Eindejaarslijstjes: De beste analist van 2017

dinsdag 26 december 2017 om 12:00
Eindejaarslijstjes: De beste analist van 2017

foto: Marcel Koch

WielerFlits kijkt in de maand december terug op het wielerjaar 2017 met iedere dag een terugblik en een poll. In deel twee vandaag: wie is de beste analist van 2017?

Geen televisie-uitzending zonder wielercommentator, die regelmatig bijgestaan wordt door een analist, ook wel co-commentator. Van januari tot oktober begeleiden ze je van wedstrijd naar wedstrijd. Maar wie is de beste? Breng je stem uit in de poll.

Michael Boogerd

Michael Boogerd bezit een van de scherpste ogen van het wielerpeloton. Dat etaleerde hij dit jaar wekelijks als vaste analist in WielerFlits Live, tijdens Tour du Jour en ook met enige regelmaat als co-commentator bij Eurosport. Binnen en buiten de koers ontgaan hem weinig details. Van alle analisten heeft Boogerd het meeste gepresteerd in zijn actieve carrière. Dat hoor je terug in zijn commentaar.

Michel Cornelisse

Bij Eurosport is zo nu en dan ook de joviale Michel Cornelisse te horen. Hoewel hij het afgelopen jaar vooral druk was als ploegleider bij Roompot-Nederlandse Loterij was hij toch af en toe te horen op de sportzender. Net als Boogerd is de praatgrage Cornelisse een analist die gaan blad voor de mond neemt. Door zijn tijd als ploegleider bij Vacansoleil en MTN-Qhubeka heeft hij ook met behoorlijk wat buitenlandse renners gewerkt die in Nederland minder bekend zijn. De anekdotes over deze onbekende figuren maken het commentaar van Cornelisse de moeite waard.

Michel Cornelisse – foto: Marcel Koch

José De Cauwer

Voor heel wat koersfans is een wieleruitzending niet compleet zonder de zalvende woorden van José De Cauwer. Hij is de vaste analist van Michel Wuyts. De voormalig bondscoach van België hielp Tom Boonen naar de regenboogtrui en als ploegleider Greg LeMond naar de gele trui. De wielersport kent voor hem weinig geheimen. Zijn kennis in combinatie met zijn doge humor maakt van hem een geliefde co-commentator in combinatie met Wuyts.

Maarten Ducrot

Al jarenlang de vaste wieleranalist van de NOS op tv. Ducrot is een typisch geval in de categorie je houdt van hem of je verafschuwt hem. De Zeeuw maakte uitspraken groot als ‘grinta’, ‘om z’n moeder roepen’ en ‘het nieuwe wielrennen’. Samen met Herbert Dijkstra vormt hij een vertrouwd duo dat namens de NOS het televisiecommentaar verzorgt.

Karsten Kroon

Karsten Kroon is een van de vaste analisten bij Eurosport. De ex-renner van onder meer BMC kan eindeloos verhalen vertellen over zijn profcarrière. Hij wordt vooral gewaardeerd om zijn vaak hilarische anekdotes over oud-ploeggenoten en avonturen die hij meemaakte met excentrieke renners als Daniel Oss en Filippo Pozzato. Ondertussen heeft hij ook nog feilloos in de gaten wat er in de koers gebeurt.

Bobbie Traksel

Bobbie Traksel

Commentaar leveren bij Nederlandse wielerhistorie. Bobbie Traksel kan deze mijlpaal van zijn bucketlist afstrepen. In mei had hij de eer om samen met Jeroen Vanbelleghem het Nederlandse publiek verbaal te begeleiden naar de Giro-zege van Tom Dumoulin. In de zenuwslopende afsluitende tijdrit hoorden 1,8 miljoen wielerliefhebbers hoe Traksel zijn tranen niet in bedwang kon houden. Dit moment was tevens een kijkcijferrecord voor Eurosport.

Aart Vierhouten

Naast graag geziene gast in WielerFlits Live is Aart Vierhouten regelmatig te horen als wieleranalist op de Limburgse regionale zender L1. De oud-prof van onder meer Rabobank, Skil-Shimano en Vacansoleil was ook jarenlang te horen als analist bij Radio Tour de France. Vierhouten maakte veertien jaar deel uit van het profpeloton en was na zijn profcarrière onder andere actief als ploegleider en bondscoach van de beloften. Die jarenlange ervaring weerklinkt in zijn commentaar.

[poll id=”689″]

Dit artikel delen:

36 Reacties

Vlinder 26 december 2017 om 17:06

Bij de mannen:
1. de Cauwer
2. Boogerd
3.Zonneveld

Bij vrouwenwedstrijden;
Martine Bras en Iris Slappendel (kan ik niet uit kiezen)

0
zeurwiggo 26 december 2017 om 17:16

Waar is Iris Slappendel. Haar commentaar bij wereldtitel Chantal blaak was fantastisch

0
DaveEvans 26 december 2017 om 20:11

Ik was altijd wel blij als Karsten Kroon bij Eurosport zat, die had in ieder geval meer leuke anekdotes dan Bobbie Traksel. MIchael Boogerd is goed en Sven Nys is ook erg goed als die aanschuift bij Sporza, maar José de Cauwer is gewoon de allerbeste!

0
marehoek 26 december 2017 om 21:01

Die op Cornelisse hebben gestemd , dat kan alleen maar familie zijn.
Van der Gijp zou zeggen, wat is die slecht , slecht dat jan niet slechter.
Er is maar een goeie en dat is de Cauwer.

0
Slurpie Blauw 26 december 2017 om 21:34

180 renners met 180 verhalen, zegt Ducrot veelal. Wat is daar niet mooi aan.

Dat vinden enkel die Hollandse emotieloze zeikstralen.

0
Erkanermaar1dewinnaarzijn 27 december 2017 om 00:15

Michael Boogerd in lijstjes plaatsen zoals analisten in sport is, spotten met sport.

0
Viktrodriguez 27 december 2017 om 05:19

Ik snap niet wat mensen aan vinden aan Michael Boogerd. Het is bij hem net iets te vaak ''weet niet'' of ''dat is persoonlijk per renner'' en nog meer van dat soort nietszeggende geneuzel bij elke vraag om dieper in te gaan op wat er in en rond de koers gebeurt m.b.t. renners. Heb hem ook nog nooit op iets kunnen betrappen wat enige vorm van koersinzicht verraadt. Dat was als renner al niet zo en dat is ''analist'' nog steeds niet zo.

Sowieso is er maar één echt de titel wieleranalist waardig van het rijtje op de Nederlandstalige televisie, José de Cauwer. Hij heeft zoveel wielerinzicht en deelt dat op een goede manier tijdens de wedstrijd met, jawel, tactische analyses van de wedstrijd. De rest is hooguit commentator.

@ Marehoek: een dergelijke quote van Gijp gebruiken over een andere analist is best ironisch. Dat is namelijk de slechtste van het voetbal.

0
brabobiker 27 december 2017 om 11:03

Stef Clement !!!! Recht voor z’n raap ….

0
Bart Höcker 27 december 2017 om 11:59

Adri van der Poel in WFLive. Hij gaf een andere kijk op de 'zaken' dan ik zelf al had.
Al is hij dan geen co-commentator, maar wel een analist.

Qua co-commentator duidelijk De Cauwer

0
Jos84 27 december 2017 om 12:19

Clement

0
teunster 27 december 2017 om 12:28

José de Cauwer, 100%.

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone