziene gast in WielerFlits Live is Aart Vierhouten regelmatig te horen als wieleranalist op de Limburgse regionale zender L1. De oud-prof van onder meer Rabobank, Skil-Shimano en Vacansoleil was ook jarenlang te horen als analist bij Radio Tour de France. Vierhouten maakte veertien jaar deel uit van het profpeloton en was na zijn profcarrière onder andere actief als ploegleider en bondscoach van de beloften. Die jarenlange ervaring weerklinkt in zijn commentaar.

[poll id=”689″]

Dit artikel delen:

36 Reacties

horsm 26 december 2017 om 12:10

Huh… dit moet toch Thijs Zonneveld zijn?

0
Arry1337 26 december 2017 om 12:11

Kun je ook tegen stemmen? Dan doe ik bij deze een stem in de min voor Traksel en Ducrot. Wie gewoon beide naar mijn mening te veel onzinnige dingen zeggen en weinig toevoegen aan de beelden die we al zien.
Ducrot heeft gewoon helemaal niks zinnigs toe te voegen aan welke aflevering dan ook, en zijn opmerkingen gaan van de ene aanname over in de volgende aanname waarbij hij over dingen praat die voor de koers niet relevant of specifiek interessant zijn.

Bij Traksel stoor ik me vooral dat het net lijkt of hij iedere kilometer wil doen klinken alsof het de laatste kilometer van het WK is, terwijl hij daar helemaal de emotie niet voor in zijn stem heeft. Het is soms alsof hij iemand probeert na te doen, maar dat niet natuurlijk weet over te brengen ofzo. Iemand anders die begrijpt wat ik bedoel?

0
mark vv 26 december 2017 om 12:22

Zeker wel Boogerd.. als er iemand veel vanaf weet plus jaartallen erbij is het Boogie wel..
Ducrot eindigd zeker als laatste weet nog maar amper de namen van de renners en praat veel onzin net zoals Jose de Cauwer.

0
ChefSpijker 26 december 2017 om 12:32

Thijs de beste analist? Die heeft tijdens de Tour geloof ik wel vijf keer een waaieralarm afgekondigd en vijf keer gebeurde er niets :)

0
GreenDay 26 december 2017 om 12:35

Grappig om iemand te zien beweren dat “Jose de Couwer” veel onzin uitkraamt, terwijl de criticus zelf de moeite niet eens getroost om de naam van die persoon juist te schrijven. Dan weet ik ook meteen hoeveel waarde je aan zo’n comment moet hechten. De Cauwer ademt koers en spreekt er met kunde, bevlogenheid en charme over. Eén van de weinige personen wiens commentaar een eigenlijke meerwaarde levert. De grote merite van De Cauwer heb ik altijd de manier gevonden waarop hij zichzelf gebruikt om de koers naar voor te plaatsen in plaats van vice versa (hetgeen veel andere commentatoren en analytici doen). De Cauwer is geen egotripper maar een koerstripper.

0
mark vv 26 december 2017 om 12:40

@ greenday. Triest dat je valt over een schrijf fout. Ieder zijn mening. Smaken verschillen he..

0
girardengo 26 december 2017 om 12:45

@mark vv
Maar inhoudelijk heeft GreenDay over De Cauwer gewoon gelijk.

0
Paul81 26 december 2017 om 12:51

Stef Clement was in tour du jour erg scherp ook. Maar over heel jaar uiteraard de cauwer..

0
Mwielerfan 26 december 2017 om 12:59

Ik vind boogerd bijna even goed als de cauwer. Traksel en cornelisse mogen weg wat mij betreft. Ducrot 20% leuk 80% waardeloos.

0
Mwielerfan 26 december 2017 om 13:01

Thijs Zonneveld straalt zn persoonlijke frustraties de hele tijd uit. Nog meer dan Danny nelissen. Iemand die alleen negatief is heeft niks in de entertainment business te zoeken. Journalistiek bedrijf je maar in je column die je kunt aanklikken of negeren. Tijdens de koers zot ik er niet om zn gezeik aan te horen

0
assen 26 december 2017 om 13:07

De analisten zijn wat mij bertreft een stuk beter dan de commentatoren. Zowel De Cauwer als Boogerd zijn goed. Ik zie nu al op tegen de tijd dat De Cauwer stopt…

0
miguelon 26 december 2017 om 13:08

Niemand die zoveel kennis heeft, zo rap een koers leest en bovendien een aangename stem heeft als De Cauwer… Een overbodige poll, de rest komt niet aan z’n enkels.

0
Arema Pro Cycling Team 26 december 2017 om 13:09

Alstublieft geen Cornelisse meer komend seizoen,net zoals die Belg bij Eurosport..tenenkrommend slecht.

0
ah-ja 26 december 2017 om 13:13

Cauwer. Hopen dat die nog héél lang mee kan!!

0
miguelon 26 december 2017 om 13:13

Ik versta trouwens niet echt waarom De Cauwer hier staat als analist en Vannieuwkerke gisteren als commentator… Vannieuwkerke en Schotte vind ik overigens niet zo goed, Wuyts valt heel goed mee, De Cauwer is subliem.

0
walkowiak 26 december 2017 om 13:21

Zijn dat niet de wfers

0
volger 26 december 2017 om 13:27

Paar keer gekeken toen Sven Nys bij sporza aanschoof. Vond hem verrassend goed op de hoogte van het wegwielrennen en scherp in zijn opmerkingen…..wat mij betreft hoort hij in het lijstje van hierboven bij

0
vluggejapie 26 december 2017 om 14:22

Wow. Beginnen met Boogerd en Thijs Zonneveld niet eens noemen. Wielerflits bekent kleur.

0
mania 26 december 2017 om 14:35

Iemand anders: Armstrong

0
t731 26 december 2017 om 15:10

Waar is José Been? Zij heeft meer analytisch talent in haar kleine teen dan dit hele zooitje bij elkaar.

Even serieus, ik zeg De Cauwer. Die man maakt wielrennen kijken gewoon twee keer zo leuk. Mijn eerste instinct was ook Zonneveld maar dat is meer een opiniemaker dan een analist en hij profileert zich de laatste jaren steeds meer als algehele sportjournalist. Hij is qua wielrennen wel de enige kwalitatief goede journalist van het land. De gekleurde berichtgeving om de voorkeurspositie bij Sky of LottoJumbo te behouden stoort mij zeer bij veel andere media.

Boogerd een mooie tweede plaats. Ik ben het eens met wat er over Traksel gezegd werd hierboven- toch is hij bij Eurosport wat mij betreft het best.

0
klassementsrenner 26 december 2017 om 15:16

Jose de Cauwer, duidelijk! Heeft niet alleen intresse in Belgen en is heel algemeen. Durot soms, maar soms zit hij altijd “met z’n vingers tussen de deur”. Verder lijkt Cornelisse me een aardig iemand, maar meer een typ voor een programma waar hij z’n kennis en kijk deelt zoals in WFlive.

0
Arnout Kroon 26 december 2017 om 15:23

Thijs Zonneveld of José de Cauwer. Beide hebben veel verstand van de sport en ik kan uren naar ze luisteren als ze over wielrennen praten. Het valt me trouwens wel op dat José Been niet genoemd wordt. Die geeft toch altijd geweldig commentaar ofzoiets.

0
west 26 december 2017 om 16:42

Zou Ducrot niet eens een analist durven noemen. Verzinner van sprookjes misschien. Al is sprookjes ook al weer te veel eer.

0
Lalsacien 26 december 2017 om 16:48

José de Cauwer gaat natuurlijk al jaren mee in het wielerwereldje. Eerst als renner, daarna als ploegleider en tenslotte als “analist”. Berg aan kennis en ervaring.

0
Manuel Beltran 26 december 2017 om 16:56

Zonneveld

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone